Armenija – načrt potovanja

Armenija potopis

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

V Armenijo sva potovala med jesenskimi počitnicami. Izkoristila sva praznike in minimalno dopusta, zato je morda tole bolj izlet v Armenijo, kot pa potovanje. Ampak Armenija je relativno majhna država, tako da je nama tudi 5 dni v tej državi zadoščalo. Armenija je prekrasna, čudovita, ljudje so prijazni, hrana je okusna, narava je lepa, kultura in zgodovina pa izredno zanimiva. Midva sva res uživala tam, zato vam predstavljava Armenija – načrt potovanja.

zemljevid Armenija, načrt potovanja po Armeniji

Zemljevid oz. najin načrt potovanja po Armeniji

Armenija – načrt potovanja

Osnovni podatki: potovala sva konec oktobra/začetek novembra, vsega skupaj 5 dni. Za cel čas potovanja sva si najela avto, spala pa sva v hostlih in gostiščih (guest houses), ki sva jih iskala sproti.

1.dan: Ljubljana – Benetke – Milano – Erevan

Prvi dan je bil namenjen predvsem transportu. Zjutraj sva se s svojim avtom odpeljala iz Ljubljane do letališča v Benetkah, tam sva parkirala avto, nato pa z avtobusom do železniške postaje, od tam pa s hitrim italijanskim vlakom do Milana. V Milanu sva prestopila na en bolj lokalen oz. regionalen vlak, ki naju je pripeljal do letališča Malpensa. Od tam sva popoldan odletela proti Erevanu in zvečer pristala v Armeniji. Prvi večer je bil namenjen le prvim nakupom, menjavi denarja in počitku od dolge poti.

Prevoženi kilometri: 230km iz Ljubljane do letališča Benetke z avtom, okoli 300km z vlakom do Milana ter 20km po Erevanu
Nastanitev: Liko hostel, 17€ za sobo s souporabo kopalnice

PREBERI ŠE  Armenija - nasveti za potovanje

2. dan: izlet po okolici Erevana: samostani, soteska, hribi …

Bila je nedelja zjutraj in podala sva se na izlet po okolici Erevana. Najprej do soteske Garni, kjer so vse stene iz 6-kotnih stebrov. Noro. Potem do samostana Geghard, kjer sva ravno ulovila bogoslužje in sva lahko poslušala prekrasno armensko cerkveno petje (to je bil tudi namen obiska tege samostana na nedeljo). Nato pa na drugo stran Erevana, do ruševin katedrale Zvartnost, do armenskega Vatikana Ečmiadzin. Ker je bilo v mestu res vroče, sva se dvignila nad 3000m. Peljala sva se vse do jezera Kari, ki je sicer izhodišče za vzpon na najvišji vrh Armenije, Aragats. Tam sva kratke rokave zamenjala za jakne in kape, saj naju je gor pričakal sneg. Ko sva se nagledala gorskih lepot, sva se spustila dol še do spomenika armenskih črk, nato pa nazaj v Erevan, na večerjo in spat.

Prevoženi kilometri: 215km
Nastanitev: Liko hostel, 17€ za sobo s souporabo kopalnice

Garni gorge (soteska Garni), soteska s 6-kotnimi stebri
Garni gorge (soteska Garni)
grško-rimski tempelj Garni, Armenija
Lepo obnovljen tempelj Garni
armenski samostan Geghard
Notranjost samostana Geghard, Armenija
Ruševine katedrale Zvartnost
Ruševine katedrale Zvartnost
Aragats, najvišja gora v Armeniji, zasnežena.
Zasneženi Aragats v daljavi
Rok je celo splezal na svojo črko

3. dan: pot proti jugu, vse do Tateva

Čas je bil, da se odpraviva proti jugu. No, ampak najprej sva šla še malo na vzhod. Na vse zgodaj zjutraj sva se odpeljala iz Erevana proti jezeru Sevan in si ob jezeru naredila zajtrk. Sledil je ogled samostana Hayravank (ni bil nič posebnega) in premik do pokopališča Noratus, kjer je največja zbirka armenskih hačkarjev (neke vrste spomenikov). Tole je bilo kar impresivno. Preko hribov in dolin sva se peljala dalje proti jugu, se ustavila pri Aghnjhadzor Caravanserai (postajališče za karavane, ki so nekoč potovale po Svilni poti) in vse do slapu Shaki. Tole je bil prijeten sprehod do lepega slapu in po res prekrasni jesenski pokrajini. Sledila je še kar divja vožnja (predvsem ovinkasta in luknjasta cesta) do vasice Tatev.

Prevoženi kilometri: 320 km
Nastanitev: Aida Bed and Breakfast, 24€ za sobo s souporabo kopalnice, zajtrk vključen

Pokopališče Noratus
Pokopališče Noratus
Jezero Sevan, Armenija
Jezero Sevan
karavanseraj - postojanka za karavane na Svilni poti
karavanseraj - postojanka za karavane na Svilni poti
Slap Shaki, Armenija
Slap Shaki
suho sadje, Armenija
Prodajalci sadja so pred vsako turistično znamenitostjo v Armeniji
Armenska cesta, na njej UAZ
Ceste po Armeniji so načeloma v dobrem stanju

4. dan: Tatev in okolica ter vožnja nazaj proti severu

Sončni vzhod sva pričakala na razgledni točki nad samostanom Tatev, potem pa sva si pogledala še sam samostan. Sledil je spust dol v dolino (spet tisti divji ovinki) do Devil’s Bridge, iskanje naravnih vrelcev ter sprehod do zapuščenega, a prekrasnega samostana Hermitage Tatev.

Na poti nazaj proti jugu se se nameravala ustavili še pri nekih naravnih vrelcih, a je bila pot zaprta, tako da sva to preskočila. Ustavila sva se pri Zorats Karer (armenski Stonehenge), nato pa se ravno do sončnega zahoda pripeljala do samostana Noravank. Prekrasen zaključek dneva. Sledila je le še pot do zadnje nastanitve v kraju Aygavan.

Prevoženi kilometri: 240 km
Nastanitev: B&B Sunrise House Agyvan, 25€ za sobo s souporabo kopalnice

armenski samostan Tatev stoji na planoti nad pečinami
Samostan Tatev v jutranjem soncu
Samostan Tatev, Armenija
Ikonični samostan Tatev, Armenija
naravni bazenčki v soteski reke Vorotan, Armenija
Naravni bazenčki pod Hudičevim mostom
zapuščeni samostan Tatev Hermitage
Vsak ta obok je bil nekoč meniška celica
Armenski Stonehenge, ploščati kamni postavljeni pokonci, v ozadju zasnežene gore
Armenski Stonehenge
Samostan Noravank

5. dan: Samostan Khor Virap, ogled Erevana in pot domov

Tokrat sva sončni vzhod dočakala pri samostanu Khor Virap in ne bi si mogla zamisliti lepšega zadnjega jutra v Armeniji. Prekrasen pogled sva imela na vinograd, samostan ter goro Ararat v ozadju. Res čudovito. Po ogledu samostana sva se vrnila v Erevan ter si pogledala še glavne znamenitosti mesta in muzej armenskega genocida, ki je po najinem mnenju obvezna stvar, če potujete v Armenijo. Proti večeru sva se vrnila na letališče, si privoščila večerjo v letališkem salonu, nato pa poletela proti Benetkam. Sledila je le še vožnja domov.

Prevoženi kilometri: 70 km

Samostan Khor Virap in gora Ararat v ozadju
Samostan Khor Virap in gora Ararat v ozadju
Kaskade, znamenitost Erevana
Kaskade v Erevanu
Muzej armenskega genocida, Erevan
Muzej armenskega genocida v Erevanu

Stroški potovanja po Armeniji

Armenija ni posebno draga država in takle izlet je lahko zelo ugoden način preživljanja krajših npr. jesenskih počitnic. Tole so najini stroški potovanja po Armeniji:

  • letalska karta: 65€ na osebo (letalska družba Wizzair, samo ročna prtljaga)
  • prevoz do letališča (kombinacija avtomobila, avtobusa in vlaka): 135€ za oba skupaj (del tega sva si pokrila s “prevozi”)
  • parkiranje v Benetkah: 19€
  • najem avtomobila v Armeniji: 170€
  • bencin in parkirišča v Armeniji: 78€ + 7€
  • nastanitve: 85€
  • hrana (večino hrane sva si sama pripravljala): 64€
  • vstopnine: 10€ na osebo
  • ostalo (sim kartica, magnetek, provizija na bankomatu): 7€

Skupaj sva dala 640€ za dve osebi in 5 dni v Armeniji.

Še enkrat bom napisala, nama je bila Armenija prekrasna in jo toplo priporočava vsakemu. Tudi časovno je bilo za naju ravno prav. Seveda bi lahko imela še kakšen dan več (tako kot na vsakem potovanju), ampak tudi to je bilo dovolj.

moški in ženska pred jezerom Kari, v ozadju je gora Ararat

Za nama je jezero Kari in gora Ararat (v Turčiji)

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena