Načrt potovanja: Katar

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Katar sva obiskala tekom jesenski počitnic, ko se temperature na arabskem polotoku normalizirajo na prijetnih 25°C. Na razpolago sva imela en teden časa, kar se nama zdi, da je za to majhno arabsko državo ravno dovolj. Poudariti je treba, da tokrat potovanja nisva načrtovala sama, pač pa so nama ga pripravili gostitelji v Katarju. Namreč, v Katar sva šla v sklopu programa Discover Qatar in 144 hours, ki ponuja brezplačno 6 dnevno odkrivanje Katarja za mlade do 30. leta (več o tem tule). Vseeno je bilo potovanje izredno zanimivo in morda še bolj polno doživetij, kot bi bilo sicer. Tukaj je torej najin načrt potovanja: Katar!

Načrt potovanja po Katarju z zemljevidom

Zemljevid najinega potovanja po Katarju

Načrt potovanja Katar

1. dan: Souq Waqif tržnica v Dohi

Na pot sva se odpravila že en večer prej, ko sva iz Ljubljane letela najprej v Istanbul, od tam pa dalje v Doho. V Katarju sva pristala v zgodnjih jutranjih urah, se hitro namestila v hotelu in nadoknadila na letalu izgubljen spanec. Popoldan se je začel naš program. S skupino mladih Katarcev, najinih vodičev za ta dan, smo se odpravili na ogled lokalne tržnice, imenovane Souq Waqif. Tam se prodaja dejansko vse. Od začimb, sladkarij, suhega sadja, nakita in oblek do domačih živali in sokolov. Večer smo zaključili na Al Corniche sprehajališču ob morju, nato pa se odpeljali v nakupovalno središče City Center na večerjo.

Prenočišče: Asherij hotel

kamele v Dohi
Kraljeve kamele pred vhodom v souq
arabski moški izbira nakit
Izbiramo nakit! Ali ste vedeli, da arabski moški smejo nositi le srebro, medtem ko arabske ženske lahko nosijo le zlato.
tržnica Souq Waqif v Dohi
Pisani Souq Waqif
arabska ženska slika s kano na roko belke
Poslikava s kano je tipična ženska dekoracija v muslimanskih državah

2. dan: Katara Cultural Village in Msheireb muzej

Dan je bil poln raznoraznih ogledov. Začeli smo z muzejem Msheireb, ki prikazuje zgodovino in razvoj Dohe ter Katarja na splošno. Popoldan smo se s tipično ladjico dhow zapeljali en krog po zalivu v Dohi, nato pa se odpravili še na ogled Katara Cultural Village. To je predel Dohe, kjer so zgradili raznorazne dvorane za prireditve, nastope, razstave … Tam nama je bilo všeč predvsem sproščeno vzdušje, prijetna okolica in prva plaža v Katarju, ki sva jo videla. Ko smo zaključili s programom za ta dan, sva se odpravila še na sprehod po Al Corniche, obiskala pošto, nato pa se avanturistično v hotel vrnila z javnim avtobusom. Več nasvetov javnem prevozu in ostalih podbronosti o Dohi najdeš v objavi: Mestni vodnik: Doha, Katar.

Prenočišče: Asherij hotel

ženska za ograjo
Msheireb museum
ženska gleda Doha Skyline
Dolga obleka, pokrita ramena ... primerna oblačila so le ena izmed stvari, na katere se je treba pripraviti v Katarju
Katara cultural village, Doha
Sončni zahod v Katara Cultural Village. Stolp na sliki pa je Pigeon Tower, stolp za golobe 😀

3. dan: Khalifa štadion, Aspire park in stolpnica Torch

Ta dan je bil posvečen športu. Takoj zjutraj smo imeli voden ogled njihovega najstarejšega štadiona, Khalifa International Stadium. Imeli smo to čast, da smo si ogledali prav vse, od tribun do preoblačilnic in jacuzzijev za igralce. Seveda ni manjkal tudi pogled v komentatorske kabine in VIP ložo, kjer si tekme ogleduje njihov emir (kralj). V sklopu tega športnega predela Dohe je še ogromen Aspire park z jezerom na sredini – kar je v suhi arabski pokrajini naravnost smešno. V bližini stoji še druga najvišja stolpnica v Katarju, imenovana Torch. Notri je luksuzen hotel, ki so nam ga ponosno razkazali. Najbolj všeč nama je bil razgled z najvišjega 52. nadstropja.

PREBERI ŠE  Najine jesenske počitnice: brezplačno potovanje v Katar

Kosilo smo si privoščili v nakupovalnem središču Villagio, ki je zgrajen v stilu Benetk. Res je bizarno videti nekaj Benetkam podobnega na Arabskem polotoku. In notri imajo tudi kanal po katerem se vozi gondola, trgovine pa so v obliki beneških hiš. Popoldan nam je odpadel ogled nekega muzeja in namesto tega sem izprosila ogled svetovnega prvenstva v gimnastiki. Vstopnice smo dobili za ženski ekipni finale. Zame, nekdanjo gimnastičarko, je bilo to seveda uresničitev sanj 🙂

Prenočišče: Asherij hotel

nogometno igrišče v khalifa international stadium
Khalifa International Stadium je najstarejši stadion v Katarju
stolpnica Torch v Dohi ponoči
Torch v večerni svetlobi
Nakupovalno središče Villagio
Nakupovalno središče Villagio spominja na Benetke
Ker so nam odpovedali ogled nekega muzeja, smo šli lahko gledat svetovno prvenstvo v gimnastiki, ki se je ravno takrat odvijalo v Dohi. Katarina je skakala od veselja.

4. dan: Utrdba Zubara, kravja farma Baladna

Končno smo šli na izlet izven mesta. Odpeljali smo se na severozahod Katarja do utrdbe Zubara, ki je med starejšimi v Katarju, čeprav še ni stara 100 let 🙂 Tam smo se spet učili o zgodovini Katarja, o tem, kakšno preprosto življenje so živeli tukaj pred odkritjem nafte in o tem, kako so iskali bisere v školjkah. To je bila namreč glavna panoga, s katero so se ukvarjali nekdanji prebivalci Zubare.

Na poti nazaj do Dohe smo se ustavili še v kravji farmi Baladna. Slednja je zanimiva zato, ker je celotna farma pokrita (itak, drugače krave ne bi preživele katarske poletne vročine), vse krave pa so pripeljali iz Evrope in ZDA po tem, ko je Saudska Arabija uvedla blokado Katarja.

Dan smo zaključili z najbolj priljubljenim katarskim športom: streljanjem! Priznam, jaz nisem za te stvari, Roku pa je šlo precej dobro, pa tudi večina domačinov (najinih vodičev) je bila precej dobra.

Prenočišče: Asherij hotel

Prevožena razdalja: 230km

Utrdba Zubara, Katar
Najlepše fotografije iz Katarja: utrdba Zubara
Krave na vrtiljaku - ne, ne igrajo se. To je molzni vrtiljak 🙂
Falila sem! 😀

5. dan: Muzej islamske umetnosti in glavna mošeja v Dohi

Na ta dan je prišel na vrsto ogled muzeja islamske umetnosti (Museum of Islamic Art). Sama notranjost in vsebina razstave naju niti ni tako zelo zanimala, bolj sva se veselila izredno fotogeničnega avditorija in razgledov od tam. In res ni razočaral. Pa tudi muzej je bil bolj zanimiv, kot sva pričakovala. Nadaljevali smo z ogledom velike mošeje v Dohi (Qatar State Mosque), ki pa naju je rahlo razočarala. Pričakovala sva veličastno mošejo kot v Omanu, a ta v Katarju je predvsem velika in razkošna. Manjka pa ji duša.

Popoldan smo preživeli v umirjenem kraju Al Wakhara na jugu Dohe. Uživala sva na soncu na plaži, čeprav se nisva šla kopat, saj nisva imela primernih kopalk za javno plažo v Katarju. Zvčer je oživel še tamkajšnji souq (tržnica), kar je naredilo kraj še bolj prijeten. Nasveti za potovanje v Katar, kaj obleči in na kaj se pripraviti, so v objavi: Kako se pripraviti na potovanje v Katar? (nasveti za potovanje v Katar)

Prenočišče: Asherij hotel

muzej islamske umetnosti - avditorij
Kontrast: debela in kompaktna stavba muzeja in tanka stena z oboki ter vodometi na ploščadi pred muzejem
notranjost muzeja islamske umetnosti, Doha
Pogled navzgor: kocke, kupola in lestenec
ženska v muzeju islamske umetnosti v Dohi
Razgled z avditorija pred muzejem

6. dan: izlet v puščavo

Petek je za muslimane sveti dan in dan počitka, zato so nama dali dopoldan prosto. Odločila sva se, da greva pogledat Religious Complex. To je velik kompleks na obrobju Dohe, kjer so združeni verski objekti vseh ostalih religij v Katarju. To pomeni, da tam najdemo katoliško cerkev, protestantsko, pravoslavno, evangeličansko … pa tudi hindujski tempelj. Od zunaj stvar ne zgleda nič kaj posebnega, saj v Katarju velja zakon, ki omejuje izgled ne-muslimanskih verskih objektov. Pravilo je, da na ven ne sme biti opazno, da je to npr. cerkev ali tempelj. Torej je prepovedano postaviti zvonik, dati križ na zunanjo stran ali kakorkoli drugače nakazati, da gre za cerkev. Notranjost tega kompleksa je bolj zanimiva. Predvsem sva čutila, da je to neka oaza, kjer si priseljenci v Katarju lahko malo oddahnejo od strogih islamskih pravil, kjer lahko prakticirajo svojo vero in so oblečeni po svojih navadah.

PREBERI ŠE  Brezplačno potovanje po Katarju - najina izkušnja

Popoldan sva preživela z enim izmed prostovoljcev/organizatorjev, Rašidom. Najprej nama je razkazal hišo svoje družine, ki je po njegovih besedah tista prava oz. tipična katarska družina. Ima 7 sester in enega brata, 2 šoferja, 5 varušk, 8 avtomobilov, hiša pa je velika približno 700m2! Ko se nama je dodobra pohvalil, je vzel enega izmed terencev, ki jih imajo doma in odpeljali smo se na izlet v puščavo Sealine. Stvar je noro lepa, ampak tudi obljudena! Sploh v petek popoldan, ko pride tja praktično cel Katar, je kar divje.

Zvečer nama je Raših razkazal še najbolj prestižni del Dohe, umetni polotok The Pearl, ki je spet narejen po vzoru Benetk! Resno, tam imajo Rialto, beneške hiške in beneške kanale. Še več: tudi gondola vozi po teh kanalih!

Prenočišče: Asherij hotel

Prevožena razdalja: 150km

moški v arabski obleki v puščavi, katar
Rašid v puščavi
skupina mladih ljudi v Katarju v puščavi
Pa še ena skupinska iz puščave
kolona terencev v puščavi Sealine, Katar
Večerna kolona avtomobilov, ki gre iz puščave Sealine

7. dan: muzej Sheikh Faisal Bin Qassin Al Thani

Zadnji dan programa Discover Qatar in 144 hours smo si ogledali še muzej Sheikh Faisal Bin Qassin Al Thani. Gre za ogromno zbirko predmetov, ki jih je omenjeni šejk kupil na raznoraznih dražbah. V muzeju je na ogled pohištvo, oblačila, orožje, umetnine … iz celotnega arabskega in perzijskega sveta. Na koncu so nam pokazali tudi šejkovo zbirko avtomobilov. Nisem štela, ampak gotovo jih je preko 100! Ko sva dala še zadnji intervju (dajala sva jih itak ogromno že tekom celotnega potovanja), sva bila prosta! Prestavila sva se v luksuzni hotel in se začela razvajati: bazen, jaccuzi, savna, tortica …

Prenočišče: Wyndham Doha West Bay hotel, 75€ za sobo z zajtrkom

Bazen z razgledom v stolpnici Torch v Dohi
Bazen štrli ven iz stolpnice!
Ženska v hotelski sobi s pogledaom na Doho
Rojstni dan sva praznovala v stilu 🙂
par na Al Corniche v Dohi
Najlepše fotografije iz Katarja: midva na Al Corniche, Doha

8. dan: nacionalna knjižnica in Al Corniche v Dohi

Najin zadnji dan v Katarju, ko se je že zaključil program, sva izkoristila za še zadnje oglede v Dohi. Odpeljala sva se do katarske nacionalne knjižnice (Qatar National Library), ki je prava arhitekturna umetnost. Sončni zahod sva zopet pričakala v muzeju islamske umetnosti, se še zadnjič izgubila na tržnici Souq Waqif, nato pa se sprehodila preko celotnega Al Corniche nazaj do hotela. Pozno zvečer sva se odpravila na letališče in se vrnila domov.

Qatar National Library
Qatar National Library od zunaj
Qatar National Library
Svetla notranjost knjižnice
ženska opazuje sončni zahod pred muzejem islamske umetnosti, Doha
Čudovit zaključek potovanja: sončni zahod izpred muzeja islamske umetnosti.
Najlepše fotografije iz Katarja najdeš tukaj: 8 fotografij, ki vas prepričajo za potovanje v Katar.

Stroški potovanja

Ker sva Katar obiskala v sklopu programa Discover Qatar in 144 hours, sva imela 6 dni v Katarju popolnoma brezplačnih. To je vključevalo hotel (Asherij Hotel), prevoze, tudi prevoz iz in na letališče, vso hrano in vse oglede. Najin strošek so bile le letalske karte in zadnji dan v Dohi. No in pa stvari, ki sva jih počela izven programa kot npr. kakšen večerni izletek po mestu ipd. Stroški so napisani za dve osebi, razen če piše drugače.

  • Letalska karta: 397€ na osebo (Ljubljana – Istanbul – Doha s Turkish Arilines)
  • Prevozi po Dohi (avtobus in Uber): 28,33€
  • Hrana: 19,76€
  • Prenočišče za zadnjo noč: 75€
  • ostalo (spominki, razglednice ipd): 7,54€

Tako, za nama je še eno izredno zanimivo potovanje. Kogar zanima najina osebna izkušnja in mnenje o Katarju, lahko prebere več na blogu: Brezplačno potovanje po Katarju – najina izkušnja.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena