Pohodniške poti na Lofotih, Senji in celinski severni Norveški

Pohodniške poti na severu Norveške, ki sva jih prehodila midva

by Katarina

Lofoti (pa verjetno kar Norveška na splošno) so raj za pohodništvo. Midva sva potovala en teden po severu Norveške in sva praktično vsak dan naredila vsaj nek krajši sprehod, večinoma pa so bili vse kar bolj ali manj konkretni vzponi. Ja, je bilo naporno, ampak je bilo tudi vredno. Taki razgledi, da dol padeš. Nora pokrajina, prelepa, razgledi na morje, peščene plaže, gore, jezera, ledenike … božansko! Tule so zbrane najine pohodniške poti na Lofotih, Senji in celinski severni Norveški. Torej, poti, ki sva jih prehodila midva. Obstaja pa seveda še ogromno drugih poti, vzponov, pohodov, ki pa jih poiščite drugje (piše na koncu, kje).

Vzpon na Stetind, pogled na fjord

Razgled na fjorde v daljavi

Pohodniške poti na Lofotih, Senji in celinski severni Norveški – ki sva jih prehodila midva

1.) Reinebringen, 448m

Reinebringen je verjetno najbolj obiskana gora na Lofotih. Stoji direktno nad ribiško vasico Reine in ponuja prekrasen razgled. To je pač tisti razgled za na razglednico, to so tisti Lofoti, ki jih povsod videvamo. Midva sprva nisva nameravala na Reinebringen, ker se nama je zdel pač preveč turističen, ampak potem sva se pustila prepričati, da je to res treba videti in šla gor. In ni nama žal.

Reinebringen, Lofoti, pohodništvo na lofotih

Navadno je tu gor kar gneča, ampak za ta razgled se splača

Na Reinebringen so pred nekaj leti naredili stopnice (delali pa so jih Šerpe iz Nepala!), tako da je pot do prelaza, kjer se odpre razgled, sedaj relativno lahka. Še vedno sopihaš gor po več kot 1900 stopnicah, tako da kondicije gotovo nekaj potrebuješ, ampak je pa podlaga lepo stabilna. Večina turistov gre samo do tega prelaza, zato zna biti tam gneča. Če greste še naprej, prav do vrha Reinebringen, pa se navadno množice že porazgubijo. Midva sva bila tam na en bolj oblačen in zjutraj deževen dan, tako da ni bilo prehudo niti na sedlu.

Razgled z Reinebringen dol na vasico Reine in okoliške zalive

Razgled z Reinebringen je pač božanski

Parkirišče/izhodišče: eno plačljivo parkirišče je na začetku vasice Reine, drugo brezplačno pa je v bližini Djupfjordbrua (most čez Djupfjord). Prvo parkirišče je bližje izhodišču (1km), drugo je oddaljeno cca 1,5km.

Višinska razlika po poti: 420m

Čas hoje navzgor: 50 minut do sedla in še cca 30 minut do vrha

Midva sva si opis vzpona prebrala na outdooractive spletni strani.

Reinebringen, Lofoti

Reinebringen ponuja najbolj ikoničen razgled na Lofotih

2.) Håen oz. Håeheia, 438m

Tole je bil najin najljubši vzpon na Lofotih. Håen se nahaja na rahlo odročnem otočku Værøy (ki je še vedno del Lofotov). Manj ljudi, manj gneče zaradi odročnosti, razgled pa da dol padeš, res. Ko prideš na vrh Håena, se pred teboj odpre pogled na ozek greben Måstadfjellet. Kot bi bil na Havajih! Spodaj pa čisto modro morje in bele peščene plaže. Najina izkušnja tega vzpona je opisana na blogu: Værøy – najlepši otok na Lofotih.

otok Vaeroy, Lofoti

Ćudoviti Værøy

Parkirišče/izhodišče: z Lofotov (kraj Moskenes) je treba s trajektom na Værøy. Trajekt pristane v kraju Sørland. Od pristanišča je potem treba na drugo stran tega mesta do parkirišča (3km), kjer se uradno začne pot na Håen.

PREBERI ŠE  Silvestrovanje nad 2000m - Bivak pod Skuto

Višinska razlika po poti: 410m

Čas hoje navzgor: od pristanišča do dejanskega izhodišča je bilo 50 minut hoje, od parkirišča do vrha Håena pa še 1h15min.

Opis poti sva si midva prebrala na spletni strani 68north.

Razgled s Haena. Otok Vaeroy, Lofoti potovanje

Po ta razgled sva prišla

3.) Hesten, 556m

Hesten je hrib na otoku Senja, ki stoji poleg ikonične Segle. Če ste videli kakšno fotografijo s Senje, ste verjetno videli fotografijo Segle. Midva sva se odločala, ali bi šla prav na ikonično Seglo ali rajši na Hesten, ki je sicer nižji, ampak ima pa noro dober razgled na Seglo. Ker sva bila tisti dan malo utrujena, sva se odločila za lažjo možnost – Hesten. Vzpon je lahek, približno 1h hoje za noro lep razgled. Edino vrh Hestna je na eno stran odsekan, zato ne hodite preblizu prepada, če se bojite višine 😉 .

Segla, Senja

Ikonična Segla, kot jo vidimo z gore Hesten

Parkirišče/izhodišče: V vasi Fjordgård na Senji je eno veliko označeno plačljivo parkirišče (plača se z aplikacijo EasyDrive), ki se nahaja na izhodišču za Seglo, od tam pa greš potem približno 10 minut peš do samega izhodišča za Hesten. Drugih parkirišč v vasi praktično ni oz. so povsod znaki, da je parkiranje prepovedano.

Višinska razlika po poti: 520m

Čas hoje navzgor: približno 1,5h. Razgled na Seglo pa se odpre takoj, ko prideš do grebena, kar je po približno 50 minutah hoje, do vrha pa je potem še cca 30 minut hoje.

Opis poti sva si midva prebrala na spletni strani outdooractive.

Hesten, Senja

Hesten je na eno stran precej odsekan

4.) Ledenik Steindalsbreen, okoli 480m

Ledenik Steindalsbreen se nahaja vzhodno od Tromsa, torej že na celinskem delu Norveške, natančneje na polotoku Lyngen, v Lyngenskih alpah. Velja za enega najnižje ležečih ledenikov v Evropi (celinski del) oz. na Norveškem. Vzpon do ledenika Steindalbreen je še en čudovit vzpon na severu Norveške, ki sva ga opisala na blogu: Ledenik Steindalsbreen.

Ledenik Steindalsbreen, severna Norveška, Lyngen Alps

Ledenik Steindalsbreen, Norveška

Parkirišče/izhodišče: V bližini kraja Elveroll je odcep za ledenik Steindalsbreen in tudi plačljivo parkirišče (plača se z EasyDrive aplikacijo). Nekoliko nižje pa je brezplačno parkirišče za nekaj avtomobilov.

Višinska razlika po poti: 450m

Čas hoje navzgor: približno 2h do ledeniškega jezera pod ledenikom

Opis poti sva si midva prebrala na spletni strani outdooractive.

ledenik steindalsbreen, ledeniško jezero, Norveška

Noro lepo je bilo tu. In nikjer nikogar (ledenik Steindalsbreen)

5.) Stetind oz. Halls Fortopp, 1304m

Ok, tole je pa en zelo zahteven vzpon v bližini Narvika, to je na celinski Norveški, južno od Tromsa. Zahteven vzpon, ampak bo trud na vrhu poplačan, verjemite. Stetind je 1369m visoka gora, ki so jo razglasili za norveško narodno goro. Ampak za vzpon na Stetind moraš imeti kar nekaj alpinističnega znanja in vodiča, ali pa veliko tega znanja in se da tudi brez vodiča. Za “navadne” pohodnike pa je dostopen Halls Fortopp, to je “predvrh” oz. prvi, lažni vrh Stetinda. Visok je 1304m in ponuja prekrasen pogled na Stetind. S Halls Fortoppa res dojameš veličino Stetinda. Podrobnejši opis najinega vzpona na Stetind pa je že opisan na blogu: Plezalni vzpon na Stetind.

Pogled na Stetind z vrha Halls Fortopp

Pogled na Stetind z vrha Halls Fortopp

Parkirišče/izhodišče: Stetindparkplass je obcestno počivališče cca 90km južno od Narvika

PREBERI ŠE  Nasveti za treking v Patagoniji

Višinska razlika po poti: 1300m

Čas hoje navzgor: približno 3h – 1h je do prvega jezera, nato pa sledita dve uri nekoliko bolj zahtevnega (strmega, izpostavljenega) vzpona, ki je primeren za izkušene planince.

ženska alpinistka pod goro Stetind, vzpon na Stetind

Spust s Halls Fortoppa proti sedlu pod Stetindom

Najine pohodniške poti na Lofotih in severni Norveški – zaključek

Tole so bili najini hribovski “podvigi” na Lofotih in okolici. Idej sva imela še nekaj, ampak potem sva se sproti odločala glede na vreme in najino počutje. Saj Lofoti so lepi, ampak so tudi zelo obljudeni, zato sva naredila malo manj vzponov na samih Lofotih in nekaj več v okolici. Nama je to zelo odgovarjalo. Za vse, ki planirate pohodništvo na Lofotih, priporočava spletno stran Outdooractive, kjer so številni opisi pohodniških poti na Lofotih oz. kar na splošno na Norveškem. Pa tudi zemljevidi so zraven, tako da se lahko dobro pripravite. Poleg tega pa sva si vedno pomagala tudi z aplikacijo maps.me (ali mapy.cz), ki ima vrisane poti. Edino plastnice so tam čisto zgrešene, tako da zgledajo hribi v aplikaciji precej nižji. Srečno in varno pot po Norveških hribih vam želiva!

pohodništvo na Lofotih. Pohodnica hodi po grebenu na otoku vaeroy, Lofoti

Pohodništvo na Lofotih oz. kar pohodništvo na Norveški ponuja prekrasne razglede

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena