Načrt potovanja: Salvador in Gvatemala

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Potovanje po Salvadorju in Gvatemali je bilo tako polno doživetij, pisano, okusno in res nekaj posebnega. Potovala sva jeseni, v novembru, ko se tam ravno končuje deževno obdobje, ni pa še glavne turistične sezone. To je pomenilo zelo lepo, zeleno pokrajino in ne preveč drugih turistov … no, saj v Salvadorju turistov nikoli ni veliko 🙂 Po svoji stari navadi sva tudi tokrat najela avto in naredila en krog po Salvadorju ter skočila še v sosednjo Gvatemalo. Tule pa je najin načrt potovanja: Salvador in Gvatemala.

načrt potovanja: salvador in gvatelama, zemljevid potovanja

Zemljevid najinega potovanja po Salvadorju in Gvatemali (klikni za povečavo)

Cene spodaj so napisane v evrih, glede na tečaj, ki sva ga bila deležna. V Salvadorju uporabljajo ameriške dolarje (1€=1,15$), v Gvatemali pa imajo valuto quetzal, po naše kvecal (1€=8,39Q).

Načrt potovanja: Salvador in Gvatemala – po dnevih z vsemi stroški in razdaljami:

1. dan: Ljubljana – Rotterdam (prestop)

Odhod na potovanje. Iz ljubljanskega letališča sva letela do Amsterdama z letalsko družbo Transavia. Ker sva imela let do Salvadorja šele naslednji večer, sva se odpravila na izlet v Rotterdam. Tam sva predvsem uživala v čudovitem hostlu Stayokay Rotterdam, ki se nahaja v arhitekturno izredno zanimivi stavbi Cube Houses. Na poti sva imela še “sceno” s pozabljenim računalnikom, ki jo lahko prebereš tu: Ko si preveč na komot.

Prepotovana razdalja: 60km z vlakom (enosmerna vozovnica Amsterdam-Rotterdam stane 13,4€)

Nastanitev: Hostel Stayokay Rotterdam

2. dan: Rotterdam in nadaljevanje poti v Mehiko

Sprehod po Rotterdamu in ogled glavnih znamenitosti, popoldan pa povratek nazaj v Amsterdam, kjer sva na letališču prevzela najin pozabljen računalnik, nato pa odletela proti Salvadorju. Zgodba o tem zakaj je prenosnik ostal doma in kako sva ga potem dobila je tule: Ko si preveč na komot.

Prepotovana razdalja: 60km z vlakom (enosmerna vozovnica Amsterdam-Rotterdam stane 13,4€)

Nastanitev: spala sva na letalu

Kalypso, Rotterdam
Rotterdam je arhitekturno zelo zanimiv. Tej stavbi se reče Kalypso
Zanimiva fasada v Rotterdamu
Interaktivna arhitektura v Rotterdamu
Kabouter Buttplug
Nizozemska verzija Božička
Kupola mestne hiše v Rotterdamu
Kupola mestne hiše v Rotterdamu

3. dan: prihod v Salvador

Zgodnji jutranji pristanek v Mexico City, kjer sva prestopila na letalo za Salvador in popoldan pristala na najini destinaciji. Na letališču sva prevzela najet avto in se odpeljala proti vasi Alegria na vzhodu države.

PREBERI ŠE  Prenočišča v Salvadorju - kako sva plačala le 30% cene

Prevožena razdalja: 110km

Nastanitev: Hostal Entre Piedas, 28€ za sobo

4. dan: Laguna de Alegria

Končno se je začelo pravo raziskovanje Salvadorja. Najprej sva se odpeljala do Laguna de Alegria in se sprehodila okoli vulkanskega jezera živo zelene barve, ki mu pravijo tudi Smaragd Amerike (vstopnina 0,8€ po osebi). Nato je sledila vožnja do La Union, kjer sva želela rezervirati izlet z ladjico po zalivu Golfo de Fonseca. Vendar pa očitno novembra še ni sezone in so izleti le ob nedeljah. Pa sva se odpeljala proti severu po cesti Ruta de Paz (cesta miru) v regijo Mazotan. Vrhunec dneva je bilo opazovanje sončnega zahoda za vulkanom San Miguel.

Prevožena razdalja: 220km

Nastanitev: Hotel El Ocotal, 8,7€ za kampiranje na njihovi posesti

5. dan: Muzej salvadorske revolucije in slapovi pri meji s Hondurasom

Dan je bil namenjen raziskovanju vasi Perquin in okolice. Najprej sva šla malo hodit in odkrila dva čudovita slapova, potem sva se odpeljala do mostu čez reko Rio Sapo, kjer sva občudovala brzice, za zaključek dneva pa sva si ogledala še Muzej salvadorske revolucije in rekonstrukcijo gverilske vasi (parkirnina 0,8€, vstopnina 1,9€).

Prevožena razdalja: 50km

Nastanitev: kampirala sva pred Hotel El Ocotal

6. dan: razgledna vožnja z juga na sever države

Ta dan naju je čakala izredno razgledna vožnja čez celotno državo. Iz Perquina sva se odpeljala proti zahodu do prelepega kraja Victoria, kjer sva doživela pravo nedeljsko vzdušje: tržnice, dogajanje na trgu, nedeljsko mašo in se najedla poceni tropskega sadja. Sledil je ogled slapu Los Tercios pri kraju Suchitoto, nato pa večerna vožnja do Santa Ane.

Prevožena razdalja: 280km

Nastanitev: Villa Napoli, 10,4€ za kampiranje na njihovi posesti z vključenim zajtrkom

7. dan: Ruta de las Flores in prekrasni slapovi Los Chorros de la Caldera

V vasici Juayua sva najela vodiča, ki naju je za 5$ po osebi odpeljal do čudovitih slapov Los Chorros de la Caldera. Popoldan sva prevozila znamenito pot Ruta de las Flores in dan zaključila v vasi Tacuba.

Prevožena razdalja: 90km

Nastanitev: Hostal de Mama y Papa, 8,7€ za kampiranje na njihovi posesti

8. dan: Nacionalni park El Impossible

Izlet v nacionalni park El Impossible. Podala sva se na salvadorsko različico kanjoninga ali kot tej turi tudi rečejo: 7-waterfalls hike. Cel dan sva z vodičem hodila po džungli, skakala preko slapov, po nekaterih se dričala, spet ob drugih plezala … Po zaključku ture sva se odpeljala do gvatemalske meje in prespala v obmejnem kraju Ahuachapan.

Prevožena razdalja: 25km

9. dan: prečkanje meje v Gvatemalo in pot do vasi La Soledad pod vulkanom

Zgodaj zjutraj sva prečkala mejo in vstopila v Gvatemalo, nato pa nadaljevala pot mimo Guatemala City-a in Antigue do vasi La Soledad. Po kilometrih sicer kratka vožnja se je zaradi gneče v okolici glavnega mesta ter slabih cest razvlekla na cel dan. Tako sva šele pozno popoldne prispela do najinih gostiteljev v vasi pod vulkanom Acatenango, ki je bil najina naslednja destinacija. Popoldne in večer sva preživela pri domačinih in spoznala, kakšno je življenje v gorah in stran od velikih mest

PREBERI ŠE  Smaragd Amerike: Laguna de Alegria

Prevožena razdalja: 220km

Nastanitev: pri Gilmer-ju Soy, lastniku agencije, ki organizira pohode na vulkan Acatenango, 11,9€ za sobo v njegovi hiši ter vključenim zajtrkom in večerjo

10. dan: vzpon na vulkan Acatenango in opazovanje bruhajočega vulkana

Končno je prišel ta dolgo pričakovani dan. Pod okriljem agencije Gilmer Soy sva se vzpela na vulkan Acatenango, s katerega se odlično vidi soseden vulkan Fuego. Iz baznega tabora smo tako ves večer in še večino noči opazovali ta vulkan, ki je bil noro aktiven. Videti izbruh vulkana, videti lavo, občutiti tresenje tal ob vsem tem, je bilo nekaj najbolj norega do sedaj! Zapis na blogu o tem dogajanju lahko prebereš tule: Bruhajoči vulkan.

Prevožena razdalja: 0km

Nastanitev: v baznem taboru na vulkanu Acatenango. Cena celotnega izleta je bila 35,8€ na osebo

ženska z razgledom na gavtemalske gore
Razgled s prvega postanka, po 20 minutah hoje!
vulkan Fuego Gvatemala
Izbruh vulkana Fuego, Gvatemala
izbruh vulkana Fuego, gvatemala
Lava se je na čase valila res daleč dol po pobočju vulkana Fuego

11. dan: spust z Acatenanga in pot do jezera Atitlan

Sončni vzhod smo pričakali na vrhu vulkana Acatenango na 3970m. Bilo je čudovito, ampak noro mrzlo! Sledil je spust v dolino ter vožnja do jezera Atitlan.

Prevožena razdalja: 100km

Nastanitev: kamp Casa Riviera Panajachel, 11,9€ za šotor

12. dan: Jezero Atitlan

Dan za počitek in umirjeno raziskovanje kraja Panajachel ob jezeru Atitlan. V vasi nama je bila najbolj všeč izredno poceni tržnica, jezero samo po sebi je pa itak čudovito in izredno fotogenično.

Prevožena razdalja: 0km

13. dan: povratek v Salvador do rajske plaže Los Cobanos

Pred nama je bila izredno dolga vožnja nazaj v Salvador. Na poti sva se ustavila v Guatemala City-u in se srečala z najinim znancem (couchsurfing gostom) Bryan-om, ki nama je razkazal mesto. Nato sva se zaradi Rokovega pozabljenega telefona morala vrniti v vas Tacuba, kjer so telefon našli v viseči mreži hostla. Sledila je še vožnja na obalo do edine salvadorske plaže, ki nima črne mivke – Los Cobanos. Plaža je čudovita, le smeti je malo preveč za najin okus.

Prevožena razdalja: 380km

Nastanitev: v šotoru pred nekim guesthousom, 5,2 €  (6$) za šotor

14. dan: El Tunco – uživancija

Ker nama Los Cobanos ni bil preveč všeč, sva se odpeljala dalje ob obali do surferskega kraja El Tunco. Takoj naju je prevzelo sproščeno vzdušje in uživanje se je začelo: pitje smoothiejev, kopanje v morju, ležanje v viseči mreži ter učenje surfanja.

Prevožena razdalja: 85km

Nastanitev: Surf lodge hostel Papaya, 21,8€  (25$) za sobo

15. dan: surfanje v El Tuncu

Cel dan uživancije v El Tuncu. Spet sva si najela učitelja surfanja in se preiskušala v tem novem športu, vmes pa sva se kopala malo v morju, malo v bazenu pred hostlom, ter uživala v visečih mrežah in soncu.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Jamajka

Prevožena razdalja: 0km

Nastanitev: Surf lodge hostel Papaya

16. dan: povratek proti domu in postanek v Mexico Cityu

Na plaži El Tunco sva pričakala še zadnji salvadorski sončni vzhod, se še zadnjič skopala v morju nato pa se odpeljala proti letališču, vrnila avto in odletela do Mexico City-a. 8-h postanek sva izkoristila za hiter ogled historičnega centra glavnega mesta Mehike, zvečer pa odletela proti Amsterdamu.

Prevožena razdalja: 40km

Nastanitev: na letalu

17. dan: prestop v Amsterdamu

Pozno popoldan po lokalnem času sva priletela v Amsterdam. Pred spanjem sva odšla še na kratek sprehod po Vondelparku v bližini hostla, nato pa utrujena zaradi časovnega zamika popadala v postelji.

Nastanitev: Hostel Stayokay Vondelpark, Amsterdam

18. dan: še en dan za ogled Amsterdama, potem pa pot domov

Dan za raziskovanje Amsterdama. Pogledala sva si vse pomembnejše znamenitosti in muzeje, nakupila še zadnja božična darila ter si privoščila večerjo v zanimivi restavraciji Avocado Show – kjer strežejo izključno jedi z avokadom. Zvečer sva imela let do Benetk, nato pa zgodaj zjutraj GoOptijem do doma.

Prepotovana razdalja: 240km z Goopti prevozom

Nastanitev: malo na letališču malo pa v GoOptiju

I amsterdam
I Amsterdam napis je ena glavnih znamenitosti mesta
Lep pozdrav z Nizozemske! 🙂 Tokrat sva tukaj prvič skupaj
rijks muzej, amsterdam umetnost
Rijks Museum od zunaj

STROŠKI POTOVANJA V SALVADOR IN GVATEMALO

(če ne piše drugače, je cena za oba skupaj)

 • 281€ na osebo naju je prišel let do Salvadorja: Ljubljana – Amsterdam – Salvador – Amsterdam – Benetke. Karta iz Amsterdama do Salvadorja je bila 171€ na osebo, povratna karta do Amsterdama pa naju je stala še 110€ na osebo.
 • 14€ sva dala za GoOpti prevoz iz Benetk v Ljubljano (imela sva še nekaj dobropisa)
 • 410€ je bil najem avtomobila pri agenciji Quick Rent a car (povezava) z neomejenimi kilometri, polnim zavarovanjem in dovolilnico za vstop v Gvatemalo (samo cena te dovolilnice je bila 100€)
 • za prevoženih približno 1700km sva za bencin odštela 104€
 • 6€ sva dala za parkirnine
 • za prenočišča sva na celotni poti odštela 153€ – večino časa sva kampirala. Več o tem v objavi: Prenočišča v Salvadorju – kako sva plačala le 30% cene
 • 124€ je znesek za hrano
 • vstopnine in organizirani izleti so naju prišli 194€
 • za ostale drobnarije pa sva zapravila še 33€
 • prestop v Mexico City naju je stal 14€
 • prestop na Nizozemskem (ogled Rotterdama in Amsterdama) pa 136€

Skupaj sva tako na potovanju zapravila 1740€, kar je 870€ na osebo. Ni slabo kajne? 🙂

Ali bi kaj spremenila na tem potovanju? Kot vedno: če bi se dalo, bi si vzela več časa 🙂 V Salvadorju je še veliko za videti, v Gvatemali pa še več! In čeprav je bil najem avta odlična izbira (brez njega namreč ne bi videla pol toliko stvari!), pa bi si želela doživeti kakšno vožnjo z njihovimi tipičnimi “chicken busi”. Pa naslednjič 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena