Zavarovanje rizika odpovedi – kako do povrnjenih stroškov za letalske karte

Odpoved potovanja v primeru bolezni (pred odhodom)

by Katarina

Verjetno je nočna mora vsakega popotnika, da bi dolgo želeno in planirano potovanje moral odpovedati tik pred odhodom. Nama se je žal to zgodilo že 2x. Prvič bi morala Katarina skupaj s sestro odpotovati na Filipine, pa je njena sestra par ur pred odhodom dobila neko grozno kožno reakcijo in sta obe ostali doma. Letalskih kart nista imeli zavarovanih, zato sta se morali zadovoljiti le z nekaj dobropisi ter minimalnim vračilom letalskih taks. Celotno zgodbo o Filipinih lahko prebereš tule, kako dobiti povrnjene letališke pristojbine pa tukaj. Drugič se nama je to zgodilo decembra 2023, ko je Rok par dni pred odhodom v Savdsko Arabijo zbolel. A sva se iz tiste prve situacije nekaj naučila in sedaj skoraj vsake letalske karte zavarujeva za riziko odpovedi. Tu je opisano to zavarovanje rizika odpovedi in najina izkušnja, kako sva postopala, da sva dobila znesek kart povrnjen.

Zavarovanje Coris v Egiptu

S Corisom po svetu 🙂

Zavarovanje rizika odpovedi

Zavarovanje rizika odpovedi je zavarovanje, ki je namenjeno točno temu, kar se nama je do sedaj dvakrat zgodilo. Da moraš potovanje odpovedati še preden se začne. Midva sva ga vedno vzela pri zavarovalnici Coris, čeprav ga sedaj ponujajo tudi že druge zavarovalnice. Spodaj je najprej opisana teorija tega zavarovanja, potem pa še najina izkušnja.

Kaj lahko zavaruješ?

Zavarovanje rizika odpovedi pokriva različne stvari – niso to samo letalske karte, čeprav je res, da sva midva do sedaj največkrat zavarovala letalske karte. Poleg letalskih kart lahko zavaruješ tudi nastanitev, paket pri turistični agenciji, križarjenje, vstopnico za npr. koncert (zavarovala sva recimo vstopnice za koncert Eda Sheerana), vozovnice za vlak (zavarovala sva tudi Japan Rail pass) itd. Morda je dobro omeniti, da je minimalni znesek zavarovanja 8€, sicer pa 4,7% od vrednosti npr. vozovnice, ki jo zavaruješ (osnovni paket). Torej, tudi če zavaruješ neko zelo poceni stvar, kjer je 4,7% vrednosti manj kot 8€, vseeno plačaš 8€ za zavarovanje.

Kdaj zavarovati?

Zavarovanje je treba skleniti največ 72h po nakupu in najmanj 15 dni pred odhodom. Ok, lahko skleneš tudi več kot 72h po nakupu, ampak potem ti prvih 8 dni po sklenitvi zavarovanje ne velja. Mora biti pa še vedno 15 dni pred odhodom. Sklene se ga kar preko spleta, moraš pa potem naknadno na email poslati še potrdilo o nakupu npr. letalske karte. Če tega ne storiš, se zavarovanje izniči. To se je nama skoraj zgodilo, ko sva zavarovala letalske karte do Sejšelov. Nekako sem spregledala email od Corisa, da jim moram poslati še dejanske karte oz. potrdilo o nakupu le-teh. Po nekaj dneh so me klicali in me opomnili, da naj res čim prej pošljem, sicer mi bodo morali to zavarovanje preklicati.

Anse Patates - moški in ženska na palmi na plaži

Anse Patates in zelo fotogenične palme 🙂

Kakšno zavarovanje je to?

Coris konkretno ima dva paketa zavarovanja rizika odpovedi. “Navadno” oz. osnovno ter razširjeno. Pri navadnem ti zavarovanje krije stroške le v primeru bolezni, poškodbe (ki ni posledica predobstoječega stanja). Kritje velja za vse osebe, ki so skupaj na zavarovalni polici ter njihove ožje družinske člane (starši, sozakonec, partner). Razširjeno zavarovanje pa krije še veliko več (kaj točno krije, si poglejte na spletni strani). Vedeti je treba, da je tole razširjeno zavarovanje nekoliko dražje, ter da ima odbitno franšizo.

PREBERI ŠE  Nasveti za treking v Patagoniji

Zanimivo je vedeti, da to zavarovanje rizika odpovedi velja do datuma odhoda (tisti dan do 00:00, torej do začetka tistega dneva). Recimo sama letalska družba včasih ponuja zavarovanje rizika odpovedi, a pri teh zavarovanjih je pogosto drobni tisk, kjer piše, da zavarovanje velja do 3 dni pred odhodom. Če recimo zboliš en dan prej, pa tako zavarovanje ne velja. Pri Corisu pa velja vse do dneva odhoda.

maska in covid-19 testi za samotestiranje

Vedno preveri tudi pogoje zavarovanja!

Kako dobiti denar povrnjen, če imaš sklenjeno riziko odpovedi?

Tule je pa sedaj najina izkušnja, kako sva urejala stvari, ko je Rok zbolel in sva vedela, da v Savdsko Arabijo ne bova mogla odpotovati. Torej, najprej je Rok zbolel. Malo sva še upala, da se mogoče do odhoda pozdravi, a vseeno sva takoj naslednji dan pisala zavarovalnici. Sporočiti jim moraš namreč v roku 48h od nastanka situacije, ki ti preprečuje odhod na potovanje.

Rok je pisal email zavarovalnici in jim povedal številko police, kjer sva imela zavarovane letalske karte ter pač, da je zbolel, da ne bova šla na potovanje in da bi rada uveljavljala zavarovanje.

Sporočili so, da mora poslati izpolnjen obrazec o odpovedi potovanja (obrazec so poslali v priponki), priskrbeti zdravniško potrdilo, da je res zbolel (alternativa je kopija iz zdravniškega kartona, kjer se vidi anamneza, diagnoza in potrebna terapija). Dalje sva morala poslati tudi odgovor letalske družbe, koliko denarja lahko dobiva povrnjenega pri njih.

par v hidroelektratni ITAIPU

Zavarovanje in čelada, pa bo ziher vse OK 🙂

Letalske karte sva kupila pri Wizzairu, ki je kot nizkocenovnik, precej nedostopen. Po parih urah brskanja po njihovi spletni strani, branju njihovih pogojev in pravil, neuspešnem “klepetu” z njihovim robotkom … no, na koncu sva našla telefonsko številko klicnega centra, ki ima normalno tarifo (in ni 090). Tam so nama povedali, da nama letalskih kart ni treba odpovedati, pač pa samo oddava “claim” zahtevo za povrnitev stroškov zaradi bolezni. Zdravniško potrdilo, ki sva ga itak dobila, sva torej prevedla še v angleščino in jim ga preko obrazca poslala. Odgovor sva dobila že naslednji dan: cena letalske karte minus strošek odpovedi je 0 evrov. Torej, pri Wizzairu nisva dobila nič denarja. Ta email sva posredovala zavarovalnici Coris in čakala na njihov odgovor.

V parih dneh sva dobila odgovor, da se strinjajo z vračilom celotne kupnine. Poslali so nek obrazec, kjer sva morala še enkrat preveriti podatke, predvsem številko TRR, potem pa po emailu potrditi točnost tega obrazca. Še isti dan je bil denar nakazan na naveden TRR.

Se zavarovanje rizika odpovedi splača?

Se torej splača zavarovati letalske karte za riziko odpovedi? Če naju vprašate, se seveda splača. V večini primerov tega ne potrebujeva, ampak ko pa pride ena taka situacija, da ne moreš iti na potovanje, se pa kar splača imeti zavarovanje. Najine karte do Savdske Arabije so bile 282€, zavarovanje pa 13,5€. Ko nisva mogla potovati, sva teh 282€ dobila nazaj, torej naju je to ne-potovanje stalo 13,5€ (kolikor je stalo zavarovanje samo, saj se zavarovalnine ne vrača). Če kart ne bi imela zavarovanih, bi naju stalo 282€., ki bi jih pač vrgla proč oz. podarila Wizzairu. Razlika je precejšnja, tako da sva zelo vesela, da sva sklenila zavarovanje. Samo zavarovanje ni tako drago in sva res vesela, kako se je situacija razpletla. Savdska Arabija naju bo pa menda počakala in upava, da bova tja odpotovala še letos.

oranžna puščava Wahiba in bela Toyota Prado

Večer v puščavi na Arabskem polotoku (fotografija je iz Omana)

Komentiraj

5 komentarjev

Martina 01/2024 - 19:12

Super prispevek, hvala za zapisano. Prvič bom kupila zavarovanje letalskih kart in mi je v veliko pomoč!
Zelim vama se ogromno lepih potovanja. In čim manj potrebe po koriscenju tega zavarovanja 🙂

Odgovor
Damjana Jošt 03/2024 - 3:16

Pozdravljeni,
imeli smo plačano potovanje na Maldive v mesecu januarju 2024 in riziko odpovedi,ker je mož imel predvideno operacijo kolka v februarju.
Predčasno je dobil datum za operacijo novembra 2023 in tako smo potovanje odpovedali.
Na zavarovalnici zatrjujejo,da nismo upravičeni za povračilo stroška letalskih kart.A po vašem to res drži?
Hvala za odgovor.

Odgovor
Katarina 03/2024 - 7:51

Pozdravljena, uf to pa težko povem takole na pamet. Poglejte v pogoje zavarovanja, tam bi moralo pisati. Je možno, da ima zavarovalnica operacijo izključeno. Svetujem vam, da pokličete na njihov klicni center in se pozanimate o svojih možnostih tam.

Odgovor
Suzana 03/2024 - 14:39

Pozdravljeni,
hvala, res ste vse nazorno razložili. To zavarovanje je isto, ki ti ga pri naročilu letalske karte ponudi prevoznik a ne? Samo, da je tam tarifa po karti v eno smer, če sem prav razumela…

Odgovor
Katarina 03/2024 - 15:18

Živjo,
ne, to zavarovanje se sklene ločeno. Midva nikoli ne vzameva zavarovanja preko letalske družbe, saj pogosto ta zavarovanja ne veljajo za Slovence. Riziko odpovedi vedno skleneva pri slovenski zavarovalnici.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena