Recept: falafel, Egipt

by Katarina

Ali je katera jed bolj tipična za Bližnji vzhod kot falafel? Po najino ne :). Od kod točno izvira falafel je stvar debate, nekateri trdijo, da je Egipt tisti, od koder prihaja pravi falafel, drugi trdijo drugače. No, midva sva ga uvrstila kar v Egipt, saj sva ga tam največ pojedla. Kaj sploh je falafel? Falafel so pravzaprav ocvrti čičekirini poleti. Hranilna in celo veganska hrana, ki jo navadno jedo skupaj s kakšnimi namazi in solatami. Odlična za hiter obrok (če imaš čičeriko že skuhano!). Tule je najin recept, ki sva ga dobila od znanke v Egiptu.

Falafel - čičerikini polpeti

Falafel iz Egipta

Recept za falafel – Egipt

Sestavine za falafel

  • 2 skodelici suhe čičerike
  • mala žlička pecilnega praška
  • en šop svežega petršilja
  • 3 vejice svežega koriandra (če ga imaš, sicer pa dodaj malo žličko suhega)
  • 3 vejice svežega koromača (če ga imaš, sicer pa dodaj malo žličko suhega)
  • 1 čebula
  • 5 strokov česna
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička kumine
  • 1 žlička popra
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 2 veliki žlici sezamovih semen
  • olje za cvrtje
  • zelenjava (paradižnik, kumare, paprike) in kakšna omaka kot priloga
Falafel

Falafel se peče na ulici

Postopek priprave falafla

Čičerika se mora pred pripravo namakati, zato je treba začeti s pripravo falafla že en dan prej. Torej, čičeriko in malo žličko pecilnega praška prelij z vodo in pusti stati kakšnih 12-18h. Daj dovolj vode, da se bo čičerika lahko dodobra napila.

Naslednji dan čičeriko dobro odcedi in jo daj v zmogljiv mikser. Dodaj petršilj, ki si mu odstranil stebla, koriander in koromač (če imaš sveže, vsem odstrani stebla). Čebulo olupi in razreži na četrtine, česen tudi olupi in potem še to dvoje vrzi v mikser. Dodaj še vse začimbe in počasi začni miksati. Zmes je relativno gosta, zato bo šlo počasi. Miksaj recimo 30 sekund in nato naredi pavzo, da se ti mikser ne pregreje. Ko je zmes pripravljena, enotna, je močne zelene barve – to je pravilno. Sedaj jo v zaprti posodi za približno eno uro postavi v hladilnik.

Recept za falafel

Falafel se cvre

Pripravi si posodo za cvrtje, vanjo vlij olje – toliko, da se bodo falafli potopili vanj in ga začni segrevati. Iz mešanice za falafel  oblikuj majhne okrogle (premer 2cm) in približno 1cm debele polpetke. Če se ti masa lepi na roke, si jih malo zmoči z vodo. Ko je olje dovolj vroče, vanj previdno položi polpetke in jih cvri toliko časa, da postanejo lepo rjavo zapečeni (pri nama je to trajalo med 5-10 minut, je pa odvisno od temperature olja). Ko so falafli pečeni, jih položi na papirnato brisačko, da se malo odcedijo, potem pa jih še tople postrezi skupaj s svežo zelenjavo in kakšno omakico.

Dober tek!

moški peče falafel na ulici

Sveže ocvrt falafel na ulici – naj bi bil varen da se ne zastrupiš z njim 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena