Načrt potovanja: celinska Grčija z avtomobilom

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kako poceni v Grčijo in potem naokoli? Z letalom nimamo ravno najboljših povezav. Poleg tega pa je treba pri nizkocenovnikih doplačat za prtljago, ki pa bi jo mi, ki smo šli kampirat, gotovo potrebovali. Tako je padla odločitev: v Grčijo gremo z avtomobilom! Sledilo je 2 tedna vročine, 2 tedna postavljanja in pospravljanja šotora in pa 2 tedna čudovitega morja in zanimivih ogledov izkopanin iz časa Stare Grčije. Tule je naš načrt potovanja po celinski Grčiji z lastnim avtomobilom, za podrobnosti o krajih na poti, pa preberi objavo Celinska Grčija – potovanje v zgodovino.

zemljevid potovanja po grčiji z avtomobilom

Zemljevid našega potovanja po Grčiji (klikni na sliko za povečavo)

Načrt potovanja: celinska Grčija z avtomobilom

1. dan: vožnja do Soluna

Začeli smo na »orng«. V enem kosu smo prevozili celotno razdaljo iz Ljubljane do prvega večjega grškega mesta Solun. Štartali smo na vse zgodaj zjutraj in se tako izognili gneči na hrvaški in tudi na srbski meji. Prvi resen postanek smo naredili v Niški Banji, ki se je izkazala za zelo lepo mesto. Po kosilu smo nadaljevali dalje proti Grčiji. Z makedonsko mejo nismo imeli take sreče in smo čakali kakšno uro v koloni. Kolikor se je dalo hitro smo prevozili Makedonijo, nato pa končno Grčija! Z zadnjimi močmi smo se pripeljali do kampa pod goro Olimp, v bližini Soluna.
Prenočišče: Camping Agiannis, Pidna Kolindros
Prevožena razdalja: 1200km

2. dan: počitek pod Olimpom

Vzeli smo si dan za počitek. Uživali smo ga na plaži in skakali v valove. Med plavanjem po grškem morju pa smo lahko opazovali mogočno goro Olimp za seboj in že kovali načrte za naslednje potovanje v Grčijo, ko bomo v plan vključili tudi vzpon na goro bogov.

Prenočišče: Camping Agiannis, Pidna Kolindros
Prevožena razdalja: 0km

3. dan: Meteora

Polni novih moči smo začeli s pravim raziskovanjem celinske Grčije in se odpeljali do Meteore, srednjeveških samostanov na skalah ter dan preživeli ob raziskovanju le-teh.

Prenočišče: Camping Vrachos Kastraki, Meteora
Prevožena razdalja: 200km

4. dan: Meteora – Delfi

Dopoldan smo izkoristili še za zadnje oglede v Meteori, seveda pa ni šlo brez prvih nakupov. V okolici Meteore menda izdelujejo tipično grško usnjeno obutev in ženski del naše skupinice, se je seveda zataknil na stojnicah. Moški pa so se navduševali nad dejstvom, da so tu v Meteori snemali film Jamesa Bonda.

Popoldan smo se odpeljali do naslednjega zgodovinsko pomembnega kraja na naši poti: Delfi.

Prenočišče: Campsite Delphi, Delfi
Prevožena razdalja: 230km

5. dan: Delfi

Kljub neznosni vročini smo cel dan raziskovali ruševine nekdanjega mesta Delfi, se sprehajali med starodavnimi kamni in upali, da tudi mi dobimo kakšno preroško videnje v preročišču – oraklju. Ob sončni pripeki in 40°C + to niti ne bi bilo tako nemogoče 🙂 Po vročem dnevu je kopanje v bazenu našega kampa prišlo kot naročeno.

Prenočišče: Campiste Delphi, Delfi
Prevožena razdalja: 10km iz kampa do mesta Delfi

6. dan: Maratonsko polje, Korintski prekop

Iz Delfija smo se odpeljali mimo Aten do Korinta. Pred Atenami smo se ustavili na Maratnskem polju, kraju kjer je potekala znamenita bitka med Grki in Perzijci. Žal pa nas je to polje rahlo razočaralo, saj danes tam ni ničesar za videti. Ogled Aten smo si prihranili za kasneje in se odpeljali le do Pozejdonovega templja, ki je postavljen na skali nad morjem. Sledila je vožnja do Korintskega prekopa in naprej do mesta Korint. Popoldan smo se utaborili v kampu v bližini Korinta in se kopali v tamkajšnjem zalivu.

PREBERI ŠE  Malta - pregled potovanja

Prenočišče: Campiste Blue Dolphin, Korint
Prevožena razdalja: 400km

7. dan: Korint

Dan smo preživeli malo na plaži, malo pa ob ogledih Korinta. Mesto ima (tako kot Atene) ohranjeno akropolo, še bolj kot ta pa nam je bila zanimiva utrdba na griču nad Korintom, imenovana Akrokorint.

Prenočišče: Campiste Blue Dolphin, Korint
Prevožena razdalja: 15km

8. dan: Atene

Ker imajo Atene zelo kaotičen promet, smo se tja iz Korinta podali kar z vlakom. V mestu smo se najprej povzpeli na Akropolo in tam preživeli večino dneva – ko pa je toliko zanimivih stvari, pa še brezplačna vstopnina je bila, ker smo bili tam ravno na praznik. Spodaj v mestu smo si ogledali še arheološki muzej in predsedniško palačo ter uživali v vzdušju predela Plaka, ki je znan po restavracijah in nočnem življenju. Zvečer smo se vrnili v kamp pri Korintu.

Prenočišče: Campiste Blue Dolphin, Korint
Prevožena razdalja: 15km z avtom iz kampa do železniške postaje v Korintu ter 160km z vlakom

9. dan: Mikene in Epidavros

Dopoldan smo spet izkoristili za kopanje in uživanje na plaži našega kampa v Korintu. Po zgodnjem kosilu pa smo se odpravili na izlet v Mikene ter na ogled grškega teatra Epidavrosa.

Prenočišče: Campiste Blue Dolphin, Korint
Prevožena razdalja: 170km

10. dan: Olimpija

Prestavili smo se na zahodni del Peleponeza in si pogledali rojstni kraj olimpijskih iger: Olimpijo. Ohranjen je še nekdanji olimpijski stadion ter menda najstarejši grški tempelj, posvečen boginji Heri.

Prenočišče: Campiste Diana, Olimpia
Prevožena razdalja: 200km

11. dan: Patras in do Lefkade

Ogledali smo si vse grške ostanke, zato je bil čas, da si privoščimo še malo morskega oddiha. Odpeljali smo se do Porto Katsiki, čudovitega zaliva na Lefkadi. Na poti pa smo prevozili še znameniti most Patras, ki povezuje Peleponez s celinsko Grčijo. Preostanek dneva smo preživeli na plaži Porto Katsiki, ki velja za eno lepših v Grčiji.

Prenočišče: Camping Vassiliki Beach, Lefkada
Prevožena razdalja: 320km

12. dan: Lefkada

Dan za počitek in uživanje v čudovitem grškem morju.

Prenočišče: Camping Vassiliki Beach, Lefkada
Prevožena razdalja: 60km po otoku

13. dan: vožnja do Soluna

Zjutraj smo se še kopali v jonskem morju na Lefkadi, popoldan pa smo prispeli na drugo stran Grčije, nazaj v že poznani kamp pod goro Olimp in se zvečer vrgli v toplo Egejsko morje.

Prenočišče: Camping Agiannis, Pidna Kolindros
Prevožena razdalja: 400km

14. dan: vožnja do Ljubljane

Na vse zgodaj zjutraj smo se napokali v avto in odpeljali proti Ljubljani. Vožnja je bila dolga, zastoji na mejah pa neizbežni. Recimo samo na srbsko-hrvaški meji smo čakali 2h. Najprej smo se eno uro počasi premikali v vrsti, potem pa so si cariniki vzeli pavzo in za eno uro zaprli mejo. Zopet smo naredili krajši postanek v Niški Banji in pretegnili noge, potem pa čimbolj direktno do Ljubljane.

Prenočišče: doma
Prevožena razdalja: 1200km

 

akropola v atenah, grčija

Grčija je bila čudovita

Čeprav zgleda Grčija daleč, se nam sploh ni zdela. Vožnjo smo razdelili tako, da smo imeli samo dve res dolgi “furi” na relaciji Ljubljana – Solun. Vse ostalo vmes pa je bilo čisto znosno. Ker smo kampirali, smo imeli v večini primerov kamp ob morju, kar je bilo v poletni, avgustovski vročini idealno za hiter skok v morje. Tudi samo seljenje oz. prestavljanje iz kraja v kraj zna biti na poti naporno, zato smo poskušali to izvajati čim manjkrat. Rajši smo dlje časa ostali na enem mestu in od tam delali izlete v okolico.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja po Poljski

Stroški potovanja v Grčijo

Tole so okvirni stroški potovanja v Grčijo z avtomobilom

  • Bencin in cestnine: 350€
  • Prenočišča: v povprečju so kampi stali 12€ na osebo na noč
  • Hrana: mi smo si veliko kuhali sami, saj so restavracije v Grčiji kar drage. Cena hrane v trgovinah je približno taka, kot pri nas.
  • Vstopnine: okoli 60€

Če vprašate naju, se potovanje, kot je bila naša Grčija z avtomobilom, splača. Vožnja ni bila prenaporna, en velik plus pa je, da imaš svoj avto, z vso kamping opremo in se lahko se pelješ, kamor te je volja.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena