Safari parki v Južni Afriki in Svaziju – primerjave parkov in nasveti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Se odpravljaš v Južno Afriko na safari? Ampak kam? Kateri park si ogledati? Najbolj znameniti Kruger park ali morda kakšnega manjšega? Katere živali se da videti v katerem parku? Kakšna je pokrajina? Kakšne so cene za vstopnino in prenočišča? Se splača na organiziran safari? Vse to in še marsikaj se nama je pletlo po glavi, ko sva načrtovala potovanje v Južno Afriko. Sedaj, ko pa sva vse to videla in doživela pa lahko svoje izkušnje predava vam. Tukaj so zbrani najbolj znani in najlepši safari parki v Južni Afriki in Svaziju in pripadajoče informacije ter nasveti. Upava, da vam bo koristilo! Nekaj osnovnih nasvetov za safari v lastni režiji sva spisala tule: LINK

Safari parki v Južni Afriki in Svaziju

In si si splaniral nekaj dni v parku Kruger? STOJ! Midva ti predlagava nekaj drugega, nekaj manj turističnega, bolj naravnega, park, kjer lažje opaziš živali, si v puščavi Kalahari in bolj v stiku z naravo. To je park Kgalagadi, najin najljubši safari park v Južni Afriki, ki ti ga definitivno toplo priporočava!

Safari park Kgalagadi

Že googlaš lokacijo tega parka? Ja, res je, da je park na drugi strani države, kakšnih 900km zahodno od Johannesburga in 1100km severno od Cape Towna. A verjemi nama, vožnja do tja se več kot splača. Park je ogromen, prostran, nima telefonskega signala … To je edini od obiskanih parkov kjer sva imela res občutek, da sva sredi divjine, sredi neokrnjene narave.

zemljevid park Kgalagadi

Za začetek: zemljevid parka Kgalagadi, vir: sanparks.org

Nasveti za obisk safari parka Kgalagadi

 • Park je ogromen (po površini je za približno 2 Sloveniji)! Razdalje med kampi so velike, vožnja po parku pa počasna (omejitev je 50km/h, ampak dejansko je povprečna hitrost okoli 20km/h zaradi vseh postankov).
 • Torej, ne splaniraj si preveč, 200km na dan znotraj parka je nekje zgornja meja, koliko lahko prevoziš.
 • Nobena cesta v parku ni asfaltirana, so pa glavne ceste dobro vzdrževane in steptane, tako da terenski avto ni potreben. Stranske ceste so malo slabše in nekatere prevozne samo s 4-pogoncem. Vseeno priporočava terenca, ali pa vsaj nekoliko dvignjen avto; čisto zato, da se dlje in boljše vidi živali (včasih je namreč trava višja od navadnega, nizkega avta).

  Ford Ranger v Kgalagadi parku

  Fanta spuščata gume pred vstopom v park, kjer prevladuje mivkasta površina

 • Kgalagadi se razteza med dvema državama: Bocvano in Južno Afriko. Vse mejne obveznosti lahko urediš na recepciji kampa Twee Riviern, znotraj parka pa se lahko potem mirno voziš med eno in drugo državo
 • V park se da vstopiti skozi 4 vhode: Twee Riviern/Two Rivers na južnoafriško-bocvanski meji, Kaa Gate in Mabuasehube Gate v Bocvani in Mata Mata na južnoafriško-namibijski meji.
 • Bocvanska stran parka ima cenejšo vstopnino: 2,8€ (30 BWP – bocvanska pula) na noč, v primerjavi s 16,6€ (280 ZAR – južnoafriški rand) za južnoafriški del. Plačuje se glede na to, v katerem delu parka, v katerem kampu preživiš noč.
 • Skozi park vodita dve rečni strugi, ki sta večino časa suhi, a so ob njima umetno narejena napajališča za živali. Med rečnimi strugami pa so oranžne, suhe sipine. Živali se zadržujejo ob napajališčih, na sipinah pa jih je zelo malo.
oryx, safari park Kgalagadi

Tipičen pogled v parku Kgalagadi: oryx na sipini

 • Vožnja preko sipin, npr. od kampa Nossob do kampa Matopi je tako večinoma enolična in dolgočasna.
 • Struga reke Auob je ob cesti Twee Riviern – Mata Mata. To je tudi področje, kjer se nahajajo gepardi, leopardi ter žirafe.
dve žirafi

Žirafe smo videli večkrat v okolici kampa Mata Mata

 • Struga reke Nossob pa je ob cesti Twee Riviern – Nossob – Union’s End in tam prevladujejo levi.
 • Park je tudi sicer znan po velikih mačkah, ki jih je tu veliko. Veliko pa je tudi ptic ujed in sov, zato glej tudi na drevesa, da najdeš kakšno.
 • V tem puščavskem podnebju pa ne živijo sloni, nosorogi, bivoli, nilski konji, zebre … če želiš videti še te, obišči kakšnega od spodaj naštetih parkov.
lev, kralj živali v parku kgalagadi

Lev v bližini kampa Nossob

 • Nastanitev v parku je zelo hitro razprodana, zato jo poskusi rezervirat ČIM PREJ!!!
 • Kampe na južnoafriški strani lahko rezerviraš tukaj: LINK Na bocvanski strani pa je rezervacija malo bolj komplicirana. Napisati je treba email na naslov: dwnp@gov.bw in biti zelo specifičen: za kateri datum, za koliko oseb in avtomobilov in kateri kamp želiš rezervirati. In potem ti sporočijo, če je prosto ali ne. Če jih malo vprašaš, kje imate okoli določenega datuma prosto, ne odgovorijo 🙂
Kamp Two Rivers, safari park Kgalagadi

Kamp Two Rivers na bocvanski strani je bil gotovo vreden naporov pri rezervaciji.

 • Nastanitev v apartmajih v kampih je draga, zelo draga, kampiranje pa je dokaj ugodno, a možno le večjih kampih: Twee Riviern, Mata Mata in Nossob na južnoafriški strani. Te kampi so tudi ograjeni. Na bocvanski strani pa je kampiranje mogoče v vseh kampih, so pa le redki ograjeni. Preverila sva kamp Two Rivers, ki je ograjen in veliko bolj miren od soseda Twee Rivern, ter Rooiputs camp, ki je neograjen, kar pomeni, da se lahko mimo tvojega šotora sprehajajo levi, hijene, gazele … pač vse, kar živi in leze v parku. Mora biti noro doživetje, a midva na žalost nisva dobila prostora v tem kampu. Drugi so zelo pohvalili tudi kamp Polentswa, ki je prav tako neograjen.
 • Če je kamp neograjen, pomeni tudi, da je čisto preprosto opremljen: brez tekoče, pitne vode in elektrike. WC-ji in tuši sicer so, ampak res preprosti.
 • Večji kampi pa imajo elektriko in vodo, celo bazen! Kar je sicer malo absurdno, saj smo sredi puščave, ti pa se lahko kopaš v bazenu, ampak ohladitev pa definitivno paše, verjemi.
 • Elektrika je v kampih na voljo le med 5h zjutraj in 10h zvečer, ponoči pa jo ugasnejo. Voda s pipe je načeloma pitna, a zelo slana, tako da za kuhanje čaja ali kave gotovo ni primerna, za kakšne špagete pa je že ok.
 • Večji kampi imajo tudi mini bencinsko postajo in trgovino z osnovnimi živili: kruh, voda, riž … Cene pa so za odtenek višje v primerjavi s trgovinami izven parka.
kamp v Kgalagadi parku

Kamp Mata Mata. Imeli smo to srečo, da smo lahko kampirali čisto ob ograji
(naš šotor je tisti majhen siv iglu na sredini)

 • V parku ni telefonskega signala z izjemo okolice Twee Riviern in Two Rivers kampov.
 • Še zadnji nasvet: pojdi v park Kgalagadi, ne bo ti žal!

Safari park Kruger

Če se vseeno odločiš za safari park Kruger, pa tudi ni tako hudo, videl boš gotovo veliko živali, ampak tudi veliko drugih ljudi. Poleg tega pa je ta park veliko bolj “moderen”, infrastruktura je veliko boljša, imajo številne trgovine, asfaltne ceste itd. Lokacija tega parka: ob mozambiški meji, južni del parka je približno 460km zahodno od Johannesburga. Torej veliko bližje in bolj priročno, če imaš manj časa v Južni Afriki.

zemljevid park Kruger

Zemljevid parka Kruger
(klikni za povečavo)
vir: sanparks.org

Nasveti za safari park Kruger:

 • Glavne ceste po parku so asfaltirane, stranske pa so makadamske. Vseeno pa terensko vozilo nikakor ni potrebno.
 • Vstopnina je enaka kot v Kgalagadi parku: 16,6€ (280 ZAR) na noč, če pa park obiščeš le tekom dneva, plačaš to ceno na dan.
 • Pokritost s telefonskim signalom je povsod odlična.
 • Park se nahaja v malaričnem območju, zato svetujeva previdnost: midva antimalarikov nisva jemala, sva se pa izdatno mazala z repelentom, ki vsebuje 40% DEET.
leopard v grmovju

Leopard v grmovju.

 • Nastanitev je poceni le, če kampiraš. Večji kampi: Crocodile Bridge, Lower Sabie, Skukuza, … stanejo okoli 7€ na osebo na noč. Vse druge oblike nastanitve (koča, apartma, safari tent – že postavljen šotor) so bistveno dražje.
 • Kampi v Krugerju so nekajkrat večji od kampov v Kgalagadiju, kar pomeni, da so tudi boljše opremljeni: trgovine so večje in založene kot kakšen hipermarket! V kampu Skukuza, ki je največji kamp v Krugerju, imajo tudi letališče, rent-a-car agencijo, avtopralnico, konferenčno dvorano, golf igrišče, banko, restavracije, kavarno … ni da ni 🙂
 • Če se želiš izogniti množicam turistov, se vozi po stranskih, neasfaltiranih cestah, v park pa se splača vstopiti čimbolj zgodaj, da prehitiš ostale obiskovalce.
 • Če vidiš zastoj ob cesti v smislu veliko avtomobilov, kjer vsi obiskovalci gledajo v isto smer, se ustavi tudi ti, saj so gotovo našli kakšno zanimivo žival.
zastoj v parku kruger

Zastoj – nekaj običajnega in včasih celo koristnega. Park Kruger

 • Živali se večinoma zadržujejo ob vodi, torej ob rekah. Najdi kakšno razgledno točko nad reko in opazuj, čakaj živali, da pridejo pit.
 • V parku je ogromno slonov, menda celo preveč za to področje. Torej, slona boš gotovo lahko odkljukal na svojem seznamu.
 • Okoli ceste S28 (med Crocodile Bridge in Lower Sabie) se radi nahajajo gepardi, asfaltirana cesta med kampoma Lower Sabie in Skukuza pa je znana po leopardih.
 • Večina turistov si v Krugerju pogleda južni del parka. Razlog? Ker je tam največja gostota živali, tako da bi dejansko tudi midva predlagala obisk tega dela. Če pa imaš dovolj časa, pa definitvno zavij še na sever.
kudu

Kaj se skriva za grmom? Kudu!

Safari park Hluhluwe-iMfolozi

Na potovanju po Južni Afriki sva obiskala še manjši park Hluhluwe-iMfolozi, ki se nahaja v provinci KwaZulu-Natal, približno 550km jugovzhodno od Johannesburga, ter 250km severovzhodno od Durbana. Park je po pokrajini podoben Krugerju, tudi podobne živali živijo tam. Posebnost tega parka je zelo velika populacija belih nosorogov, kar pomeni, da jih boste tukaj skoraj gotovo videli. Park Hluhluwe-iMfolozi je tudi precej manjši, tako da ga je možno prevoziti v enem dnevu.

Hluluwe-iMfolozi zemljevid

Zemljevid parka Hluhluwe-iMfolozi, vir: eishsa.co.za

Nasveti za safari park Hluhluwe – iMfolozi

 • Ta park ne ponuja poceni nastanitve. Oba kampa, ki se nahajata v parku (Hilltop camp in Mpila camp) imata le luksuzne šotore in koče (ostali kampi in lodge-i pa so rezervirani za organizirane skupine), zato priporočava, da prenočiš izven parka, npr. v vasici Hluhluwe, ali pa v malo bolj oddaljeni St. Lucii
 • Glavne ceste v parku so asfaltirane, stranske so makadamske. Načeloma terenskega vozila za ta park ne potrebuješ.
 • Po sredini parka, med obema deloma pelje glavna, regionalna cesta!
 • Vstopnina v park znaša 12,8€ (195 ZAR) na dan.
 • Park se lahko pohvali z Big 5 živalmi, torej imajo slone, leve, leoparde, nosoroge in bivole.
nosorog ob cesti

Nosorog v Hluhluwe-iMfolozi parku

 • Videti se da veliko nosorogov (menda imajo največjo populacijo belih nosorogov na celem svetu!) in slonov, tudi velike mačke sicer so v parku, a so bolj redke.
 • Nosorogi in sloni se nahajajo v delu Hluhluwe, mačke pa pretežno v delu iMfolozi.
 • Imajo zelo zanimive opazovalnice (hide), ki so zelo blizu kakšne mlakuže in tako nudijo odličen razgled na živali, ki pridejo tja pit, ali pa se namakat v vodo/blato.
 • Park je manj turističen kot Kruger, narava pa je dokaj podobna, tako da je to lahko dobra alternativa.
zebra

Kako so lepe! Zame najlepše živali tega parka

Safari park Hlane, Esvatini

Še zadnji safari park, ki smo ga obiskali, je bil park Hlane. To je največji park v državici Esvatini (Svazi) in se nahaja na njenem severovzhodu. Od glavnega mesta Mbabane je oddaljen 100km, od južnoafriškega Durbana 500km, od Johannesburga pa 450km. Več informacij o parku Hlane najdete na spletni strani Hlane Royal National park, spodaj pa so najini nasveti za obisk tega parka.

Hlane park map

Zemljevid safari parka Hlane

Nasveti za safari park Hlane

 • Walking safari tu se NE splača, ker je njihov glavni namen, da te peljejo čim dlje od vseh velikih živali. Seveda zaradi lastne varnosti, a vseeno … kje je potem smisel?
 • Sam park ima zelo malo živali. Če si jih res želiš videti, se splača vzeti voden safari, kjer te peljejo med leve in nosoroge (ki jih imajo v zaprtem oddelku in jih gotovo vidiš, ker jih je res veliko tam).
nosorog, park Hlane, Svazi

Nosorog prihaja izza ovinka

 • Vse ceste v parku so makadamske, glavne ceste so vzdrževane in prevozne tudi z navadnim 2WD vozilom, stranske ceste, imenovane “muddy roads” pa so izredno slabe. V sušni dobi so samo zelo razrite, z veliko jamami in skalami na cesti, v času deževne dobe pa postanejo blatne in tudi za terenska vozila neprevozne.
 • Na tem delu sveta živi veliko škorpijonov. Zato svetujeva previdnost: preden si obuješ čevelj, ga stresi in preveri, da se ne skriva kaj v njem. Dobro zapiraj vrata sobe oz. šotora. Previdno tudi v kopalnici! Rok je našel sicer mrtvega škorpijona v tuš kabini. Če pride do srečanja nikar ne dregaj v to žival, pa tudi s fotoaparatom ne bodi preblizu. Najbolj strupeni škorpijoni (to so tisti z debelim repom in majhnimi kleščami) lahko svoj strup brizgnejo tudi 1m daleč!
škorpijon pod UV lučjo

ŠKORPIJON! Oz. samo njegove klešče se vidijo iz razpoke.

 • Kampiranje v parku je poceni, nastanitev v apartmajih in kočah pa spet draga.
 • Tik ob kampu Ndlovu je velika mlaka/napajališče, v kateri živijo nilski konji in krokodili. Pit pa pride tja še veliko drugih živali, zato priporočava, da se ob sončnem vzhodu ali zahodu, usedeš na pripravljene ležalnike, vzameš daljnogled v roke in opazuješ dogajanje ob vodi.
ženska z daljnogledom, park Hlane

Mlaka pred kampom Ndlovu, park Hlane.

Zaključek

V Južni Afriki in Svaziju je safari parkov še veliko in verjameva, da je vsak zase nekaj posebnega. Midva sva si ogledala zgoraj naštete in imela to srečo, da sva videla velikih 5 živali, torej slone, leve, nosoroge, leoparda in bivole, pa tudi žirafe, zebre, noje, veliko ptičev, krokodila, nilske konje … ni da ni!

Uf … pismo, toliko nasvetov pa že dolgo nisva spisala 🙂 Upam, da komu prav pride. Pa uživaj na safariju maksimalno! 🙂

PS: cene so iz časa našega potovanja, torej september/oktober 2016.

Komentiraj

1 Komentar

Sara 03/2018 - 10:32

Super je tale vajin blog 🙂
Kar prebiram in prebiram in si zapisujem ideje za obisk novih destinacij 😀

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena