Priprave na treking v Nepalu

Kako se pripraviti na treking v Nepalu? Kondicija, nadmorska višina, oprema za treking

by Katarina

Ko sva se odločila, da greva letos v Nepal, sva seveda vedela, da želiva tudi na treking. In trekingi v Nepalu so praktično vsi precej dolgi (tako po prehojenih kilometrih, kot tudi po dnevih), odvijajo se na visoki nadmorski višini, po odročnih vasicah, s seboj pa moraš nositi praktično vse svoje svtari. Kako se torej pripraviti na tak podvig? Težko 🙂 Spodaj bom opisala najine priprave na treking v Nepalu.

Priprave na treking v Nepalu: zemljevid, vodnik za treking, Lonely Planet Nepal

Priprave na treking v Nepalu

Priprave na treking v Nepalu

Priprave na treking v Nepalu sva razdelila v sklope: izbor trekinga, kondicijske priprave, priprave na nadmorsko višino, oprema za treking.

Izbor trekinga

Izbor trekinga je ključna stvar, saj ima vsak treking v Nepalu svoje specifike. Recimo pri nekaterih trekingih je tako, da moraš s seboj nesti vso hrano in kamping opremo, drugi trekingi pa potekajo mimo “koč”, kjer lahko prespiš in dobiš kaj za pod zob. Za nekatere trekinge potrebuješ posebno dovoljenje in vodiča, spet druge lahko prehodiš sam. Trekingi se med seboj razlikujejo tudi po dostopu, nadmorski višini, dolžini … in glede na to, se je treba pripraviti.

Na kateri treking bi torej šla? Na enega takega, ki ni preveč oblegan, a hkrati ne zahteva spremstva vodiča. No, to je precej nemogoča kombinacija, tako da bova šla očitno na en “klasičen”, turistično oblegan treking: Annapurna Circuit, pot okoli Anapurn. Kako dolga bo ta pot, se bova odločila sproti. V najdaljšem primeru bova hodila nekje 16 dni, v najkrajšem pa samo par dni. Bova videla, kako se bova počutila, kakšno bo vreme, ali bova imela kakšne težave z nadmorsko višino …

knjige in zemljevidi za potovanje v Nepal

Planiranje potovanja v Nepal …

Oprema za treking

Za treking seveda potrebujeva kar nekaj specifične opreme. Veliko pohodniške opreme že imava, kakšen kos pa je bilo treba kupiti na novo. No, na koncu se je nabralo kar nekaj stvari, ki sva jih kupila. Dalo bi se verjetno z veliko manj, a ker je to prvi tako dolg treking za naju, ne želiva, da se nama to zameri oz. da se bova cel dopust mučila. Ko sva kupovala nove stvari sva razmišljala predvsem na to, da bova stvar, ki jo bova nosila s seboj (na svojih ramenih), lahko uporabila čim večkrat. Torej recimo merino oblačila, ki ne smrdijo in se hitro sušijo – posledično jih lahko nosiva več dni zapored in tako ne potrebujeva toliko majic za na treking. Pač ne bova ravno “instagramabilna” z vsak dan lepimi, sijočimi oblekami, ampak na trekingu je glavna praktičnost.

oprema za treking v Nepalu

Počasi že pakirava

Gledala sva tudi na to, da so stvari lahke. Vsak gram na hrbtu šteje! Zato sva pri izbiri spalne vreče recimo res pazila, da sva izbrala čim lažjo. Pa nahrbtnik tudi. Moj (Katarinin) velik nahrbtnik je brutalno težak že sam po sebi, zato sem si šla kupit novega, ki ima le 1,5kg kar je za 50L nahrbtnik relativno malo. Potrebovala bova tudi nepremočljive obleke, saj se v Nepal odpravljava v času monsuna – september je sicer zadnji mesec monsuna, ampak nikoli ne veš … Zato sva si kupila dobre nepremočljive hlače, jakne že imava in sva jih le dobro presprejala z vodoodbojnim sprejem.

Več o sami opremi za na treking v Nepalu bom napisala kasneje, kjer bom točno popisala, kaj sva spakirala s seboj in kaj se je res obneslo.

Priprave na visoko nadmorsko višino

Za visoko nadmorsko višino se štejejo vsi kraji, ki ležijo nad 3000m. S tem imava že kar nekaj izkušenj iz Južne Amerike, zato nama je bil ta del priprav lažji. Vedela sva, da itak ne moreva, kaj dosti narediti vnaprej. Se pa zavedava nevarnosti višinske bolezni in zato sva se opremila z vsemi možnimi preventivami. Zdravila (Aspirin, Diamox) sva kupila v lekarni (Diamox je na recept!), kisik v pločevinki bova kupila v Nepalu (ker se baje to ne sme dajat na letalo), predvsem pa veva, da se ne smeva prehitro dvigovati, ko bova hodila po Nepalu.

PREBERI ŠE  Višinska bolezen – kaj je to in kako se z njo spopasti

Zanimala sva se še za dve možnosti priprav na visoko nadmorsko višino. Eno so višinske sobe, ki jih ponuja Šport hotel na Pokljuki, drugo pa so višinski šotori, ki si jih lahko izposodiš in doma spiš v njih. V obeh primerih gre za simulacijo visoke nadmorske višine (nižji zračni tlak). Šotor se najema za najmanj 3 tedne pred odhodom in žal ga za najin čas ni bilo več na razpolago. V višinsko sobo pa se gre lahko za recimo 5 dni. Ampak se nama to ni splačalo, ker bo minilo preveč časa od zadnje noči, ki bi jo lahko preživela v višinski sobi pa do dne, ko bi lahko začela hoditi na visoki nadmorski višini. Namreč, če vmes mine več kot 3 dni, se priprava v višinski sobi že izniči.

skupina pohodnikov tik pod vrhom uturunka

Vzpon na skoraj 6000m

Kondicijske priprave

In še zadnja stvar, ki je pa prav tako pomembna: kondicija! Nekaj kondicije gotovo imava, ampak še več je pa tudi ne bo škodilo, kajne? Tako zadnji mesec še bolj pridno kolesariva, tečeva in še več hodiva v gore. Prejšnji vikend sva bila recimo na 3376m visokem Blinnenhornu v Italiji. Še en vikend prej sva šla na Montaž, potem pa je malo vreme zakuhalo za kakšne večje podvige. Vseeno pa poskušava nabirat kondicijo, kolikor se pač da tudi v nižini.

ženska na vrhu gore nad ledeniki. Blinnenhorn

Pozdrav iz 3376m visokega Blinnenhorna na meji med Italijo in Švico

Sedaj pa je čas za Nepal. Upajmo, da sva se dobro pripravila na tale treking ter da ga bova srečno in varno opravila, zraven pa še uživala.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena