Japonski makaki – opice, ki se namakajo v toplih vrelcih

Jigokudani Yaen Koen ali Snow Monkey Park

by Katarina

Ena izmed pogostejših fotografij Japonske so tudi opice, ki se namakajo v toplih vrelcih, okoli njih pa je zasnežena pokrajina. Seveda, kdo si ne bi želel videti opic v onsenu (toplem vrelcu)? Tudi midva sva tole dodala na svoj seznam želja za potovanje po Japonski. In po obisku lahko z vami deliva nekaj nasvetov, ugotovitev ter seveda najine vtise.

Japonski makaki ali snow monkey

Japonski makaki ali snow monkey

Japonski makaki

Vrsta opic, ki je znana po namakanju v onsenih, je japonski makaki, endemična japonska vrsta opic. Opice tehtajo okoli 10kg in v višino merijo malo čez 50cm. Imajo značilne rdeče obraze in svetlo rjav oz. siv kožuh. Poznamo jih tudi pod imenom “snow monkey”, snežne opice – ravno zaradi dejstva, da živijo v relativno hladnih predelih Japonske. Ena skupina, ki živi v bližini Nagana, bolj specifično v parku Jigokudani Yaen Koen, je še posebaj popularna, saj so ugotovile, da se lahko v mrzlih zimah pogrejejo v toplih vrelcih.

japonski makaki sedi ob robu bazena z vodo

Bi šel v vodo ali ne?

Jigokudani Yaen Koen (Snow Monkey Park)

Te opice se da videti v hladnejših mesecih, poleti jim topel bazenček ni tako zanimiv in se rajši zadržujejo v senci oz. v krošnjah dreves. Najbolj zanimivo jih je seveda videti pozimi, ko je vse naokoli zasneženo in se opice namakajo v bazenčku, da bi se pogrele. V času najinega obiska (sredina novembra), snega ni bilo, je bilo pa precej hladno. A opice imajo topel kožuh in jih voda ni preveč mikala. Šele ko je oskrbnik vrgel nekaj hrane v bazen z vodo, je nekaj opic skočilo v vodo in pobralo tisto hrano. Tako smo obiskovalci videli in lahko tudi fotografirali opice tudi v vodi.

Japonski makaki, ki se kopa v toplem vrelcu

Japonski makaki, ki se kopa v toplem vrelcu

Sicer pa sva videla res veliko opic okoli bazenčka. Nisem jih štela, ampak gotovo jih je bilo preko 100. Od čisto majhnih mladičkov pa do velikih in teritorialih samcev. Eni so se igrali, drugi so se čohali, iskali bolhe drug drugemu, spet tretji pa so se pretepali za kakšen posebno okusen kos hrane. Tako z opicami nikoli ni bilo dolgčas, vedno je bila nekje “akcija”.

japonski makaki, ki si pregledujejo kožuh za morebitne bolhe

“Daj da pogledam, če maš kje kakšno bolho”

Še nekaj nasvetov oz. osnovnih informacij o parku. Opice niso celo leto tam, najbolj verjetno je, da jih boste videli, če pridete pozimi. V ostalih delih leta pa se splača preveriti “monkey forecast” – napoved za opice. Na spletni strani objavljajo, kako pogosto se opice pokažejo pri bazenčkih, torej v parku, ki ga turisti lahko obiščejo.

Japonski makaki ob robu bazena

Japonski makaki ob robu bazena

Od parkirišča (tudi avtobusnega postajališča) je približno pol ure hoje do samega parka. Potka je zelo lepa gozdna pot, nič težkega za prehodit, gre pa malo v klanec. Gozd naokoli je tudi prečudovit, poln japonskih ceder (cipres), ob poti pa so že razne informativne table o opicah.

japonski gozd, cipresin gozd

Prekrasni japonski gozdovi

Vstop v Snow Monkey Park je plačljiv, cena pa je bila konec leta 2023 okoli 5€ na osebo. Opic se ne smeš dotikati, pa se tudi ne pustijo. Pridejo pa zelo blizu. Niso plašne in se bodo sprehodile direktno pred fotoaparatom recimo, se pri tem butnile ob tebe … hkrati pa tudi niso napadalne. Sama sem pred tem obiskala Gibraltar, kjer sem imela kar precej divjo izkušnjo z napadalnimi opicami, saj so poskušali najti kaj hrane v naših nahrbtnikih. Ti japonski makaki-ji niso taki. Se brigajo zase in se ne pustijo motiti.

En selfie z japonskim makaki-jem

Nama je bila izkušnja zanimiva, ne bi je pa dala na sam vrh doživetij na Japonskem. Morda zato, ker sva tekom svojih potovanj že videla kar nekaj opic, hkrati pa je bila lokacija tega Snow Monkey park-a res odročna in sva porabila veliko časa za pot do tja in nazaj.

PREBERI ŠE  Isla Pingüino z magelanovimi in rockhopper (čopastimi) pingvini

Za vse, ki ste brez avta, si lahko pogledate tudi kakšen organiziran izlet iz npr. Tokia do teh opic:

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena