Kuredu Resort na Maldivih – najina izkušnja

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Še sedaj, ko sva že doma in že pišem objave, kar težko verjamem, da sva bila res v resortu na Maldivih. Nekaj tako nenavadnega je na tem. Nekaj tako netipičnega za naju, a hkrati po tiho priznam, da je bilo prav prijetno, ko sva se pustila razvajati. Najin dopust na Maldivih je bil dopust v pravem pomenu besede. Ne potovanje, pač pa dopust, počitnice. In zato sva si privoščila malo več udobja in razvajanja. 4 dni, 3 noči na koncu najinega dopusta na Maldivih sva preživela v Kuredu resortu, pred tem pa sva bila še na lokalnem otoku Thoddoo. Kako oz. zakaj sva izbrala ravno ta resort, si lahko prebereš v objavi: Kako sva izbrala resort na Maldivih.

Sandbank, Kuredu Resort Maldivi. Moški in ženska na beli mivki, obdana s turkiznim morjem

Ljubezen na sandbanku 🙂

Kuredu Resort & Spa

Kuredu resort se nahaja severno od Maleja, v atolu Lhaviyani, približno 40 minut vožnje s hidroplanom. Cel otok je tudi resort. Velikost otoka je 1,5km po dolžini in približno 300m po širini. Pohvali se lahko s svojim sandbankom (sipino v morju, če se to tako prevede), koralnim grebenom okoli otoka, s tremi bazeni, več restavracijami, nogometnim igriščem, golfom, tenisom … gugalnicami v vodi ter hiškami nad vodo. Pa najbrž imajo še kaj. Midva sva ta resort izbrala predvsem zaradi cene in lokacije (bližina Hanifaru Bay, kjer se da videti mante in kitovce). Resort je precej velik, gosti pa so večinoma iz Evrope.

Kuredu gugalnica v morju

Kuredu gugalnica v morju

Tako, malo osnov, sedaj pa vam predstavim najino izkušnjo tega resorta. Pa da ne bo kdo mislil, da je karkoli sponzorirano. Ni. Samo tako zanimivo nama je bilo bivati v resortu, da sem se odločila napisati celo objavo o tem. Če še koga zanima tale Kuredu, lahko cene preveri na bookingu, kjer sva ga tudi midva našla.

Transport do resorta – hidroplan

Način prevoza do Kuredu resorta je hidroplan – letalo, ki pristane na vodi. Vozovnico sva plačala direktno resortu, skupaj s stroškom za bivanje pri njih. Poslali so nama tudi vsa potrebna navodila glede omejitve mase prtljage (20kg oddana prtljaga in 5kg ročna prtljaga). Skupaj z informacijo o času odhoda, so nama sporočili tudi, kje točno je check-in in kako poteka. Tu sva morala sicer malo sitnariti, da so bili dovolj specifični, ampak sva na koncu vedela vse. Točno uro odhoda hidroplana se izve šele en večer prej. Ker sva bila pred prihodom v resort še na lokalnem otoku Thoddoo, so en večer pred prihodom v resort klicali najine gostitelje na Thoddooju in jim povedali, kdaj imava naslednji dan let. Za nazaj-grede so nama tudi en večer prej v sobi pustili sporočilce, kdaj je check-out in kdaj imava let.

Vožnja s hidroplanom do resort na Maldivih

Vožnja s hidroplanom do resort-a na Maldivih

Check-in in Kuredu lounge

Let je bil s TransMaldivian Airways, ki je največji operater hidroplanov in ima svoja okenca za prijavo takoj za izhodom iz letališča (Arrivals area). Tam sva oddala svojo prtljago, dobila boarding pass, nato pa so nas z avtobusom odpeljali vse naokoli letališča do terminala za hidroplane in nas odpeljali v Kuredujev letališki salon. Na voljo je pijača, internet in stranišča.

Nasvet: če ne želite zapravljati v resortu, si tu vzemite kakšno pijačo 😉 Nama je bilo žal, ker bi nama po kakšnem obroku v resortu prijala Coca-Cola (za prebavo), ampak so cene v resortu tako navite, da se nama je zdelo brez veze doplačevat. Ko greš na hidroplan ni nobenega varnostnega pregleda, kar pomeni, da imaš v ročni prtljagi lahko tudi kaj tekočine. Pa priporočam, da si spakirate tudi kopalke in brisačo. Namreč letala so bila tako zasedena, da so prtljago vozili ločeno od potnikov. To sicer ni stalna praksa, se pa lahko zgodi. Midva sva potem prosila, da so Roka zapeljali do skladišča, kjer so čakali kovčki in je ven vzel kopalke in brisačo. Pa kremo za sončenje!

moški, ki stoji pred majhnim letalom - hidroplan, Maldivi

Hidroplan – precej majhno letalo je to.

Let s hidroplanom

Ok, sedaj pa sama pot. Nisva še letela s hidroplanom, sva pa že letela s takimi majhnimi letali (npr. v Venezueli do Angelovega slapu). Tako nama ni bilo tako nenavadno, ko sva videla odprto kabino in sva pilotom lahko gledala pod prste. Prav tako nisva bila presenečena, ko sva videla, da so naši kovčki zloženi na zadnjih sedežih letala, ročno prtljago pa smo tudi pustili tam. Ker drugega kot sedežev ni. In nahrbtnika nimaš kam dati, razen če ga celo pot držiš v rokah.

PREBERI ŠE  Dopust na Maldivih - zakaj sva se odločila za to?

No, najboljši del hidroplana je bil seveda vzlet in nato pristanek na vodi. Veliko bolj mehko se je čutilo kot pa pristanek na kopnem. Hkrati pa se je meni zdelo tudi bolj varno. Če se karkoli zgodi, bomo itak pristali na vodi. Letalo je za to narejeno! Tudi višina leta ni bila posebno visoka. Leteli smo okoli 1000m visoko, kar je bilo idealno za čudovite razglede na maldivske otočke spodaj. Nepozabna izkušnja je bil tudi odhod iz Kureduja, ko so se od nas prišli poslovit še delfini. Skakali so iz vode, medtem ko je naše letalo “plulo” in se pripravljalo za vzlet.

Prihod v Kuredu resort

Prihod je bil malo osladen za moje pojme. Pozdravili so nas zaposleni z menda tipično maldivsko glasbo, dobili smo neko pijačo dobrodošlice in mrzle brisače, da se pohladimo. Vsak gost oz. vsaka soba dobi svojega gostitelja v resortu. Nekoga, ki je zadolžen zate in na kogar se lahko obrneš, če te karkoli zanima. Izmenjali smo si telefonske za Whatsapp in stvar je bila urejena.

Imela sva približno 1h časa do kosila in želela sva se it kopat. Ampak … Rokova prtljaga je ostala v Maleju (to sva vedela), moj kovček pa je prišel z nama in naj bi ga pripeljali v sobo, ko bo pripravljena. Vmes pa do kovčka nisem mogla! In tako tudi do svojih kopalk nisem mogla. Verjetno bi morala malo bolj zatežit in bi ga našli, ampak se mi ni dalo. Počakala sva v klimatiziranem prostoru in se nato odpravila na kosilo. Po kosilu pa je bila soba že pripravljena in tudi kovčki so naju čakali tam. Torej, res, spakirajte si kopalke in sončno kremo v ročno prtljago, če boste šli.

Nastanitev

OK, sedaj pa glavna stvar. Soba oz. hiška na plaži. Rezervirala sva O-Beach Villa, dobila pa sva upgrade in bila nameščena v O-Beach Jacuzzi Villa. Zaradi tistega dodanega jacuzzija je bilo meni precej vseeno, sva bila pa navdušena nad lokacijo, saj imajo te Jacuzzi hiške še lepšo plažo!

moški in ženska pred hiško na plaži. Kuredu resort na Maldivih

Pred najino hiško na vodi – Kuredu resort na Maldivih

Najprej, kaj pomeni ta “O”? Kuredu je podolgovat otok in je razdeljen na osrednji del, na O del in na Sangu del. O del je na vrhu, na severovzhodu otoka, Sangu pa ja jugozahodu. Vsak od teh delov ima svoj bazen in svojo restavracijo. Sangu del je manjenjen starejšim od 18 let, tamkajšnji gostje pa lahko uporabljajo vse restavracije in vse bazene. O del je namenjen starejšim od 12 let, uporabljaš lahko svojo restavracijo in bazen ali pa osrednjo (Sangu restavracijo pa samo ob predhodni rezervaciji). Osrednji del je za vse ostale, uporabljajo pa lahko le svoj bazen in svojo restavracijo. Tega prej niti nisva vedela 🙂 A je bila vseeno izbira kar v redu.

Notranjost O-Beach Jacuzzi Villa hiške na Kureduju

Notranjost O-Beach Jacuzzi Villa hiške na Kureduju

Sedaj pa k sami hiški. Pač, bilo je idealno in vse kar sva si lahko želela. Samostojna hiška na plaži. Pred vhodom je manjša terasa z mizo in dva stoloma, kjer sva brala ali pa opazovala sončni vzhod (ja, najina hiška je bila obrnjena proti vzhodu). Ko stopiš skozi steklena (a odsevna) vrata v hiško pa se odpre velik 8-koten prostor s kraljevsko posteljo, kavčem, komodo, omarami in minibarom, kamor sva vsak dan dobila vsaj 4L pitne vode. Zadaj je bila odprta kopalnica. Stranišče, tuš in lijaka so bili še pod streho, potem je bil odprti del in zadaj še tisti jacuzzi, ob njem pa še ena oblazinjena klop. Kopalnica je skoraj tako velika, kot sama soba. Fancy!

zunanja kopalnica, Kuredu Resort, Maldivi

Zunanja kopalnica v najini vili. Čist preveč fino za naju 🙂

Plaža

Če sva stopila ven iz sobe na teraso, sva šla po parih stopničkah dol na mivko in potem še par korakov do najinih ležalnikov na plaži in še par korakov, da sva že stala v turkiznem morju. Na vsaki strani je bilo nekaj zelenja, ki nama je ponujalo senco na plaži (pa tudi domovanje komarjem, na žalost) in ravno malo je poskrbelo tudi za zasebnost. Čeprav bi si želela, da bi bila plaža še bolj zasebna in ne bi sosedje ležali na ležalnikih tik pred najinim vhodom (ja, zadnji dan sta se soseda nastavila tja).

dopust na maldivih: par, ki leži na ležalnikih s pogledom na turkizno morje

Plaža direktno pred najino hiško – Kuredu Resort na Maldivih

Ugotovila sva, da če bi bila v tisti hiški, ki sva jo prvotno rezervirala, bi imela precej slabšo plažo, z betonskimi valobrani pred seboj. Tu pa je bil pred nama koralni greben! Sicer veliko belih in polomljenih koral, a živali je bilo vseeno ogromno. Pisane ribice povsod, pa morski pes je parkrat priplaval mimo in želve in morski biči oz. nekaj temu podobnega. V daljavi pa sva lahko opazovala pristajanje in vzletanje hidroplanov.

Plaža Kuredu resort, Maldivi

Plaža Kuredu resort, Maldivi

Na drugi strani otoka, skoraj 1,5km stran je sandbank, ki je tudi kot z razglednice. Najrajši sva hodila po sandbanku, po mivki in občudovala, kako se morje z ene strani otoka in druge stika. Kot bi šel na konec sveta, je delovalo (čeprav se je v daljavi že videl drug resort). Tam je voda še bolj turkizna, mivka pa še bolj bela. Vsaj čutilo se je tako. Na plaži so še dodatni ležalniki in senčniki – sonce je namreč res močno in ne želiš predolgo izpostavljat svoje kože.

PREBERI ŠE  Kako sva izbrala resort na Maldivih? In koliko to stane?

Kakorkoli, bilo je čudovito in pravljično.

Hrana

Imela sva polni penzion, ki sva ga dobila za isto ceno kot pol penzion. Vsi trije obroki so bili v stilu samopostrežnega bifeja, izbire je bilo ogromno, tako da lačna nisva bila. Hrana je bila pretežno indijska, ampak ne preveč pekoča, vmes pa se je našla tudi kakšna evropska jed. Izbire je bilo res ogromno in vsak je našel nekaj zase. Midva sva bila najbolj navdušena nad številnimi solatami ter tropskim sadjem, ki sva ga pomojem pojedla preveč 😀 Vedno sva jedla v O-restavraciji, čeprav bi šla lahko tudi kam drugam. Ampak sva bila čisto zadovoljna, pa še razgled na morje je bil čudovit. Ob večerih so mimo restavracije plavali morski psi! Itak sva se vsak večer zagrebla za mizo tik ob morju 😉.

Večerja pod zvezdami na plaži - resort na Maldivih

Večerja pod zvezdami

Edino, kar naju je zmotilo, je bilo dejstvo, da razen vode ni bilo vključene nobene pijače. Imela sva polni penzion, pa vseeno, je bila vsa pijača proti doplačilu. Pri zajtrku so imeli sicer neke sokove, ki so bili čisto umetni ter kavo in čaj, ampak nisva nič od tega sprobala, ker je bilo prevroče za tople napitke.

Internet

Jah, tu bi se dalo dosti napisat. Resort ima wifi, ki pa deluje le v sobi in glavni recepciji. Ampak to niti ni bil tak problem. Problem je bil, da je internet grozno počasen in omejen. Brezplačno dobiš 500 MB na dan res počasnega interneta. Za kakšno sporočilo poslat je bilo, za nalaganje ali pa ogled videov, tudi za brskanje po spletu pa ni bilo. Seveda lahko doplačaš in imaš potem neomejen internet. Ampak midva sva bila tam samo 4 dni, pa še na dopustu sva bila, tako da se nisva pretirano sekirala glede tega.

gugalnica v morju, Kuredu Resort, Maldivi

Kuredu Resort: pozabi na internet in rajši uživaj v sončnih zahodih in lepih plažah

Zaposleni

Praktično vsi zaposleni, s katerimi sva imela opravka so iz Indije. In vsi so zelo naučeno pocukrani. “Hello, sir, hello ma’am!” “How are you, today?” “Have a nice day!” Ah, nama je bilo že kar malo naporno, da sva se ves čas šla to igrico prekomernega vljudnega pozdravljanja. Jaz sem jih potem začela spraševati bolj konkretne stvari. Recimo, kako živijo tu na otoku, koliko dopusta imajo, koliko časa delajo tu itd. Da smo vsaj malo prestopili tisto zaigranost. In vsi po vrsti so bili veseli vprašanj in so z veseljem odgovarjali.

Brala sva veliko mnenj gostov in vsi so se pritoževali, da so zaposleni zelo nekoristni, da ne uredijo stvari, za katere jih prosiš. S tem bi se strinjala. Če želiš rezervirati nekaj, kar ponujajo, ni problem. To bodo uredili. Če pa želiš nekaj, kar ni tako vsakodnevna stvar, pa ne bo šlo skozi. Recimo, če lahko dobiva malo ledu v sobo za ohladit pijačo. Ni šlo 🙂 “Bom prinesel,” je bil odgovor, ampak ledu nikoli ni bilo. Na recepciji sva jih opozorila, da imajo uro narobe nastavljeno (evropski čas je bil še na zimskem). Vsakič, ko sva šla mimo, sva jim to povedala. Vedno so se nasmejali “Thank you, sir, bomo popravili”. Ampak nikoli se tisti kazalec ni premaknil. Dokler ga ni Rok sam zadnji dan obrnil za eno uro naprej 🙂

Hiške na vodi, Kuredu resort, Maldivi

Hiške na vodi, Kuredu resort, Maldivi

Cena

Cena resorta se seveda ne more primerjati s cenami guesthouse (nastanitev) na lokalnih otokih. Vseeno pa je Kuredu med ugodnejšimi resorti na Maldivih – kolikor je resort pač lahko ugoden. Midva sva potovala izven sezone in so bile cene zato nekoliko nižje, za trenutne cene pa je najbolje, da preverite Kuredu resort na booking.com – link je TULE. Midva sva tam našla najbolj ugodno ceno (v primerjavi z ostalimi iskalniki nastanitev). Vedeti je treba, da se k ceni nastanitve prišteje še strošek prevoza s hidroplanom, ki vse skupaj nekoliko podraži. Koliko točno je Kuredu stal naju, si preberi v drugi objavi tule.

pogled iz hiške na plaži. Maldivi. Kuredu resort na Maldivih

Pogled iz najine hiške na plaži

Največja pomanjkljivost

Kaj pa je bilo tisto, kar naju je v resortu najbolj motilo? Dejstvo, da bi lahko bila kjerkoli na svetu. Nič v resortu ni bilo specifično maldivsko. Hrana je bila svetovljanska, vsi so govorili angleško, sprejemajo dolarje in evre (in številne druge evropske valute), zaposleni so tudi iz tujih držav … Kaj je torej tu maldivskega? Tako plažo najdeš še kje na svetu, pa tudi hiško na plaži oz. na morju lahko zgradijo kjer koli. Kultura, domačini, lokalna hrana, to je tisto, kar pri nama da piko na i potovanju, kar ga naredi posebnega. Tu pa res ni bilo ničesar, kar bi povezovalo resort z Maldivi. Vsaj najino doživljanje je bilo tako.

Resort na Maldivih: gugalnica v vodi in hiške nad vodo

Resort na Maldivih

Skupna ocena za Kuredu resort

Nisva ravno eksperta za resorte, tako da ne moreva primerjati. Vsekakor pa nama je bilo všeč. Pileglo se je malo luksuza in malo razvajanja. Plaža je čudovita, sploh sandbank na koncu otoka je rajski. Hiška na plaži je bila kot iz pravljice, najedla sva se za naprej in za nazaj, se nagledala morskih živali, doživela let s hidroplanom … Odlično. Kot slabost sem že omenila malo premalo zasebnosti na plaži, počasen wifi ter nobene pijače vključene k polnemu penzionu. Ampak se je dalo preživet in zraven še uživat. Cena je itak visoka, ampak midva sva poskusila pozabit na to (ker sva itak že vse plačala vnaprej) in samo uživat v resortu. A je vredno? Če imaš možnost, je vredno enkrat v življenju to izkusit. Za naju tole gotovo ne bo postala stalna praksa, ampak je bila bolj enkratna izkušnja 🙂 Bilo je čudovito, bo pa zadostovalo za kar nekaj časa 🙂

moški in ženska na sandbanku, Maldivi

Lep pozdrav s Kuredu-ja

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena