Načrt potovanja: Ciper (severni in južni)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Načrt potovanja: Ciper vas bo popeljal na majhen sredozemski otok, ki se lahko pohvali s čudovitimi plažami ter težavno zgodovino. Južni del otoka je Republika Ciper, kjer živijo pretežno grški Ciprčani in je uradni jezik grščina. Ta del spada v EU, uporabljajo evro in  predstavlja državo Ciper navzven, na raznih prireditvah, v združenih narodih itd. Severni Ciper pa je kvazi samostojna država, ki jo priznava le Turčija – njena okupatorka. Na tem delu živijo pretežno Turki, uradni jezik je turščina in valuta je turška lira. Na nekaj delih otoka pa imajo tudi Britanci svoje suvereno vojaško ozemlje. Midva sva potovala skozi vse te različne dele Cipra in okusila vsega po malo.

Načrt potovanja po Cipru je najin pregled potovanja po Cipru in vključuje kraje, ki sva si jih na Cipru ogledala, lokacije, kjer sva spala, najlepše plaže na Cipru, stroške potovanja po Cipru ter vse prevožene kilometre.

Nacrt potovanja po cipru

Zemljevid najinega potovanja po Cipru

 

Zakaj pa sploh iti na Ciper? Najine razloge najdeš na povezavi: 5 razlogov zakaj obiskati Ciper

 

Načrt potovanja: Ciper

1. dan: prihod na Ciper in Larnaca

Zjutraj sva s prevoznikom iGOline odšla iz Ljubljane na Dunaj, od koder sva z letalsko družbo Level in karto za 1 cent letela v Larnako na Cipru. Po prevzemu najetega avtomobila na letališču pri agenciji Alamo, sva se odpeljala na ogled Larnake in okolice. Slavno slano jezero v Larnaki je v poletnih mesecih nič drugega kot slana ravnina, brez kapljice vode. Plaža McKenzie Beach pa je kraj, kjer ti letala pristajajo nad glavo, saj se nahaja direktno pred letališčem. Zvečer sva si ogledala še stari center mesta, kjer naju je najbolj zanimala cerkev Sv. Lazarja (Agios Lazaros Church) – izredno lepa kamnita srednjeveška zgradba s številnimi oboki in grobom sv. Lazarja spodaj pod cerkvijo.

Prenočišče: couchsurfing

Prevoženi kilometri: 30km po Larnaki

Popotniška nahrbtnika, slamnik in Lonely planet Cyprus
Potovanje z ročno prtljago je tako enostavno
slano jezero Larnaca
Slano jezero je poleti le slana ravnica
ulica Larnake ob sončnem zahodu
Prijetno vzdušje v centru Larnake

2. dan: Cape Gkreko, Famagusta in Salamis

Čas za začetek pravega potovanja po Cipru. Odpeljala sva se na vzhod in  si ogledala nacionalni park Cape Gkreko (zapisano tudi kot Cape Greco), ki je znan po morskih jamah (sea cave) ter visokih klifih, s katerih najbolj pogumni skačejo v morje. V bližini je tudi Love Bridge – naravni most, s katerega je tudi možno skočiti v morje. Midva sva bila takrat še malo zaspana in nama ni bilo do skakanja, zato sva se šla raje kopat na bližnjo plažo Glyki Nero Beach. Ko sva se malo osvežila, sva nadaljevala vožnjo proti Severnem Cipru.

Kako poteka prečkanje meje z avtomobilom najdeš tule: Z najetim avtomobilom na Severni Ciper

Na drugi strani meje sva si ogledala zapuščeno mesto Varoshia, nato pa je sledil še sprehod po lepem mestu Famagusta ter kosilo v restavraciji Petek. Sledila je vožnja proti severu. Ustavila sva se v kraju Salamis ter si ogledala ostanke antičnega mesta, nato pa zaključila dan v kraju Yeni Erenköy.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Andaluzija, Španija

Prenočišče: AirBnb Bautiful bungalow by the sea (Deks Florya), Yeni Erenköy, soba z zajtrkom, cena 21,91€

Prevoženi kilometri: 170km

ženska baletka v Cape Greco, Ciper
Cape Greco se lahko pohvali s čudovitimi morskimi votlinami
katedrala, mošeja Famagusta
Najbolj zanimiva stavba Famaguste: nekdanja katedrala, današnja mošeja
antični kipi, Salamis, Ciper
Ostanki antičnega mesta Salamis

3. dan: Cape Apostolos Andreas in Golden Beach

Dan sva začela z zajtrkom ob morju v Deks Baru, nato pa se odpeljala na skrajni severovzhod Cipra – do rta Apostola Andreja (Cape Apostolos Andreas). Pot pelje skozi nacionalni park Karpaz, ki je znan po divjih oslih. Le-ti so tako vajeni obiskovalcev, da stojijo sredi ceste in blokirajo promet, dokler ne dobijo česa za pod zob 🙂 Na polotoku sva si ogledala samostan apostola Andreja, ki ga po več kot 30 letih Grki spet lahko uporabljajo. Na poti nazaj proti jugu sva se ustavila na plaži Golden Beach, ki slovi kot ena lepših plaž. Nato pa sva se odpeljala proti kraju Kyrenia (Girne po turško). V načrtu sva imela še ogled gradu St. Hilarion, a so ga zaradi vojaških vaj zaprli. Pa sva se vrnila v Kyrenio in si tam na luštnem balkončku restavracije Kibris Evi privoščila večerjo z razgledom.

Prenočišče: Bare Hill Holiday Village, apartma, cena 37,15€

Prevoženi kilometri: 200km

moški in osel na Rtu Apostola Andreja na Severnem Cipru
Rok ima pogovor
osel
Oslička s Severnega Cipra bi se tudi rada peljala z nama
zunanji hodnik samostana Apostola Andreja, Severni Ciper
Najlepši na Severnem Cipru so številni pogledi na morje
skala in daljno širno morje Ciper Sredozemsko morje
Rt Apostola Andreja. A najdeš Katarino?
turkizno moro morje Golden Beach, Severni Ciper
Golden Beach, Sevarni Ciper
ženska na peščeni plaži na Severnem Cipru
Ahhh, uživancija 🙂 na Cipru

4. dan: grad St. Hilarion, gorovje Troodos in Afroditina plaža

Uf, ta dan sva imela pa veliko želja in premalo časa. Zjutraj sva se na vse zgodaj odpravila na ogled gradu St. Hilarion, ki ponuja lepe razglede na mesto Girne (Kyrenia) spodaj, na gore v Kyrenia Range in na širno morje. S tem sva zaključila potovanje po Severnem Cipru in se vrnila na južni del.

Najlepše na Severnem Cipru po najinem mnenju so zbrane tule: Najlepši kotički Severnega Cipra.

Po ogledu sva se odpeljala v južni Ciper in si ogledala rdeče jezero Mitsero. Gre za nekdanji izkop bakra, v katerem je sedaj nastalo jezero divje rdeče barve. Nato sva najino Nissan Micro pognala v klance in ovinke gorovja Troodos. Vozila sva se skozi prijetne vasice vse do samostana Kykkos, ki je s svojimi freskami in ikono Marije ponos Cipra. Še naprej sva vozila po ovinkastih cestah in prišla v Paphos Forest, natančneje do rezervata Stavros tis Psokas, kjer živijo mufloni. Ta del nama je bil najlepši zaradi vsega zelenja in prijetnega vonja borovcev. Dan sva zaključila s kopanjem na Afroditini plaži (Aphrodite’s Beach) v bližini kraja Polis, nato pa se odpeljala do nastanitve v bližini.

Prenočišče: Akamas Health Farm & Spa, apartma, cena 38€

Prevoženi kilometri: 210km

ruševine gradu St. Hilarion Severni Ciper
Grad St. Hilarion se tako dobro zlije z goro, da ga sploh ne opaziš
Mitsero red lake, rdeče jezero na Cipru
Nora rdeča pokrajina!
muflon se hrani, gorovje Troodos, Ciper
Muflon!
granatno jabolko na Cipru, gorovje Troodos
Obilje svežega sadja v gorovju Troodos naju je popolnoma navdušilo.
samostan kykkos v gorovju troodos
Samostan Kykkos
Hotelski bazen ob sončnem zahodu
Čudovit sončni zahod na polotoku Akamas

5. dan: polotok Avakas, mozaiki v Paphosu in Afroditina skala

Kljub temu, da nisva najela terenca, sva se odločila, da si pogledava divji polotok Akamas. Ceste so res slabe, makadamske, strme in z veliko kamenja, a najina Micra je preživela in naju pripeljala do vhoda v sotesko Avakas Gorge. Sledil je sprehod skozi lepo sotesko in nato ohladitev na plaži White River Beach. Na poti proti Paphosu sva si ogledala še nasedlo ladjo Edro III ter bližnje morske jame (sea caves), ki so sicer manjše od tistih v Cape Gkreko, ampak tudi manj obljudene. Sonce je že močno pripekalo, ko sva se vozila mimo številnih plantaž banan do arheološkega najdišča v Paphosu. Kato Paphos je znan predvsem po odlično ohranjenih mozaikih iz časa Starih Rimljanov in so res vredni ogleda, vročini navkljub. Po ogledu je bil je čas za še eno ohladitev. Tokrat sva izbrala precej turistično plažo pri Afroditini skali (Aphrodite’s Rock), a izredno lepo. Tu sva potem preživela večino popoldneva ob kopanju in uživanju na soncu. Zvečer sva se odpeljala še na večerjo v Limassol, kjer sva se srečala z znanko, domačinko Dimitro, nato pa se vrnila v Larnako.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja v Ukrajino

Prenočišče: apartma v Larnaki pri Katarininih starših, ki sta ravno tam dopustovala.

Prevoženi kilometri: 200km

Preberi še: Najlepši kraji južnega Cipra

ženska hodi po soteski Avakas Gorge
Proti soteski Avakas Gorge
nasedla ladja Edro III
Nasedla ladja Edro III na obali južnega Cipra
Afroditina skala na Cipru in moški, ki pleza nanjo
Ni ravno Afrodita na skali 😉
Ženska bere tablo z opisom turistične znamenitosti Paphos Ciper
Katarina preučuje antične mozaike

6. dan: povratek domov

To je to, konec najinega kratkega oddiha na Cipru. Zjutraj sva samo še spakirala svoje stvari, vrnila avto in odletela proti Dunaju. Tam sva na parkirišču Parktiger prevzela avto Katarininih staršev in se odpeljala proti domu.

 

Stroški potovanja po Cipru

Na splošno velja, da je Severni Ciper občutno cenejši od južnega dela. Južni del Cipra je tudi za nas kar precej drag – cene so za malenkost višje kot v Sloveniji. Na severu uporabljajo turške lire (tečaj je bil približno 1€ = 7 TRY), na jugu pa evre. Plačilo s kreditno kartico je možno praktično povsod.

Zapisane cene so za dve osebi:

  • Letalska karta iz Dunaja do Larnake s prevoznikom Level: 0,04€ (ne, to ni napaka 😉 Kako sva dobila tako poceni karte preberi tukaj: Ali je lahko še ceneje? Letalska karta do Cipra za 0,01€!)
  • Prevoz do Dunaja z iGoLine: 50€
  • Najem avtomobila na Cipru: 96,44€
  • Bencin za prevoženih 800km: 53,69€ (cena bencina na severu je 0,7€/L, na jugu pa 1,33€/L)
  • Avtomobilsko zavarovanje za Severni Ciper: 20€
  • Nastanitve: 97,06€
  • Hrana: 75,51€
  • ostalo (vstopnine, spominki, parkirnina): 8,23€

Skupaj sva torej za potovanje na Ciper zapravila 405€. Za spremembo tokrat nisva tako zelo ekstremno varčevala, saj so bile že letalske karte izredno poceni in sva si rekla, da si lahko privoščiva malo več 🙂

Kato Paphos

Komentiraj

4 komentarji

Jasna 08/2022 - 18:53

Pozdravljena,

hvala za podeljen plan. A bi Ciper priporočila tudi kot destinacijo za kopanje/dopust na plaži? Če ja, katero plažo in zakaj? Ali pa bolj velja, da je otok vreden ogleda nasploh in je kopanje postranskega pomena in so plaže pač na razpolago ter zato za izkoristiti?

Lp!

Odgovor
Katarina 08/2022 - 11:42

Živjo,
Ciper je vsekakor dobra destinacija za kopanje oz. morski dopust. Koliko boste raziskovali, je seveda vaša odločitev. Vsekakor ima veliko zanimivih stvari tudi izven plaž. Ampak to je tako kot v Grčiji. Lahko greš na potovanje in samo gledaš zgodovino in naravo, lahko greš pa samo na plažo in akropole v Atenah recimo sploh ne vidiš. Odvisno, kaj te zanima.
Na Cipru je ogromno lepih plaž, praktično na vsakem koraku. Če želite dopust, potem se odločite za eno bazo, kjer boste nastanjeni, kjer so blizu lepe plaže in potem od tam delate izlete (ali na plaže ali pa še kaj drugega pogledat). Zelo lepe plaže so tiste Afroditine plaže blizu Pafosa (na jugu kot tudi na zahodu, se da do obojih iz Pafosa), potem tam okoli Aya Napa je ogromno popularnih plaž. Na severnem Cipru pa je najlepša tista Golden Beach.
Torej lepih plaž je več kot dovolj na Cipru za morski dopust, za potovanje pa je prav tako ogromno za videti 🙂 Midva rada raziskujeva, tako da vedno dava prednost temu, plaže pa so za vmes. Je pa vse stvar posameznika.

Odgovor
Mateja 01/2023 - 11:50

Pozdravljana

mene pa zanima ali je Ciper primeren tudi za obisk med 1.majskimi prazniki? Je 1teden dovolj za obisk celega Cipra ali bi se odločila raje samo za J del?

Odgovor
Katarina 01/2023 - 9:36

Živjo,
prvomajski prazniki so super za Ciper. Tam bo že pravo poletje in se boste lahko naužili sonca. Midva sva imela manj kot en teden časa, pa sva si pogledala sever in jug. Je bilo pa kar natrpano. Tako da, če želite bolj počasen tempo potovanja, potem se osredotočite na jug.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena