Recept: dal bhat (riž in lečina omaka) – Nepal

Recept za nepalski dal bhat, tipična nepalska hrana

by Katarina

Dal bhat je pravzaprav riž z lečino omako. Dal pomeni lečo oz. lečino omako, bhat pa je riž. Gre za dokaj preprosto, a zelo hranljivo jed. Dal bhat je načeloma veganska jed, narejena iz preprostih in za Nepal vsakdanjih sestavin ter veliko začimb. V Nepalu se dla bhat dobi povsod in čez cel dan. Najboljša stvar dal bhata pa je ta, da imaš “free refil” – brezplačno ti dolagajo na krožnik hrano, dokler jo želiš. Kulsko, kajne?

Navadno se dal bhat postreže na velikem krožniku, ki ima neke vrste prekate, ali pa so gor postavljene manjše skodelice. Na sredini krožnika je riž, okoli v prekatih ali pa skodelicah pa je lečina omaka (dal), kakšna vložena zelenjava in navadno zelo pikantna kuhana zelenjava. Recept za dal bhat se razlikuje glede na regije, no, pa če smo odkriti, tudi glede na kuharice. Praktično vsaka kuharica oz. kuhar pripravi malo drugačen dal bhat. Tule je recept za najino verzijo dal bhata – recept za 4 – 6 oseb, odvisno, koliko “refilov” si kdo vzame.

dal bhat, nepalski riž z lečino omako

Najin dal bhat, nepalski riž z lečino omako

Recept: dal bhat, nepalska hrana

Sestavine:

  • 300g riža
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • približno 1cm debel košček ingverja
  • začimbe: sol, kurkuma, kumina, koriander, cimet, kardamom (vsakega eno poravnano žličko)
  • 220g leče (lahko je zelena, rdeča … katera koli, midva sva uporabila zeleno)
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • malo masla ali olja
  • svež koriander (ali peteršilj) za dekoracijo na vrhu

Postopek priprave dal bhat

Priprava riža (bhat)

Riž skuhaj v slani vodi. Pravilo je, da daš 2x toliko vode, kot je riža. Jaz dam vode več in riž na koncu odcedim. Ko je riž skuhan (in odcejen), dodaj pol žličke masla ali malo olja in premešaj. Tak riž bo imel precej boljši okus.

Priprava leče (dal)

Čebulo nasekljaj, ingver in česen tudi (ali pa ga stisni skozi stiskalnico za česen). Začimbe lahko že prej zmešaš v manjši posodici. Uporabi poravnano čajno žličko vsake od naštetih začimb. Na ponvi segrej olje in na njem popraži najprej čebulo. Ko ta postekleni, dodaj še česen ter ingver. Nato dodaj začimbe in premešaj. Znižaj temperaturo štedilnika in kuhaj, da se okusi povežejo. Vmes malo mešaj, da se ti ne zažge. Po potrebi dodaj malo olja, če se ti nastajajoči dal začne prijemati na ponev.

Sedaj dodaj paradižnikovo mezgo, nato pa takoj lečo. Spet jo pusti, da se malo praži med začimbami, vmes pa pridno mešaj. Po nekaj minutah dolij vodo (okoli 1L), premešaj in pusti, da se leča skuha do mehkega (okoli pol ure). Odvisno od vrste leče, bo mogoče potrebno dodati še malo vode. Dal oz. lečina omaka ima zelo različno gostoto. Nekateri jo naredijo čisto vodeno, kot juho, drugi zelo gosto, kot omako. Nama je slednja bolj všeč, zato sva po koncu kuhanja del leče zmiksala s paličnim mešalnikom. Tako je del leče ostal cel, v kosih, del pa je bil zmešan. Na koncu omako poskusi in dosoli, če je potrebno.

Serviraj tako, da daš na krožnik kupček riža, zraven (ali čez) pa lečino omako. Za dekoracijo čez posuj drobno narezan koriander ali peteršilj. Po želji lahko dodaš kakšno vloženo kumarico oz. v curryu prepraženo zelenjavo. Ampak nama je že riž in leča dovolj.

PREBERI ŠE  Recept: Pad Thai - Tajska

Pa dober tek 😉

tipična nepalska jed: dal bhat

tipična nepalska jed: dal bhat

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena