Poceni Sejšeli – je to sploh mogoče? (nasveti)

Nasveti za poceni potovanje na Sejšele

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Sejšeli so rajska destinacija za marsikoga. Na Sejšele si želijo mladoporočenci, družine, pari … So neka taka idealna mešanica čudovitih tropskih plaž, džungle, hkrati pa ponujajo tudi dovolj aktivnosti, da obiskovalcem ni dolgčas. Vedeti pa je treba, da so Sejšeli draga destinacija. Tudi midva sva pričakovala, da bodo dragi, ampak, da bodo pa tako dragi, pa nisva predvidela. Da boste vi morda malo lažje kaj privarčevali, sva tule za vas zbrala nekaj nasvetov, kako poceni potovati po Sejšelih. Za ostale (splošne) nasvete za Sejšele, pa poglej tole objavo: Nasveti za potovanje po Sejšelih

Anse Source d'Argent, La Digue, Sejšeli

Anse Source d’Argent, La Digue, Sejšeli

Nasveti za poceni potovanje na Sejšele

1.) Potujte izven sezone

Glavna sezona za potovanje na Sejšele je aprila in oktobra. In takrat so cene seveda najvišje. Drugi višek sezone je med božično-novoletnimi prazniki, ter julija in avgusta, ko ima večina severne poloble poletne počitnice. Če želite malo manj gneče in nižje cene, se splača potovati recimo maja, junija ali pa septembra. To so meseci, ko je vreme načeloma še kar v redu, gneče pa je manj in posledično so cene nekoliko nižje.

Anse Patates, La Digue, Sejšeli

Anse Patates, La Digue, Sejšeli

2.) Poišči ugodne letalske karte

Cena letalske karte lahko zelo variira in lahko naredi potovanje zelo ugodno ali pa zelo drago. Najina karta je bila okoli 550€, letela sva z Dunaja preko Adis Abebe (Ethiopian airlines). To ni najcenejša opcija, je pa trenutno (v 2023) med bolj ugodnimi.

Potovanje na Sejšele

Včasih se je dalo priti na Sejšele že za 350€, v zadnjem času pa so se cene letalskih kart precej podražale in so take akcije redke. Splača se spremljati ceno letalske karte, da vidiš, v kakšnem cenovnem območju se giba in kupiš takrat, ko je najnižja. Če potrebuješ pomoč pri iskanju letalskih kart, ti lahko pri tem pomagava. Več si preberi tule: Iskanje letalskih kart.

zemljevid sejšelov, vodnik po sejšelih, potni list

3.) Premislite o premikih med otoki

Premiki med otoki na Sejšelih so dragi. Recimo ladijski prevoz z Mahe (glavnega otoka) na Praslin je okoli 60€ na osebo v eno smer. Nama je bil sicer Praslin noro všeč in ga priporočava za obisk, ampak če res želiš privarčevati, se mogoče splača razmisliti o tem, da pač ostaneš na otoku Mahe. Tudi Mahe ima veliko lepih plaž, pohodniških poti in drugih aktivnosti.

Če se pa odločite za obisk Praslina (in morda tudi La Digue), pa se splača kupiti vozovnice za trajekt čim prej. Nekaj mesecev vnaprej namreč ponujajo “early bird” popuste.

Katamaran, ki vozi med otoki na Sejšelih

Katamaran, ki vozi med otoki na Sejšelih

4.) Uporabljajte javni prevoz

Otoka Mahe in Praslin imata urejen javni prevoz – avtobuse. A kljub temu večina turistov najame svoj avto. Nama se je zdelo logično, da bova potovala z avtobusi, če želiva malo privarčevati. Ena vožnja z avtobusom stane manj kot 1€ na osebo. Najmanjši avto pa stane preko 40€ na dan. Z avtobusi prideš povsod, pa še malo stika z domačini imaš. Ok, je res, da je treba avtobus malo čakat, da je treba pogledat vozni red … ampak midva sva tekom enotedenskega potovanja po Sejšelih za dve osebi za javne prevoze zapravila manj, kot pa bi bil enodnevni najem avtomobila. Pri tem, da moraš poleg najema avtomobila plačati še za gorivo in obvezno čiščenje avtomobila. Tu se da torej ogromno privarčevati.

Na otoku La Digue avtomobilov oz. avtobusov ni. Tam večina ljudi najame kolesa. Za daljše premike so kolesa nujna, saj so razdalje na La Digue predolge za pešačenje. Midva sva se organizirala tako, da sva en dan raziskovala otok s kolesi, drugi dan pa sva šla na plažo Anse Source d’Argent. Tam je toliko aktivnosti, da sva cel dan preživela na tej plaži in koles nisva potrebovala. Do same plaže pa sva šla peš, saj sva namenoma tudi nastanitev rezervirala relativno blizu.

S kolesom po La Digue

S kolesom po La Digue

5.) Potuj z manjšim nahrbtnikom

Za potovanje na Sejšele res ne potrebuješ veliko oblek. Nekaj majic, kopalke, brisačo in to je to. Vse to spakiraj v popotniški nahrbtnik. Manjši ko bo, boljše bo. Namreč, na avtobus greš na Sejšelih lahko z manjšim nahrbtnikom, ne pa s kovčkom. Na ta način privarčuješ kar nekaj denarja za taksije od pristanišča/letališča pa do nastanitve. Midva sva tudi na La Digue od pristanišča pa do nastanitve kar pešačila. Ni bilo najbližje, ampak z nahrbtnikom na ramah se je dalo, med tem ko s kovčkom ne bi šlo. Cena za taksi za 3km je bila namreč 15€, kar se nama je zdelo čisto preveč!

Od pristanišča do nastanitve sva šla na La Digue peš

6.) Denar zamenjaj v lokalno valuto v menjalnici

Na Sejšelih se sicer marsikaj da plačati s kartico, ampak navadno ti potem prištejejo nekaj odstotkov provizije. Da se plačevati tudi z evri, ampak je tudi cena navadno višja, kot pa če plačaš s sejšelskimi rupijami. Torej, splača se zamenjati evre v sejšelske rupije. Najbolje je to storiti v kakšnem večjem mestu. Recimo v Victorii (glavno mesto), pa tudi na Praslinu sva našla nekaj ugodnih menjalnic, medtem ko so bili na La Digue vsi menjalni tečaji precej slabši. Bankomati seveda obstajajo, ampak imajo svojo provizijo. Midva sva na letališču zamenjala okoli 200€ in je bilo dovolj za najino potovanje, menjalni tečaj pa je bil tam najbolj ugoden, kar sva jih videla.

PREBERI ŠE  Viza za Sudan

rakovica na skali, spodaj razburkano morje

7.) Apartmaji se splačajo

Kar se tiče nastanitve, Sejšeli ponujajo izredno prestižne resorte, ki so noro dragi, imajo pa tudi veliko apartmajev oz. sob, ki jih oddajajo domačini (ali pa tudi že tujci, ki so se preselili na Sejšele). Če želiš kaj privarčevati, seveda priporočava apartma in ne samo sobe. Tudi če je soba malo cenejša od apartmaja, ti apartma ponuja možnost lastne priprave hrane, kar je na Sejšelih kar priročno. Zakaj? Preberi naslednji odstavek. Apartmaji na Sejšeli so v povprečju od 100€/noč dalje. Prej, ko rezerviraš, boljše je, več možnosti, več izbire imaš. Nekateri gostitelji ponujajo tudi zajtrk. Ali se ga splača vzeti ali ne, je odvisno, kakšna je cena. Nama so recimo na La Digue zajtrk ponudili za 10€ na osebo na dan, kar se nama je zdelo precej veliko.

Anse Source d'Argent, La Digue, Sejšeli

Popolnoma mirno morje – Anse Source d’Argent, La Digue, Sejšeli

8.) Take-away oz si kuhaj si sam, uporabljaj vodo s pipe

Restavracije na Sejšelih so kar precej drage. Tako, res drage. Vsaj 2x dražje kot pri nas! Ampak to ne pomeni, da se moraš “skeširat” za hrano. Obstajajo tudi lokalni take-away kioski, kjer je jed okoli 7-10€. To je pa že znosna cena, pa še lokalno hrano poskusiš na tak način. V take-awayih dobiš večinoma njihove currye, se pravi riž in neko omako. Navadno s piščancem ali ribami, če imaš “srečo” pa dobiš tudi curry iz netopirja (fruit bat). No, ampak nama ta hrana sploh ni bila všeč. Zato sva si največkrat hrano pripravljala kar sama. Večina nastanitev na Sejšelih je apartmajev, kar pomeni, da si lahko sam kuhaš. Tudi hrana v trgovinah je na Sejšelih nekoliko dražja kot pri nas, zato morda ni neumno vsaj za prvi dan imeti nekaj hrane s seboj. Midva sva imela nekaj sendvičev, namazov, kruha, juhic iz vrečke …

Voda s pipe naj bi bila pitna, čeprav so domačini rekli, da je oni ne pijejo. Kaj naj bi sedaj to pomenilo?! Midva sva vodo s pipe prekuhavala v večjih količinah, ko sva bila v apartmaju. Več litrov vode naenkrat, da sva imela za cel dan. Prevreto vodo sva potem ohladila in pretočila v najine plastenke oz. jeklenke (a je to beseda za kovinsko “flašo”?). Tako za pijačo nisva zapravila praktično nič.

9.) Rezerviraj nastanitve direktno – če se da

Cene nastanitev na Sejšelih so približno od 100€ na noč dalje (za apartma). Take so cene na booking.com. Nekateri ponudniki imajo na bookingu objavljeno tudi telefonsko številko. In poskusit ni greh. Pišite jim preko Whatsappa (praktično vsi ga uporabljajo) in jih vprašajte za ceno, če rezervirate direktno pri njih, brez bookinga. Navadno so za, saj na ta način obe strani profitirata. Oni dobijo več, vi pa plačate manj, kot če bi rezervirali preko posrednika (bookinga).

sejšelska zastava na plaži

Sejšeli <3

10.) Katere aktivnosti so ti res pomembne?

Možnosti za izlete, ekskurzije, aktivnosti … je na Sejšelih seveda ogromno. Ampak so tudi cene precej zasoljene. Zato premislite, kaj je tisto, česar si res želite na Sejšelih in kaj ni tako nujno. Midva sva si res želela iti na izlet s transparentnim kajakom in sva to na La Digue tudi izvedla.

PREBERI ŠE  Belorusija: viza in ostala birokracija

Potapljaški izlet na otok Curieuse je taka klasika, kamor se odpravi veliko ljudi. Na tem izletu se da videti res lep koralni greben ter želve velikanke. Ampak ta izlet stane preko 100€ na osebo. Midva sva na svojih potovanjih videla že veliko lepih koralnih grebenov (za manj denarja), želve velikanke pa se da videti tudi npr. na La Digue. Zato sva ta izlet lepo izpustila.

Enako velja za pohodniške poti na Mahe. Ene so plačljive, ne pa vse. Npr. Copolia trail je plačljiva potka do razgledne točke, med tem ko Morne Blanc ni. Pa so razgledi podobni.

Na Praslinu sta recimo dva naravna rezervata, kjer lahko vidiš slavno palmo coco de mer. Vallee de Mai ima bistveno dražjo vstopnino kot Fond Ferdinand. Pa v obeh vidiš palmo!

Coco de mer, največje seme na svetu

Coco de mer, največje seme na svetu

11.) Ne pozabi na sončno kremo! Ali pa prinesi UV majico

In še zadnja: saj verjetno je vsem jasno, da za dopust na Sejšelih potrebuje sončno kremo. Sejšeli ležijo blizu ekvatorja in sonce je res močno. Ko sem pakirala, sem pač vzela prvo sončno kremo, ki sem jo videla doma in to je bilo to. In šele na Sejšelih sva ugotovila, da je že na pol prazna in da gotovo ne bo zadostovala za cel čas dopusta. Šla sva v nekaj trgovin, da bi si kupila še eno kremo. A so cene take, da sva si premislila (50mL krema je bila okoli 10€!). Na srečo imava tudi UV majici z dolgimi rokavi in tako sva potem večino časa, ko sva bila na soncu, hodila oblečena v UV majici. Najino kremo pa sva uporabljala samo za tiste dele telesa, ki jim majica in kopalke niso pokrile.

Nauk: prinesite dovolj sončne kreme s seboj! Ali pa UV majico, kar je tudi okolju bolj prijazno, saj marsikatera krema uničuje korale.

plezanje na sejšelih: moški in ženska sedita na skali na plaži Anse Source d'Argent

Midva sva bila veliko v UV majicah – najboljša zaščita pred soncem

Upava, da sva vam dala kakšen praktičen nasvet, kako privarčevati na Sejšelih. Če bi še kaj dodali, pa le dopišite v komentar.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena