Izlet na Tirolsko – Ötztal: smučanje na ledeniku in muzej James Bond

Izlet na Tirolsko, Sölden: muzej James Bond (007 Elements), smučanje na ledeniku in ostale zanimivosti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tirolska je precej velika regija na zahodu Avstrije. Večinoma jo povezujemo z visokimi in zasneženimi gorami, smučanjem in pohodništvom. Pred nekaj leti pa so na Tirolskem, natančneje v dolini Ötztal snemali enega izmed filmov James Bond in po tem na gori Gaislachkogl nad krajem Sölden postavili muzej Jamesa Bonda. Kombinacija tega muzeja, gora in ledenikov nas je privabila na vikend izlet na Tirolsko. Tokrat smo šli družinsko – celotna razširjena Katarinina družina, saj smo tam praznovali še okroglo obletnico našega očija 🙂 . V nadaljevanju vam predstavim smučanje na ledeniku, sam muzej James Bond 007 Elements in še nekaj zanimivih postankov, ki smo jih naredili na poti do Tirolske.

Zasnežene avstrijske alpe

Alpe nad Ötztal-om

Izlet na Tirolsko, v dolino Ötztal

Ste že slišali za Ötzi-ja? Bakreno-dobnega človeka, čigar truplo je ostalo zamrznjeno pod ledenikom in se tako ohranilo do nedavnega? No, Ötzi-ja so našli v dolini Ötztal, po kateri je dobil tudi ime. Ötzija so sicer našli le nekaj metrov čez mejo v Italiji, tako da je danes shranjen v muzeju v Bolzanu. Ampak glavnina doline Ötztal je pa v Avstriji. Sama dolina se razteza od kraja Ötztal Bahnhof (50km zahodno od Innsburcka) pa vse do juga, do meje z Italijo, na prelazu Timmelsjoch (cca 60km južneje). In tu, v tej dolini se nahaja tudi muzej James Bond in kar nekaj super smučišč.

007 Elements, muzej Jamesa Bonda

Na gori Gaislachkogl, 3048m, ki je del smučišča Sölden so snemali nekaj prizorov filma James Bond – Spectre. To je bilo leta 2015 – takrat so posneli določene kadre in snemalna ekipa je odšla. Ampak lokalne oblasti so se odločile, da bi bilo fino tako veliko stvar nekako ovekovečiti. In tako je na gori nastala inštalacija Jamesa Bonda “James Bond installation”. Tu sicer posplošeno pišem kar muzej Jamesa Bonda, čeprav ne gre res za muzej. Muzej ima načeloma razstavljene predmete. Tu pa je predmetov relativno malo. Več je posnetkov, izsekov iz filmov in animacij. Ne prikazujejo le posnetkov iz filma Spectre, pač pa iz prav vseh filmov o Jamesu Bondu. Predstavijo vse igralce, pokažejo različne akcijske prizore iz različnih koncev sveta. Na razstavi je sicer nekaj James Bondovih pripomočkov iz filmov (ure, pištole) ter maketa in animacija, kako so dejansko posneli akcijo v Söldnu.

Za mojega očeta, ki je velik ljubitelj filmov o Jamesu Bondu, je bilo tole noro in je bil čisto navdušen. Za ostale je bilo tudi zanimivo, ne pa toliko, da bi še enkrat plačala pregrešno drago vstopnico :).

Namreč, da prideš do tega muzeja Jamesa Bonda, moraš najprej z gondolo na goro Gaislachkogl. Sölden je na višini 1300m, Gaislachkogl pa na 3000m. Peš se (sploh pozimi) pač ne da. Vstopnica skupaj z gondolo stane 54€, če pa gor pridete brez gondole (oz. kupite smučarsko karto), pa je samo vstop v 007 Elements 22€. Vstopnice se lahko kupi preko spleta ali pa na spodnji postaji gondole. Če se boste odpravili tja, prej preverite, če je muzej odprt! Namreč gondola ne obratuje celo leto, zato tudi muzej ne. Spletna stran je tu: 007 Elements Sölden.

Smučanje na ledeniku, Sölden

Kot sem omenila, je gora Gaislachkogl, kjer se nahaja muzej 007 Elements, del smučišča Sölden. In to smučišče se nahaja že tako visoko (najvišja točka je preko 3300m), da se da smučati tudi po ledeniku. Mi smo bili tam ravno zadnji vikend, ko je smučišče še obratovalo v (skoraj) polnem obsegu – v sredini aprila – kar je pomenilo, da lahko smučaš po ledeniku ali pa po snegu. Že od nekdaj sem si želela smučati na ledeniku in tokrat sem imela idealno priložnost.

Smučanje na ledeniku – Sölden

Smučanje na ledeniku je verjetno bolj posebno sredi poletja, ko nikjer drugje ni več snega, le še na ledeniku lahko smučaš. Aprila je bil nad 2500m še povsod sneg, tako da tako občutne razlike ni bilo. Vseeno pa lahko potrdim, da je bila to zame najboljša smuka do sedaj. V sredini aprila ne smuča več veliko ljudi, proge na smučišču Sölden pa so široke, kar pomeni, da je bilo ogromno prostora in nič gneče. Na smučišču sem bila takoj, ko so ga odprli zjutraj in sem lahko res uživala v dobrih in steptanih progah in tistih “valčkih”. Popoldan je na višini do 3000m postajalo pretoplo in sneg se je topil, postal je težak. Takrat sem smučala samo še na ledeniku, torej nad 3000m. Je nekaj posebnega, ko smučaš recimo samo v puloverju, pod teboj na tisočletja star sneg!

ledenik

Ledenik!

Cena je seveda luksuzu ledenika primerna. Aprila 2023 je bila celodnevna odrasla vozovnica 68€. Če bi jo kupila vnaprej preko spleta, bi bila malo cenejša. Samo, kaj ko ne veš, kakšno bo vreme. Za enkrat poskusit je bilo, vsakoletna praksa pa tole ne bo postala 😉

PREBERI ŠE  Oberndorf - rojstni kraj pesmi Sveta noč

Samostan v Stamms-u (Stift Stamms)

Na poti nazaj smo se ustavili še v bližnjem kraju Stamms, ki je znan po čudovitem cistercijanskem samostanu. Samostan ima korenine v 13. stoletju, ko so prvi cistercijani prišli na to območje. Današnja bazilika v samostanu pa je iz obdobja baroka. Prečudovita cerkev in samostan, ki sta vredna krajšega postanka na poti.

Samostan v Stamms-u

Samostan v Stamms-u

Loacker – napolitanke ob poti

Na poti tjagrede smo se peljali čez Italijo (relacija Ljubljana – Spittal – Lienz – Bruneck – Innsbruck – Ötztal). Tik pred avstrijsko – italijansko mejo, v kraju Heinfels stoji proizvodnja napolitank Loacker. Tam si lahko pogledamo proces izdelave napolitank (in drugih čokoladnih izdelkov) ter opravimo kakšen nakup. Včasih se v industrijski trgovini dobi kakšno stvar tik pred iztekom roka ali pa z napako in je zato nekoliko ceneje. Mi se vedno ustavimo tam, kadar se peljemo mimo 😉

Krimmlski slapovi (Krimml Wasserfälle)

Nazajgrede pa smo se ves čas peljali po Avstriji. Šli smo torej takole Ötztal – Stamms – Innsbruck – Zell am Ziller – Mattrei im Osttirol – Lienz – Spittal – Ljubljana). Na tej poti smo se ustavili pri najbolj vodnatih slapovih v Evropi: Krimmlskih slapovih. Gre za vse skupaj tri slapove, ki se prelivajo eden v drugega. In vsi so vsaj 100m visoki. V času našega obiska je bila sprehajalna pot zaprta, tako da smo si lahko ogledali le prvi slap od spodaj. V poletnih mesecih, ko je pot odprta, pa se lahko sprehodimo še višje, vse do tretjega slapu. Se pa takrat tudi plača vstopnina, mi pa smo plačali le parkirnino 🙂

Tole je bil en super, dogodivščin poln vikend izlet na Tirolsko. Rok seveda že načrtuje, kam vse greva naslednjič na Tirolskem plezat oz. na katerega tritisočaka se bova povzpela. Tirolska je res prekrasna, tako da se gotovo še kdaj vrneva.

Avstrijske Alpe so prekrasne

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena