Ledenik Fellaria – lahek vzpon do ledenika v Italiji plus čudovito mesto Bergamo

Tako blizu ledenika, da se ga lahko dotakneš!

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Še ne dolgo nazaj sva mislila, da morava na drug konec sveta, da vidiva ledenik od blizu. Potem pa sva se spomnila, da imamo kar mogočne ledenike tudi v Alpah. Lansko leto sva se vzpela na tritisočak Blinnenhorn, kjer sva videla tolikooooo ledenikov! Švica, Italija, Francija, Avstrija … vse te države imajo ledenike in nekateri sploh niso težko dostopni. Recimo tale ledenik Fellaria v Italiji zahteva malo več kot 2h hoje in nobenega posebnega tehničnega znanja. Tudi ni tako zelo daleč od nas. Za en vikend izlet je tole čisto izvedljivo. V nadaljevanju vam predstavim najin vzpon do ledenika Fellaria v dolino Val Malenco, severno od Bergama.

Ledenik Fellaria, Italija

Ledenik Fellaria, Italija

Ledenik Fellaria v Italiji

Pot do izhodišča za vzpon do ledenika Fellaria

Izhodišče za pot do ledenika Fellaria je pri akumulacijskem jezeru, imenovanem Diga di Alpe Gera. Do tja pridemo iz Slovenije po italijanski avtocesti mimo Benetk in Verone, pred Milanom, v kraju Bergamo pa se odcepimo proti severu. Sledi vožnja ob jezeru Como, na njegovem severu pa se spet usmerimo nazaj proti vzhodu v smeri kraja Sondrio. V Sondriu gremo spet proti severu po dolini Valmalenco, pri kraju Chiesa in Valmalenco pa gremo desno proti Alpe Gera. Če ni zastojev na cesti, je iz Ljubljane okoli 6h vožnje do tja.

jezero pod Alpami, ledenik Fellaria

Izhodišče za pot do ledenika Fellaria

Izhodišče za ledenik Fellaria: Parcheggio Alpe Gera

Izhodišče za ledenik Fellaria je parkirišče pod jezom Diga di Alpe Gera. Parkirišče je opremljeno s stranišči, mizami in klopmi in veliko travnato površino. Tam se da tudi neuradno kampirat. Se pravi, ni to uraden kamp, prepovedano pa tudi ni. Večinoma so na parkirišču razni avtodomi, je bilo pa tudi nekaj šotorov. Čez dan je parkirišče plačljivo, ponoči je zastonj.

Gore v okolici Val Malenco. ženska pohodnica v Alpah

Gore v okolici Val Malenco (Alpe Gera)

Midva sva se tja pripeljala že en večer prej, prespala tam in potem na vse zgodaj zjutraj začela z vzponom. Predvsem zato, ker so bile popoldne napovedane nevihte. Sam vzpon do ledenika sicer ni tako dolg, da bi bilo treba vstajati posebno zgodaj. Je bilo pa luštno, ker je bilo potem tudi manj ljudi gor. Nazaj-grede so se gor namreč valile trume pohodnikov (je pa res, da sva bila tam v sredini avgusta).

Ledenik Fellaria v italijanskih Alpah.

Prvi pogled na ledenik Fellaria

Vzpon do ledenika Fellaria

Pot do ledenika Fellaria ni zahtevna in jo lahko prehodi vsak z nekaj hribovske kondicije. Od parkirišča pa do ledenika je približno 600m vzpona, 6km, za kar sva midva potrebovala 2,5h.

Postanek pri koči Rifugio Roberto Bignami

Od parkirišča se je bilo najprej treba vzpeti na sam jez in od tam se že odprejo prvi pogledi na viseči ledenik Fellaria. Prečila sva cel jez in nadaljevala pot v smeri koče Rifugio Roberto Bignami. Do koče sva prišla v približno 1h15min. Pri koči se spet odpre razgled na lednik, ki je tokrat še bliže. Sledilo je še enkrat toliko hoje (še 1h15min) do ledenika. Na razcepih se je treba držati smeri “C”. Tam je namreč več potk do različnih delov tega ledenika, ki so označene z A, B in C. Vsaka pot vas pripelje do nekega ledenika, a tale, ki jo tu opisujem, je pot C.

Jez Diga di Alpe Gera in ledenik v ozadju

Pot po jezu Diga di Alpe Gera

Ledenik Fellaria – najin prvi viseči ledenik

Ko sva prišla do ledenika, sva najprej zagledala ledeniško jezero, po katerem so plavali kosi ledu. Na koncu jezera je stal mogočen ledenik z dvema večjima votlinama. Nad ledenikom se je dvigala visoka, črna granitna stena, po kateri je padalo več slapov. Na vrhu te stene pa “sedi” še drugi del ledenika, viseči ledenik Fellaria. Bilo je dih jemajoče.

Ledenik Fellaria!

Ledenik Fellaria!

Tak viseči ledenik sva želela videti v Čilu, pa nama je megla preprečila razgled. Kdo bi si mislil, da bova svoj prvi viseči ledenik videla prav v sosednji Italiji! Noro. Še bolj noro pa je bilo, ko se je z vrha tega ledenika odlomila ena ogromna gmota in zgrmela dol preko tiste mogočne stene na spodnji del ledenika pri jezeru. Mogočno!

viseči ledenik in slap pod njem

Ko se je odlomil en ogromen kos ledu z vrha ledenika

Ko si ob jezeru, greš lahko peš čisto do ledenika. Namreč ledenik se tu doli pne preko jezera in se drži tudi kopnega. Tako da lahko stojiš na obali jezera in se dotakneš ledenika. Lahko pa greš tudi peš malo više in hodiš po samem ledeniku. A previdno! Hoja po ledeniku ni priporočljiva! Lahko ti zdrsne oz. je lahko kje kakšna razpoka, ki je ne vidiš. Dobro poglej, kje se tu začne ledenik, saj ga ponekod že kar dobro prekrivajo manjši kamenčki. Hkrati pa se ledenik lahko tudi kadarkoli odkruši, tako da nikoli ne veš, kdaj ti kaj pade na glavo. Previdno torej in ne stoj predolgo oz. preblizu ledenika.

Ob ledeniku sva ostala več kot eno uro, opazovala lomljene ledenika, uživala v razgledih, pojedla malico … ker sva bila zelo zgodnja, ni bilo praktično nikogar drugega še tam.

PREBERI ŠE  Nad 4000m! Vulkan Pichincha

Nazajgrede sva se vzpela še na hribček na koncu jezera. Od tam je pogled direktno na ledenik, na oba dela ledenika, na jezero in slapove. Noro lepo, božansko. Taka lepota, tako lahko dostopen ledenik, pa tako blizu nam!

Ledene gore na jezeru

Ledene gore na jezeru

Postanek na poti: čudovito mesto Bergamo

Na poti do ledenika Fellaria sva se ustavila še v mestu Bergamo. Do sedaj sva se vedno samo vozila mimo oz. sva Bergamo poznala po letališču. Tokrat pa sva se ustavila in si pogledala mesto. In povem vam, da je Bergamo prečudovito mesto! Sploh stari del, citadela na hribčku sredi mesta je prekrasna. Obzidje, s katerega se odpira prekrasen pogled na cel Bergamo in širšo okolico. Notri pa srednjeveške cerkve, palače, trgi … živahno poletno vzdušje ter lep sončni zahod sta poskrbela, da si bova Bergamo ohranila v res lepem spominu.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena