Popotniški nasveti za Sejšele

Nasveti za potovanje po Sejšelih

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Sejšeli so za marsikoga sanjska, rajska destinacija. Navadno si pod pojmom “potovanje na Sejšele” predstavljamo predvsem čudovite tropske plaže z belo mivko, turkiznim morjem, palmami in tipičnimi sejšelskimi granitnimi skalami. Že res, da so Sejšeli znani po svojih plažah, ampak vse te plaže so raztresene po državi, na različnih otokih, hkrati pa na otokih rastejo tudi zanimive palme coco de mer, v sredini otokov se dvigajo visoke gore … torej, Sejšeli so več kot le dopustniška destinacija. Po Sejšelih se da potovati. In za to so tu najini popotniški nasveti za Sejšele. Najine izkušnje s potovanja po Sejšelih, česa sva se naučila, kaj sva naredila prav in kaj bi spremenila.

Little Anse Lazio - rajska plaža na Praslinu

Little Anse Lazio – rajska plaža na Praslinu

Popotniški nasveti za Sejšele

Kdaj je najboljši čas za potovanje na Sejšele?

Sejšeli imajo nekako dva letna časa. Približno polovico leta imajo JV monsun, drugo polovico leta pa SZ monsun. Vmes, na prehodu monsunov pa je kratko zatišje, mirno obdobje. Ne glede na smer vetra, je na Sejšelih vedno toplo, med 25 in 30°C, vedno je soparno in vedno lahko pričakujemo kakšno tropsko ploho.

sejšelska zastava na plaži

Sejšeli <3

SZ monsun piha iz SZ v obdobju november – marec. Ta monsun navadno prinese nekaj več dežja, zato je ta čas nekoliko manj primeren za potovanje na Sejšele. Ampak saj veste. Lahko imate srečo in bo en teden lepega vremena, lahko pa bo en teden dežja. V tem času so plaže, ki so obrnjene na sever in zahod bolj za gledat. Namreč morje je zelo valovito, valovi so res visoki in močni in kopanje ni varno.

valovi butajo ob granitne skale na otoku La Digue, Sejšeli

Morje na plažah La Digue-a je precej divje, razburkano

JV monsun pa piha iz JV strani v obdobju maj – september. Ta del leta ni pretirano deževen, je pa rahlo vetroven. Plaže, ki so obrnjene proti jugu in vhodu takrat niso primerne za kopanje, saj so valovi previsoki oz. premočni. Plaže, ki so obrnjene na drugo stran pa so rajske. Tudi v tem obdobju lahko pričakujemo kakšno tropsko nevihto, a naj bi jih bilo manj kot pozimi.

Ena najlepših plaž na Praslinu: Anse Lazio

Ena najlepših plaž na Praslinu: Anse Lazio

Vmesni obdobji pa sta april in oktober. Takrat je vreme najbolj stabilno, ni vetra in morje je mirno. Torej, kdaj je najboljši čas za potovanje na Sejšele? Res top sezona je aprila in oktobra. Poleti je nekoliko boljše vreme, kot pozimi, ampak tudi pozimi bo na Sejšelih toplo, nikoli pa ne moreš popolnoma izključiti dežja. Midva sva potovala v mesecu juniju in vreme sva imela večinoma lepo, kakšno popoldne oz. noč je prišla tropska nevihta. Plaže, obrnjene proti jugu in vzhodu pa so bile res bolj za opazovanje, saj so bili valovi veliki, tokovi pa močni. Plaže, ki gledajo proti severu pa so bile super!

Anse Source d'Argent, La Digue, Sejšeli

Popolnoma mirno morje – Anse Source d’Argent, La Digue, Sejšeli

Viza za Sejšele

Slovenci za na Sejšele ne potrebujemo vize. Junija 2023 pa je bila potrebna predhodna spletna prijava (še ostanek koronskih časov). Izpolniti jo je treba vsaj 12h pred prihodom na Sejšele, vanjo vnesti rezervacijo nastanitev, kopijo potnega lista in plačati okoli 10€. Če tega nimaš, ti lahko zavrnejo vkrcavanje na letalo, ali pa moraš ob prihodu na Sejšele urediti ekspresno prijavo, ki stane 70€ na osebo. Midva sva tole nekako spregledala in plačala precej visoko ceno :/ .

PREBERI ŠE  Greva na morje - na Sejšele!

Varnost na Sejšelih

Sejšeli so načeloma varna država. Razdeljeni so na 3 večje otoke in več kot 100 manjših otokov. Večina obiskovalcev obišče glavni otok Mahe – tam je tudi letališče. Tu živi tudi večina prebivalstva Sejšelov, zato morda v glavnem mestu previdnost ni odveč. Lahko se zgodi, da koga zasrbijo prsti in bi vam poskusil kaj odtujiti. Na plaži recimo ni pametno kar puščati svojih stvari nenadzorovanih – tako so naju opozorili domačini. Na preostalih dveh glavnih otokih (Praslin in La Digue) pa sva se midva počutila popolnoma varno.

Šolarji na plaži

Denar na Sejšelih

Na Sejšelih uporabljajo sejšelske rupije (SCR). Junija 2023 je bila menjava približno 1€ = 15 SCR. S kartico se da plačati v vseh trgovinah ter vstopnino v nacionalne parke (to lahko urediš že vnaprej preko spleta in je včasih še malo cenejša kot na licu mesta). Ostale stvari pa sva midva vse plačevala z gotovino. Nastanitve sva plačala z evri (lahko bi tudi s kartico, ampak zaračunajo še nekaj odstotkov provizije), izlete, vožnje z avtobusi, hrano v take-away restavracijah itd. pa z njihovimi rupijami. Praktično povsod sprejemajo tudi evre, le da je navadno menjava slabša, kar pomeni, da plačaš več.

par na plaži Anse Georgette, Sejšeli

Anse Georgette, manjša plaža na severu Praslina

Denar sva midva zamenjala kar na letališču in izkazalo se je za dobro potezo. Tečaj je bil najboljši, kar sva jih videla.

Omeniti velja, da so Sejšeli precej draga destinacija. Tudi če ne greš v resort, so vseeno Sejšeli dragi. Obstaja nekaj trikov, kako malo prihraniti in o njih bom pisala v ločeni objavi: Poceni Sejšeli – je to sploh mogoče?

Malo za šalo malo za res 🙂

Internet in elektrika na Sejšelih

Na glavnih treh otokih (Mahe, Praslin in La Digue) je pokritost s signalom zelo dobra. Praktično vse nastanitve ponujajo wifi, zato se midva tokrat nisva odločila za nakup lokalne sim kartice. Sicer pa se zadnje čase poslužujeva kar eSIM kartice, ki je še bolj enostavna kot klasična lokalna kartica. Če bi kdo rad poskusil, je tule povezava, s katero dobite nekaj evrov popusta pri nakupu prve eSIMke: https://ref.airalo.com/eTyz, koda za popust pa je KATARI6961.

ženska s telefonom v roki in razgledom na otok Praslin, Sejšeli

Brez telefona je že težko potovati 🙂

Na Sejšelih uporabljajo angleški tip električnih vtičnic, tako da je smiselno s seboj prinesti kakšen pretvornik. Nekatere nastanitve imajo že kar univerzalne vtičnice, spet druge pa pač “angleške”.

Jezik in sporazumevanje na Sejšelih

Na Sejšelih imajo 3 uradne jezike: angleščino, francoščino in kreolščino (to je taka polomljena oz. malo domača, poenostavljena francoščina). Težav s sporazumevanjem torej ne bi smelo biti.

Vodič v parku Fond Feridnand

Vodička v Fond Ferdinand stoji pod palmo coco de mer

Hrana na Sejšelih

Joj, nama hrana na Sejšelih res ni bila všeč. Svežega zrelega sadja se praktično ne dobi, pa čeprav so to tropski otoki. Njihova tipična hrana je kreolska hrana, ki pa tudi ni bila ravno po najinem okusu. Razni curry-i sicer ne zvenijo slabo, a kaj ko recimo v piščančji (ali pa ribji) kari dajo čisto vse kose živali: kosti, kožo, kite … mesa kot si ga mi predstavljamo pa praktično ni. Njihova specialiteta je recimo civet de chauve souris – to je kari iz netoprijev (fruit bat). Nisva poskusila 🙂

Take-away restavracija na Praslinu

Take-away restavracija na Praslinu

Če želiš jesti dokaj ugodno in lokalno hrano, so na voljo take-away restavracije. Tam za manj kot 10€ dobiš cel obrok. Če je dober, je pa druga stvar. Nama niso bili všeč. Restavracij imajo seveda ogromno, so pa tudi cene ogromne. Pica je bila recimo 20€! Midva sva povsod najela apartma, kjer sva imela tudi zelo dobro založeno kuhinjo, tako da sva si kuhala kar sama. Ne more biti vsaka destinacija kulinarični presežek ;).

Kako potovati po Sejšelih? Letalo, ladja, avto, avtobus, kolo …

Vsak otok ima svoje posebnosti. Otok Mahe je največji otok in to je otok, ki ima mednarodno letališče. Na tem otoku se splača najeti avto, lahko pa uporabljaš tudi lokalne avtobuse.

PREBERI ŠE  Vožnja po Mehiki in najem avtomobila v Mehiki - nasveti in opozorila

Midva sva se poslužila kar avtobusov. Naštudirala sva vozni red, ki ga najdeš na spletni strani SPTC. Avtobusnih linij je na otoku Mahe veliko, tako da je tole kar zalogaj, da naštudiraš avtobuse. Med pristaniščem Victoria (glavno mesto Sejšelov) in mednarodnim letališčem vozi tudi brezplačni shuttle bus – to pride v poštev za tiste, ki imajo rezerviran trajekt in že v postopku rezervacije označijo, da bi potrebovali ta prevoz. Velja za primere, ko imaš prihod letala in odhod trajekta relativno blizu skupaj.

Kar se tiče najema avtomobila, je treba omeniti nekaj stvari: na Sejšelih vozijo po “napačni” strani, torej po levi strani ceste – tako kot npr. v Veliki Britaniji. Ceste so relativno ozke, zelo ovinkaste in zelo strme. Tako da, če boste najeli avto, vozite previdno.

zemljevid sejšelov, vodnik po sejšelih, potni list

Zemljevid Sejšelov

Med Mahe in Praslinom je ladijska ter letalska povezava. Leti so praviloma 2x dražji od ladje, a prideš hitreje na cilj, ladja pa je cenejša (še vseeno je naju stala okoli 60€ na osebo v eno smer za 1h vožnjo). Prav tako je redna ladijska povezava med Praslinom in La Digue, le da je ta precej krajša (15 minut vožnje) in posledično cenejša (okoli 10€). Vožnja med Mahe in Praslinom je v času monsunov lahko zelo divja, morje je lahko razburkano in če ste nagnjeni k slabosti, priporočava, da vzamete kakšen Dramamine (tableto proti slabosti). Nama načeloma ni slabo, a sva iz previdnosti šla na ladjo s praznim želodcem, sedela pa sva zunaj, na palubi, na svežem zraku.

Katamaran, ki vozi med otoki na Sejšelih

Katamaran, ki vozi med otoki na Sejšelih

Tudi po Praslinu se lahko prevažaš z avtobusi ali najetim avtomobilom. Na Praslinu so avtobusne linije le 3, zato jih je nekoliko lažje naštudirati. Glede avtobusov še tole: z velikimi kovčki vas ne bodo spustili na avtobus. Lokalni busi so zelo ozki, prostora že za noge ni kaj dosti. Midva sva potovala z nahrbtniki in nama nihče ni nič rekel. Nasvet torej: spakirajte svoje stvari v (čim manjše) popotniške nahrbtnike, če se želite voziti z avtobusi.

Relativno majhen nahrbtnik in se da z njim tudi na avtobus na Sejšelih

Otok La Digue pa nima avtomobilskega prometa (razen nekaj taksijev). Tam si večina popotnikov najame kolesa – navadno se da to urediti kar preko nastanitve.

S kolesom po La Digue

S kolesom po La Digue

Ostali otoki so bolj oddaljeni in do njih se dostopa z notranjimi leti z otoka Mahe.

Kako razporediti čas med glavnimi otoki Mahe, Praslin, La Digue?

Kot sem že omenila, večina turistov na Sejšelih obišče največje tri otoke: Mahe, Praslin in La Digue. Vsak je nekaj posebnega in vsak ima svoj karakter. Koliko časa nameniti kateremu otoku, to je tisto glavno vprašanje. Midva sva veliko brala o tem, da je Mahe grozno turističen in naj se mu izogneva. Posledično sva tam preživela le en dan. A nama je bilo na koncu žal. Mahe je največji otok, tam živi največ domačinov. Tako da če želite kaj pristnosti, stika z domačini, se splača več časa nameniti otoku Mahe. No, pa tudi na Mahe se najde kar nekaj lepih plaž, ter gore, preraščene z džunglo.

Rajski Sejšeli, plaža Anse Georgette, Praslin, Sejšeli

Rajski Sejšeli, plaža Anse Georgette, Praslin, Sejšeli

Praslin je malo manjša različica otoka Mahe. Še vedno je tam dovolj domačinov, da se čuti pristnost, plaž je dovolj na izbiro, v sredini imajo tudi tu gore in džunglo, kjer raste slavna palma coco de mer (ta na otoku Mahe ne raste!) … midva sva na Praslinu preživela 3 cele dni in nama je bilo super. Še en dan več mogoče ne bi škodil 😉 La Digue pa … nekateri pravijo, da je najboljši, ker je najbolj umirjen, ker tam ni avtomobilov. Nama je bil najmanj všeč, če sva odkrita. Zelo malo domačinov in veliko turistov, vse je zelo drago, plaže so samo za gledat, morje je bilo razburkano (res je, bila sva v času monsuna, ampak na Praslinu ni bilo takih valov). Na La Digue bi midva šla samo na dnevni izlet iz Praslina, če bi se še enkrat odločala.

Anse Patates, La Digue, Sejšeli

Anse Patates, La Digue, Sejšeli

Kaj si pogledati na Sejšelih?

Plaže, seveda! Zato se gre na Sejšele! Plaž imajo Sejšeli ogromno in vsaka je po svoje zanimiva. Na La Digue je najbolj znana in tudi najlepša Anse Source d’Argent. Tam si lahko tudi izposodite prozorne kajake, ki so tudi nekako značilni za Sejšele. Na Praslinu je prekrasna plaža Anse Georgette ter Cote d’Or, ki sicer nima tistih tipičnih skal, a je vseeno božanska. Na Praslinu tudi morate na ogled največjih palm coco de mer. Videti se jih da v naravnem rezervatu Fond Ferdinand ter narodnem parku Valle de Mai.

par na plaži Anse Cocos, otok La Digue, Sejšeli

Saj La Digue je lep, ampak Praslin je bil nama bolj všeč

Na Mahe je gora in možnosti za vzpone ter ogled tamkajšnje džungle še več. Najvišji vrh je Morne Seychellois (905m), midva sva prehodila Copolia trail, ki ima na vrhu mesojede rastline, zelo razgleden hrib pa je tudi Morne Blanc. Na Mahe imajo tudi destilarno ruma Takamaka (sejšelski rum), nasad čajevca in številne plaže. Glavno mesto Victoria je tako za kakšno uro za pogledat,ampak glede na to, da je to najmanjše glavno mesto na svetu, ne pričakujte preveč. Na vsakem otoku so možnosti tudi za izlete na okoliške, manjše otočke ter za potapljanje (snorklanje), vedeti pa je treba, da je 96% koral na Sejšelih mrtvih (zaradi segrevanja morja), tako da je podvodni svet nekoliko žalosten. Ribic in ostalih morskih živali je vseeno veliko, tako da masko le spakirajte s seboj 😉 .

mesojeda rastlina na Copolia trail, Sejšeli

Razlog, da sva izbrala Copolia trail – mesojede rastline!

Več informacij o posameznem otoku pa še pride na blog v naslednjih dneh.

Čudovita plaža Anse Cocos

Čudovita plaža Anse Cocos

Komentiraj

2 komentarja

Anita 06/2023 - 10:58

Še recept za koktelj pls. 🙂

Odgovor
Katarina 06/2023 - 16:46

Žal ne. Ta je najin recept, si mora vsak svojega zmislit 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena