Nikon Z50: brezzrcalni fotoaparat za ljubiteljske fotografe

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Rok je že nekaj časa ponosni lastnik brezzrcalnega fotoaparata Nikon Z6, pred tem pa je testiral tudi Nikon Z7 (na povezavah lahko prebereš njegove ocene). Eden boljši od drugega, sploh v rokah nekoga, ki se na fotografijo spozna. Po drugi strani pa so taki fotoaparati zame, ki (odkrito povedano) nimam pojma o fotografiranju, prava znanstvena fantastika in kot tak čisto predober in predrag za moje (ne)znanje. Nato pa je na trg prišel Nikon Z50, ki je manjši, bolj preprost za uporabo, vseeno pa dela čudovite fotografije in je “direkt” zame. Poglejmo prednosti in slabosti brezzrcalnega Nikona Z50. Najprej bo Rok prestavil svojo izkušnjo, potem pa še jaz nekaj napišem o svojem vtisu. Saj veš, ker sva si fotoaparat izmenjevala samo zaradi manj enostranske izkušnje 😀 Ok, no, pač hotela sem ga poskusit.

Nikon Z50 in Nikon Z6

Nikon Z6 na levi in Nikon Z50 na desni. Za primerjavo velikosti 😉

Brezzrcalni fotoaparat Nikon Z50 – osnovne informacije – Rok

Profil fotografa

V tem pregledu se ne bom osredotočil na to, zakaj bi nekdo preklopil iz Nikon DSLR aparatov na Nikon Z brezzrcalno linijo (to si lahko preberete tu), ampak bi bolj izpostavil to, da ima vsaki izmed brezzrcalnih Nikon aparatov svojo ciljno publiko, tj. svojega uporabnika, in se močno razlikujejo v svojih cenah.

  • Z7 je namenjen profesionalnim fotografom (beri, tistim, ki se s fotografijo preživljajo) in predvsem fotografom, ki ali večino svojih fotografij opravijo v studiu ali pa jim je velikost končnega tiska izjemno pomembna. Kot sem rekel, profesionalcem.
  • Nikon Z6, ki je v veliki večini celo enak Z7, a se v glavnem razlikuje od predhodnika po ločljivosti senzorja (ne velikosti!). Njegove fotografije so manjše, ker pa ima manjšo ločljivost, se posledično nekoliko bolje obnaša v slabih svetlobnih razmerah. Tako je kot idealen popotniški fotoaparat. Fotoaparat sem preizkušal v snegu, vetru, mrazu (-20 stopinj) in vročini (+45), ga nosil pod slapom (dobesedno in ja, v kopalkah) na 9 mesečnem potovanju po Južni Ameriki. Svoje mnenje o njem sem napisal tu. Prav tako je usmerjen za videografe, kvaliteta videa in stabilizacija sta res izjemni. Moraš preizkusit, da verjameš.
  • Nikon Z50 je fotoaparat, ki združuje izjemno stabilizacijo Z sistema z majhnostjo kompaktnega fotoaparata. Velikokrat sem si na poti z Z6 želel, da bi v določenih trenutkih imel, vsaj na videz, manjši fotoaparat, ki ga ljudje ne bi prepoznali kot DSLR ali: “wow, you have a really expensive camera”. In to omogoča Z 50. Izjemna sposobnost v manjšem ohišju. Nikon ga promovira kot vlogerski fotoaparat. Sicer vloger nisem, ker vse videe kar jih sproduciram delam drugače, pa sem vseeno naredil par posnetkov. Sem bil pozitivno presenečen, morda mi kdaj celo postane všeč, vloganje. Morda.
fotograf z Nikon Z6

Rok, ki uživa v fotografiranju, sploh sedaj z novim Nikon Z6

Najboljše stvari pri Nikon Z50 fotoaparatu

Je kot prenosni računalnik

Povsem preprosto, na računalniku imamo naložen operacijski sistem, ki ga posodabljamo na vsake toliko časa. Ker imajo Z fotoaparati dovolj sposobne procesorje (itd.), jih lahko tretiramo podobno in vsake toliko časa naložimo kakšno posodobitev. Postopek je totalno enostaven za katerokoli babico, spremembe pa so izjemne. Recimo nazadnje sem nanj naložil avtomatsko ostrenje na oči tako pri ljudeh kot živalih. Na ta način bodo moje fotke večino časa v fokusu. Se javim z update situacijo in popravim ta članek, če ne bo tako.

jump shot, Chott el Jerid

Slana puščava oz. posušeno slano jezero Chott el Jerid

Je enostaven za uporabo

Čist enostavno. Pustiš na avtomatsko, fotografiraš in maš fajn fotko s točnimi barvami. Hkrati lahko nastaviš nekatere “efekte”, ki ti lahko pomagajo pri tem, da bi fotografija izpadla malo drugače 🙂

Zahtevnejši uporabniki bodo nad njim navdušeni

Če se s fotografijami rad malo poigraš ima Z50 milijon možnosti za to, ne pretiravam. Lahko fotografiraš le v Raw, ostalo pa narediš na računalniku. Lahko se preizkusiš v nočni fotografiji na stojalu. Lahko se preizkusiš v portretni fotografiji – globina fotografije je super!

Medina v Tunisu

Majhen in lahek

Kaj je merilo za to? Zame to pomeni, da ga lahko daš v žep v hlače na potovanju. Tu naj pripomnim, da moj popotniški stil niso oprijete kavbojke. Torej če Z6 ne paše, Z50 gre v žep. Vidim kakšno sceno za pofotkat: ven iz žepa, škljoc, nazaj v žep, in me ni nihče videl. 🙂

PREBERI ŠE  Rolanje po Rimu: da ali ne?

Za vlogerje in blogerje, amaterske videografe

Mislim, da je ta točka glavna. Zadnji ekranček se obrne in fotoaparat postane selfie mašina z izjemno optiko. Če česa res ne maram so zrnati selfiji slabe kvalitete in razpotegnjenih obrazov. No, problem rešen, vsaj zame 🙂

Vse tri fotoaparate sem preizksuil na potovanjih: v Katarju sem imel Z7, v Južno Ameriko sem vzel svojega Z6, v Tuniziji pa sem preizkusil Z50. Tudi slednjega sem dal skozi mivkasto puščavo in fotografijo na slanem jezeru ob najhujšem jutranjem mrazu. Se je izkazal. To je moje splošno mnenje, za več pa sem na voljo na mejlu, z veseljem pomagam kolikor lahko s svojimi odgovori.

sončni vzhod na Djerbi

Sončni vzhod na otoku Djerba

Brezzrcalni fotoaparat Nikon Z50 – osnovne informacije – Katarina

Profil fotografa

Vsak fotografira po svoje in vsak ima svoje navade ter želje, ampak tako, da si boste prestavljali, kakšen profil “fotografa” sem jaz in posledično, zakaj mi je bil Nikon Z50 všeč.

Ker ima Rok zelo dober fotoaparat in tudi občutek za fotografijo, večinoma on poskrbi za vse fotke z najinih potovanj. Jaz sem večinoma kakšno fotografijo “stisnila” s telefonom, zelo redko s svojim kompaktnim Canonom. To so bile bolj take fotografije, za spomin na kakšen trenutek, ki ga s fotoaparatom ne bi ujela, za fotografiranje kakšne neumnosti ali pa za InstaStory. Vse dokler … dokler nisem šla sama, brez Roka v Stockholm. Kdo bo pa sedaj poskrbel za lepe fotografije? Mučila sem se s svojim majhnim kompaktnim fotoaparatom. Nastavitev ima še kar dovolj, samo ekran je majhen in se nič ne vidi, nikoli nisem bila prepričana, če je fotografija uspela ali ne. Zato si lahko predstavljate, da je bil Nikon Z50 odlična rešitev.

kanjon Tunizija

Kanjoni ob alžirsko-tunizijski meji

Najboljše stvari pri Nikon Z50 fotoaparatu

Enostaven za uporabo

Kot že omenjeno, je Nikon Z50 zelo enostaven za uporabo. Lepe fotografije dela z avtomatskimi nastavitvami, poleg tega pa ponuja veliko že prednastavljenih programov. Tisto, kar bi sicer Rok vse ročno uredil v nastavitvah, ima Nikon Z50 že pripravljeno. Npr. fotografiranje ponoči ali pa široko odprta zaslonka, ki izostri le del fotografije, vse ostalo pa lepo zamegli, bolj žive barve ali pa črno bel filter … To so vse stvari, ki profesionalnemu fotografu sploh ne koristijo, saj jih bo sam nastavil verjetno še bolje. Za nekoga, ki pa sicer v glavi ima idejo o lepi fotografiji, ne spozna pa se tako dobro na opremo in kasnejšo obdelavo fotografij, pa je to zelo dobrodošel pripomoček.

Majhen in lahek

V primerjavi z Nikon Z6 ali pa še hujše, z DSLR fotoaparati, je Nikon Z50 majhen in lahek fotoaparat. Vseeno pa to ni neka žepna varianta. Ko ga primeš v roke imaš vseeno občutek, da tam držiš konkreten fotoaparat in ne neke igračke.

toyota landcruiser na sipini, Sahara

S terencem po Sahari

Zaključek

Nikon Z50 je prvič testiral Rok na izletu “z vlakom v Novo Gorico“, kjer je že napisal svojo izkušnjo z njim. Če na kratko povzamemo:

Drugič pa sem ga testirala tudi jaz (Katarina) tekom najinega potovanja po Tuniziji. Moram povedati, da sem navdušena. Fotografije so ostre in v primerjavi z mojim telefonom oz. kompaktnim Canonom veliko lepših barv. Gotovo je pomagalo to, da sem imela ob sebi Roka, ki mi je sproti svetoval, kako narediti kakšno fotografijo 😉 Res se da veliko z malo truda.

PREBERI ŠE  Kaj spakirati za na Islandijo pozimi

 

Nikon Z50 je torej idealen za amaterje, za tiste, ki bi radi naredili kakšno bolj kvalitetno fotografijo, vseeno še nimajo znanja za upravljanje “tahudih” fotoaparatov.  Je idealen, ker tehnično omogoča “tahudo” fotografijo, ampak hkrati ne izgleda tako profi, da bi se posebej izpostavljal.

morska hrana v Tuniziji

Odlična morska hrana, El Kantaui, Tunizija

Za konec pa še vzorčne fotografije, da boste videli, kaj vse zmore Nikon Z50:

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena