Prenočišča v Salvadorju – kako sva plačala le 30% cene

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Vsi ki naju berete, verjetno že veste, da potujeva kar se da poceni. Tudi potovanje v Salvador ni bilo izjema. Prenočišča v Salvadorju so vsaj na spletu delovala precej drago glede na njihovo stanje (ni tople vode, sumljiva čistoča, mravlje). Ker rada kampirava, sva se odločila, da bova tudi tukaj poskusila na tak način nekoliko prihraniti pri prenočiščih.

pogled iz šotora na vulkan

Eden izmed razgledov oz šotora 🙂 (Prenočišča v Salvadorju)

Kaj za naju pomeni kampiranje?

Omeniti velja, da nama kampiranje ne pomeni samo poceni prenočišča. Kje pa! Pomeni nama poseben način luksuza. Ko kampirava sva v stiku z naravo, imava čudovite razglede, prijetno okolico in svojo “sobico”, za katero veva, kako čista je in koliko komarjev imava notri. Problem pri potovanju v Salvador je bil, da na spletu nisva našla nobenega kampa! Ampak sva si rekla: “Bova že”, vzela šotor s seboj in upala na najboljše …  in tako sva tekom celotnega potovanja prihranila 104€ oz sva plačala le 30% osnovne cene za prenočišča v Salvadorju.

Naj takoj omenim, da seveda 104€ ni neka blazna vsota. Na račun kampiranja se da prihraniti še veliko več. Recimo v Omanu, kjer se sme divje kampirati sva v 10 dneh za spanje porabila točno 0€. Če pa bi spala v sobah ali hotelčkih, pa bi dala okoli 80€/noč, torej približno 800€ več! (take so bile cene, ko sva se zanimala za najem sobe, verjetno bi se dalo najti tudi kaj cenejšega). Ampak v Omanu je divje kampiranje nekaj čisto normalnega in nisi nič posebnega, če se tega poslužiš.

šotor v puščavi. nočna fotografija, Oman

To objavo pišem predvsem zato, ker je bilo v Salvadorju potrebno veliko iznajdljivosti in vztrajnosti.

Prenočišča v Salvadorju – kako sva prihranila?

In kako sva prihranila toliko denarja? Preprosto. Namesto, da sva spala v guesthousih in najemala sobe, sva kampirala – kar pred guesthousom ali hotelom 😀

Prvo noč v Salvadorju sva bila če malo prestrašena, neizkušena in si nisva upala niti vprašati za kampiranje, zato sva najela sobo za 32$ (USD) na noč. Ampak potem sva si rekla, če bova delala še tako naprej, bo to potovanje kar precej drago. Naslednji dan sva prišla do prijetnega hotelčka, ki je ponujal “cabinas”, bungalove za 35$ na noč. Preveč. Pa sva v najini polomljeni španščini in s pomočjo Google Translate vprašala, če smeva kampirati na travi pred bungalovi (ki so bili itak vsi prazni). Malo smo se pogajali, vprašali so šefico, ki se je na koncu strinjala. Za 5$ po osebi, torej 10$ za oba na noč, sva smela kampirati na njihovem posestvu. To je za naju pomenilo:

A) varno parkirišče za najet avto,

B) varen prostor za kampiranje – glede na sloves Salvadorja, kot najbolj nevarne države na divje kampiranje sploh nisva pomislila

C) poceni prenočišče brez mravelj in komarjev, kot sva jih imela prejšnjo noč.

Tuš in WCji so bili v bližini, ob najinem prostorčku za kampiranje pa sva tudi imela bazen. Saj veste, za nočno in jutranje plavanje 😉 Za naju je bilo to odlično.

Bazen v kampu, prenočišča v Salvadorju

Bazen pred hotelom El Ocotal. Najin šotor pa je stal tik ob bazenu. (Prenočišča v Salvadorju)

Naslednji premik po državi in spet sva našla guesthouse, kjer so znali celo angleško in nama za šotor odkazali super kotiček na njihovem vrtu. Cena: 6$ na osebo, zajtrk vključen. Tudi tokrat sva smela uporabiti bazen, stranišča so bila odprta za vse, vrt poln visečih mrež, poleg tega pa sva smela tudi v kuhinjo, kjer sva si lahko skuhala kosilo.

PREBERI ŠE  Couchsurfing – spoznavaj svet na svojem kavču

In tako je bilo vsak naslednji večer … počasi sva se že naučila, kako se po špansko vpraša, če smeva kampirati in je dogovarjanje steklo hitreje. Seveda se je zgodilo tudi, da je kdo rekel NE, da ne smeva kampirati. Pa sva šla dalje. Ker sva imela avto, nama premiki niso bili problem.

dvorišče, Gvatemala

Pravijo, da bova lahko spala kar tukaj, pred guesthouse (Prenočišča v Salvadorju)

Izračun:

Če torej vse skupaj izračunamo:

  • dve noči sva spala v Cabañas Ocotal, kjer sva namesto 70$ plačala 20$, to je 50$ prihranka
  • eno noč sva spala v Villa Napoli, kjer sva plačala 12$ namesto 36$, to je 24$ prihranka
  • naslednja noč je bila v Motelu Quintal Real za 5$, namesto 15$, to je 10$ prihranka
  • eno noč sva bila v Hostal Mama y Papa, kjer sva v šotoru spala za 10$, za sobo pa bi plačala 25$. To je 15$ prihranka
  • Zadnjo noč sva spala pred apartmaji na plaži Los Cobanos: cena 6$ za šotor namesto 35$ za apartma. Torej 29$ prihranka

Namesto 181$ sva za prenočišča plačala le 53$, torej 30% cene. Skupaj sva tako pri prenočiščih prihranila 128$, kar je približno 104€. Nekaj pa je, ane? Kdo bi si namesto tega privoščil približno 100 salvadorskih piv, 5 večerij v restavracijah … midva pa sva si a ta denar sva si “privoščila” vzpon na goro Acatenango, od koder sva opazovala izbruh vulkana ter učenje surfanja na plaži El Tunco – dve top doživetji na tem potovanju! Če naju vprašate, je bila to super kupčija. Seveda pa razumeva, da kampiranje ni za vsakega. Tisti, ki pa ste temu naklonjeni, pa le pogumno spakirajte šotor in v hotelih ter guesthousing povprašajte po možnosti kampiranja! Se splača 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena