Recept: komplet lepinja – Srbija

by Katarina

Kaj je tipična srbska hrana? Sarme, džuveč, kajmak, jagnjetinja, čevapčiči, burek … Vse to sva že poznala in mislila sva, da naju v Srbiji nič ne more presenetiti – vsaj glede hrane ne. Pa sta nama couchsurfing gostitelja v Beogradu povedala za nekaj novega: za tipičen zajtrk iz zahodnega dela Srbije: komplet lepinja! Ne dobi se je povsod, prav iskati jo je treba. Midva sva jo našla v Guči. Po pol ure spraševanja domačinov, naju eden le usmeril v lokal Pečenjara Šole, kjer sva jo lahko poskusila. Dokaj enostavna, a nasitna jed. Roku je bila tako všeč, da sva se odločila, da poskusiva narediti še doma. Spodaj je najin recept za tipično srbsko hrano: komplet lepinja.

tipična srbska hrana lepinja komplet

Lepinja komplet

Recept: komplet lepinja

Sestavine za dve osebi

  • 2x lepinja
  • 2x jajce
  • kajmak
  • ocvirki
  • sol

Postopek

Lepinji prerežeš na pol (reži malo pod kotom, tako, da je na sredini lepinje manjša vdolbina) in ju namažeš s kajmakom. Čez ubiješ jajce, nato pa z vilico jajce umešaš v kajmak. Mešaj previdno, da se ti ne zlije iz lepinje, ampak vztrajno, da bo na koncu jajce umešano in zmešano s kajmakom. Čez daš malo soli (po okusu)*, nato pa na položiš lepinjo na pladenj s peki papirjem in v pečico. Le-ta naj bo segreta na 220°C. Pečeš približno 15 minut (nastavitev gretja zgoraj-spodaj). Po 15 minutah peke, dodaš “pokrov” lepinje – tisti zgornji del, ki si ga prej odrezal proč. Z njim pokriješ lepinjo in v pečici na žaru (230°C) pečeš še približno 5 minut. Ko je komplet lepinja pečena, mora biti jajce zakrknjeno, zapečeno, prav tako pa je tudi lepinja rahlo zapečena. Še toplo prestaviš na krožnik in postrežeš. Po se potem je tako, da z nožem in vilico lepinjo režeš na koščke, kot bi npr. jedel pico.

*V osnovi so v lepinji tudi ocvirki. Jaz jih ne jem, zato si je tole pripravil le Rok: na ponvici je ocvrl ocvirke, odlil mast, same ocvirke pa je posul po lepinji z jajcem.

Komentiraj

1 Komentar

Franjo 09/2023 - 7:01

Midva sva jo nekaj let nazaj prvič jedla v kraju Mokra Gora, Restoran Šarganska osmica, ki se nahaja na začetni postaji znamenite proge Šarganska osmica. Nama jo je priporočila prijazna kelnar’ca. Hrana, ki te močno nasiti. Meni je bilo skoraj preobilno ampak dobro.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena