Nasveti za načrtovanje potovanj (uporabne spletne strani)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Samostojno potovanje je za marsikoga velik zalogaj. Pa ne mislim v finančnem smislu, pač pa v organizacijskem. Kako se lotiti načrtovanja potovanj, kje sploh začeti, na kaj je treba biti pozoren? Kje najti letalske karte, kje iskati nastanitev, prevoze, najem avtomobila … Toliko stvari, na katere je treba pomisliti in toliko stvari, ki gre lahko narobe. Vsak se mora enkrat oz. nekje naučiti določenih stvari – tudi načrtovanja potovanj. Pri nama ni bilo nič drugače. Počasi, preko izkušenj učila. Le da takrat, ko sva midva začenjala potovat, še ni bilo toliko informacij na spletu in sva se vse naučila sproti, preko svojih napak oz. dajmo temu lepše reči – izkušnje 🙂 In ker rada deliva svoje izkušnje, sva se odločila napisati tole objavo z nasveti za načrtovanje potovanj in vam predstaviti najbolj uporabne spletne strani. Pred leti, ko sva potovala po Južni Ameriki, sva že napisala objavo o najbolj uporabnih aplikacijah, ki jo lahko prebereš tukaj.

PS: določene povezave so affiliate povezave, kar pomeni, da če rezervirate preko najinega linka, midva dobiva par %, vas pa to ne stane čisto nič. Hvala, da naju na tak način podpirate.

Nasveti za načrtovanje potovanj in najbolj uporabne spletne strani

Izbira destinacije

Če želimo načrtovati potovanje, moramo navadno vedeti, kam bomo potovali. Katero destinacijo izbrati za potovanje? To je odločitev vsakega posameznika v nekem določenem času. Navadno nas nekaj pritegne pri eni državi ali regiji. Pa naj bo to kakšen znanec ali sorodnik, ki je trenutno tam, morda je kakšna naravna znamenitost, aktivnost, kultura … Midva imava vedno eno glavno stvar, glavni razlog, zakaj želiva na določen kraj oz. določeno potovanje. Recimo na Jamajko sva šla zato, ker sva želela videti bioluminiscentni plankton, v Južno Afriko sva šla zaradi safarijev, v Sudan zaradi piramid itd. Včasih pa nama destinacijo določijo poceni letalske karte. Zadnja leta so sicer cene kar visoke in nimava več tako spontanih odločitev v smislu: “Karta je samo 5€, greva!” No, pa tudi veliko takih destinacij, do koder se da dobiti poceni letalske karte, sva že videla 😅 Problemi strastnih popotnikov 😀.

Par, ki se sprehaja po peščeni plaži

Samotni otoček Lime Cay – Jamajka

Ok, ampak sem malo zašla. Torej, načeloma je izbira destinacije stvar posameznika. Lahko malo pobrskate po najinem blogu in najdete opise številnih krajev, držav in vas morda kaj pritegne. Napisala sva tudi dve objavi s seznamom destinacij za jesenske oz. prvomajske počitnice. Spodaj sta povezavi.

PREBERI ŠE  Ideje za prvomajske počitnice
PREBERI ŠE  Ideje za jesenske počitnice

Ko izbiramo destinacijo, je včasih smiselno tudi preveriti, kakšno bo vreme tam oz. kdaj je idealen čas za potovanje na določen kraj. Verjetno si ne želite sedeti na rajski plaži Maldivov, kjer vas bo en teden pral tropski monsun. Tu ni ene spletne strani, ki bi jo uporabljala, pač pa preprosto vpiševa v Google: “best time to travel to (vstavi svojo destinacijo)”.

Pozdravček z Maldivov!

Kako do destinacije?
Nasveti za iskanje letalskih kart, vlakov, avtobusov, potovanje z avtom

Ok, ko imamo izbrano destinacijo, se moramo odločiti, kako bomo prišli do tja. Dostikrat to sicer že vemo, takoj ko izberemo državo za potovanje. Načinov, kako pridemo do destinacij po svetu je seveda več, ampak tule bodo opisane tiste bolj klasične (kakšne plovbe z jahtami ali pa kolesarjenja preko polovice sveta ne bom omenjala, ker tega midva ne počneva).

Nasveti za iskanje letalskih kart

Začnimo najprej z letalskimi kartami, saj mnogi povezujejo potovanja prav z letalskimi kartami. Čeprav to ni najbolj pravilno, saj lahko potujemo tudi z avtom, vlakom, avtobusom in ni zato nič manj od potovanja. Kakorkoli, dovolj filozofiranja, gremo na praktične nasvete.

iskanje letalskih kart

Potovanje z letalom – nasveti za načrtovanje potovanj

Kje iskati letalske karte in kje potem kupiti karte? Iskalnikov in posrednikov je veliko in vsak hvali svojega. V različnih obdobjih sem uporabljala različne iskalnike. Trenutno mi je najbolj pri srcu kiwi.com. To je iskalnik, kjer lahko karte tudi kupimo. Recimo Skyscanner nam karte samo poišče, kupimo pa jih potem pri posredniku, kamor nas skyscanner preusmeri. Kiwi pa ni tak. Kiwi je iskalnik in posrednik v enem. Prednosti Kiwi-ja kot iskalnika so te, da lahko izberemo več odhodnih in ciljnih letališč hkrati, imamo tudi možnost izbire vseh letališč v radiju 250km okoli določenega mesta. Zelo fino je tudi, ker lahko izberemo ali točne datume za iskanje letalskih kart ali pa določimo čas trajanja potovanja znotraj nekega časovnega okvirja. Možnosti in filtrov je ogromno. Malo se poigrajte in preverite možnosti. Začnete lahko že s klikom spodaj.

Bodite edino pozorni, da v primeru, da rezervirate nepovezane lete (self transfer), da vzamete še t.i. “Kiwi protection”. V nasprotnem primeru vam lahko ob zamudi ali odpovedi enega leta, vse ostale karte propadejo. Za še bolj “ziher” varianto pa se splača rezervirati karte direktno pri prevozniku. To je navadno nekaj 10€-100€ dražje, a bolj varno kar se tiče sprememb. Tekom korone sva karte kupovala le direktno pri letalskih družbah. Prej vedno pri posrednikih. Sedaj se spet počasi vračava nazaj k posrednikom, saj se stanje glede odpovedi letov umirja.

letalo ki pristaja na plaži Dead end beach, montego bay

Letalo American Airlines

Nasveti za iskanje vlakov oz. železniških povezav

Niso vsa potovanja vezana na letala. Nama so zelo ljuba tudi potovanja z vlakom, ki so za razliko od letal in tudi avtobusov navadno bolj udobna, ni treba biti 2h prej na letališču, med potjo se lahko malo sprehodiš po vlaku, pretegneš noge, ni strahu pred višino in turbolencami … za potovanja po Evropi so vlaki super, sploh kakšni spalniki pridejo zelo prav za premagovanje daljših razdalj. Za mlade so lahko zelo zanimive vozovnice InterRail za neomejena potovanja po Evropi. Tudi sama to enkrat koristila in to je bilo eno prvih in tudi boljših potovanj. No, podobna vozovnica je tudi Japan Rail Pass (krajše JR pass) za potovanja po Japonski. Pa še kaj podobnega se najde po svetu. Ok, ampak kje potem preveriti, kdaj gre vlak v katero smer, koliko časa vozi, koliko stane …

Ženska na železniški postaji. Mimo drvi vlak

Japonski vlaki so res hitri

Vedno greš lahko iskati spletno stran železnic točno določene države. A kaj, ko v marsikateri državi ni samo ene železniške “firme”, tako kot so pri nas samo Slovenske železnice, pač pa je več podjetij, ki imajo svoje vlake, svoje urnike … Za potovanja po Evropi veliko uporabljava RailEurope, kjer najdeš vse železniške povezave po Evropi, omogoča pa tudi spletni nakup vozovnice. Če ti RailEurope ni všeč oz, če iščeš železniške povezave izven Evrope, pa priporočava iskalnik Omio, ki ga lahko preiskusiš spodaj.


Omio ponuja tudi iskanje avtobusov, najde pa tudi letalsko povezavo. Čeprav letalskih kart še nisva nikoli iskala preko Omia, pa tudi avtobusnih povezav ne najde vseh. Torej, za vlake je v redu, za ostalo pa tako-tako. Seveda lahko vlak (ali avtobus, letalo itd) poiščeš tudi na GoogleMaps ali pa na Rome2Rio ampak Omio oz. RailEurope sta bolj pregledna za vožnje z vlaki, poleg tega pa omogočata spletni nakup vozovnice. Pride prav, če se ti mudi oz. se želiš izogniti “nategom” v kakšnih manj razvitih državah.

vlak drvi skozi tunel

Potovanje z vlakom

Nasveti za iskanje avtobusnih povezav

Za iskanje avtobusnih povezav največ uporabljava Busbud, ki najde več avtobusnih povezav kot prej omenjeni Omio ter tudi omogoča spletni nakup vozovnic. Seveda je pa zelo odvisno od države, kjer bomo potovali. Ne na Omio, ne Busbud ne bomo našli npr. sudanskih avtobusov (pa verjetno še iz kakšne druge revnejše oz. manj razvite države), to bolj pride v poštev za države, ki so turistično razvite in imajo svoje avtobusne povezave tudi na spletu. Recimo za načrtovanje potovanja po Peruju je Busbud prišel zelo prav.

megabus, moder avtobus

Megabus z ugodnimi avtobusnimi povezavami

Nasveti za potovanja z avtomobilom

Kaj pa pride prav, ko načrtujemo potovanje z avtomobilom? Prva stvar je seveda GoogleMaps. Midva tam najprej preveriva razdaljo in približen čas vožnje. Žal pa GoogleMaps nič ne pove o cestninah. Za približen izračun cestnin na bolj pogostih relacijah iz Slovenije po Evropi uporabljava kar spletno stran AMZS. Tam imaš zavihek “Na poti” in najdeš vse sorte informacij. O vinjetah, cestninah, razdaljah, omejitvah hitrosti, cene goriv itd.

ravna cesta v Argentini

Midva prisegava na potovanja z avtomobilom

Za kraje, ki jih AMZS ne pokriva, pa uporabljava spletno stran ViaMichelin. Ta ti predlaga pot od točke A do točke B, ti izračuna strošek poti, porabo goriva, ceno goriva … Čeprav no, pri cestninah jo je treba jemati malo “z rezervo”. Pri vsaki poti iz ali v Slovenijo nam računa še 15€ za 10-dnevno vinjeto, kar pomeni, da moramo vedno odšteti teh 15€, če imamo letno vinjeto (kar nas verjetno večina ima). Potem pa je težava, da o nekaterih država očitno ne ve kaj dosti in njihove cestnine ne računa. Npr. Srbija je tak primer. Misliš, da bo pot do Beograda precej cenejša, kot se potem izkaže da je, saj te še v Srbiji čaka nekaj cestnin. Za italijanske cestnine je pa recimo odlična.

Toyota 4runner na altiplanu

Z avtom po Argentini, 4×4 avantura po argentinski Puni

Iskanje trajektov – ferryscanner

Za iskanje trajektov, predvsem po Evropi (Grčija, Italija, Skandinavija) uporabljava ferryscanner. Kot že ime pove, je to podobno kot Skyscanner, le da je za iskanje trajektov. Na ferryscannerju lahko vozovnico tudi kupimo, omogočajo pa brezplačno odpoved do 24h prej. Zase tega še nisva uporabila, sva pa za moje starše s ferryscannerjem iskala trajekt iz Aten do Santorinija, letos pa jima iščem povezavo do Korizke.

Na Sicilijo z avtomobilom

S trajektom proti Siciliji

Kako po destinaciji? Nasveti za iskanje prevozov med potovanjem

Kaj pa, ko enkrat pridemo na samo destinacijo, kako pa potem naprej? Načeloma so spletne strani za iskanje vlakov, avtobusov, notranjih letov enake, kot sem jih že omenila malo prej. Torej, začnemo z GoogleMaps ali Rome2Rio, potem pa dalje s specifičnimi aplikacijami oz. spletnimi stranmi – avtobuse lahko z Busbud iščeš tudi recimo po Peruju ali pa Vietnamu. Vlake iščeva z Omio (ali RailEurope po Evropi, pa tudi nemška stran bahn.de pride v poštev), trajekte s ferryscanner-jem itd.

Za javnem prevoze po mestih ima skoraj vsako mesto svojo spletno stran ali aplikacijo za iskanje javnega prevoza. Ker je tega res ogromno, tu ne bom šla v detajle. Priporočam, da ali prebereš na najinem blogu v mestnih vodnikih, ali pa preveriš na spletu.

stockholm metro z mavrico

Stockholm metro

Taksiji

V Sloveniji sicer tega ne poznamo, v tujini pa so zelo popularne aplikacije za taksije. To so recimo Uber, Bolt, Careem, Grab in podobne. Načeloma vse delujejo po istem principu: v aplikaciji označimo, od kod do kod bi se radi peljali, aplikacija nam pove ceno in najde voznika. Plačati se da v aplikaciji, ponekod je možnost plačila tudi z gotovino. A cena je v vsakem primeru vnaprej določena, torej je to odličen način, kako se izognemo “nategom” s taksisti. Za svojo specifično destinacijo preveriva (na Googlu), katera izmed zgoraj omenjenih aplikacij je najbolj uporabna.

popotnika v nepalskem taksiju

Nepalski taksiji

Najem avtomobila

Da ne pozabimo še na najem avtomobila! Midva se tega vedno pogosteje poslužujeva, saj najrajši potujeva z najetim avtomobilom. Za splošne nasvete za najem avtomobila, poglej tole objavo (povezava spodaj)

PREBERI ŠE  Nasveti za najem avtomobila

Za iskanje avtomobilov uporabljava nemško spletno stran billiger-mietwagen. Kdor ne zna nemško, pa mu priporočava Rentalcars. So podobni kot Billiger-Mietwagen, prav tako ponujajo avtomobile s polnim zavarovanjem, združujejo več ponudnikov za najem avtomobila …

Potrebujem vizo? Kje preveriti, če potrebujem vizo za določeno državo

Za določene države veljajo posebna pravila za vstop. Včasih je to samo veljavnost potnega lista (ki mora biti navadno vsaj še 6 mesecev po povratku iz države), včasih pa potrebujemo prav vizo. Obstajajo vize, ki se jih dobi ob prihodu (visa on arrival, VOA) in obstajajo vize, ki si jih moraš urediti vnaprej. Vse je zelo odvisno od posamezne države, časa obiska (vizumski režim se spreminja!) in tudi načina, kako pridemo v državo. Recimo so primeri, ko lahko dobimo vizo ob prihodu, ampak le na letališču, torej če pridemo z letalom. Če pridemo po kopnem, pa si moramo vizo urediti vnaprej.

Midva pogoje vstopa v posamezno državo vedno najprej preveriva na spletni strani našega Ministrstva za zunanje zadeve. Tam imajo za čisto vse države napisano, kakšni so pogoji za vstop, če potrebujemo vizo ali ne, katero veleposlaništvo je odgovorno za nas, Slovence itd. Res uporabna spletna stran. Za kakšne bolj specifične stvari, pa se potem navadno obrneva na dotično veleposlaništvo ali pa brskava po spletu.

viza za južno afriko in lesoto

Viza za Južno Afriko in viza za Lesoto

Katera cepljenja so zahtevana za vstop v državo?

Takoj za vizo, preveriva še, če so potrebna kakšna posebna cepljenja za vstop v določeno državo oz. ali obstaja nevarnost malarije, denge in drugih bolezni. Spleta stran, ki jo za ta namen pogledava, je Zdravi na pot. Tam so našteta za vsako državo obvezna cepljenja, priporočena cepljenja, priporočena zdravila … Poleg tega pa so opisana še druga morebitna zdravstvena tveganja. Korona je načeloma že mimo, tako da cepljenj in testiranj države ne preverjajo več, vseeno pa velja še malo preveriti. Nekatere države še zahtevajo predhodno izpolnitev zdravstvenih obrazcev. Recimo Sejšeli so v 2023 to še zahtevali in če tega nisi imel, si plačal kar visok znesek za “ekspresno” ureditev tega.

Antimalariki Malarone in repelent z visokim deležem DEET

Najina zaščita pred malarijo

Nasveti za iskanje prenočišč na potovanju

Pri nama je iskanje in rezervacija prenočišč precej blizu zadnje stvari, ki jo urejava. Načrtovanje potovanja namreč začneva z iskanjem zanimivosti, ki si jih želiva pogledati (do tega še pridemo v tem prispevki z nasveti za načrtovanje potovanj), potem preveriva razdalje med znamenitostmi in se odločiva, kateri dan bova kje. Midva namreč na potovanjih zelo veliko menjava kraje in sva redko dva dni na istem mestu.

Backpackerja sredi puščave

Backpackerja sredi puščave

Za iskanje hotelov uporabljava izključno Booking.com. Za iskanje apartmajev se poslužujeva Airbnb-ja, za hostle sva uporabljala Hostelworld (čeprav sva sedaj počasi prestara za hostle in se jih skorajda ne poslužujeva več). Sva bila pa v mlajših/študentskih letih redna obiskovalca strani Hostelworld. Za iskanje kampov … pa ne vem, googlava oz. iščeva po GoogleMaps ali pa pogledava v aplikacijo iOverlander.

moški in ženska pred šotorom

Kampiranje v Romuniji

Kadar iščeva nastanitev na Booking-u, vedno gledava le take nastanitve, ki imajo oceno več kot 8 od 10 (pa še 8,0 ocena je včasih res slaba). Če se le da izbereva tudi tako nastanitev z možnostjo brezplačne odpovedi. Podobno je pri Airbnb-ju, le da so tam ocene le do 5 (in ne do 10).

moški in ženska pred hiško na plaži. Kuredu resort na Maldivih

Pred najino hiško na plaži – Kuredu resort na Maldivih

Občasno uporabljava tudi couchsurfing. To je spletna stran, kjer domačini ponudijo/ponudimo svoj kavč oz. prosto sobo za goste. In to brezplačno! Vendar to ni za vsakogar. Preveri, kaj sem že pisala o couchsurfingu na blogu:

PREBERI ŠE  Couchsurfing – spoznavaj svet na svojem kavču

Kaj si pogledati na potovanju?

To je za najine pojme najtežji del načrtovanja potovanja – kaj si tam pogledati. Ok, saj nekaj osnovnih stvari verjetno vsak ve, ko se odloči za destinacijo. Ampak, kako pa zapolniti dneve potovanja z različnimi aktivnostmi in znamenitostmi? Tu je pa potrebno vložiti veliko časa. Branja, predvsem. Lonely Planet in podobne knjige, blogi (recimo najin 😉), novice, socialna omrežja, Google … vsak ima svoj pristop k iskanju znamenitosti v določeni državi. Midva pogosto več mesecev brskava po spletu in knjigah, da najdeva kakšno zanimivo stvar. Saj tiste glavne znamenitosti lahko hitro najdeš povsod. Ampak nama je najbolj všeč, ko najdeva nekaj manj turističnega, kakšen skriti biser, za katerega ne ve ves Instagram. In kot rečeno, za to je potrebno veliko časa.

turkizno modro jezero v Belorusiji, Beloruski Maldivi

Ali ni čudovito? Beloruski Maldivi

Še več časa gre potem za smiselno razporeditev aktivnosti med dnevi. Kako povezati kraj A in B. Ali lahko v enem dnevu vidiva oboje, ali bo to preveč? Pa da nama ne bo dolgčas! Ker midva sva rada aktivna, ves čas v pogonu. Nama je paše sedeti v kavarni. Ravno to je tisti najtežji del pri nama. Da narediva načrt potovanja po dnevih, ki je smiseln. Ni preveč natrpan, a ravno dovolj. Da preveriva, če bova lahko v enem dnevu prišla od enega kraja do drugega in vmes še videla želene znamenitosti. To pri nama pobere kar nekaj dni, ko sediva pred zemljevidom (rada imava kar fizični zemljevid), računava razdalje, ure vožnje, ure za oglede znamenitosti, dava vmes še malo časa, če se nama kje kaj zavleče … in na koncu, po nekaj navadno kar napornih dneh imava izdelan načrt potovanja.

lonely planet Mexico, Belize. Zemljevid Mehika

Načrtovanje potovanja v Mehiko in Belize

Tu bom sedaj naredila malo samo-reklame ☺️. Ampak, če potrebuješ pomoč pri načrtovanju potovanja, sestavljanju smiselnega plana, iskanju znamenitosti itd., naju lahko kontaktiraš. Namreč prav to storitev tudi ponujava (poleg iskanja letalskih kart) v svoji spletni trgovini.

Za iskanje aktivnosti, organiziranih izletov, vodenih ogledov, včasih pa tudi samo vstopnic, midva zadnje čase veliko uporabljava GetYourGuide, podobna stran je tudi Klook. Preko GetYourGuide sva recimo rezervirala aktivnost “tea ceremony” (čajna ceremonija) na Japonskem in se je izkazalo za super zadevo. Včasih so vstopnice za kakšne aktivnosti preko teh strani še cenejše kot na uradni strani. Recimo Japan Rail Pass (vozovnica za japonske vlake) je bila na Klook-u cenejša kot pa na uradni spletni strani! Za Alhambro v Granadi (Španija) pa so bile vstopnice na uradni spletni strani že razprodane, na GetYourGuide pa sva jih še lahko dobila.

Katarina v kimonu v tipični japonski čajnici

Uporabne spletne strani za potovanja (tekom samega potovanja)

Veliko je aplikacij in spletnih strani, ki pridejo prav tekom samega potovanja in se tudi razlikujejo glede na destinacijo. Tako na splošno bi rekla, da zelo prav pride GoogleTranslate za prevajanje. Ima tudi možnost fotografiranja teksta in potem prevede sliko. To pride prav posebno v državah, ki ne uporabljajo naše pisave (latinice). Recimo na Japonskem sva to ves čas uporabljala. Prav tako ima možnost snemanja in prevajanja govora. Noro dobra stvar, ki se je spet na Japonskem zelo izkazala!

Spanish phrase book in spanishDict aplikacija

Za pretvarjanje valut uporabljava XE converter, za deljenje stroškov v skupini Splitwise aplikacijo, za samo plačevanje imava Revolut in N26 – dve tuji mobilni banki, ki sta nama zelo všeč. Za vstop v letališke salone uporabljava kartico Diners – če tega še ne poznate, veliko zamujate 😉. Diners kartica je odlična za najine pojme. Več o kartici si preberi na blogu spodaj in si jo potem le naroči.

PREBERI ŠE  Kako brezplačno v letališke salone?

Za mobilni internet zadnje čase uporabljava Airalo aplikacijo, kjer kupiš e-sim kartico s prenosom podatkov. Pride zelo prav, da ti ni treba iskat lokalnega ponudnika sim kartice. Ob prijavi vpiši kodo KATARI6961 in dobiš par evrov popusta pri prvem nakupu 😉.

v pisarni v Omanu: omanski moški v tradicionalni obleki in dva indijska pomočnika

Komunikacija je s telefonom in mobilnim internetom bistveno lažja

Kar se tiče navigacije uporabljava GoogleMaps, ampak pobere veliko podatkov, zato imava še rajši kakšne aplikacije, ki delujejo brez povezave (tudi GoogleMaps deluje, ampak nama za ta namen ni najljubši). Veliko sva uporabljala maps.me, vendar so sedaj uvedli neko pro verzijo, ki je precej draga, osnovna pa je zelo osnovna. Bolj všeč nama je trenutno Organic Maps, ki je praktično enaka kot je bila map.me. Za pohodništvo pa uporabljava mapy.cz – češka aplikacija, ki je spet podobna maps.me, le da ima še veliko boljše označene pohodniške poti.

navigacija za vožnjo na iPhone

V dobi pametnih telefonov navigacijske naprave skorajda ne potrebujemo več.

Kaj pa ko gre kaj narobe? Splete strani za stresne situacije

Prva stvar, ki jo midva narediva, ko kupiva npr. letalske karte ali pa kakšne druge vozovnice, ki so nekoliko dražje: zavarujeva jih za riziko odpovedi. To je zavarovanje za primer, da na potovanje ne bi mogla iti. Na žalost sva že imela tako izkušnjo, ki je že opisana na blogu, prav tako je opisano tudi to zavarovanje:

PREBERI ŠE  Zavarovanje rizika odpovedi - kako do povrnjenih stroškov za letalske karte

Nikoli tudi ne greva na potovanje brez zdravstvenega zavarovanja za tujino. Tudi, če potujeva samo po Evropi, vedno vzameva turistično zavarovanje. Pri kateri zavarovalnici ga vzeti? Midva sva jih preiskusila že kar nekaj, najbolj zadovoljna pa sva bila s Corisom (kjer sva trenutno). Ni samo zavarovalnica tu pomembna, pač pa je pomemben tudi asistenčni center. Namreč, oni so tisti, ki ti bodo pomagali, ko se kaj zalomi na potovanju. In Coris ima precej dober asistenčni center.

Mehika covid maske

Z maskami v Mehiki

Pri potovanju z letalom se zna zgoditi tudi, da ti izgubijo prtljago. Pomaga, če imaš v prtljagi sledilnik, da vsaj ti veš, kje se prtljaga nahaja. Midva uporabljava Chipolo Spot sledilnike. Preveri, če je kompatibilen s tvojim telefonom. Imava tudi kodo za popust: WORLDMAPDUO10. Kako postopati pri izgubljeni ali pa poškodovani prtljagi, pa preberi na blogu, povezavi sta spodaj:

PREBERI ŠE  Izgubljena prtljaga! Kaj storiti in kako dobiti odškodnino
PREBERI ŠE  Poškodovana prtljaga: mi pripada kaj odškodnine?
Popotniška nahrbtnika, slamnik in Lonely planet Cyprus

Prtljaga se včasih tudi izgubi

V primeru, da ima tvoj let zamudo ali pa je odpovedan tik pred poletom, ti lahko vsi načrti propadejo. Dobro je vedeti, da ti v teh primerih pripada odškodnina. Midva sva tako dobila okoli 200€ za 5h zamudo leta iz Malte v Benetke. Zgodbo preberi na povezavi spodaj. Sva pa vse to urejala preko posrednika, skupine pravnikov, ki se specializirajo za take primere. Airhelp je primer takih posrednikov, ki ti uredijo to odškodnino.

PREBERI ŠE  Odškodnina za zamudo leta - najina izkušnja s FlightRight in Ryanair

Seveda upava, da spletnih strani iz tega zadnjega poglavja ne boste potrebovali 😉. Upam, da vam tile nasveti pridejo prav. Če pa imate še kakšno vprašanje, pa nama seveda lahko pišete, ali kot sem že omenila, vam tudi midva poiščeva letalske karte oz. splanirava potovanje. Čeprav veva, da smo Slovenci samostojni in želimo vse sami. Tudi midva sva pogosto taka.

moški in ženska na vrhu gore v Dolomitih

Pa še midva – tam, kjer sva najbolj “domača” – v hribih

Komentiraj

1 Komentar

petra 02/2024 - 16:52

Mogoče pomoč pri iskanju prevozov po Aziji, mi smo preizkusili na Tajskem in vse je štimalo: https://12go.asia/en
in pa Grap app na telefonu za po Bangkoku, ki dela v nulo. lp

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena