Ledenik Steindalsbreen – ideja za izlet v okolici Tromsa

Ledenik Steindalsbreen - lahek vzpon v Lyngen Alps na severu Norveške

by Katarina

Vzhodno od Tromsa se nahaja polotok Lyngen, kjer se nahajajo Lyngenske alpe (Lyngen Alps). In tam najdemo gore (seveda) ledenike, jezera, fjorde, gozdove … pač, prekrasno naravo in ogromno možnosti za pohodništvo. Med drugim je tam tudi ledenik Steindalsbreen, ki velja za enega najnižje ležečih ledenikov na Norveškem (in tudi na celinski Evropi). In to je bila najina zadnja destinacija na potovanju po severu Norveške.

Ledenik Steindalsbreen, severna Norveška, Lyngen Alps

Ledenik Steindalsbreen, Norveška

Ledenik Steindalsbreen

Ledenik Steindalsbreen se nahaja nekako na sredini polotoka Lyngen. Do ledenika se da priti peš po lepi in relativno lahki poti. V približno 2h torej prideš z morske gladine, kjer opazuješ fjorde, do ledenika. Iz oči v oči si z več kot 8000 let staro gmoto ledu, ki se počasi topi, da nastaja sivkasto in izredno hladno ledeniško jezero, to pa se potem preliva v potoček oz. kar reko, ki teče nazaj v tisti fjord, kjer se je vzpon začel.

ledenik stiendalsbreen

Ledenik Steindalsbreen je najnižje ležeči ledenik na Norveškem

Vzpon do ledenika Steindalsbreen

Izhodišče je v bližini kraja Elvevoll, plačljivo parkirišče se nahaja tule: 69.375913, 20.039213 (plača se z aplikacijo EasyPark). Malo nižje pa je še eno brezplačno parkirišče. Midva sva seveda parkirala tu, ker – zakaj bi plačevala, če ni treba 🙂

Prvi del poti nas s počasnim vzpenjanjem ob reki Steindalselva v približno 45 minutah pripelje do koče Steindalshytta. Ta del poti je lahek, potka je lepo uhojena in če imaš srečo, lahko vidiš tudi kakšnega severnega jelena. Midva sva videla ogromno njihovih odtisov v blatu, prav jelena pa žal ne.

skodelica borovnic

Rok je našel borovnice!

Po približno 1h hoje sva prišla ven iz gozda na travnik, kjer so naju napadali komarji, a hkrati se tam tudi prvič odpre pogled na ledenik. Noro! Kakšna veličina, kakšna masa, kakšna modrina. Jaz sem kar hitreje začela hodit, ko sem to videla v daljavi. Poleg ledenika so tudi povsod naokoli mogočne gore in slapovi, tako da razgledi tu res ne razočarajo.

zelen travnik, ledeniška reka in jasen sončen dan na norveškem

Prekrasna narava na poti do ledenika Steindalsbreen

Sledi nekoliko bolj strm vzpon po ledeniški moreni in potem še malo hoje po ravnem in v manj kot 2h sem že stala na robu ledeniškega jezera oz. gledala sam ledenik. Ker sva začela s hojo precej zgodaj zjutraj (na Norveškem je poleti itak ves čas svetlo), sva bila na celi poti čisto sama. Tudi pred ledenikom sem potem pol ure sedela čisto sama in uživala v razgledih. Rok pa je uspel v okolici parkirišča nabrati tudi borovnice.

Srečna Katarina pri ledeniku 🙂

Nasveti in informacije za vzpon do ledenika  Steindalsbreen

  • Za vzpon sva potrebovala 2h do ledenika, tam potem pol ure pavze in cca 1,5h nazaj do avta.
  • Na poti se naredi okoli 450m vzpona in tudi toliko spusta.
  • Preverite vreme, specifično za ta ledenik oz. jezero pod njem, preden se odpravite na pot. Ledenik ima malo svojo klimo in verjetno si ne želite biti tam v megli 😉
  • Imejte dobro obutev. To je gorska potka, vmes se hodi po skalah, pesku, prečkati je treba tudi potok, pot je lahko blatna in spolzka.
  • Ledeniški potoček je načeloma piten, tako da z zalogo vode ni treba pretiravati.
  • Ledenik plus sonce pomeni zelo močno belo svetlobo, zato priporočava dobra sončna očala ter sončno kremo za obraz.
ledenik steindalsbreen, ledeniško jezero, Norveška

Noro lepo je bilo tu. In nikjer nikogar (ledenik Steindalsbreen)

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena