Laguna de Moron – oaza sredi puščave

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Peru je izredno razgibana država. Imajo praktično skoraj vse tipe pokrajine, ki jih najdemo v Južni Ameriki. Na vzhodu je amazonska džungla, po sredini gredo visoki Andi, ki se na jugu zaključijo v planoti altiplano okoli jezera Titikaka, na zahodu pa se preko deževnega gozda pokrajina spremeni v suho obalno regijo. Tako zelo suho, da ob Tihem oceanu najdemo tudi puščave. Najbolj znana puščava z oazo na sredini je Huacachina, ki pa je žal že zelo turistična. Midva seveda ne bi bila midva, če ne bi našla neke alternative. Laguna de Moron v bližini je zelo podobna Huacachini: ima zeleno oazo z drevesi in jezerom, v katerem se da plavati in ima ogromne sipine, po katerih se da voziti. Le, da tam ni skoraj nikogar.

Laguna de Moron

Laguna de Moron

Laguna de Moron

Laguna de Moron tako ni za tiste, ki bi radi preiskusili sandboarding (boardanje po mivki) ali sandskiing (smučanje po mivki), tako kot to lahko storite v Huacachini. Laguna de Moron je za tiste, ki bi radi samo v miru uživali v puščavi.

terenski avto na sipini

Najdeš najino Toyoto? Nekje na sipinah sama samcata

Midva sva si za Laguno Moron in okoliške sipine vzela kar cel dan časa. Začelo se je z vožnjo po sipinah. Na začetku je bilo tako: Rok živčen »Kaj, če kje zakopljeva!?« Katarina navdušena: »Greva gor še na tisto sipino! In če zakopljeva imava itak sand-tracks-e!« Rok se ni dal: »Ampak imava samo dva sandtraks-a, ne 4!« … Seveda je vozil Rok 🙂 Ko se je situacija obrnila in je za volanom sedela Katarina, pa je bilo nekako takole: Katarina: »Meni to ni všeč! Kaj če zakopljem!?« Rok: »Ne, ful je dobro, samo daj gas in gor po sipini!« 🙂

toyota 4runner na sipini

Vožnja po sipinah je zabavna, kadar sediš na sovoznikovem sedežu 🙂

Ko sva se navozila in seveda nikjer zakopala, sva se parkirala tik pod vrhom ene sipine. Tako, da sva imela razgled na oazo in okoliške sipine. Rajsko. Globok vdih, izdih! Še enkrat vdih, izdih. Kakšna tišina. Čisti mir, sliši se samo mivko, ki jo veter nosi ob avto. Najprej je bil čas za malico: lubenica z razgledom. Potem počitek z ragledom. Potem kosilo z razgledom.

lubenica v puščavi

Malica (lubenica) z razgledom na laguno de moron

Končno sva se spravila na sprehod. Gor na najvišjo sipino po še boljši razgled. Sipine daleč naokoli! Skoraj kot Sahara. Preprosto čudovito.

ženska na sipini Laguna de Moron

Joj, kako je lepo!

Kako lahko tudi vi pridete do Lagune de Moron?

Laguna de Moron se nahaja nedaleč od sicer bolj znane oaze Huacachine. Zadnja vas pred Laguno de Moron se imenuje Bernales. Do tja lahko pridete s taksijem iz kraja San Clemente, ki se nahaja ob Panamericani in je povezan z vsemi večjimi mesti. Npr od kraja Ica je oddaljen 80km, od kraja Paracas pa le 30km. Ob Laguni de Moron ni nobene infrastrukture. Ni izposojevalnice 4-kolesnikov, ni trgovin, ni nastanitev …

ženska v puščavi

Pesek v zraku, laseh, za majico … povsod! Ampak je vredno

Če želite kampirati v puščavi, morate vso opremo prinesti s seboj, potem pa se utaborite POD sipino. Namreč popoldan in zvečer postane zelo vetrovno in res si ne želite loviti šotora, tako kot sva ga midva v puščavi v Omanu, ko sva se utaborila na vrhu sipine. Tudi vso hrano in vodo je treba prinesti s seboj. Pa kopalke za kopanje v jezeru v oazi! Potem pa samo uživajte ob razgledu in miru.

laguna de moron

Panorama Laguna de Moron (klikni za povečavo)

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena