Recept: ful – Sudan (fižolova juha)

Tipična sudanska hrana: ful oz juha iz fižola - recept

by Katarina

Sudan ni ravno kulinarična destinacija, to je treba pač priznati. Njihova najpogostejša hrana je preprosto “ful”. Ful je bolj čorba kot juha iz fižola. Če sem še bolj natančna, gre za prav poseben fižol – bob! Juha izgleda malo sumljivo, ko jo dobiš servirano na krožniku, saj je pač črne barve, gosta in notri plavajo koščki fižola … ampak, ko jo enkrat poskusiš, je pa dobra. In po nekaj dneh potovanja po Sudanu, se fula tako navadiš, da ti je že dober in zato sva ga doma z veseljem pripravila. Torej, recept za fižolovo juho iz Sudana – ful se nahaja spodaj.

Ful - sudanska fižolova juha

Ful – sudanska fižolova juha

Recept za ful

Recept je za 4 -6 oseb, odvisno, kako navdušeni boste nad fulom. Pa tudi, ali boste jedli to kot juho ali kot glavno jed.

Sestavine

 • 300g suhega boba (dobi se ga le poredko pri nas, midva sva ga kupila pri Brulc bratje v Ljubljani. Lahko ga nadomestite s fižolom, če ga ne boste dobili)
 • voda
 • sol
 • koromač
 • 2 paradižnika
 • 1 šalotka
 • 100g belega sira (npr. feta)
 • sezamovo olje
 • 4 trdo kuhana jajca (po želji)
 • sveža rukola (po želji)
 • kruh za zraven

Midva zadnji dveh sestavin (jajca, rukola) nisva uporabila, ko sva pripravljala ful doma. Sva jih pa vsake toliko dobila poleg fula v Sudanu.

Sudanska fižolova juha in dodatki

Sudanska fižolova juha in dodatki

Postopek

Priprava fula je dolgotrajna, zato ker je treba bob najprej namočiti, potem pa še skuhati. Torej, en večer prej natehtaj bob, ga daj v večjo posodo za kuhanje ter za obilno zalij z vodo. Pusti čez noč, da se bob napije.

Naslednji dan bob speri, dodaj novo vodo (toliko, da je bob prekrit z njo v posodi), posoli in začni kuhati. Ko voda zavre, znižaj temperaturo štedilnika toliko, da bo voda še malo brbotala, ne pa divje vrela. Tako kuhaj, dokler ni bob mehak. To traja 2-3h.

Ko je bob skuhan, ga zmiksaj s paličnim mešalnikom. Zmiksaj ga tako, da bo del boba ostal v kosih, da juha obdrži malo teksture. Po potrebi dodaj še malo vode, če juha nastane pregosta. Dodaj sol, mleti koromač, kuhaj do vretja. Potem poskusi in po potrebi dodaj še malo soli ali drugih začimb.

Paradižnike nareži na manjše kocke, čebulo (šalotko) nasekljaj, po želji skuhaj še jajca in jih nareži na kose, pripravi rukolo, beli sir naribaj ali pa nareži na manjše kocke.

nubijski gospod pri večerji

Z domačinom Magzoubom na večerji. Jedeli smo – kaj drugega kot pa ful, sudansko juho iz boba

Ko postrežeš ful, ga serviraš na krožniku, čez poliješ malo sezamovega olja, zraven pa v skodelicah ponudiš paradižnik, čebulo, sir, jajca, rukolo in kruh (v Sudanu imajo svoj tipičen ploščat kruh). Vsak si potem po želji oz. po svojem okusu doda te dodatke v svoj krožnik.

Pa dober tek!

Kot sem napisala, morda zveni in zgleda sumljivo tale juha, ampak dejansko je dobra in nasitna.

Moški pri mizi, pred seboj ima pladenj z rjavo juho (ful) ter kruhom

Ful je sudanska juha iz boba – tipična sudanska hrana

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena