Primerjava: Maldivi ali Sejšeli

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Šla bi nekam na dopust, na plažo, poležavat. Ampak kam? Izbirala sva med Maldivi in Sejšeli, a se nisva znala odločiti. Maldivi zvenijo tista ultimativna dopustniška, romantična destinacija. Sejšeli delujejo noro lepi s svojimi granitnimi skalami. No, na koncu sva šla enkrat na Maldive in enkrat na Sejšele in sedaj lahko vam poveva, kakšni so eni in drugi. Torej, kaj izbrati, Maldive ali Sejšele? Sta si otočji sploh podobni, ju lahko zares primerjamo? Za koga so primerni Maldivi in za koga Sejšeli? Tule je najina primerjava Maldivi ali Sejšeli, izpostavila sva podobnosti in razlike, na koncu pa naredila najin zaključek, kaj bi midva izbrala, če bi se morala še enkrat odločiti.

Čudovita plaža Anse Cocos

Čudovita plaža Anse Cocos

Poudariti je treba, da je napisano pač najino mnenje. Morda bo imel kdo drug drugačno izkušnjo.

Primerjava Maldivi ali Sejšeli – podobnosti

  • Maldivi in Sejšeli ležijo v Indijskem oceanu
  • Obe državi sta sestavljeni iz številnih otokov, ki vsi ležijo okoli ekvatorja
  • Vreme je celo leto toplo (med 25 in 30°C) ne glede na to, katero državo izberete
  • Maldivi in Sejšeli so znani po prekrasnih tropskih plažah
  • Obe destinaciji sta znani kot tipični destinaciji za mladoporočence
  • Obe državi temeljita na turizmu, večino hrane pa uvozijo od drugod (tudi tropskega sadja ni kaj dosti!)
par na tropski plaži pod

Tropske plaže na Sejšelih in Maldivih

Primerjava Maldivi ali Sejšeli – razlike

Zgoraj je nekaj podobnosti med Maldivi in Sejšeli, čeprav sta po najinem mnenju državi zelo različni in ju je težko zares primerjati. Sprva sva sicer mislila, da so Sejšeli in Maldivi podobni. Saj, kaj pa je taka razlika, pač dve državi v Indijskem oceanu, blizu ekvatorja z rajskimi tropskimi plažami in pregrešno dragimi resorti. A po obisku obeh destinacij, vam poveva, da sta “svetove” narazen in je dopust na Maldivih čisto drugačen kot pa dopust na Sejšelih. Poglejmo si torej razlike med Maldivi in Sejšeli.

ženska z brisačo, plaža Anse Cocos, La Digue

Ko iščeš senco 🙂

Premiki med otoki in po otokih

Premiki po Maldivih

Maldivi so sestavljeni iz okoli 1200 majhnih otokov. Mednarodno letališče je na otoku, poleg glavnega mesta Male. Kamorkoli greš na Maldivih, moraš na neko ladjo, čoln oz. letalo, da prideš do svoje končne destinacije (ker verjetno v mestu Male ne bo nihče ostal, tam ni kaj dosti za videti in doživeti). Do resortov lahko potuješ s hidroplanom (letalom, ki vzleta in pristaja na vodi), kar je prav posebno in unikatno doživetje. Sicer pa so Maldivi dobro povezani tako z javnimi trajekti, ki so smešno poceni, a počasni, kot tudi s hitrimi čolni ter seveda z notranjimi leti. Ko si enkrat na nekem otoku na Maldivih, pa ga lahko hitro prepešačiš – tako majhni so otoki, ali pa si najameš kolo. Ceste so večinoma kar mivkaste, avtomobilov pogosto ni na otokih.

pogled na Maldive iz hidroplana

Že zaradi teh razgledov se splača leteti s hidroplanom nad Maldivi

Premiki po Sejšelih

Sejšeli so sestavljeni iz okoli 100 otokov, od tega so trije nekoliko večji. Največji otok je Mahe (ja, presneto podobno ime kot glavno mesto Maldivov, Male). Na Mahe je tudi mednarodno letališče. Poleg tega pa ima Mahe tudi zelo lepe plaže ter gore za pohodništvo. Torej teoretično ni treba nikamor naprej več in lahko veliko doživiš že na Mahe. Čeprav se večina popotnikov vseeno odpravi še na druge dva otoka, Praslin in La Digue. Za ta premik pa je spet potrebna ladja oz. letalo.

PREBERI ŠE  Poceni Sejšeli - je to sploh mogoče? (nasveti)

Kot rečeno so sejšelski otoki veliki, zato je treba razmisliti tudi o načinu transporta po otokih. Otoka Mahe ter Praslin imata kar dobro urejene avtobusne povezave, druga možnost pa je najem avtomobila. Omeniti velja, da so ceste ozke, ovinkaste in zelo strme, vozi pa se po “napačni” strani ceste. Na otoku La Digue avtomobilov ni, lahko pa si izposodiš kolo. Vendar je otok večji kot katerikoli maldivski otok, pa tudi precej več klancev ima. Tako da kolesarjenje na Sejšelih ni tako ležerno kot na Maldivih.

S kolesom po La Digue

S kolesom po La Digue

Tako na Maldivih kot na Sejšelih se boš verjetno želel premikati med otoki (z ladjo ali letalom). Na Maldivih lahko doživiš polet s hidropalnom. Po maldivskih otokih lahko pešačiš (ali ležerno kolesariš), po sejšelskih pa boš moral uporabiti avto ali avtobus, saj so razdalje precej večje, pa tudi klancev je več.

Pokrajina

Pokrajina na Sejšelih se zelo razlikuje od Maldivov. Plaže so različne že po videzu, po dostopnosti pa tudi po podvodnem svetu. Otoki na Maldivih so zelo majhni in ravni, medtem ko so sejšelski otoki precej večji in tudi bolj gorati.

Pokrajina na Maldivih (plaže, koralni grebeni)

Maldivi so praktično ena sama plaža. Otoki so po večini majhni, ravni (hribov tu ni!) in hitro prideš z ene strani na drugo stran, z ene plaže na drugo. Pri Maldivih velja omeniti, da se otoki delijo na lokalne otoke (tam, kjer živijo domačini) in na zasebne otoke, kjer je cel otok praktično resort. Na lokalnih otokih je navadno ena plaža (lahko tudi več), ki je namenjena turistom, da se lahko kopajo v kopalkah, ostale plaže pa so tudi za domačine, ki so muslimani, zato se je treba malo bolj spoštljivo obleči za tja. Plaže na Maldivih so res lahko dostopne. Na lokalnih otokih večinoma izposojajo kolesa, ali pa greš pač peš.  Do plaže navadno ni več kot 10 minut po ravnem.

sandbank, Kuredu Resort, Maldivi

Maldivski otoki so ravni

Načeloma so otoki na Maldivih v skupinah atolov, okoli pa je koralni greben. To pomeni, da je morje okoli otoka precej mirno, saj koralni greben ustavi valovanje odprtega morja. Hkrati pa je koralni greben domovanje številnim morskim živalim. To pomeni, da lahko npr. s plaže odplavaš do koralnega grebena in ga z masko raziskuješ (ne velja za čisto vse otoke).

peščena plaža in turkizno morje, lokalni otok Thoddoo, Maldivi

Mirno morje na Maldivih – vzhodna plaža na otoku Thoddoo

Pokrajina na Sejšelih (plaže, notranjost otoka)

Sejšeli pa so čisto drugačni. Otoki na Sejšelih so bistveno večji in v sredini so izredno gorati. Najvišja gora na Sejšelih se dviga preko 900m visoko. Notranjost otokov je torej gorata in gozdnata – prava džungla je tam s palmami, praprotjo, ovijalkami, vlago … Plaže so potem v različnih zalivih in pogosto se zgodi, da moraš do plaže še malo hodit, po možnosti čez kakšen hrib. Sejšelske plaže so znane po svojih ogromnih granitnih skalah – to je tista posebnost Sejšelov. Morje je pogosto razburkano, saj koralnih grebenov ni tako lepo razporejenih okoli otokov kot na Maldivih. Tudi sicer potapljanje (snorklanje) na Sejšelih ni tako zanimivo kot na Maldivih.

plaže Anse Georgette, Praslin, Sejšeli

Anse Georgette, Praslin, Sejšeli

Je pa notranjost otokov toliko bolj zanimiva. Imajo veliko pohodniških poti, videti njihovo džunglo je tudi zanimivo, sploh na otoku Praslin, kjer raste palma coco de mer, ki ima največje seme na svetu.

džungla na otoku Praslin, Sejšeli

Džungla na Praslinu je res nekaj posebnega

Maldivi so torej majhni, ravni otoki, obkroženi s koralnim grebenom. Sejšeli pa so večji, gorati otoki, ki imajo v notranjosti džunglo, v zalivih pa plaže z velikimi granitnimi skalami.

Nastanitve

Maldivi so načeloma znani po resortih in tistih hiškah nad morjem. V zadnjih letih pa se odpira tudi vedno več lokalnih nastanitev, t.i. guesthouse. To so nastanitve na lokalnih otokih, kjer lahko za zelo zmerno ceno dobiš zelo lepo nastanitev. Če si vseeno želiš doživeti vsaj malo resortskega življenja, pa veliko resortov omogoča dnevni obisk.

moški in ženska pred hiško na plaži. Kuredu resort na Maldivih

Pred najino hiško na vodi – Kuredu resort na Maldivih

Na Sejšelih je resortov manj, čeprav seveda obstajajo. Veliko več je apartmajev, ki jih oddajajo domačini. So pa cene tako resortov kot tudi apartmajev na Sejšelih precej visoke. Višje kot enakovredne nastanitve na Maldivih.

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti za Sejšele

Na Maldivih je resortov več in so ugodnejši, sicer pa so na voljo t.i guesthouses (nastanitve na lokalnih otokih). Na Sejšelih večina popotnikov najame apartma, saj so resorti precej dragi.

Aktivnosti, ogledi, znamenitosti

Na Maldivih se vse vrti okoli morja. Zato so tudi aktivnosti večinoma orientirane na morje. Možnosti za snorkeling izlete je veliko. Podvodni svet na Maldivih je res prekrasen. Videti se da kitovce, mante, številne morske pse, želve, delfine in še veliko drugih morskih živali. Zelo zanimivo je tudi mesto Male, saj je najbolj gosto naseljena prestolnica na svetu.

reef shark, maldivi
Morski pes! (reef shark)
morska zvezda
Morska zvezda!
morski vrag ali manta na Maldivih
Morski vrag ali manta (in slaba vidljivost zaradi planktona)

Na Sejšelih pa morda podvodni svet ni tako zanimiv, je pa več zanimivosti na kopnem. Kot omenjeno, imajo v sredini otokov gore, tako da je možnosti za pohodništvo kar nekaj. No, tudi do kakšne plaže bo treba hoditi na Sejšelih – tudi v klanec! Na otoku Praslin raste palma coco de mer, ki se jo da videti v tamkajšnjih naravnih rezervatih. Na Sejšelih živijo tudi želve velikanke, videti se na nasad čajevca, destilarno ruma in še kaj …

ženska v transparentnem kajaku na Sejšelih

Bucketlist aktivnost: izlet s transparentnim kajakom na Sejšelih

Maldivi ponujajo ogromno aktivnosti v smislu potapljanja, ogleda morskih živali. Na Sejšelih pa so aktivnosti bolj na kopnem: pohodništvo, kolesarjenje, ogled naravnih rezervatov …

Vreme, podnebje

Čeprav so tako Maldivi kot tudi Sejšeli v Indijskem oceanu in blizu ekvatorja, pa se vreme deloma razlikuje. In tako se razlikuje tudi najboljši čas za obisk. Maldivi imajo suho in deževno obdobje. Deževno obdobje traja nekje od aprila do novembra, suho pa od decembra do marca. Celo leto bo sicer toplo, a v času našega poletja je pač več možnosti za deževje. Midva sva tja potovala junija, torej v deževnem obdobju, a sva doživela le nekaj 5-minutnih ploh, preostali čas pa sva imela lepo, sončno vreme. Seveda pa bi lahko imela tudi en teden dežja. To je malo loterija 😉 .

gugalnica v morju, lokalni otok Thoddoo, maldivi

Idilična gugalnica v morju, lokalni otok Thoddoo

Sejšeli pa imajo dva monsuna. SZ monsun prinaša več dežja s celinske Afrike v času november – marec. Aprila je “zatišje”, ko ni vetra, vreme je stabilno, lepo, pa tudi morje ni pretirano razburkano. V času našega poletja (maj – september) piha JV monsun, ki sicer ne prinaša toliko dežja, pomeni pa da so plaže, ki so obrnjene proti jugu in vzhodu pač precej neuporabne za kopanje, saj so valovi res veliki. Jeseni, oktobra, sledi še eno zatišje, še eno idealno obdobje za potovanje na Sejšele. Midva sva potovala spet v juniju in potrdiva lahko, da res južne in vzhodne plaže niso primerne za kopanje. Se pa vseeno najde dovolj drugih plaž, tako da na suhem vam ne bo treba ostati.

Anse Source d'Argent, La Digue, Sejšeli

Anse Source d’Argent, La Digue, Sejšeli

Idealen čas za obisk Maldivov je od novembra do marca, za Sejšele pa april in oktober.

Kultura, zgodovina, jezik

Maldivi spadajo pod južno Azijo. Nahajajo se blizu Indije oz. Šrilanke. Domačini tam so po videzu podobni Indijcem, po veroizpovedi pa so muslimani. To pomeni, da se moramo na lokalnih otokih “spodobno” obnašati. Nič takega, le da pač ne hodiš samo v kopalkah po ulicah. Pa alkohola se ne dobi 😉 Maldivi so bili naseljeni že precej dolgo, najverjetneje od 5. stoletja po Kr. Uradni jezik na Maldivih je maldivščina, vendar veliko ljudi govori tudi angleško.

napis Thoddoo in mošeja v ozadju

Ob prihodu na Thoddoo te pozdravi tale pogled: napis in mošeja.

Sejšeli geografsko spadajo pod Afriko. Pred prihodom Evropejcev na začetku novega veka sploh niso bili poseljeni. Prvi pomorščaki (recimo Vasco da Gamma) so tja pripluli v 17. stoletju. Prav zares pa so jih naselili nekje v 18. stoletju, ko so tja pripeljali sužnje s celinske Afrike. Potem pa so bili Sejšeli nekaj časa pod francosko oblastjo, nato pa jih je kolonizirala Velika Britanija. Posledično Sejšeli nimajo neke hudo zanimive zgodovine ali kulture. Njihova kultura je pač kreolska (mešanica afriške in evropske). Uradni jeziki so trije: angleščina, francoščina in kreolščina, ki temelji na francoščini. Po veroizpovedi so večinoma katoličani, živijo pa tam tudi muslimani in hindujci. V glavnem mestu Victoria (ki je mimogrede, najmanjše glavno mesto na svetu), tako najdemo mošejo, hindujski tempelj ter katoliške cerkve.

Prikupne domačinke na Praslinu

Maldivi imajo več zgodovine in so muslimanska država, kar pomeni, da na lokalnih otokih alkohola ni, ter da se je treba spoštljivo oblačiti (kratke hlače in kratki rokavi so ok, ne pa kopalke za po vasi). Prebivalstvo na Maldivih je po obraznih potezah podobno Indijcem. So zelo prijazni in delujejo nežno. Sejšeli imajo manj zgodovine, saj so jih naselili šele kolonizatorji z afriškimi sužnji. Prebivalstvo tam je kreolsko, kar pomeni mešanica med črno in belo raso. 

PREBERI ŠE  Plezanje na Sejšelih

Cene

Cene so zelo subjektivna stvar, saj vsak posameznik drugače gleda na denar. Razlikujejo se tudi načini potovanja, letni čas itd. Če konkretno primerjava najino potovanje na Maldive v juniju 2022 in na Sejšele v juniju 2023, lahko rečeva, da so Sejšeli precej dražja destinacija.

Osnovna oprema za na plažo: sadje, voda, dobra knjiga in sončna očala

Osnovna oprema za na plažo: sadje, voda, dobra knjiga in sončna očala

Nekaj primerov: premik z ladjo/čolnom med dvema otokoma. Na Maldivih je bila pot s hitrim čolnom med letališčem in otokom Thooddoo (cca 1,5h vožnje) okoli 35€ v eno smer, na osebo. Na Sejšelih je bila pot z velikim potniškim trajektom med otokoma Mahe in Praslin (cca 1,5h vožnje) okoli 60€ na osebo v eno smer.

sejšelska zastava na plaži

Sejšeli <3

Cena za superior sobo z balkonom in vključenim zajtrkom na Maldivih na lokalnem otoku Thoddoo je bila približno 60€ na noč (za dve osebi). Na Sejšelih pa sva za apartma (s kuhinjo, a brez vključene hrane) odštela okoli 100€. Resort na Maldivih naju je stal 360€ na noč (dve osebi, polni penzion, beach villa), na Sejšelih pa cene pod 500€ nisva našla. Je pa res, da se nisva posebno trudila, ker ni bil namen iti v resort na Sejšelih.

pogled iz hiške na plaži. Maldivi. Kuredu resort na Maldivih

Pogled iz najine hiške na plaži

Ko gledava seštevek stroškov obeh potovanj, sta zneska pravzaprav zelo podobna. Pa sva bila na Maldivih 3 noči v resortu, na Sejšelih pa sva res gledala, da ne zapraviva preveč.

Po najinem mnenju so Sejšeli dražji od Maldivov.

Primerjava Maldivi ali Sejšeli, kaj torej izbrati?

Otočji sta precej različni in ju je težko primerjati. Maldivi so primerni za dopust. Če želiš počivati na plaži, se ne preveč premikati, voziti naokoli, potem izbereš Maldive. Če se želiš potapljati in raziskovati podvodni svet, potem izbereš Maldive. Če želiš izkusiti resort po znosni ceni (poceni resorti seveda niso), izbereš Maldive.

Sandbank, Kuredu Resort Maldivi. Moški in ženska na beli mivki, obdana s turkiznim morjem

Maldivi so bili zakon!

Če pa želiš aktiven dopust, potem pa bodo prava izbira Sejšeli. Do plaže bo treba hodit (ali pa se peljat z avtomobilom ali avtobusom), na plaži lahko potem plezaš po granitnih skalah, se pa zna zgoditi, da bo morje samo za gledat, saj zna biti preveč razburkano (zaradi valov in tokov), da bi bilo varno za kopanje. Če želiš dopust povezati s pohodništvom, kolesarjenjem, spoznavanjem novih rastlinskih in živalskih vrst, potem so zate Sejšeli. Po najinem mnenju Sejšeli niso ravno potovanje, ampak res aktiven dopust.

par na plaži Anse Cocos, otok La Digue, Sejšeli

Saj so tudi Sejšeli lepi, ampak nama so bili Maldivi ljubši

Maldivi ali Sejšeli – kaj bi izbrala midva?

Morda iz opisanega zveni, kot da so Sejšeli boljši, saj ponujajo več možnosti, aktivnosti. A nama so bili Maldivi veliko bolj všeč. Vedeti je treba, da sva šla na Maldive in na Sejšele na dopust. Na Maldivih sva se res spočila, hkrati pa videla še veliko podvodnega sveta. Na Sejšelih pa se nisva spočila. Veliko je aktivnosti, veliko premikov je potrebnih – že samo da prideš do plaže moraš v avto, na avtobus in potem še malo peš. Cene so tudi na Sejšelih višje, dobila sva manj za enako oz. večjo vsoto denarja. Za dopust so nama bili torej Sejšeli “too much”, preveč aktivnosti, da bi se spočila, za samo potovanje pa nama niso dovolj, je pa premalo akcije za naju.

Sejšeli so bili tako: fino jih je bilo videt, sploh te granitne skale na plažah so nekaj posebnega, pa palma coco de mer tudi. Ampak je bilo enkrat dovolj. Na Maldive pa bi šla še kdaj. Pač, na dopust.

moški in ženska s kokosom v roki ležita na plaži

Na Thoddoo-ju sva noro uživala

Komentiraj

2 komentarja

Mojca 08/2023 - 21:10

Super primerjava!

Odgovor
Katarina 08/2023 - 8:46

Hvala ❤️

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena