Kaj si pogledati v Male – je glavno mesto Maldivov sploh zanimivo?

Top znamenitosti mesta Male na Maldivih

by Katarina

Male je glavno mesto Maldivov, je kraj, kjer se nahaja mednarodno letališče na Maldivih, kamor praktično vsak obiskovalec prileti. Pa vendar večina obiskovalcev Maldivov Maleja nikoli ne obišče. Vsi bi šli takoj na plažo 🙂 No, tudi midva bi šla takoj na plažo, ampak sva imela med prihodom najinega letala in odhodom naslednjega ravno dovolj časa, da sva dvakrat skočila še na hiter sprehod v glavno mesto Maldivov, Male. In ni nama žal. Tam sva videla še en obraz Maldivov. Tisto plat, ki niso samo plaže, ampak vsakodnevno življenje domačinov. Že res, da nama je pri potovanjih narava najbolj pomembna, ampak srečanja z domačini in videti, kako živijo v določeni pokrajini, je pa tisto, kar da potovanju piko na i.

modra mošeja, Male, Maldivi

Modra mošeja v mestu Male – prvi pogled na Maldive

Kako obiskati Male?

Taksi ali trajekt do Maleja?

Navadno se naša pot v Male začne na mednarodnem letališču Male, ki je na ločenem otoku. Z letališča do glavnega mesta se da iti s taksijem preko mostu, China-Maldives Friendship Bridge 😀 (cena je okoli 70 MVR, kar je bilo v času najinega obiska – junij 2022 – okoli 5€) ali pa s trajektom. Midva sva izbrala trajekt, saj je bil cenejši in bolj zabaven. Trajekt vozi cel dan (od 6h do 23h) na 15 minut. Cena je 10 MVR ali 1 USD, plačilo pa je možno le z gotovino. Postajališče trajekta je levo od izhoda iz letališča – je lepo označeno in ne morete zgrešiti. Vožnja traja dobrih 15 minut.

trajekt med letališčem Maldivi in mestom Male

S trajektom za cca 0,6 EUR do mesta Male

Kam s kovčki?

Na letališču imajo urejeno shranjevanje kovčkov. Cena je 6 USD na kovček za en dan. Plačilo je možno v USD ali MVR. Midva sva prepakirala tako, da sva čim več stvari tudi iz ročne prtljage preložila v kovčke in sva šla v mesto le z najnujnejšim. Pa seveda sva se preoblekla, ker je na Maldivih ene 100x bolj vroče kot pri nas 🙂

Z vodičem ali sam?

Nama se zdi tole retorično vprašanje 🙂 Midva greva vedno sama! Ko sva prišla z mednarodnim letom, ljudi, ki bi se ponujali za vodiče sploh nisva videla. Ko pa sva drugič prišla na letališče Male s hidroplanom iz resorta, pa je tam kar mrgolelo raznih vodičev, ki so ponujali, da nas peljejo na sprehod po mestu Male. In ne boste verjeli, koliko ljudi so dejansko dobili. Midva sva se samo lepo zahvalila in sva sama našla pot do trajekta in potem po mestu. Male res ni nevarno mesto, pa če si prej malo prebereš, boš že vedel, kaj si pogledati. Vsaj najino mnenje je tako.

Obleke primerne muslimanskemu svetu

Maldivi so pač muslimanska država in v glavnem mestu je to še toliko bolj očitno. Zato je tudi toliko bolj pomembno, da smo obiskovalci spodobno oblečeni. To pomeni, da moramo imeti kolena in ramena pokrita. Za vstop v kakšno mošejo pa zahtevajo dolge hlače (tako za moške kot tudi za ženske) ter ruto čez glavo za ženske. Jaz sem si oblekla tanke pajkice, čez pa tanko srajco, ki mi je segala do sredine stegen, s seboj pa sem imela še ruto, ki sem si jo nadela le za ogled ene mošeje. Rok pa je šel po mestu v kratkih hlačah (čez kolena) in majici s kratkimi rokavi.

ženska zavita v ruto pred mošejo v mestu Male. Maldivi

Obleke, primerne za muslimansko državo

Kaj si pogledati v Male?

“Modra” mošeja King Salman Mosque

Prva stvar, ki sva jo videla, ko sva se peljala s trajektom proti Maleju je bila ogromna mošeja s sodobno zasnovo in modro streho. Ker nisva nič vedela o njej, sva jo med prvim obiskom izpustila, drugič pa sva se sprehodila do nje. Gre za čisto novo mošejo, ki jo še končujejo. Gradnjo te mošeje je financirala Savdska Arabija in zato so jo tudi poimenovali po savdskem kralju, King Salman. Tudi oblika mošeje naj bi bila povzeta iz Savdske Arabije. Namreč, mošeja nima kupole, njen osrednji del je špičast in naj bi spominjal na beduinski šotor. Ta mošeja velja za največjo mošejo na Maldivih, ki sprejme 10 000 vernikov in nič turistov 🙂 Vsaj najina izkušnja je bila taka, da niso ravno prijazni do tujih obiskovalcev.

modra, sodobna mošeja v mestu Male

Modra mošeja je največja mošeja na Maldivih

Stara petkova mošeja, Old Friday Mosque

V to mošejo sva šla že tekom najinega prvega obiska Maleja in bila nama je noro všeč. Je precej stara (iz sredine 17. stoletja) in zgrajena v čisto drugačnem slogu, kot sva do sedaj videvala mošeje. Od daleč tale mošeja ne zgleda nič posebnega, nasprotno, prekrita je s precej grdo kovinsko streho. Ampak, ko prideš bliže ali pa vstopiš, je pa naravnost čudovita. Stene so narejene iz koralnega kamna, vanj pa so vklesani razni vzorčki. Notranjost je v temnem lesu, kar je še posebaj nenavadno za mošejo (po najinem mnenju oz. najinih dosedanjih izkušnjah). Tudi v les so izrezljani raznorazni islamski vzorčki.

Old Friday Mosuqe v mestu Male: lesena mošeja

Old Friday Mosuqe v mestu Male: lesena mošeja

Načeloma za vstop v to mošejo potrebuješ posebno dovoljenje, a ti ga lahko da kdorkoli od zaposlenih. Midva sva samo enega vprašala, če greva lahko notri, on je pokimal in sva šla. Seveda, če si primerno oblečen in če ne prideš v času molitve.

PREBERI ŠE  Kako sva izbrala resort na Maldivih? In koliko to stane?

Pred mošejo se nahaja še pokopališče z zanimivimi zašiljenimi nagrobniki ter minaret precej nenavadne oblike (nama se je zdel bolj podoben kakšnemu svetilniku).

staro muslimansko pokopališče v mestu Male

Starodavno pokopališče v mestu Male in mošeja v ozadju

Velika petkova mošeja, Grand Friday Mosque

Dalje sva se sprehodila do še ene mošeje 🙂 Gre za novejšo in precej veliko mošejo z bleščečo zlato kupolo. Včasih je bila to največja mošeja na Maldivih (dokler niso zgradili tiste modre mošeje), lahko pa rečem, da nama je bila to celo nekoliko lepša kot modra mošeja. Tudi to mošejo so pomagale zgradili arabske države, Pakistan, Malezija in Brunej. Žal nisva uspela priti v mošejo, saj je bila zaprta zaradi obnove, a že od zunaj je delovala precej lepa. Popolnoma bela fasada ni nič kaj dosti okrašena. Izstopa le zlata kupola, zlata streha minareta in zlat napis v arabščini na pročelju.

Nova mošeja v mestu Male

Nova mošeja v mestu Male

Pred mošejo je večji trg, za njim pa Sultan park, kjer se da tudi malo odpočiti in zadihati v senci dreves.

Trg republike, Republic square

Na drugi strani te velike mošeje je še večji trg, Republic Square. Tu sva sedela v senci manjše palme, se nastavljala vetercu z morja in opazovala Maldivce, kako so preživljali svoje popoldne na tem trgu. Glavna atrakcija so bili golobi, ki so jih otroci hranili. Ko je prvi na plano potegnil krmilo, je bilo v trenutku na trgu veliko več golobov kot pa ljudi. Malo divje, ampak zabavno.

golobi na Trg republike, Male, Maldivi

Trg republike je priljubljeno sprehajališče za domačine

Lokalna tržnica, Local Market

Najin najljubši del Maldivov je bila tržnica, imenovana Local Market. Ni prevelika, da bi bila kaotična, pa tudi prodajalci (čeprav po izgledu delujejo podobni Indijcem) sploh niso nadležni. Če te kaj zanima, pristopiš in vprašaš, če ne, te pustijo pri miru. Prav vsi pa znajo precej dobro angleško. Nama so se kar sline cedile ob vsem tropskem sadju. Hodila sva med stojnicami in gledala in izbirala, kaj vse bi si kupila. Malo naju je “prizemljilo” dejstvo, da je večina sadja pravzaprav uvožena iz Indije in Šrilanke. Zato sva potem vprašala, katere stvari so lokalne in kupovala le tisto. Domače so bile v času najinega obiska papaje, kokosi ter banane.

Maldivski moški na tržnici v mestu Male

Prodajalec na lokalni tržnici v mestu Male

Ribja tržnica, Fish Market

Čez cesto od Local Market je še Fish Market. Bilo je za pogledat, nisva bila pa posebno navdušena nad tem. Tržnico sva obiskala popoldan, ribe so stale tam kar na pultih (ne na ledu ali da bi bile kako drugače hlajene), vonj je bil seveda ribji tržnici primeren … Sva kar hitro spokala dalje 🙂

ribja tržnica, Male, Maldivi

Ribja tržnica, Male

Želja je bila, da bi šla od ribje tržnice še dalje do Tsunami Monumenta in do plaže v bližini, a nama je zmanjkalo časa, zato sva se počasi vrnila nazaj do trajekta in proti letališču.

Torej, je Male vreden obiska?

Nama je bil obisk mesta Male izredno všeč. Tako sva doživela še eno plat Maldivov, videla, kako domačini živijo v tej mikro-metropoli na majhnem otoku sredi Indijskega oceana. Bilo je prijetno in zanimivo. Seveda ni to nek Dubaj ali pa Pariz. 2-3h in vidiš vse, kaj si je vredno pogledati v Male-ju.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Maldivi in stroški dopusta na Maldivih

Najdražji del obiska mesta Male je shramba kovčkov na letališču 🙂 Vse ostalo je zelo ugodno. Če le imate čas, vam kratek izlet v Male zelo priporočava. Pa še ugodno lahko zamenjate denar v lokalno valuto (maldivske rufije), kar vam bo prišlo prav, če potujete na kakšen lokalni otok.

Komentiraj

1 Komentar

Gorazd 07/2022 - 8:41

Živijo. saj jaz sem tudi mislim dolgo časa da moraš biti sploštljiv do muslimaskega prepričanja oziroma njihove………., na katero se pač lahko gleda kot se lahko gleda z ženskega ali moškega vidika. Zdaj zakaj pa nihče ne gleda oziroma piše realno obratno. Mene ne bodo več prepričali. Vi pa pišite lepo.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena