Copolia trail – top pohodniška pot na otoku Mahe

by Katarina

Mahe je glavni, največji otok na Sejšelih. Tam se nahaja glavno mesto Victoria, tam je tudi mednarodno letališče, pristanišče za ladijske povezave na ostale otoke … in tudi številne gore. Osrednji del otoka Mahe je izredno gorat, najvišja gora pa se dviguje preko 900m visoko. Jap, prav ste prebrali, na Sejšelih, ki so sicer poznani kot tropska, obmorska destinacija, imajo tudi devetsto metrov visoke gore. V tem delu otoka Mahe se nahaja tudi nacionalni park Morne Seychellois in tam je ogromno pohodniških poti. Midva sva izbrala Copolia trail, ki sicer ne gre do vrha najvišje gore, ponuja pa čudovite razglede na obe strani otoka Mahe, na mesto Victoria na eni strani in na N.Y.S village na drugi strani. Poleg tega pa na vrhu hriba rastejo mesojede rastline. To je naju prepričalo, da sva izbrala Copolia trail.

Razgled z vrha Copolia dol na Victorio

Razgled z vrha Copolia dol na Victorio

Copolia trail na otoku Mahe, Sejšeli

Tule je kratek opis poti Copolia trail na otoku Mahe. Čas vzpona, težavnost, razgledi, kje se začne, kako do izhodišča, vstopnina itd. Gremo kar po vrsti 🙂

mesojeda rastlina na Copolia trail, Sejšeli

Razlog, da sva izbrala Copolia trail – mesojede rastline!

Vstopnina za Copolia trail

Za Copolia trail se plača vstopnina. Junija 2023 je bila cena 100 SCR po osebi (približno 7€). Plačilo je možno le s kartico (gotovine ne sprejemajo!) na licu mesta, lahko pa urediš plačilo že vnaprej preko spleta na tej spletni strani.

Izhodišče za Copolia trail in kako do tja

Izhodišče za Copolia trail je pri Copolia lodge, kar je približno 6km iz glavnega mesta Victoria. Do tja lahko prideš z avtobusom (linija številka 8 smer Port Launay via Sans Souci) ali pa z avtomobilom. Avtobusna postaja je tik pred izhodiščem in se imenuje Copolia Lodge. Če boste šli z avtobusom, spremljajte navigacijo in dovolj zgodaj pritisnite gumb STOP, da vam voznik pravočasno ustavi. Midva sva uporabljala navigacijo Maps.me, ki ima postajo označeno za ovinkom, dejansko pa je postaja že pred ovinkom. Če boste šli z avtomobilom, lahko poveva, da je nekaj parkirnih mest ob cesti.

Pot Copolia trail

Sama pot je za slovenske standarde lahka. Hodi se po “džungli”, a je pot povsod jasno označena in sledljiva. Ni to neko tavanje skozi visoko travo. Proti vrhu, je več hoje po skalah, na koncu je celo ena krajša lestev. Nič nevarnega ali izpostavljenega, tako da brez skrbi. Vseeno pa je dobro imeti zaprte čevlje, primerne za hojo. Midva sva šla v tekaških/trail supergah. Na vrhu se gozd konča, stojimo na skoraj 500m višine, na eni izmed teh granitnih skal, ki so tako značilne za Sejšele in odpre se 360-stopinjski razgled na otok Mahe.

Mesojeda rastlina

Mesojeda rastlina

Na poti se dvignemo za približno 140m in prehodimo razdaljo 1,5km. Nama je to vzelo 30 minut. Čeprav sva vzpon opravila na oblačen in nekoliko hladnejši dan (za sejšelske standarde), sva prišla na vrh čisto prepotena. Pač vlaga na Sejšelih ne prizanaša. Na vrhu pa je kar konkretno pihalo, tako da sta nama majica za preoblečt in jopica s kapuco prišli zelo prav.

ženska na gori nad mestom Victoria, Sejšeli

Pihalo pa je!

Če odmislimo ceno, ki se nama zdi kar visoka, je Copolia trail super. Pot pelje skozi njihov gozd, ki je poln zanimivih rastlin (vse sorte palm, na vrhu pa so mesojede rastline) ter živali (videla sva različne ptiče ter pajke, ki niso nevarni). Ob poti so tudi table s kratkimi opisi teh rastlin in živali. Copolia trail je odlična popestritev za dopust na Sejšelih. Za naju je bila to aktivnost med pristankom ladje s Praslina in letom domov. Tako da je bila to pravzaprav edina aktivnost na otoku Mahe (poleg ogleda mesta Victoria). In bilo je super. Priporočava!

ženska v tropskem gozdu na otoku Mahe, Sejšeli

Copolia trail gre skozi sejšelsko džunglo

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena