Najboljše potapljanje – Caye Caulker, Belize

Potapljanje ob 2. največjem koralnem grebenu na svetu

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Od vedno sva se rada potapljala. Začelo se je z odkrivanjem morskega dna na hrvaških otokih, kamor smo hodili s starši, nadaljevalo pa potem najprej na Tajskem, kjer sva prvič videla koralni greben in vse tiste pisane ribice, ki so naju čisto navdušile. V kasnejših letih sva se šla potapljat (s tem mislim na snorkelling in ne pravo potapljanje) še na številnih destinacijah po svetu. Vsakič sva bila navdušena, kaj vse sva videla, saj je bilo vedno kaj novega. Ampak nič se pa ne more primerjati s potapljanjem v Belizeju. Snorkelling izlet iz Caye Caulker na Belize Barrier Reef je presegel vsa pričakovanja. Dan je bil tako poln najrazličnejših srečanj z morskimi živalmi, da še sedaj komaj verjameva svojim očem (oz. fotografijam). Če se kdo odpravlja v Belize ali njegovo bližino, mu res toplo priporočava snorkelling oz. potapljanje na Caye Caulker. Ne bo vam žal.

morska želva, Belize

Morska želva

Snorkelling/potapljanje na Caye Caulker

Caye Caulker – kje je to?

Caye Caulker (izgovorjava “ki kolker“)je otok na severu Belizeja. Gre za koralni otok, ki v širino meri le dober kilometer, v dolžino pa okoli 8km. V zadnjih letih je postal precej popularna destinacija za popotnike, saj ponuja res odlične možnosti za potapljanje, razglede na turkizno morje in seveda kopanje v Karibskem morju (čeprav prav lepe plaže Caye Caulker ne ponuja). Na Caye Caulker se lahko pride z manjšim letalom ali pa z water taxi-jem iz Belize Citya. Oboje traja slabo uro. Midva sva izbrala vodni taksi, seveda.

tropsko morje, Caye Caulker

Caye Caulker … počasen vajb

Snorkelling izlet z agencijo Salt Life Eco Tours

Katero agencijo izbrati? Agencij, ki organizirajo snorkelling izlete na Caye Caulker je res ogromno. Vse imajo zelo podobne programe in zelo podobne cene. Ker sva potovala v nizki sezoni, je bil prvi izziv najti agencijo, ki bo na najin želeni dan sploh imela turo. Ok, našla sva jih par, potem pa med njimi izbrala tisto, ki je bila najbolj “eko”, kjer so promovirali, da živali ne hranijo. Cena je bila 90 USD po osebi ob plačilu z gotovino.

Agencija Salt Life Eco Tours se je izkazala za odlično. Vodiča sta bila izredno zabavna fanta, izkušena potapljača in poznavalca podvodnega življenja ob koralnem grebenu v Belizeju. Potrudila sta se maksimalno, da smo videli, kar se da veliko živali. Držijo se tega, da živali ne hranijo, to drži. Ampak, ker jih hranijo druge agencije, vseeno živali reagirajo na prihajajoči čoln in se mu približajo. Tako v bistvu tale agencija (in podobne) zelo dobro izkoriščajo slabe navade drugih agencij, hkrati pa se promovirajo kot bio-eko agencije 😉

morski bič, manta

Čudovito podvodno življenje v Belizeju

Potapljanje v okolici Caye Caulker

Ok, sedaj pa pojdimo na naš snorkelling izlet in predstavila vam bom, kako je potekal ter kaj smo videli. Promovirajo 9 postankov, kjer lahko vidiš: morske krave, morske biče, morske želve, morske konjičke, potopljeno ladjo, morske pse in še cel kup drugih živali. Najpomembnejši del je obisk Hol Chan Marine Reserve – strogo zaščitenega dela morja na severu Caye Caulker oz. na jugu otoka Amergris Caye.

Morska želva v bližini Caye Caulker. Belize

Morska želva v bližini Caye Caulker

Morske krave

Kakšnih 15 minut smo se vozili po precej razburkanem morju. Vodiča sta dejala, da so bili največji valovi visoki tudi 1,5m, veter pa je tokrat pihal s severa – kadar piha z vzhoda, ima Belize naravni valobran – koralni greben Belize Barrier Reef. Kakorkoli, vsi smo bili precej veseli, ko sta vodiča nenadoma ustavila čoln, saj so nas valovi kar precej premetavali. Ampak zakaj smo se ustavili? Morske krave! Opazila sta morske krave! “Hitro skočite v vodo, dokler je morska krava še tu!” nas je priganjal eden izmed vodičev. Nama se ni posebno mudilo, mazala sva se še s kremo, iskala vse, kar nama je med divjo vožnjo zletelo po tleh … Morske krave sva namreč že videla na Jamajki. Vodič mi je živčno potisnil masko na obraz in potem sem le skočila v vodo – če že moram 😀.

morska krava in ženska potapljačica

Katarina in morska krava

Prvo presenečenje: kako topla je voda! Drugo presenečenje: kakšna vidljivost! In tretje presenečenje: morska krava je plavala direktno pod menoj in se v pesku očitno igrala. Ok, to je pa nekaj čisto drugega! Na Jamajki morske krave nisva videla tako od blizu. Navdušena sva plavala naokoli in opazovala tega ogromnega morskega sesalca, kako je v pesku na dnu delal prevale, nekaj zanosljal (spuščal res hecne zvoke), potem pa šel na gladino po zrak. Prekrasno, prečudovito, navdušujoče!

Morske želve

Po srečanju z morskimi kravami, smo se odpeljali dalje proti severu, v smeri Hol Chan Marine Reserve. Še prej pa smo naredili postanek, saj sta vodiča opazila morsko želvo. Tokrat sva malo hitreje skočila v vodo in si jo uspela dodobra ogledati, kako se je “pasla” na morskem dnu. Kmalu se je pridružila še ena želva in potem še ena …Joooj! Spomnim se svojega prvega srečanja z morsko želvo v Omanu. Ampak te želve tu v Belizeju sem lahko videla veliko bolj od blizu, veliko manj so bile prestrašene.

morska želva, snorkelling Belize

Morska želva v Belizeju. Ena izmed mnogih, ki sva jih videla

Hol Chan Marine Reserve in manta ray (pegasti morski biči)

Vstopili smo v Hol Chan Marine Reserve, ki je izredno strogo varovan oz. zelo zaščiten. Tam je potapljanje oz. plavanje dovoljeno le v skupini, ves čas je treba slediti vodiču in se od njega ne smeš preveč oddaljiti. V nasprotnem primeru te lahko varnostniki vržejo ven iz zaščitenega območja. Hol Chan je bil spet en tak presežek. Zvenelo bo že kičasto, ampak bilo je tako zelo lepo! Korale ena pri drugi, pisane ribice tudi. Toliko različnih barv in oblik. Ne vem imena niti ene, ampak vsaka posebaj je bila čudovita. In tudi te tukaj se nas sploh niso bale. Ampak najboljši trenutek je bil gotovo tisti, ko so pegasti morski biči (manta ray) priplavali mimo. Skupina kakšnih 10 morskih bičev z dolgimi in nevarnimi repi je tako lepo plavala … Prvič za naju, da sva videla to žival v naravi in tako posebno. Kako zanimivo plavajo, kakšne lepe barve so, a hkrati sem se jih rahlo bala. Tisti rep je tako špičast in v rahlo razburkanem morju res ne veš, kdaj te ponese preblizu tele živali in jo razjeziš …

manta, morski bič

Pegasti morski bič se menda temu reče po slovensko

Morski psi in morski biči

Nekaj, česar sva se zelo veselila, je bilo plavanje z morskimi psi. Ne gre za velike bele morske pse, pač pa za “nurse sharks”, morske pse sesače. To so človeku nenevarna vrsta morskih psov, saj svojo hrano posesajo v usta, človek pa je za kaj takega načeloma prevelik. Žalostna resnica je ta, da številne turistične agencije že dolga leta na istem mestu hranijo morske pse. In sedaj morski psi takoj, ko vidijo čoln, pridivjajo k njemu. Ko ugotovijo, da je to “eko” agencija, ki jim ni prinesla hrane, tudi hitro odplavajo stran.

plavanje z morskimi psi

Plavanje z morskimi psi sesači

Vseeno smo imeli približno 5 minut časa, preden so morski psi obupali nad nami. To je zgledalo nekako takole: pripeljali smo se na določeno mesto in kar naenkrat smo videli, kako se nam neka velika rjava gmota pod gladino približuje. Vsi smo hitro skočili v vodo in videli, da gre za precej veliko skupino morskih psov. V dolžino merijo okoli 2m, plavajo pa tudi precej hitro. Sedaj pa si predstavljajte, da skočiš v sredino take jate morskih psov. Mimogrede sva “fasala” kakšno pod rebra 😀 Morski psi so iskali hrano, mi jih sploh nismo zanimali oz. smo jim bili samo v napoto. Ko so morski psi odplavali, so hitro priplavali morski biči. Kako nenavadno plavajo! Svoje ploščato okroglo telo dobesedno valovijo, da se premikajo. V tem času je prišel drug čoln, ki je imel hrano in morski biči so odšibali tja, prav tako pa so se vrnili tudi morski psi.

morski bič

Morski biči

Morski konjički

Sploh nisem pričakovala, da bomo na tej turi videli tudi morske konjičke. Pa ravno nekaj dni prej sem Roku rekla, da bi rada videla kakšnega morskega konjička. Da se morava it še kdaj potapljat tudi v Jadransko morje. No, potem pa so nas peljali do Iguana Reef Bar na zahodni strani Caye Caulker. Tam je manjše “zavetišče”, umetno postavljeno mikro-okolje, ki morskim konjičkom odgovarja. Sedeli smo na pomolu in gledali v vodo med morsko travo … gledali in gledali, dokler enega nismo tudi zagledali! Juhu, moj prvi morski konjiček v naravi!

morski konjiček

Morski konjiček

Akrobatske ribe – tarponi

Tarpon je velika, res velika riba, ki živi tudi v okolici Caye Caulker. Te ribe so navajene, da jih ljudje hranijo iz roke, zato čim vidijo roko oz. dlan nad vodno gladino, skočijo gor in odprejo svoja ogromna usta. Naša agencija živali ne hrani, smo se pa zabavali s tem, da smo roko stegnili nad vodno gladino in ogromna riba nam je dala “poljubček” na dlan. Čeprav je bil to kar trd “poljubček”, mene je riba celo malo opraskala. Nič hujšega, a nežnosti jih niso ravno naučili. 😀

tarpon riba, ki skače iz vode

Akrobatska riba, tarpon

Belizejski Titanik in The Split

Na poti nazaj smo si pogledali še “Belizejski Titanik” – potopljeno tovorno ladjo, ki je do dandanes že popolnoma prerasla s koralami ter The Split – prekop v otoku. Caye Caulker je načeloma dolg 8km, a je približno na sredini presekan z ožino, ki se imenuje The Split. Ribičem se pogosto ni dalo voziti vse naokoli dolgega otoka, da bi prišli na drugo stran, zato so že v 50-tih letih prejšnjega stoletja na roke skopali majhen prekop. Ravno dovolj širok in globok, da so s svojimi majhnimi čolni lahko prišli na drugo stran. Potem pa je prišel hurikan Hattie leta 1961 in opustošil velik del Belizeja. Med drugim je poglobil in razširil tudi ta prekop. Erozija se še danes nadaljuje in sedaj je The Split že precej široka zadeva, tako da skozenj pridejo tudi že večji čolni. A hkrati je to postala tudi naravna ločnica za razvoj otoka. Južno od The Split se otok razvija, zidajo se nove stavbe, namestitve, restavracije, severno od The Split pa ostaja samo narava, mangrove in pesek. Tudi to je lepo.

potopljena ladja, prerasla s koralami

Belizejski Titanik

Najina logistika izleta na Caye Caulker in zaključne misli

Posebnost Caye Caulkerja je ta, da se po otoku ne vozijo z avtomobili, pač pa so vse ulice peščene in narejene za pešačenje, kolesarjenje ali redke električne golf-avtomobilčke. Midva sva po Mehiki in Belizeju potovala z najetim avtomobilom, zato je bilo za naju precej nepraktično, da bi morala iskati parkirišče za najet avto nekje v Belize Cityju. Posledično sva se odločila samo za enodnevni izlet na Caye Caulker – samo za snorkelling izlet, nastanjena pa sva bila v Belize Cityju, kjer sva lahko tudi pustila avto. Da sva lahko šla na tale snorkelling izlet, sva morala zjutraj z vodnim taksijem iz Belize Citya do Caye Caulker in popoldne nazaj. Vozni redi taksijev so se nama ravno poklopili, a če bi zamudila enega, bi ali zamudila turo ali pa ostala na Caye Caulker.

čoln na turkiznem karibskem morju

Caye Caulker je narejen za pešačenje ali pa plovbo

Tura se je zjutraj začela okoli 9h, midva sva imela vodni taksi iz Belize Citya ob 8h. Vodni taksi vozi približno 1h, zato sva morala kar pohiteti po peščenih ulicah od pristanišča na Caye Caulker do agencije. Sva jih pa tudi vnaprej obvestila, da naj naju počakajo tistih par minut. Izkazalo se je, da se jim sploh ni mudilo in sva bila celo prva pred agencijo! Za nazaj je bil zadnji water taxi ob 15:30. Tudi na to sva vodiče vnaprej opozorila in poskrbeli so, da smo bili nazaj pravi čas. Še nekoliko prej, da sva se lahko v miru sprehodila po Caye Caulker in skočila na pošto po znamke. Uporabila sva agencijo Ocean Ferry, cena pa je bila 56 BZD na osebo za povratno vozovnico (28 USD).

boarding pass za Caye Caulker

Boarding pass za water taxi v Belizeju

Najine zaključne misli

Celoten izlet ni bil poceni, a je bil čudovit. Toliko živali kot sva tam videla, nisva še nikjer. In kakšna vidljivost pod vodo. Noro! Pa topla voda, prijazna in zabavna vodiča, okusna hrana na turi … Same pohvale in prevreva naju navdušenje. Tole je bil gotovo vrhunec potovanja, ne samo po Belizeju, ampak po celem Jukatanu!

moški in ženska pod vodo, snorkelling

Navdušena nad potapljanjem v Belizeju

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena