Nasadi čaja in nindža muzej na Japonskem (Wazuka in Iga)

by Katarina

Nedaleč iz Kjota ali pa tudi Osake oz. Nare se nahajata dve zanimivi mesti oz. za japonske standarde sta to bolj vasi. Wazuka in Iga. Wazuka je znana po nasadih čaja (čajevca), Iga pa po nindžah. Ker sva potovala z avtomobilom in sva imela dovolj časa ter fleksibilnosti, sva si v enem dnevu pogledala oboje, nato pa se odpeljala še proti jugu, na polotok Kii, ki ga bom opisala v naslednji objavi. Tukaj pa najprej par besed o nindža muzeju ter kako zgledajo nasadi čaja na Japonskem.

Nasadi čaja na Japonskem (Wazuka)

Nasadi čaja na Japonskem (Wazuka)

Wazuka – čajna prestolnica Japonske (nasadi čaja)

Wazuka se nahaja v gričevnati pokrajini le 40km JV iz Kjota in je že več kot 800 let prestolnica čajnih nasadov na Japonskem. Okoli vasice so na vseh gričkih posejani lepo pristriženi grmi čajevca. V Wazuki raste japonski zeleni čaj, ki ga posušenega in zmletega v prah poznamo pod besedo matcha (mača). Za naju je bila glavna atrakcija Wazuke sprehod med nasadi čajevca. Sploh v zgonjem jesenskem jutru, ko je bila na čajnih listih slana (oz. ivje) in je tako lepo obrobila zelene listke z belimi iglicami.

z belo slano obrobljeni listi čajevca

Ledeno jutro med čajnimi plantažami

V sami Wazuki ni kaj dosti za početi, razen, da si pač pogledaš čajne plantaže. Morda se splača ustaviti v kavarni oz. čajnici Wazuka-cha cafe, kjer imajo nekaj turističnih informacij, tam lahko tudi poskusiš lokalni japonski čaj ali pa si kupiš kakšen spominek oz. izdelke iz čaja za domov.

Nasadi čaja, Wazuka, Japonska

Nasadi čaja, Wazuka, Japonska

Naju bi predvsem zanimalo, kako npr. čaj nabirajo, kdaj ga pobirajo, kako ga sušijo itd. A žal nisva nič takega našla v tej mali zaspani vasici. Naknadno sva našla tole japonsko spletno stran: wazukanko.com, kjer ponujajo tudi različne vodene ture. Preverite, če je kaj zanimivega za vas (verjetno bo treba prevesti iz japonščine v angleščino, vsi brskalniki ponujajo to možnost).

Sredi čajnih nasadov

Nindža muzej v mestu Iga

Približno 30km zahodno od Wazuke se nahaja vas/mesto Iga, kjer je en prav zanimiv muzej – muzej nindž. Vsi smo že verjetno slišali za ninžde, pretkane “pretepače” iz Japonske. V muzeju Iga-Ryu Ninja Museum pa sva izvedela še veliko več. Nama se je zdelo ključno, da sva se udeležila tudi “ninja show”, torej predstavitve borilnih tehnik in orožja nindž, ter malo njihovega ozadja, kdo so nindže sploh bile. Ta show ni bil samo poučen, ampak tudi zelo zabaven in ga res priporočava. Tudi muzej je zanimiv, ampak sam po sebi bi naju morda razočaral, v kombinaciji s show-om pa je bilo tole pravo doživetje.

Ninja show v muzeju Iga-Ryu Ninja museum

Ninja show v muzeju Iga-Ryu Ninja museum

Kdo so bile nindže?

Nindže so bili bojevniki v času fevdalizma na Japonskem. Bili so kot neke vrste tajni agenti ali vohuni, ki so zbirali informacije za svoje gospodarje ter izvajali razne sabotaže. Nindže so bili v osnovi preprosti ljudje, recimo kmetje ali obrtniki. Tako nikoli niso vedeli, kdo v množici je na skrivnem tudi nindža. Uporabljali so orožja iz vsakodnevnih predmetov, ki so jih nekoliko izboljšali, predelali. Predstavljajte si kmeta, ki dela na polju, recimo, da koplje z motiko. Ampak on je v rednici nindža. Njegova motika ima v ročaj vdelan skriven meč, ki ga po potrebi nindža potegne ven in se začne bojevati. Prav tako so bile nindže tudi mojstri tihotapljenja. Znali so se res tiho premikati po npr. prostorih, odklepati ključavnice in podobno.

Razno orodje in orožje za nindže

Razno orodje in orožje za nindže

Nindža muzej in predstava

Nekaj sem že povedala v uvodu o predstavi, ampak vseeno še par besed, ker je bilo res odlično. Predstava oz. ninja show traja približno eno uro, potrebuješ dodatno vstopnico in je le ob določenih urah. Tekom predstave nastopajoči, ki so pravi mojstri nindža-tehnik predstavijo orožje, načine bojevanja, malo osnov o nindžah, razbijejo nekaj stereotipov. Večinoma je vse v japonščini, kakšen del pa prevedejo tudi v angleščino. Tudi, če ne razumeš vsega, je predstava super. Malo se hecajo, malo resno predstavljajo nindže, zraven so zvočni (in dimni) efekti. Na koncu pa se lahko (proti plačilu) še sam preiskusiš npr. metanju kovinskih zvezd ali uporabi kakšnega drugega nindža-orožja.

PREBERI ŠE  Japonska hrana, ki jo moraš poiskusiti

Muzej sva si midva pogledala po predstavi in nama je služil kot dodatek oz. še bolj poglobljen vpogled v stvari, ki sva jih videla oz. slišala tekom predstave. Napisi tu so tudi v angleščini, tako da tudi če morda med predstavo ni bilo vse jasno, bo v muzeju gotovo.

Kovinske nindža-zvezde

Kovinske nindža-zvezde

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena