Nikon Z6: legendaren fotoaparat in moj test

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ponavadi članke piše Katarina, jaz pa fotografiram. Ker imam zadnje tri mesece v rokah novi brezzrcalni fotoaparat Nikon Z6, na email, messenger ali Instagram pa dobivam ogromno vprašanj glede moje izkušnje s fotoaparatom, sem se odločil napisati blog. V njem bom poskusil odgovoriti na nekaj vprašanj, ki so se meni porajala pred uporabo in na večino vaših vprašanj. Spodaj sem naštel nekaj stvari, ki nekako zaobjamejo uporabniško izkušnjo oz. mnenje o Nikon Z6. Če ima kdorkoli še vprašanja, jih prosim napišite spodaj v komentar in jih bom z veseljem poskusil odgovoriti.

Hmm… Nikon D700 in Z6

Moja fotooprema: Nikon Z6 in Nikon D700

S seboj nosim fotoaparata Nikon Z6 ter Nikon D700 in Nikkor objektive: 24 mm f1.8, 85 mm f1.8, 24 – 70 mm f4 in 80 – 400 mm f5.6. S seboj imam tudi adapter FTZ, tri baterije, čitalec kartic XQD in eno rezervno XQD kartico. Večino časa (95%) uporabljam Z6 v kombinaciji s svojim originalnim 24-70 Z mount objektivom. Popotniši komplet, ki z zoomom in izjemno stabilizacijo omogoča, da ne zamudim kakšnih zanimivih situacij na poti. Nikon D700 pa večinoma uporabljam samo v kombinaciji s tele-objektivom (80-400), več o tem, kasneje.

Hike po enem izmed parkov v Patagoniji

 

Najprej kratek uvod. Najino polletno potovanje po Južni Ameriki obsega vse od vetrov s hitrostjo 100 kmh, mrzlih neviht, tropske vlage, temperatur od -15 pa vse do 45 stopinj. Zato je to potovanje idealno za pravo preizkušnjo vse opreme, ki sva jo vzela s seboj.

Nikon Z6 v roki fotografa

Nikon Z6, pa da vidimo, kakšen fotoaparat je to.

Brezzrcalni fotoaparat Nikon Z6 – kakšen fotoaparat je to?

Za vse, ki s fotografijo začenjate ali pa vas zgolj zanima: Nikon je s koncem leta 2018 predstavil novi brezzrcalni fotoaparat Nikon Z6, ki je prava revolucija tako na Nikonovem tržišču kot nasplošno na trgu fotoopreme. Veliki DSLR fotoaparati, ki jih vsi poznamo, imajo znotraj ohišja eno zrcalo, ki je pozicionirano tako, da preko njega, okularja in objektiva pred fotoaparatom direktno vidimo realno situacijo. Ob pritisku na gumb se to zrcalo umakne, zato, da identična slika lahko doseže senzor v fotoaparatu. Novi brezzrcalni fotoaparati tega zrcala nimajo, posledično tudi skozi okular ne vidimo direktno skozi objektiv ven iz fotoaparata. Okular postane mali ekran, z mnogo informacijami, fotoaparat je praviloma nekoliko manjši, elektronika pa omogoča napredek na marsikaterem področju fotografije. Kateri fotoaparati, DSLR ali brezzrcalni, so boljši je lahko neskončna debata, ki naj ne bo predmet te objave.

Park v Chilu; 1/40, f7.1, ISO1000, Nikon Z6, z roke

 

Najboljše stvari pri Nikon Z6?

Najboljše pri Nikon Z6 so naslednje stvari: Razporeditev gumbov na fotoaparatu in dinamični razpon za fotografijo ter stabilizacija za video.

Razporeditev gumbov

Torej, fotoaparat ima nekoliko drugačno razporeditev gumbov kot večino boljše serije Nikon linije (D300, D700, D800 in vsi ostali pro fotoaparati; opozorilo: D7000 in ostali podobni imajo drugačno razporeditev od prej naštetih fotoaparatov). Če primete fotoaparat fizično z rokami, boste takoj opazili razliko med npr. D800 in D7000. Z6 pa je še nekoliko drugačen od obeh skupin. Najpomembnejši napredek od vsega je, da lahko vse gumbe dosežem z desno roko, kar se posledično pozna pri mojem hitrejšem odzivu na nastalo situacijo.

Prelaz visoko v Čilu. PAstir na konju je ravnokar spustil polno ovac na prosto in jih žene na drugo manj prepišno lokacijo pred nastajujočo nevihto.

Dinamični razpon

Druga stvar, ki sem jo omenil, je dinamični razpon. Naj bo opoldansko sonce ali sončni zahod, fotografija z Z6 ni praktično nikoli presvetljena. Velika razlika v primerjavi z mojim Nikon D700. Na tem področju je Nikon Z6 naravnost odličen.

PREBERI ŠE  Spodnje perilo za tiste dni v mesecu - za popotnice in športnice

Stabilizacija

Tretja stvar je noro dobra stabilizacija, ki se najbolje pozna v low light situacijah (pri slabi svetlobi) in video snemanjih. Za fotografijo brez stojala neuradno velja pravilo: Številka milimetrov objektiva naj bo enaka ali manjša številki časa osvetlitve. Za primer naj bo objektiv 30 mm, pri katerem naj bo osvetlitev vsaj 1/30 sekunde. Nikon Z6 s svojo izjemno stabilizacijo premika meje.

Rio de Janeiro – vrvež karnevala.

Fokusiranje

Četrta super stvar je možnost, da lahko s klikom na ekran že vnaprej določim, kje oz. kaj bo fotoaparat fokusiral. Če vidim možnost dobrega posnetka, in vem kaj je fokus fotografije, že vnaprej določim točko s klikom na ekran (ko imam fotoaparat še v rokah, v torbi), potem pa šele dvignem fotoaparat pred oko in le pritisnem na sprožilec. Tako velikokrat predmet slikanja niti nima časa reagirati in dobim bolj pristne izraze na osebah.

Barvitost živali, tih sprožilec.

Tiho fotografiranje

Peta stvar je silent photography (tih način fotografije). Fotoaparat ne da od sebe niti najmanjšega zvoka. Izjemno koristno za kakšne kočljive situacije, kjer se kot fotograf morda ni najbolje izpostavljati.

No ja, najverjetneje se najde kje še kakšna … hm? 😀 😉

Kako se FTZ adapter obnese s starimi F mount objektivi?

Sam Nikon Z6 v kombinaciji s svojim originalnim objektivom (24-70 Z mount) se obnese odlično in mi z zoomom in odlično stabilizacijo omogoča, da ne zamudim zanimivih situacij na poti. Kar v prevodu pomeni, da lahko med vožnjo ob sončnem zahodu stisnem fotografijo psa, ki se pelje na mimoidočem pickup tovornjaku na kupu lesa in bo ta pes še vedno oster.

Pri ostalih svojih objektivih uporabljam FTZ adapter. Razliki med uporabo adapterja in brez sta za moje oko dve. Pri uporabi adapterja se za moje dojemanje fotoaparat nekoliko počasneje prižge. Veliko ljudi tega sicer verjetno sploh ne bi opazilo, pa vseeno: brez adapterja tega zamika ni. Druga razlika je stabilizacija, ki je pri originalnem Nikkor Z objektivu seveda nekoliko boljša.

Bloko zabava v Rio de Janeiro je za stare in mlade. Kraj, kjer je vse mogoče. Fotografirano z roke, ISO 5000

Baterija za Nikon Z6 – bo dovolj dobra za na potovanje?

Na potovanju, kjer veliko časa ali kar ves čas kampirava, je elektrika ena izmed bolj pomembnih problemov. Potrebujeva jo za razsvetlitev pri kuhanju zvečer, za polnjenje mobitelov, računalnikov, za polnjenje pnevmatik po offroad vožnji itd. Tako je pomembna tudi kapaciteta baterije pri fotoparatu. Ker ima brezzrcalni fotoaparat več tehnologije, sem pričakoval, da bo kapaciteta baterije kot pri starejšem DSLR Nikon D700, a zaenkrat se zdi, da je kapaciteta kar enaka. Pri normalnem fotografiranju naredim nekje 800-1000 fotografij z eno baterijo. S seboj imam tri baterije, kar je zame, ziheraša, več kot preveč. Lahko omenim, da se tretje baterije tudi dotaknil še nisem 🙂 Sicer pa imam s seboj tudi powerbank, ki bi v res skrajnem primeru lahko preko noči napolnil fotoaparat kar preko USB kabla. Normalno sicer baterije polnim preko posebnega polnilca, ki je namenjen samo bateriji.

Je kakšna slabost pri fotoaparatu Nikon Z6?

Nekompatibilnost avtofokusa s starejšimi objektivi. Primer je moj objektiv 80-400, ki sicer sede na Nikon Z6, vendar ne more avtofokusirati. To je tudi razlog, zakaj imam s seboj Nikon D700, s katerim je ta objektiv kompatibilen. Za vse tiste, ki spremljate najin blog in ste videli fotografije pume iz parka Torres del Paine (Čile), lahko povem, da sem sem sicer fotografiral pumo kar z Nikonom Z6, ampak brez avtofokusa – brez problema.

PREBERI ŠE  Cepljenja za Južno Ameriko

Druga stvar je, da je fotoaparat z objektivom še vedno dovolj velik, da kot popotnik nisem neviden na cesti, ampak spadam v kategorijo turist z dragim fotoaparatom. Tako pač je. Amapak taisti fotoaparat tudi odpira meje kje drugje v odročnih krajih.

Fotografirano na poti, argentinska stepa

Kako se fotoaparat čuti v roki?

Kot da je pol manjši od D700, zelo podobno težek in izjemno dobro izdelan. Paše v roko, kot da je vlit po njej.

fotograf z Nikon Z6

Rok, ki uživa v fotografiranju, sploh sedaj z novim Nikon Z6

Zaključek

Nikon Z6 je izjemno raznovrsten fotoaparat, ki popotniku nudi nešteto možnosti na dosegu prstov desne roke. Izjemen je tako v kombinaciji z Z linijo objektivov kot tudi z novejšimi F objektivi. Je lažji, kvaliteta fotografij je super, kot popotniški komplet pa je bolj praktičen od večjih DSLR fotoaparatov. In ja, je manjši od njih.

Ali je vredno nadgraditi fotoaparat in ga zamenjati za novejšega Z6? Zame je razlika očitna in dovoljšen razlog za menjavo – če le finance dopuščajo 🙂

Prelivajoče turkizno ledeniške barve z modrino neba tik pred nevihto.

Komentiraj

2 komentarja

Sandra 03/2019 - 18:57

Super prispevek!

Jaz sem bila ravno v menjavi fotoaparata pred potovanjem, pa je bila “navada preveč železna srajca” in sem zato izbrala upgrade DSLR namesto brezzrcalca. Mi je kar malo žal. Spogledovala sem se tudi z Z6, pa finance nekako niso dopuščale…Ah, morda nekoč v prihodnosti 🙂

Odgovor
Cvetko 08/2020 - 22:03

Pozdravljeni, sem Cvetko in sem pred kratkim kupil Nikon Z6, ter ga po par dnevih preizkušanju vrnil v trgovino. Nekako nisem znal z njim delati enake ali pa boljše fotografije od Sony RX10 IV. Imam občutek da sem se premalo poglobil in posvetil aparatu.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena