Ideje za jesenske počitnice

Kam za jesenske počitnice?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Jesenske počitnice so čas, ko se pa že res poslavljamo od toplega vremena. Zato so jesenske počitnice idealna priložnost, da še zadnjič pred zimo skočimo nekam na dozo sonca. Ali pa tudi ne. Odvisno od želja. Ta čas je super tudi za potovanje na sever in ogled severnega sija. Možnosti, kam za jesenske počitnice je več. Si želiš samo en kratek pobeg v katerega izmed evropskih mest? Ali pa bi šli rajši kam na toplo? Mogoče samo za par dni v eno izmed sosednjih držav? Ideje za jesenske počitnice so neskončne. Tule z vami deliva nekaj najinih predlogov za jesenske počitnice. Razdelila sva jih glede na oddaljenost in trajanje počitnic.

Čudovita Toskana

Ideje za jesenske počitnice v Sloveniji

Da začnemo v naši državi – ideje za počitnice v Sloveniji. Karkoli izberete v Sloveniji bo super. Malo sonce in morski zrak? Potem je to seveda izlet na obalo – mogoče s kolesom po Parenzana kolesarski/železniški progi? Ali pa pohod po Kraškem robu? Jesenske počitnice so tudi idealne za hribe. Jesenske barve so se meni najbolj vtisnile v spomin na Pohorju, čeprav so lepe praktično povsod. Prekmurje je ena taka regija v Sloveniji, ki je od večine nas precej oddaljena in zato kar malo eksotična. In jesen je super čas za sprehode ali kolesarjenje tam naokoli. Ogromno idej za izlete po Sloveniji je zbranih v spodnji objavi:

PREBERI ŠE  Kam na izlet po Sloveniji - n+1 ideja za izlet po Sloveniji
Jesenske barve na Dolenjskem. Vinograd, trta v jesenskih barvah

Jesenske barve na Dolenjskem

Ideje za jesenske počitnice z  avtom (po Evropi)

Začnimo z destinacijami, ki so blizu in se do njih lahko odpeljemo z avtomobilom. To pomeni, da ni treba preveč skrbeti za prtljago (ni tako striktnih mer ter omejene kilaže), prav tako pa tudi ni treba vsega rezervirati vnaprej. Nama je tak način potovanja zelo všeč, sploh v jesenskih mesecih, ko je vreme že lahko muhasto in se potem glede na vremensko napoved odločiva, ali se bova peljala npr. na zahod ali na vzhod 🙂

Italija

Italija je naša zahodna soseda in po najinem mnenju ena najbolj zanimivih držav. Tako raznolika in ponuja toliko zanimivosti. Italija ima prečudovito naravo, noro dobro kulinariko, zanimivo zgodovino in kulturo … V Italijo se vedno splača vračati. Idej za izlet v Italijo je ogromno, spodaj bova naštela nekaj bližnjih, ki so dosegljivi z avtom za ali podaljšan vikend ali pa celotedensko potovanje.

Izlet v Benetke, Bologno in Raveno (ter še kaj vmes)

Tole je lahko kratek 3-dnevni izlet v Italijo, kjer si na poti pogledate čudovite Benetke, univerzitetno Bologno ter Raveno s prekrasnimi mozaiki. Ni predaleč in ni preveč vožnje, hkrati pa je ravno toliko daleč, da se že čuti kot potovanje. Italijanska mesta so itak vedno noro zanimiva, sploh če so to pravljične Benetke. Preberi objavo na blogu, kjer je tale najin izlet podrobno opisan.

PREBERI ŠE  3-dnevni izlet v Italijo: Trst, Gradež, Bologna, Ravena in Benetke
sončni zahod za cerkvijo s kupolo. Benetke

Benetke so čudovite tudi jeseni.

Izlet v Modeno, Parmo, Cinque Terre ter Treviso

Tudi tole je lahko 3-dnevni izlet v Italijo. Odpeljemo se malo dlje in gremo na kulinarično turo. V Modeni se da videti, kako nastaja pravi, tradicionalni balzamični kis, v Parmi pridelujejo pravi parmezan, za konec pa si privoščimo še ogled zanimivih vasic ob Ligurskem morju – Cinque Terre. Na poti nazaj pa je čas še za postanek v Trevisu, od koder izvira original tiramisu. Super potovanje po Italiji je tole. Morda ne najbolj klasično, a zato toliko bolj zanimivo. Če imate več časa, pa ga združite z zgoraj opisanim izletom in iz tega nastane že kar eno-tedenski izlet v Italijo med jesenskimi počitnicami.

PREBERI ŠE  Ogled sirarne, kjer delajo parmezan. Parma, Italija
Cinque Terre-vas zgrajena v strmo pobočje ob Ligurskem morju

Ena izmed petih vasic Cinque Terre: Manarola.

Izlet v Toskano

Toskana je preprosto čudovita. V Toskano gremo lahko na recimo krajši izlet za podaljšan vikend, ali pa tam preživimo cel teden. Za videti je v teh koncih res ogromno stvari. Pokrajina je prekrasna s svojimi valovitimi grički, topoli, agriturismi, bogato zgodovino in okusno hrano. V Toskani najdemo nekaj res ikoničnih krajev. Recimo poševni stolp v Pisi, naravne terme Saturnia, Firence s svojo ogromno katedralo, stolpi v San Gimignanu, da ne omenjam čudovitih polj in toskanske pokrajine.

PREBERI ŠE  Predlog za izlet - Toskana

Čudovita Pisa!

Izlet v Rim

Rim je že tako daleč, da se lahko tja odpravimo z avtom (oz. vlakom, avtobusom) ali pa tudi z letalom. Stvar posameznika. Midva sva šla do sedaj vedno v Rim po kopnem (avtobus, avto). Na poti se da narediti še kakšen zanimiv postanek v katerem izmed zgoraj opisanih mest. Rim pa … po pravici mu rečemo Večno mesto. Rim ima res en tak poseben čar, posebno vzdušje. Čudovita arhitektura na vsakem koraku in še več zgodovine. Od starih Rimljanov pa do danes, Rim je mesto, kamor se midva z veseljem vračava. Videti Kolosej, Panteon, Forum Romanum, Vatikan in Vatikanske muzeje, vseh 7 rimskih gričev in razgled z njih, vodnjak Fontana di Trevi … res, Rim je čaroben. In tam z lahkoto preživite tudi cel teden.

PREBERI ŠE  5-dnevni izlet v Rim (plan po dnevih)
rimski amfiteater kolosej

Kolosej, Rim

Hrvaška

Naša južna soseda je navadno tipična poletna destinacija. Ampak tudi v jesenskih mesecih zna biti lepa. Oddih v obmorskem kraju na Hrvaškem je lahko med jesenskimi počitnicami zelo lep in predvsem umirjen. Morje je načeloma že prehladno za kopanje, so pa tu dolgi sprehodi, mir, prijeten morski zrak. Midva greva zelo rada jeseni “na morje” na Hrvaško.

Ideja za izlet je lahko tudi Istra. Ponuja možnosti za kolesarjenje, pohodništvo (vzpon na Vojak, najvišji hrib v Istri), številne slapove … Prav tako je tudi Velebit odličen za pohodništvo in če imate srečo se lahko po kakšnem vzponu potem še kopate v Jadranskem morju. Ali pa morda Plitvička jezera? Jesenske barve naredijo čudovito kuliso mogočnim slapovom.

PREBERI ŠE  Izlet po hrvaški Istri
Slap Sopot v bližini Pazina

Slap Sopot v bližini Pazina, Istra, Hrvaška

Madžarska

Madžarska je poznana zaradi svojih term, Blatnega jezera in Budimpešte. In vse to skupaj lahko združimo v en prav lep jesenski izlet. Sploh kopanje v topli termalni vodi bo v malo hladnejšem vremenu jeseni še posebno prijalo. Ideja za izlet je torej: vožnja do Blatnega jezera in raziskovanje njegove okolice …

PREBERI ŠE  Podaljšan vikend izlet - Blatno jezero, Madžarska

Potem sledi vožnja do Budimpešte in ogled tega fascinantnega mesta. Arhitektura, zgodovina, terme, hrana … Najlepši pa je seveda grad. Iz Budimpešte, pa se potem odpeljite še naprej do mesteca Eger ter Miskolc, kjer najdemo še dvoje res zanimive terme. Enim pravijo Madžarske Pamukkale, druge pa se nahajajo v jami!

PREBERI ŠE  Izlet na Madžarsko - v iskanju termalnih bazenov
cave bath Miskolc

Jamske terme v bližini Miskolca

Bosna in Hercegovina

Krajši izlet do Sarajeva. Na odlično kavo ter čevapčiče? Zakaj pa ne 🙂 Na poti pa si pogledamo še bosanske piramide, ali pa podaljšamo izlet do Mostarja in slapov Kravice na jugu države. V lepem jesenskem vremenu je Bosna in Hercegovina lahko super (ugodna) destinacija za jesenske počitnice.

PREBERI ŠE  Sarajevo in bosanske piramide
Sarajevo: minaret in vodnjak

Ikona Sarajeva

Češka

Češka je tudi relativno bližnja destinacija, kamor se lahko odpravimo z avtom na nekajdnevni (ali pa celotedenski) izlet za jesenske počitnice. Češka je zanimiva, ker ima čudovita mesta (Praga je itak waw!), ogromno pravljičnih gradov in lepo naravo. Res je, da Čehi nimajo pretirano visokih hribov, so pa tisti, ki jih imajo, toliko bolj zanimivi. Na Češkem namreč najdemo veliko peščenjaka – zelo mehkega kamna iz katerega sta veter in voda oblikovala nenavadne strukture. Če se za jesenske počitnice odpravite na Češko, si nujno poglejte Adršpach na severu države. Kakšni kamni, kakšne oblike. Noro in vredno obiska! Ko pa se boste želeli malo pogreti, pa zavijte še do kraja Karlovy Vary. To je termalni kraj, znan po svojih toplicah in mineralnih izvirih tople vode.

PREBERI ŠE  Adršpach - nori hribi na Češkem
Adršpach - peščenjakove gore na Češkem

Adršpach – nori hribi na severu Češke

Poljska

Za enotedensko potovanje je tudi Poljska čudovita. Zelo ugodna država, pa tudi zelo velika država. V enem tednu se splača osredotočiti na jug Poljske. Krakow je bilo nekdanje kraljevo mesto in je temu primerno lepo. Za Krakov si vzemite vsaj dva dni časa, ker je res ogromno za videti. V njegovi okolici so koncentracijsko taborišče Auschwitz, rudnik soli Wieliczka in pa gorovje Tatre. Gore oz. doline pod njimi, kamor se lahko odpravite na sprehod v vseh letnih časih. Iz Krakova se odpravite malo na sever do puščave Bledowske, nato pa proti zahodu do Vroclava. En dan namenite iskanju palčkov po mestu (preberi objavo o Vroclavu, da izveš, kakšni so ti palčki: V iskanju palčkov v Vroclavu). Na poti domov pa se ustavite še pri gradu Moszna.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja po Poljski
grad Krakov obsijan z večerno svetlobo

Grad Wawel, Krakov

Južna Nemčija

Nemčija je precej velika država, tako da priporočava, da si izberete njen južni del za jesenske počitnice. Na jugu Nemčije se nahaja zvezna dežela Bavarska, ki se lahko pohvali s čudovitimi gradovi (slavni Neuschwanstein), hribi (nacionalni park Berchtesgaden), jezeri (npr. Chimsee) in prikupnimi mesteci (npr. najbolj romantično mesto Rothenburg ob der Tauber). Če iz Bavarske nadaljujete po jugu Nemčije proti zahodu, pridete vse do Bodenskega jezera, ki je že na meji s Švico. Tam so nekoč živeli koliščarji, čigar hiše so še danes na ogled. Če skočimo še čez mejo v Švico pa si lahko pogledamo še Renske slapove. Mislim, da je tole kar pestro za potovanje v času jesenskih počitnic – res veliko se da videti v enem tednu, kajne?

PREBERI ŠE  Najlepši kraji v južni Nemčiji
grad Neuschwanstein

Najlepši kraj v južni Nemčiji: grad Neuschwanstein

Francija, Provansa

Provansa morda zveni daleč, ampak dejansko sploh ni tako zelo oddaljena. Vsaj za naju je to relacija, ki jo lahko prevoziva v enem dnevu, preostanek tedna pa potem posvetiva raziskovanju. Torej, Provansa. Znana je po sivkinih poljih, čeprav jih jeseni ni za pričakovati. Kar pa vseeno ne pomeni, da Provansa ni zanimiva. Provansa ponuja toliko naravnih ter zgodovinskih lepot. Nekdanje papeško mesto Avignon je čudovito, zalivi v okolici Marseille so ravno prav oddaljeni, da so mirni in prijetni za ležeren dan na plaži (morda bo za kopanje že prepozno, ampak se v calanque, kot pravijo tem zalivom, splača v vsakem primeru), dalje so v Provansi čudovite male vasice, pokrajina iz oranžne zemlje, soteska Verdon, rimski akvedukt Punt du Gard in še bi lahko naštevala.

PREBERI ŠE  Azurna obala in Provansa - znamenitosti, ki jih morate obiskati
Senanque abbey, siv, iz kamna grajen samostan v Franciji

Samostan Abbaye de Notre Dame de Senanque

Ideje za jesenske počitnice z letalom (Evropa in okolica)

Z letalom lahko pridemo kamorkoli po Evropi za pičlih nekaj evrov in v relativno kratkem času. Zato je tu možnosti res ogromno. Od nekajdnevnih “city- break-ov” (izletov v posamezno mesto), pa do roadtripov z najetim avtomobilom. Začnimo s krajšimi obiski mest, potem pa preidemo na “tazaresna” potovanja, a vseeno dovolj kratka, da jih lahko izvedete v enem tednu.

Pariz, Francija

Pariz je vedno dobra ideja ;). Pariz je čudovito mesto, ki bi ga moral vsak obiskati vsaj enkrat. Romantika, glamur, Eifflov stolp, muzej Louvre, Elizejske poljane … V Parizu je znamenitosti ogromno, zato priporočava vsaj 3 dni, če pa imate več časa, pa seveda še kakšen dan več, da morda naredite še izlet do Verisaillesa ali do Disneylanda ☺️.

PREBERI ŠE  Poceni izlet v Pariz - kaj sva si pogledala in koliko naju je to stalo
moški in ženska pod Eifflovim stolpom

Pariška klasika 🙂

London, Velika Britanija

London je podobno kot Pariz mesto, ki ga je preprosto treba obiskati in kjer se splača preživeti več dni – toliko je namreč za videti. London ima tudi pogosto slabo vreme, zato sploh jeseni ne pričakovati sonca. No, najbolje, da ga sploh ne pričakujete, pa bo potem morda prijetno presenečenje 😋. Kakorkoli, Tower Bridge, Buckinghamska palača, vožnja s tipičnim angleškim avtobusom – double deckerjem, številni londonski parki, tržnice … ste že navdušeni? Jaz bi šla kar še enkrat ☺️.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: London
Punca, ki gleda proti Tower Bridge v Londonu

London

Berlin, Nemčija

Berlin je eno tako kul, hipstersko mesto, a hkrati polno zgodovine, da bo zanimivo za vsakogar. Prestolnica Nemčije ponuja res ogromno. V Berlinu se vedno nekaj dogaja. Pa naj si bodo to zabave, kulturne prireditve, bolšji sejmi, teden mode, filmski festival ali pa božični sejmi. V Berlinu je tudi ogromno muzejev, kjer si lahko pobliže pogledamo zgodovino Nemčije. Meni je posebno zanimiva zgodovina po 2. svetovni vojni, ko je bila Nemčija razdeljena. Najboljša stvar v Belinu pa je – vsaj zame – sprehod po Brandenburškimi vrati z eno tipično nemško presto v roki.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Berlin, Nemčija
Berliner Dom, berlinska katedrala

Berlinska katedrala

Barcelona, Španija

Če bi rajši šli nekam bolj na toplo, pa je Barcelona super ideja. Barcelona je polna življenja, dogajanja, sproščenega vzdušja, z ogromno znamenitostmi, možnostmi za izlete, sprehode ob plaži ter okusno kulinariko. Kdo si ne želi videti Gaudijeve stvaritve Sagrade Familie? Ali pa poskusiti španskih tapasov (sendvičkov) in sangrije? Sedeti v parku Guell in opazovati mesto pod seboj? Poleti je Barcelona res polna turistov, do jeseni pa se naval že umiri, mesto pa zaživi normalno. Zato se nama zdi, da je jesen idealen čas za obisk Barcelone.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Barcelona
sagrada familia

Preprosto čudovita Sagrada Familia

Portugalska

Izlet na Portugalsko med jesenskimi počitnicami je lahko v obliki city break-a, ogleda mesta npr. Lizbone ali pa Porta. Ali pa dejansko potovanje po celi Portugalski. V enem tednu se da videti kar lep del te dežele. Najin najljubši del Portugalske je gotovo njena južna obala, Algarve, kjer najdemo nenavadne kamnite strukture, preoblikovane zaradi vetra in morja. Od tam se splača iti do najbolj JZ točke Evrope: Cabo Sao Vicente, nato pa do Lizbone, dalje do Sintre, Fatime in do Porta. Tole je lahko prijeten enotedenski izlet. Ne bo mrzlo, prav vroče pa na Portugalskem itak ni nikoli, saj jo Atlantski ocean prijetno hladi.

PREBERI ŠE  Pregled potovanja Španija in Portugalska

Spomenik portugalskim pomorščakom in raziskovalcem sveta. Lizbona, Portugalska

Neapelj in Amalfijska obala, Italija

Neapelj je za marsikoga tako “zlovešče” mesto, mesto mafije in kriminala. Ne vem, odkrito povedano, je bil Neapelj bolj kot ne le izhodišče za izlete v okolici. Kaj pa je v okolici Neaplja za videti? Recimo, tam so Pompeji in tam je Herculaneum – to sta dve mesti, ki ju je vulkan Vezuv (na katerega se lahko sedaj varno vzpnete) dobesedno zasul s pepelom in tako ohranil. V bližini je še čudovita Amalfijska obala – obala, kjer so vasi gradili v izredno strmo kamnito pobočje. Jesenski meseci so idealni za potovanje tja, saj je to ravno sezona mandarin, pomaranč in limon. Njami!

PREBERI ŠE  Amalfijska obala in Neapelj - vikend izlet

amalfijska obala, tukizna voda, strma obala, Italija

Sicilija, Italija

Toplo vreme, mogoče tudi kopanje v morju, sveže limone, pistacije in mandlji, vulkan Etna, starodavna mesta. Vse to je Sicilija, ki je idealna za obisk v času jesenskih počitnic. Gneče ni več, vročine tudi ne, vreme pa je navadno veliko lepše in toplejše kot pri nas. Priporočava, da greste na Sicilijo z letalom, tam pa najamete avto in si pogledate ta največji italijanski otok.

PREBERI ŠE  Potopis - Sicilija z avtomobilom
vulkan Etna v oblakih, Sicilija

Pogled proti vrhu Etne

Apulija, Italija

Apulija je pokrajina na skrajnem jugovhozdu Italije, v petki italijanskega škornja – ki se imenuje tudi Salento. Apulija je super ideja za jesenske počitnice, saj je v tem času še topla in prijetna, hkrati pa ni več množic turistov. Poglejte si slavne trulli hiške v kraju Alberobello, morda se odpravite še do Matere, kjer so ljudje živeli v jamah še ne tako dolgo nazaj. Potem pa obiščite mesto Lecce, predvsem pa uživajte v čudoviti obali Apulije. Plaže tam so gotovo ene najlepših v Italiji (ok, morda imajo na Sardiniji tudi lepe plaže)

PREBERI ŠE  Italijanska petka - Salento in njene lepote
tipične hiške v Alberobello, kjer ljudje še živijo

Romantični trulli-ji v kraju Alberobello

Ciper

Ciper je država, ki geografsko že bolj spada v Azijo kot v Evropo. A vseeno je Ciper del Evropske unije, dobro povezan z nizkocenovci in zato lahko dostopen, hkrati pa tudi izredno zanimiv. Ciper se deli na južni ali grški del ter na severni ali turški del države. Ne glede na del Cipra velja eno: Ciper ponuja čudovite plaže ter ogromno rimskih oz. grških ostankov iz Starega veka. Po sredini Cipra poteka gorstvo Trodos, ki je izredno rodovitno (koliko sadja tam uspeva!), hribovito, tam je polno slapov in kanjonov, pozimi pa lahko tam tudi smučamo! Ena lepših stvari na Cipru so gotovo tudi morske jame na njegovem JV delu. Dodajte jih v svoj načrt potovanja po Cipru. Ciper je ravno prav velik, da se ga da z najetim avtomobilom raziskati v enem tednu. In navadno se da jeseni tam še kopati v morju!

PREBERI ŠE  5 razlogov zakaj obiskati Ciper
Ciper, arheološki ostanki v Paphosu

Kato Paphos

Malta

Malta je majhen otok na jugu Evrope, čisto blizu Sicilije, ki je idealna za jesensko potovanje. Malta je majhna in obvladljiva. V enem tednu z lahkoto vidimo vse na Malti. Hkrati je Malta lahko zelo ugodna, če ne najameš avtomobila. In to ni potrebno, ker se jo da zelo lepo videti tudi z javnim prevozom. Malta ponuja zanimivo mešanico med Evropo in Severno Afriko. Vidi se vpliv arabščine – recimo že v jeziku, pa tudi v kuhinji ter v arhitekturi. Glavne znamenitosti Malte so gotovo Blue Lagoon na otoku Comino, samo mesto Valletta je bilo nama res top zaradi svoje arhitekture, pa okusni pastizziji (neke vrste zavitki), katakombe sv. Pavla, klifi Dingli ter ribiški čolni z “očmi”.

PREBERI ŠE  Malta - pregled potovanja
pisana ladja z očmi iz Malte, Marsaxlokk

Tipična ribiška ladja ima “oči”, ki ribiče pripeljejo k ulovu, Marsaxlokk

Jordanija

Z Jordanijo pa se premikamo izven Evrope. Na srečo nizkocenovci širijo mrežo svojih letov tudi izven Evrope in tako nam postajajo destinacije Bližnjega vzhoda ter severne Afrike toliko bolj dostopne. Jordanija je recimo ena taka država. V času jesenskih počitnic je tam vreme ravno prav toplo, ni prevroče, hkrati pa je bistveno bolj prijetno kot pri nas. Priporočava, da v Jordaniji najamete avto in se odpravite naokoli. Glavna znamenitost Jordanije je gotovo Petra – starodavno mesto, s templji, izklesanimi iz skale. V načrt za jesenske počitnice v Jordaniji dodajte še obisk Wadi Rum. Gre za puščavo, kjer se mešata pesek in gore, skale, ki prav nenavadno štrlijo iz mivke. Za konec potovanja pa se lahko greste kopati v Rdeče morje, še boljše, zanimivejše (in toplejše) pa bo Mrtvo morje. Zaradi svoje gostote, v tem morju ne moreš dejansko plavati, lahko pa lebdiš! Noro, kajne?

PREBERI ŠE  Petra - biser Jordanije
treasury

Petra, Jordanija

Izrael

Sosednja država od Jordanije je Izrael. Po naravi sta si ti dve državi precej podobni, po kulturi pa precej različni. Izrael ima prav tako Mrtvo morje, kjer lahko lebdiš. In voda tam je vedno topla, tudi sredi zime 😉 Poleg tega ima Izrael tudi Rdeče in Sredozemsko morje, kar pomeni še več možnosti za kopanje. Če se za potovanje med jesenskimi počitnicami odločite za Izrael, svetujeva, da si ogledate tudi nekaj zgodovinskih krajev. Po tem je namreč Izrael znan. Jeruzalem je zibelka treh svetovnih verstev. Kristjani imajo tam Baziliko Božjega groba – to je cerkev, ki zajema kraj Jezusove smrti (Golgota) ter njegov grob. Judje imajo tam Zid žalovanja – edini ostanek nekdanjega velikega templja, muslimani pa imajo tam mošejo Al Aqsa s svojo ikonično zlato kupolo. Obiska vredna je še Cezareja, kjer najdemo ostanke nekdanjega rimskega mesta, žurerski Tel Aviv, če imate še malo več časa, pa se lahko zapeljete še na jug države, kjer so prav zanimivi kanjoni.

PREBERI ŠE  Potopis: Izrael in Palestina - sveti kraji za islam, krščanstvo in judovstvo
Jeruzalem

Jeruzalem. Stičišče treh največjih religij sveta: islama, judovstva in krščanstva

Maroko

Maroko se nahaja na severu Afrike in ima (podobno kot Jordanija) tudi arabsko kulturo. A vendar je le-ta v Maroku drugačna, vsaj čuti se drugače. Maroko se lahko pohvali z visokimi gorami (gorovje Atlas), čudovitimi zelenimi soteskami ter seveda Saharo. Izlet v Saharo in ena noč v šotoru (ali na prostem) sredi Sahare je obvezen del potovanja v Maroko. Potem pa si tu še tipična maroška mesteca, s kaotično a karakterno medino (osrednji del mesta). Tam se da navadno videti številne rokodelce, ki oblikujejo kovino, barvajo keramiko … ali pa stružijo usnje. Tudi to je ena izmed znamenitosti Maroka. Povem vam, da vam v Maroku ne bo dolgčas. Jeseni bo temperatura v Maroku ravno pravšnja, v gorah zna biti malo hladno, prav tako so noči v puščavi mrzle. Čez dan pa je povsod prijetno toplo. Kopanje v Maroku jeseni ni aktualno. No, tudi poleti je kakor za koga. Tam je pač Atlantski ocean, ki je precej hladen in vetroven, tako da je Maroko bolj za surfanje, kot pa za poležavanje na plaži.

PREBERI ŠE  Maroko - pregled potovanja
senca kamel in jezdecev v Sahari

Naša karavana v Sahari, Maroko

Tunizija

Tunizija je podobna Maroku (razlike in podobnosti med Marokom in Tunizijo si preberi tule). Le da ima Sredozemsko morje (in ne Atlantskega oceana), kar pomeni, da je morje toplejše in se bo dalo jeseni še kopati. Ob obali Tunizije je veliko hotelov in veliko turistične infrastrukture. Če si želite torej malo več razvajanja in luksuza, bo to super za vas. Hkrati pa Tunizija ponuja tudi izlete v puščavo, Saharo, imajo tudi kar nekaj rimskih ostankov – recimo amfiteater El Jem, ki je 3. največji na svetu. Mesta v Tuniziji so podobno kot v Maroku prikupna s tipičnim centrom – medino, kjer se da kupiti vse 🙂 Tunizija ima tudi številne oaze na obrobju puščave, ima slano jezero ter lokacijo, kjer so snemali Vojno zvezd.

PREBERI ŠE  Top znamenitosti Tunizije ali kaj si v Tuniziji pogledati?
tunizijska zastava na utrdbi

Tunizijska zastava na utrdbi Ribat v mestu Sousse

Egipt

Še ena država v severni Afriki – Egipt! In še ena odlična destinacija za jesenske počitnice. V Egiptu je v tem času še prijetno toplo toplo, možnosti za ohladitev oz. kopanje ter tudi potapljanje v morju je v Egiptu veliko. Poleg tega pa ima Egipt seveda piramide in templje, pa grobnice in drugi ostanke antičnih civilizacij, ki si jih verjetno želi videti vsak vsaj enkrat v življenju. Za Egipt predlagava vsaj en teden časa, da lahko vidite vse glavne znamenitosti. Če bi želeli pa še malo dopusta ob morju, izlet v puščavo (Egipt ima tudi Saharo), v oaze ali pa si pogledati še kakšen tempelj več, je pa že dobro imeti 2 tedna.

PREBERI ŠE  Popotniški nasveti za Egipt
sfinga, v ozadju piramida

Sfinga, Egipt

Dubaj, Združeni arabski emirati

Dubaj je eno tako velemesto, ki ga je (podobno kot London, Pariz itd) pač treba obiskati. In čeprav midva nisva ljubitelja mest, nama je bil Dubaj kar všeč. Dubaj je lahko hiter mestni obisk – recimo 3 dni, podaljšan vikend, ali pa celotedensko potovanje oz. dopust. V Dubaju so glavne znamenitosti Burj Khalifa – najvišja stavba na svetu, The Palm – 7-zvezdični hotel potem pa je tam še ogromno muzejev in drugih znamenitosti, ki vam lahko zapolnijo dneve tekom dopusta. Fontana pred Dubai Mall je recimo tudi nekaj takega, kar si je res vredno ogledati. Prav čarobno je bilo zvečer opazovati svetlobno in zvočno predstavo, po kateri so vodometi brizgali vodo pred največjim nakupovalnim središčem na svetu.

Iz Dubaja je možen tudi izlet v puščavo. Ni sicer to Sahara, je pa vseeno precej velika puščava, kjer greš lahko jahat kamele, se vozit s štirikolesniki ali terenci po sipinah ali pa preprosto uživat v opazovanju sončnega zahoda. Kljub temu, da so Združeni arabski emirati muslimanska država, je Dubaj precej liberalen in toleranten kar se tiče naših zahodnjaških navad (oblačenje, obnašanje).

PREBERI ŠE  Znamenitosti Dubaja - kaj si pogledati v 2 dneh?
Burj Khalifa, najvišja stavba na svetu, Dubaj

Burj Khalifa, najvišja stavba na svetu, Dubaj

Ideje za jesenske počitnice, če imaš več časa (daljše potovanje)

Jesen je v veliko predelih sveta začetek ali pa konec sezone. Kar pomeni, da so lahko potovanja zato nekoliko cenejša, manj je gneče, a mogoče te ujame kakšen deževen dan kje 😉

Oman

Nadaljujmo kar na Arabskem polotoku. Oman je čudovita država, soseda od Združenih arabskih emiratov, a v Oman se splača iti za nekoliko več časa kot v Emirate. V Omanu najemite avto in pojdite na roadtrip. V oranžno puščavo, pa v belo puščavo, zapeljite v kakšen wadi (posušeno rečno strugo), kjer se lahko kopate v tolmunih, pa v gore, pogledat nasade sadja v Omanu. Če imate čas, se zapeljite vse do Salalah, ki bo v tem času presenetljivo zelen (tam namreč v septembru obilno dežuje, v nasprotju s sicer vedno suhim Omanom). Obala Omana ponuja ogromno možnosti za kopanje ali pa tudi potapljanje. Nedaleč od Muškata (glavnega mesta Omana) se nahaja otočje Daymaniat, ki je pravi podvodni raj. Mešanica vsega, vam pravim, je tale Oman. Aja pa še to: v Omanu se da divje kampirati. Midva sva tekom celotnega potovanja zapravila točno NIČ evrov za prenočišča! Spanje sredi puščave ali pa na plaži je pa itak zakon 😉

PREBERI ŠE  Načrt potovanja - Oman
igra na sipini, Oman

Bela puščava Sugar Dunes, Oman

Sejšeli

Čas naših jesenskih počitnic sovpada z idealnim časom za potovanje na Sejšele. Takrat namreč na Sejšelih ne dežuje in ne piha noben monsun. Morje je mirno, ozračje je toplo … idealno torej za obisk tega tropskega paradiža. Za Sejšele je lahko dovolj že en teden. Midva sva v tem času videla vse tri glavne otoke. Če pa imate kaj več časa, pa seveda toliko bolje, lahko raziščete še malo več skritih plaž, greste še na kakšen dodaten izlet. Kakorkoli, na Sejšeli boste srečali njihove želve velikanke, na otoku Praslin boste lahko videli največji oreh na svetu – coco de mer, ter obiskali prekranse plaže z ogromnimi rdečkastimi balvani, po katerih so Sejšeli znani.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Sejšeli in stroški potovanja
Čudovita plaža Anse Cocos

Čudovita plaža Anse Cocos

Mehika (in Belize)

Konec oktobra je tudi idealen čas za potovanja v Mehiko (in Srednjo Ameriko). Sezona hurikanov se zaključuje, turistov pa še ni preveč. Vreme je prijetno, ni prevroče, ni prehladno, vlaga je padla, pa tudi morske trave ni več. Idealno torej. Mehika je sicer ogromna država, tako da je možnosti kam iti in kaj si pogledati ogromno. Najbolj obiskan je polotok Jukatan. Z razlogom seveda. Ljudje tam so prijazni, potovanje je enostavno, znamenitosti pa je ogromno. Številne majevske piramide (Chitzen Itza je samo ena izmed njih, obstaja pa jih še ogromno), čudovite plaže, džungla, kolonialna mesta, roza jezero, flamingi, opice … Jukatan lahko le priporočiva. Pa še to: 2. novembra v Mehiki praznujejo Dan mrtvih, Dia de los Muertos, ki je prav poseben praznik. Oni za pokonjiki ne žalujejo, pač pa se veselijo praznika, ko verjamejo, da se za en dan vrnejo nazaj med nas. Praznovanje spremljajo zanimivi običaji, ki jih je vsekakor vredno doživeti. Preberi najino izkušnjo Dia de los Muertos tule.

Če imate dovolj časa, lahko obiščete še sosednjo državo Belize, kjer je kultura precej drugačna. Belize je bil nekoč angleška kolonija (Mehika je bila španska), kar se odraža v drugačnem uradnem jeziku ter tudi drugačnih prebivalcih. Za naju je bil Belize še bolj prijeten kot mehiški del Jukatana. Pa dražji tudi, to moram priznati. ☺️

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Jukatan (Mehika in Belize)
Na vrhu najvišje majevske piramide - Calakmul, Mehika

Na vrhu najvišje majevske piramide – Calakmul, Mehika

Gvatemala

Malo južneje od Mehike se nahaja Gvatemala – dežela Majev. Manj razvita od Mehike, a po najini izkušnji bolj pristna, bolj prijetna. Gvatemala ponuja čudovite stvari. Najboljša je gotovo bruhajoči vulkan. Vulkan Fuego je ves čas aktiven in praktično vsako noč se da videti izbruhe lave. To je verjetno nekaj najboljšega, kar sva kadarkoli doživela – videti izbruh vulkana. Poleg tega je v Gvatemali slavni Tikal in še druga majevska mesta z veličastnimi piramidami. Pa jezero Atitlan, ki je naravnost magično s številnimi toplimi vrelci in vulkani, ki ga obdajajo. Najboljša stvar Gvatemale pa so ljudje. Tako prijazni, nasmejani, pristni. V Gvatemali so še tisti “pravi indijanci”, potomci Majev.

PREBERI ŠE  Bruhajoči vulkan Fuego in vzpon na vulkan Acatenango
bruhajoči vulkan, Gvatemala

Noro doživetje: izbruh vulkana Fuego

Kambodža (in Tajska)

Jesenske počitnice so čas, ko se deževna doba v JV Aziji končuje. Kar pomeni nižje cene in manj turistov, ker še ni glavna sezona, hkrati pa ni več tistih tropskih nalivov. Midva sva v tem času potovala v Kambodžo, kjer je bil najin glavni cilj ogled templjev Angkor. Najbolj poznan je tempelj Angkor Wat, čeprav je tam okoli več sto podobnih templjev. Vsi izvirajo nekje iz 13. stoletja (plus, minus par sto let 😉) in vsi so bili preraščeni z džunglo do nekaj deset let nazaj. Danes so templji očiščeni in odkopani izpod džungle, a hkrati ostaja ta divji občutek, da si sredi tropskega gozda. Noro je videti s kakšnimi detajli so se ukvarjali takrat, kako natančno so izklesali templje in kako jih je potem vse “požrla” džungla.

Potovanje po Kambodži lahko združite z obiskom kakšnega otoka na Tajskem in si tako še malo odpočijete. Midva sva izbrala otok Koh Chang blizu Kambodže.

PREBERI ŠE  Angkor Wat in ostali templji v Kambodži
angkor wat

Čaroben Angkor Wat

Nepal – treking v Himalaji

Čas naših jesenskih počitnic je tudi idealen čas za treking v Nepalu. Tu ne govorimo več o prehodnem obdobju, ampak kar o TOP času za potovanje v Nepal. Takrat je že konec monsunskega deževja, zima in z njo sneg ter mraz pa se še ni začela. To sicer zna za seboj potegniti malo dražje letalske karte in malo več gneče na trekingih, ampak se splača potrpeti. Ker, ko v živo, s svojimi očmi in skoraj na dosegu roke vidiš te mogočne gore Himalaje … takrat pozabiš na vse ostalo, ker ti preprosto zastane dih. Za treking v Nepalu je dobro imeti 3 tedne časa.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja: Nepal
Gora Machapuchare (6993m)

Razgled na Machapuchare (6993m)

Južna Afrika

Čas naših jesenskih počitnic je tudi čas konca zime in sušne dobe na jugu Afrike. Kar je idealno za safari! Ker je to konec sušne dobe, je vode manj, pa tudi zelenja je manj. In to pomeni, da se živali na safariju lažje vidi. Ker se skoncentrirajo okoli tiste vode, ki je še ostala, suho rastje pa ne ovira pogleda na njih, tako kot bi bujno zelenje tekom deževne dobe. Konec sušne dobe je dober tudi zato, ker to pomeni, da je komarjev (tudi tistih, ki prenašajo malarijo) zelo malo oz. skoraj nič. Južna Afrika oz. Južnoafriška republika je ogromna država. Midva sva po njej potovala 4 tedne, pa še nisva videla vsega. Vsekakor priporočava obisk vsaj enega safari parka. Katerega izbrati? Preberi najine nasvete in primerjave safari parkov v Južni Afriki tule. Poleg safarija, priporočava še obisk mesta Cape Town, ki je tudi fenomenalno mesto s sproščenim vzdušjem, čudovitimi razgledi na ocean, z Mizasto goro, pingvini v bližini ter Rtom dobrega upanja, kjer najdemo noje, opice in še kakšno zanimivo žival.

PREBERI ŠE  Čudoviti Cape Town
zebra med zelenjem

Park Hluhluwe iMfolozi

 

Kam za jesenske počitnice, torej?

Možnosti kam iti na izlet za jesenske počitnice oz. kam iti na potovanje med jesenskimi počitnicami, je seveda ogromno. Tule sva podala najine predloge in ideje, povzela, kje sva midva bila v tem času ali pa kam se splača iti. Vse je odvisno od časa, ki ga imate ter budžeta, ki je na razpolago. Upava, da vas je katera izmed idej za jesenske počitnice navdušila. Sedaj pa veselo planiranje potovanja 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena