Načrt potovanja: Brazilija – jug

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Brazilija je ogromna in res fascinantna država. Ta načrt potovanja je izsek oz. del najinega 9 mesečnega potovanja po Južni Ameriki, kjer sva skoraj 2 meseca preživela tudi v Braziliji. Poudarek je na naravi, lepih plažah, po katerih Brazilija itak slovi in seveda kultnem mestu Rio de Janeiro. Načrt potovanja Brazilija – jug je krožna pot od Rio de Janeira do slapov Iguazu, z nekaj postanki v mestih in še več na plažah. Pa na poti ne pozabite jesti veliko svežega tropskega sadja in odlične tapioke.

Veliko o Braziliji lahko slišite tudi v najinem online potopisu, ki ga najdete tukaj: VIDEO potopisno predavanje: Brazilija.

zemljevid načrt potovanja brazilija

Načrt potovanja Brazilija – jug (klikni za povečavo)

Načrt potovanja Brazilija – jug

1. dan: prihod v Rio de Janeiro

Let Evropa – Rio de Janiero. Navadno se najcenejše letalske karte do Brazilije dobi iz Munchna.

2. dan: ogledi v Rio de Janeiru

Prvi koraki po Rio de Janeiru. Za začetek si oglejte stari center mesta: knjižnico (Royal Portugese Cabinet of Reading), katedralo, Boulevard Olimpico in slavne stopnice Escadaria Selaron. Popoldan pa počitek na plaži Copacabana.

Prenočišče: Rio de Janeiro

3. dan: Rio de Janeiro – kip Jezusa

Če je vreme primerno, se tokrat vzpnite do kipa Jezusa na gori Corcovado. Oglejte si čudovit razgled na mesto. Popoldan si spočijte na plaži Ipanema. Vmes pa ne pozabite skočiti na odličen mangov sok, acai sladoled, z večerjo pa si privoščite tapioko.

Prenočišče: Rio de Janeiro

4. dan: kolonialno mesto Paraty

Z avtobusom se odpravite do prikupnega kraja Paraty. Popoldan, ko prispete in se namestite, si vzemite čas za sprehod med kolonialnimi hiškami in po kamnitih ulicah.

Prevožena razdalja: 260km, 4,5h vožnje z busom

Prenočišče: Paraty

5. dan: plaže okolici mesta Paraty in pot do Ubatube

Dan preživite na eni izmed čudovitih plaž v okolici Paraty-a, popoldan/zvečer pa se z avtobusom odpravite do Ubatube.

Prevožena razdalja: 70km, 1h10min vožnje z busom

Prenočišče: Ubatuba

6. dan: Surfanje v Ubatubi

Ubatuba je surferski kraj, zato, če imate veselje s tem športom, si sposodite surf in se podajte na valove. Sicer pa si odpočite na še eni izmed številnih lepih plaž v Ubatubi.

Prenočišče: Ubatuba

7. dan: pot do São Paula

Zjutraj se z avtobusom odpravite do megalomanskega mesta São Paulo. Preostanek dneva preživite na centralni tržnici in si nakupite okusnega sadja.

Prevožena razdalja: 230km, 4,5h vožnje z busom

PREBERI ŠE  Načrt potovanja Venezuela

Prenočišče: São Paulo

8. dan: São Paulo

Ogled mestnega jedra São Paula, ki skriva veliko arhitekturnih znamenitosti. Lahko se udeležite Free Walking Tour, kjer dobite dober uvod v mesto, potem pa še sami malo naokoli. Zvečer pojdite na nočni bus do Florianopolisa. Brez skrbi, avtobusi v Braziliji so super udobni in zagotovo se boste naspali.

Prevožena razdalja: 710km, 13h vožnje z busom

9. dan: Ilha Santa Catarina – otok prekrasnih plaž

Ko prispete v Florianopolis, se z naslednjim avtobusom odpravite na otok Ilha Santa Catarina do kraja Barra da Lagoa. Preostanek dneva preživite na plaži in si spočijte. Če pa imate več energije, pa se podajte na kajak ali sup izlet po jezeru Lagoa da Conceição v bližini.

Prenočišče: Barra da Lagoa

10. dan: Ilha Santa Catarina – sipine in naravni bazenčki

Zjutraj se odpravite do sipin Dunas da Joaquina, ki so naravni fenomen sredi otoka. Lahko si najamete board in se po sipinah tudi dričate (sede ali stoje). Popoldan pa se peš odpravite do naravnih bazenčkov Piscinas Naturales, kjer se da brez težav plavati in celo potapljati. Namreč skale tam so ustvarile naravne bazenčke (kar v prevodu tudi pomeni ime te plaže), ki dajejo zaščito pred tokovi in valovi odprtega oceana. Kraj je tudi odličen za opazovanje sončnega zahoda.

Prenočišče: Barra da Lagoa

11. dan: skrita plaža na Ilha Santa Catarina

Zjutraj se odpravite na izlet do plaže Praia Lagoinha do Leste, ki je približno 1h hoda skozi tropski gozd. Uživajte na čudoviti plaži in se podajte na vzpetino Morro da Caroa, od koder je čudovit razgled na plažo. Popoldan pa

Prevožena razdalja: 60km, 2h z busom

Prenočišče: Barra da Lagoa

12. dan: kanjon Serra Geral

Zjutraj se odpravite proti nacionalnemu parku Serra Geral in Aparados da Serra. Najlažje bo, če si za ta del poti najamete avto v Florianopolisu. Z avtobusi je veliko prestopanja in veliko izgubljenega časa. Popoldan imate čas za ogled nacionalnega parka Serra Geral. Uživajte v norih razgledih

Prevožena razdalja: 300km

Prenočišče: Praia Grande v bližini obeh nacionalnih parkov

13. dan: kanjon Aparados da Serra

Zjutraj se odpeljite na ogled nacionalnega parka Aparados da Serra in se še tam sprehodite po robu kanjona in si oglejte številne slapove, ki padajo v globino. Popoldan pa se vrnete v Florianopolis, kjer vrnete avto.

Prevožena razdalja: 300km

Prenočišče: Florianopolis

14. dan: Curitiba z Niemayerjevim muzejem

Zjutraj greste na avtobus do kraja Curitiba. Oglejte si Curitibo. Čeprav morda na prvi pogled ne deluje posebno zanimivo mesto, pa tudi verjetno še niste slišali zanj, ima Curitiba kar nekaj zanimivosti. Glavna atrakcija je gotovo muzej Oscarja Niemayerja, največjega brazilskega arhitekta (Museu Oscar Niemeyer). Poleg tega pa imajo tudi zelo lep botanični vrt, ki je vreden obiska. Zvečer se vkrcajte na nočni avtobus do Foz do Iguaçu.

Prevožena razdalja: 300km, 5h vožnje ter 640km, 10h vožnje z busom

15. dan: slapovi Iguaçu (Brazilska stran)

Zjutraj boste prispeli v Foz do Iguacu in takoj se lahko odpravite na ogled brazilske strani nacionalnega parka Cataratas do Iguaçu (slapovi Iguazu). Če boste imeli več časa in energije, si lahko ogledate še Casa das Aves, hišo ptičev.

Prenočišče: Foz do Iguaçu

16. dan: slapovi Iguazu (Argentinska stran)

Prečkajte mejo in si oglejte slapove še z argentinske strani. Ta nacionalni park je bistveno večji in boste zanj potrebovali cel dan. Zvečer se vrnete v Brazilijo.

PREBERI ŠE  9 mesecev, 9 zdravstvenih težav v Južni Ameriki

Prevožena razdalja: 30km, 1h vožnje z busom

Prenočišče: Foz do Iguaçu

17. dan: ogled hidroelektrarne ITAIPU v Paragvaju

Zjutraj prečkajte mejo v Paragvaj in se podajte na ogled največje hidroelektrarne na svetu – ITAIPU. Eletraktrna stoji na meji med Paragvajem in Brazilijo in obe državi ponujata oglede, vendar pa so vodene ture na paragvajski strani brezplačne.

Prevožena razdalja: 20km, 30min vožnje z busom

Prenočišče: Foz do Iguaçu

18. dan: povratek v Rio de Janeiro

Potovanje po Braziliji je končano. Ta dan imate let iz Foz do Iguaçu nazaj do Rio de Janeira. Preostanek dneva izkoristite še za zadnje obroke tapioke, svežega sadja in morda za ogled kakšnega muzeja. Midva sva bila v Muezeju sodobne umetnosti Niteroi in nama je bil zelo všeč.

Prenočišče: Rio de Janeiro

19. dan: povratek domov

Let nazaj domov. Svežega sadja v Evropo ne smete vnašati, zato se ga najejte pred prihodom na evropska tla.

 

Možnost podaljšanja

Če imate več časa, se  lahko na poti do Paraty-a ustavite še na Ilha Grande. To je otok brez avtomobilskega prometa, z zelo lepimi plažami in tropskim gozdom, polnim opic in pisanih ptic. Dodajte 2 dni.

Strošek potovanja po Braziliji

Midva sva dejansko po Braziliji potovala še veliko več, kot je opisano tule. Najin povprečen dnevni strošek je bil 54€ na dan za 2 osebi. Vedeti je treba, da sva imela svoj avto (torej nisva plačevala za najem avtomobila ali avtobusnih vozovnic, sva pa delala tudi servis, tako da se malo izenači).

Na hitro bi cene v Braziliji ocenila takole: Brazilija je med dražjimi državami v Južni Ameriki. Hrana v trgovinah je čisto “normalne” cene, v restavracijah je malenkost cenejša kot pri nas. Bencin je enake cene kot pri nas, prenočišča pa so malo odvisna od standarda. Hostel (2-posteljna soba) je bil okoli 15€ na osebo na noč. Vstopnine pa so tako-tako. Najdražja je bila vstopnina za vzpon do Jezusa nad Rio de Janierom (okoli 17€ na osebo), enako stane tudi vstopnina za slapove Iguaçu, pa ogled predelave kakava … se kar nabere.

ženska na gugalnici pod palmo. peščena plaža v ozadju.

Brazilija se lahko pohvali s prekrasnimi plažami

v tej fascinantni državi. Priporočava, da se naučite vsaj kakšno besedo portugalsko in da si kupite res močan repelent proti mrčesu. Več nasvetov za potovanje po Braziliji pa najdete tule: Popotniški nasveti za Brazilijo.

praia do espelho, brazilska plaža

Praia do Espelho, Brazilija

Če vam je najin “Načrt potovanja Brazilija – jug” všeč, ga lahko tudi delite naprej. Morda pride komu prav 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog