Lokalni otok Thoddoo, Maldivi – vse kar moraš vedeti

by Katarina

Maldivi so otoška država, ki je sestavljena iz kar 1200 otokov. Še ne tako dolgo nazaj so se Maldivi delili na otoke z resorti, ki so jih turisti lahko obiskovali ter lokalne otoke, kjer živijo domačini, turistom pa vstop ni bil dovoljen. Na srečo se je to nekaj let nazaj spremenilo in sedaj lahko turisti obiščemo tudi lokalne otoke. Zakaj je to tako dobro, se sprašujete? Zato, ker je potovanje na lokalni otok na Maldivih bistveno cenejše od resorta, pa tudi veliko bolj pristno. Izmed vseh otokov sva izbrala lokalni otok Thoddoo, ki ga bom v nadaljevanju opisala. Kako do njega, kje prenočevati, kje jesti, kje se kopati in še kakšno koristno stvar 😉

moški in ženska na gugalnici v morju, lokalni otok Thoddoo, Maldivi

Čudovit lokalni otok Thoddoo, Maldivi

Lokalni otok Thoddoo, Maldivi

Zakaj sva izbrala Thoddoo?

Lokalnih otočkov na Maldivih je res veliko in vsak je po svoje zanimiv. Naju je Thoddoo prepričal zaradi treh stvari:

  • ugoden prevoz (z ladjo iz Maleja je cena 35USD)
  • nasadi tropskega sadja – menda je Thoddoo edini otok, na katerem se ukvarjajo s poljedelstvom. Thoddoo je poznan predvsem po lubenicah, pa tudi papajah, bananah in marakujah (vrsta pasijonke)
  • lepe plaže in koralni greben
moški leži na okrogli brisači na peščeni plaži, turkizno morje v ozadju. Thoddoo, Maldivi

Čudovita plaža na otoku Thoddoo, Maldivi

Pravila na lokalnem otoku

Maldivi so muslimanska država in če se odpravimo na lokalni otok na Maldivih, med domačine, tam veljajo nekatere posebnosti muslimanskih držav. Kot recimo to, da moramo biti ženske spodobno oblečene, ko hodimo naokoli po otoku. In načeloma se v muslimanskih državah ženske kopajo v oblekah in ne v kopalkah. No, tako hudo na Maldivih ni. Namreč, praktično vsak lokalni otok ima kakšno “Guest beach” oz. “Bikini beach”. Gre za plažo za goste, kjer se vsi lahko kopamo v svojih normalnih kopalkah. Izven teh plaž, pa velja, da se kopamo v oblekah.

moški in ženska se držita za roke in hodita po peščeni plaži

Spodobno oblečena za na Maldive

Na poti do plaže oz. ko hodimo po otoku, se moramo tudi spodobno obleči. Na Thoddoo-ju nas na to opozarjajo table, ki poudarjajo, da moramo imeti pokrita ramena in stegna. To velja tako za moške kot za ženske. Piše tudi, da ne šteje, če se samo zaviješ v brisačo ali pa če nosiš prosojna oblačila čez kopalke. Načeloma je čisto v redu, če greš na plažo v kratkih hlačah in majici s kratkimi rokavi. Mene je sprva motilo, da sem se za na plažo oblekla od glave do pet v dolge rokave, ampak potem, ko sem izvedela, da so kratke hlače čisto ok, mi ni bilo več problem.

Prav tako se na lokalnem otoku ne da kupiti alkohola ali ga dobiti v katerikoli restavraciji. Imajo pa brezalkoholno pivo 😉 Pa seveda je za pričakovat, da boste večkrat na dan slišali klice k molitvi. Prvi je že pred sončnim vzhodom. Spet bom rekla, da ni to nič takega – vsaj nama ni bilo. Klici na Thoddoo-ju so bili zelo zmerno glasni, da naju niso nikoli zbudili.

steklenica v pesku na plaži

Steklenica ruma? Mogoče na Karibih, tule na Maldivih pa ni alkohola 🙂

Prevoz do otoka Thoddoo

Do Thoddoo-ja se gre z ladjo iz Maleja (glavnega mesta Maldivov). Obstaja javni prevoz, t.i. Slow boat (počasni čoln), ki pa ne gre direktno na Thoddoo, ampak se na poti ustavi še na Rasdhoo-ju in Ukulhasu, šele nato gre na Thoddoo. Vožnja pa traja okoli 6h. Aja pa še ne pelje vsak dan. Seveda je to precej nepraktična stvar, zato večina turistov pride na otok s hitrimi čolni (speed boat). Le-tega sva midva rezervirala preko najine nastanitve na otoku. Gostitelju sva sporočila, kdaj pristane najino letalo oz. kdaj ima najino letalo odhod in glede na to, so organizirali prevoz. Na letališču naju je počakal predstavnik in naju pospremil do čolna. Simpl. Cena je 35 USD v eno smer, plačala pa sva direktno nastanitvi. Plača se načeloma v ameriških dolarjih, izjemoma pa tudi v maldivskih rufijah. Midva sva imela vse zamenjano v rufije, česar niso bili posebno veseli, ampak so sprejeli.

Vožnja traja 1,5h in zna biti precej divja. Sploh popoldne, ko so valovi že veliki, morda ni slabo prej vzeti kakšne tablete proti slabosti. Nama je bilo žal, da je nisva. Pa načeloma nama res nikoli ni slabo na poti. Nazajgrede sva šla zjutraj in je bilo morje čisto mirno. Jaz sem lahko celo pot brala in nikomur ni bilo slabo.

napis Thoddoo in mošeja v ozadju

Ob prihodu na Thoddoo te pozdravi tale pogled: napis in mošeja.

Prevoz po Thoddoo-ju

Otok Thoddoo je tako majhen, da greš lahko povsod peš ali pa s kolesom. Avtomobilov na otoku praktično ni, domačini se prevažajo s kolesi ali pa motorji. Midva sva večinoma pešačila ali pa sva si v najini nastanitvi (brezplačno) lahko izposodila kolesa. Vse ulice na otoku so peščene, asfalta sploh nimajo. Nama je bilo to super.

Plaže na Thoddoo-ju

Bodimo iskreni. Plaža je tista glavna stvar zaradi katere se nas večina odpravi na Maldive, kajne? Torej je prav, da tudi tu najprej opišem plaže. Na Thoddoo-ju sta dve plaži za turiste. Imajo vzhodno plažo, ki je v bližini pristanišča ter zahodno plažo, ki je na drugi strani otoka.

Osnovna oprema za na plažo: sadje, voda, dobra knjiga in sončna očala

Osnovna oprema za na plažo: sadje, voda, dobra knjiga in sončna očala

Vzhodna plaža na otoku Thoddoo

Vzhodna plaža je na vzhodni strani otoka, v bližini pristanišča. Ta plaža je načeloma manj obiskana, čeprav ne vem zakaj, ker je čudovita. Ponuja naravno senco (z njo pa pride tudi nekaj komarjev), ležalnike, tisto slavno gugalnico v vodi, bel pesek, turkizno morje … Tok ob plaži je relativno močan in teče vzdolž plaže. Nič hujšega, nikogar ne bo odneslo, je pa malo za rekreacijo, če želiš plavat v nasprotno smer. Koralni greben je relativno blizu plaže in služi kot naravni valobran, hkrati pa ponuja možnosti za potapljanje (snorklanje). Čeprav je treba vedet, da so korale na Maldivih v precej slabem stanju (bele, polomljene, mrtve), pisanih ribic pa je vseeno ogromno.

peščena plaža in turkizno morje, lokalni otok Thoddoo, Maldivi

Vzhodna plaža na otoku Thoddoo

Zahodna plaža na Thoddoo-ju

Zahodna plaža je večja in tudi bolj obiskana. Tudi ta ponuja naravno senco, ležalnike, gugalnico v vodi, tok vzdolž plaže, edino koralni greben je tu nekoliko dlje, zato se tukaj nikoli nisva odpravila do njega. Prednost te plaže je čudovit sončni zahod, ter prodajalec sadja pred vstopom na plažo, ki vse prodaja po en dolar :). Nekoliko južneje od te plaže se da videti tudi morske želve. Vendar je ta del že izven plaže za goste, zato so pravila oblačenja (tudi v vodi) strožja.

PREBERI ŠE  Kako izbrati treking v Nepalu?

Midva sva kombinirala tako, da sva bila dopoldan na vzhodni plaži, popoldan oz. za sončni zahod pa na zahodni.

gugalnica z napisom I love Maldives

Tudi na zahodni plaži imajo gugalnice v morju

Izleti iz Thoddoo-ja

Načeloma vsi pravijo, da se za izlete splača na otok Maafushi, ki ponuja najbolj ugodne izlete v okolico. No, midva na Maafushi nisva šla, zato sva na Thoddoo-ju naredila nekaj izletov. Eno jutro sva šla na potapljanje z mantami (morskimi vragi), spet drug dan pa sva šla do sandbanka in na potapljanje na bližnji koralni greben, Madivaru Corner.

ženska drži v roki kokosov oreh

Lokalni kokos. Ni boljšega!

Plavanje z mantami na Maldivih

Mante sva si šla pogledat z agencijo, ki sodeluje z najino nastanitvijo. Vodi jo nek Rus, ki nama ni bil preveč simpatičen in z njim ne bi šla več. Cena je bila 50 USD po osebi. Lokacija tega plavanja z mantami je odvisna od sezone. Mi smo šli nekam precej daleč na jug, mimo Rasdhooja, v sredino Alifu Alifu atola (imenuje se tudi North Ari atol). Vožnja je trajala skoraj 1h s hitrim čolnom. Ampak mante smo pa videli. Iskali smo jih toliko časa in skakali v vodo, ko smo kakšno zagledali, da smo na koncu vsi udeleženci izleta videli vsaj eno manto. No, kdor je bil dovolj hiter in spreten jih je videl res veliko. Midva sva seveda med prvimi skočila v vodo in imela srečo, da sva jih vsega skupaj videla preko deset.

manta v vodi

Manta, ki nam je pomahala iz vode

In kakšna zanimiva žival je to! Ogromna, z ogromnimi usti, s katerimi zajema plankton. In potem prav ležerno premika svoja “krila” (meni je delovala kot neke vrste ptič, ki plava v vodi) in plava tik pod površjem. Bilo je super, edino plankton naju je “grizel” (koža naju je grozno srbela), zaradi planktona pa tudi vidljivost ni posebno dobra.

Izlet na sandbank Madivaru Finalohu in potapljanje ob Madivaru Corner

Drugič pa sva šla na izlet do sandbanka (to je sipina sredi morja) v bližini Rasdhoo-ja ter na potapljanje na Madivaru Corner. Tokrat sva šla z domačinom, ki ima agencijo Thoddoo Excursion Center (telefonska za Whatsapp: +9609998811). Izlet je bil poldneven, samo za naju, vodič je bil super, prijazen, vse je razložil, njegova angleščina sicer ni nek presežek, ampak smo se vse dogovorili. Cena izleta je bila 70 USD na osebo. In bila sva sama, edina njegova gosta tisti dan.

lokalni otok Thoddoo: moški in ženska ležita na brisači na vzhodni plači Thoddooja

Uživava na plaži 🙂

Sandbank nama je zelo priporočila Tina (potepanja.com), a žal ob času najinega obiska ni bil tako lep. Bil je poln smeti, naplavljenih vej in zdrobljenih koral. Morda je to malo odvisno od letnega časa. Vsekakor je bil sandbank super za videt, ni bil pa takšen, kot sva si ga predstavljala.

Madivaru Finolhu sandbank

Madivaru Finolhu sandbank

Potapljanje je bilo veliko boljše. Madivaru Corner je edini koralni greben na Maldivih, kjer korale niso bile mrtve (izmed  koralnih grebenov, ki sva jih midva videla, seveda) in tega sva se res razveselila. Toliko življenja, tako pisane korale, vmes pa plavajo najrazličnejše ribe. Barve in oblike take, da samo gledaš. Tu sva videla tudi več morskih zvezd, morsko želvo in tudi morskega psa! Takega, ki ni nevaren, a vseeno zgleda strašljiv.

Možnosti za izlete je še veliko. Tale lokalni vodič nama je priporočil še ogled delfinov, a žal ni bilo več časa.

 

PREBERI ŠE  Nasveti kako pripraviti potopisno predavanje

Internet, elektrika, zdravstvo, banka, trgovina …

Za internet se vam na Thoddooju ni treba sekirati. Na otoku imajo oddajnik, tako da je povsod zelo dober signal. Marsikdo se odloči za nakup sim kartice, midva pa se tokrat za to nisva odločila. V nastanitvi (Relax Residence) sva imela zelo dober wifi in nama je popolnoma zadostoval.

Na Maldivih uporabljajo ameriških tip vtičnic, zato morda ni slabo imeti s seboj kakšen pretvornik. Najina nastanitev je sicer imela univerzalne vtičnice, tako da pretvornika nisva potrebovala. Ni pa vedno tako.

Na otoku je en zdravstveni dom, ki poskrbi za osnovne stvari. V primeru hujših zapletov pa bi bil potreben prevoz v Male. Na srečo nisva imela nobenih zdravstvenih težav, tako da nimava izkušenj s tem.

Na Thoddoo-ju ni banke, je pa en bankomat, ki se nahaja v pristanišču. Bankomat je od Bank of Maldives, ki sprejema tudi naše kartice (Maestro, Visa, Mastercard), zaračunava pa 100 MVR (maldivskih rufij, kar je približno 6€) za dvig gotovine.

Tudi supermarketov ni na Thoddooju, je pa več manjših trgovin, kjer se dobi najbolj osnovne stvari. Npr. vodo (ali drugo pijačo), kruh, nekaj hrane, kozmetike, tudi kakšen kos sadja. Ampak vedeti je treba, da so vse te trgovine res osnovno založene, tako da si stvari, ki bi jih morda potrebovali, rajši priskrbite prej. Na otoku imajo sicer nasade sadja, a ga ne prodajajo na kakšni tržnici. Edini prodajalec sadja je na vhodu na Zahodno plažo.

Nastanitev in restavracije

Nastanitev je na Thoddoo-ju res ogromno. Poglejte na booking.com in izberite svojo 😉 Thoddoo je znan kot otok za ruske turiste, tako da nekatere nastanitve tudi prav vodijo Rusi. Nič narobe s tem, ampak midva sva vseeno rajši izbrala tako nastanitev, ki jo vodijo domačini. Bivala sva v Relax Residence, s katero sva bila izredno zadovoljna. Preveri cene in razpoložljivost na bookingu. Imela sva nadstandardno (superior) sobo, z balkonom in razgledom na otok, džunglo in vse ogromne netopirje, ki so ob večerih letali naokoli. Soba je bila čista in urejena, klima je delala, vsak dan sva dobila pitno vodo. V ceno sva imela vštet tudi odličen maldivski zajtrk. Res priporočava tale Relax Residence.

tipičen maldivski zajtrk

Zajtrk v Relax Residence: indijski kruh chapati, maldivski mas huni (tunin nadev), jajce in ameriške palačinke

Tudi restavracij ne manjka na Thoddoo-ju, so pa seveda vse namenjene turistom. Ko sva bila tam midva, je bilo turistov res malo, zato so bile nekatere restavracije zaprte ali pa so delovale le na pol. Na spletu sva prebrala ogromno dobrih ocen za restavracijo Black Anchor, ki se je izkazala za precej katastrofalno. Nobenih drugih gostov, hrana pogreta in precej neokusna, cena pa visoka. Naslednji dan sva šla potem v restavracijo Astro (čez cesto od najine nastanitve), ki je imela nekaj več obiska, sveže pripravljeno in okusno hrano. Cena pa je bila tam-tam. Torej, Astro lahko priporočiva, Black Anchor pa ne.

Najino mnenje o otoku Thoddoo

Nama je bil lokalni otok Thoddoo čudovit. Tam sva bila v času nizke sezone (deževna doba) in v času, ko ruskih turistov ni bilo toliko (na splošno je sicer Thoddoo znan po velikem številu obiskovalcev iz Rusije). Otok je bil torej zelo miren in res zelo lokalen. In nama je bilo to noro všeč. Nisva se počutila, kot da je vse na otoku podrejeno turizmu. Živeli smo eden z drugim. Na jutranjem teku po otoku sva recimo opazovala domačine, ki so pometali listje s peščenih ulic oz. delali na svojih nasadih. Popoldan so otroci igrali nogomet na igrišču, ženske so posedale pod drevesom in klepetale, moški so gradili sosednji guesthouse … vsake toliko pa so se vmes oglasili še muslimanski klici k molitvi. Res, tako zelo lokalno se je čutilo in nama je bilo to noro všeč. To so tisti pravi Maldivi. Resort, ki sva ga obiskala kasneje, je bil sicer luksuz, ampak tam ne doživiš Maldivov. Tu pa jih ❤️ Lokalni otok Thoddoo je zakon, res.

moški in ženska s kokosom v roki ležita na plaži

Na Thoddoo-ju sva noro uživala

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena