Z najetim avtomobilom na Severni Ciper

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Na začetku je treba razložiti politično situacijo Cipra: Ciper je otok v Sredozemlju, ki je razdeljen po dolžini. Leta 1974 je turška vojska napadla otok in zavzela severno tretjino Cipra ter razglasila samostojno državo Turško republiko severni Ciper. Do danes nihče razen Turčije te države ne priznava. Preostanek Cipra, torej južni dve tretjini sta ostali kot Republika Ciper, ki je tudi članica EU, je v evro območju in na splošno predstavlja Ciper v mednarodnem okolju, npr. na Evroviziji, na športnih prireditvah itd.

Tudi če severni Ciper ni priznana država, pa imajo mejo in določene pogoje za prečkanje le-te. Naju seveda najbolj zanimajo stvari, ki so težje dostopne in tako sva se odpravila tudi na Severni Ciper.

zastava severni ciper in turčija na katedrali v kraju Famagusta

Turška (levo) in severno-ciperska (desno) zastava na katedrali/mošeji v Famagusti

Z najetim avtomobilom v Severni Ciper

Najem avtomobila je za potovanje po Cipru (na splošno) najboljša izbira. Če avto najamete na Severnem Cipru, z njim ne morete prečkati meje v južni del. Obratno pa je mogoče: z avtom, ki ste ga najeli na južnem delu Cipra, lahko prečkate mejo v Severni Ciper. Vendar je treba biti pozoren, saj to dovolijo le določene agencije.

Agencija Alamo dovoli prečkanje meje

Kolikor sva midva iskala, sva ugotovila, da lokalne ciprske agencije prečkanja meje ne dovolijo (pač, grški Ciprčani ne marajo Turkov, ki so jim zasedli otok), mednarodne agencije pa prečkanje dovolijo. Primer agencije, ki preverjeno dovoli vstop na Severni Ciper z najetim avtomobilom je Alamo. Midva sva ponudbo za najem avtomobila našla preko iskalnika Billiger Mietwagen, tam izbrala agencijo Alamo in zavarovanje brez odbitne franšize (polni kasko). Cena najema za 6 dni je bila 96,44€ za najmanjši avto.

osel

Oslička s Severnega Cipra bi se tudi rada peljala z nama

Zavarovanje za Severni Ciper

Pozor! Zavarovanje, ki ga plačamo rent-a-car agenciji, je veljavno le na južnem delu Cipra. Za Severni Ciper je treba zavarovanje dokupiti na meji. Stvar ni komplicirana: na meji je posebna hiška, ki prodaja zavarovanja. Pokazati je treba pogodbo o najemu in osebni dokument ter plačati 20€ za 3 dni oz. 35€ za cel mesec. Tudi če ste ob najemu avtomobila plačali za polni kasko, ga na Severnem Cipru nimate. To zavarovanje, ki se kupi na meji, je samo osnovno zavarovanje za škodo povzročeno s strani tretje osebe. Midva sva sprejela ta “riziko” in se tri dni vozila po Severnem Cipru samo z osnovnim zavarovanjem.

makadamska cesta polotok karpaz, severni ciper

Divje ceste na polotoku Karpaz, na skrajnem severu Severnega Cipra

Vožnja in ceste na Severnem Cipru

Lahko potrdiva, da so vozniki na Cipru (na splošno) zelo kulturni. Pričakovala sva kaos na cesti, divjo vožnjo … tako kot po navadi praviva, bolj kot se gre južneje, bolj so nori vozniki. Ampak na Cipru to ne velja. Vse poteka dokaj umirjeno in po pravilih.

Severni Ciper sicer nima nobene avtoceste, a so vseeno vse ceste dobro urejene. Tako kot pri nas, le da se vozi po “napačni” strani ceste! Ciper je bil nekoč britanska kolonija, zato se je tudi pri njih obdržala vožnja po levi strani – to velja za celotni Ciper. Za naju, ki sva to izkusila že velikokrat, ta način vožnje ne predstavlja več nobene težav (npr. po Južni Afriki, Jamajki in Avstraliji).

severni ciper cesta proti girne

Cesta proti kraju Girne (Kyrenia) s čudovitim pogledom na gore. Z najetim avtomobilom na Severni Ciper

Za konec pa še to: prečkanje meje in obisk Severnega Cipra se več kot splača! Cene so bistveno nižje kot na južnem delu, ljudi pa je tudi občutno manj. Plaže so prav tako čudovite, morje pa čisto. Nama je bil Severni Ciper zelo všeč in bi z veseljem ostala še kakšen dan več 🙂

Več o Severnem Cipru pa preberi tule:

PREBERI ŠE  Najlepši kotički Severnega Cipra

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena