Karantena 2020 – drugi del

by Katarina

Spet smo doma, spet v karanteni, pri delu od doma in srečanjih preko Zooma. Drugi val novega korona virusa ne prizanaša in ne popušča. Popotniški in drugačni načrti se spreminjajo iz dneva v dan in edina stalnica je to, da ne vemo, kaj bo jutri. Torej, en kratek up-date, kaj se nama dogaja v teh časih in kaj počneva med to karanteno.

moški in ženska z masko na obrazu pred zemljevidom sveta

Spet v karanteni – zaprta v občino, stanovanje, ampak se še nisva pobila 🙂

Prva karantena in druga karantena – kaj je drugače?

Po eni strani je vse enako, občinske meje so zaprte, trgovine, restavracije, muzeji, cerkve … vse ostalo je tudi zaprto. Tudi delava od doma. Torej, na prvi pogled ni nič drugače, kot je bilo spomladi. Pa je to res?

Čeprav so ukrepi enaki, se nama zdi, da je tale druga karantena precej drugačna. Midva jo drugače dojemava. Ena stvar je gotovo krajši dan. Spomladi se je dan daljšal, drevesa so cvetela, zemlja se je prebujala, zaposlila sva se tudi z najinim mini vrtom. Sedaj pa je jesen, skoraj že zima. Dnevi so vedno krajši, ven iz hiše se nama skorajda ne da, ker je itak mraz, tema, megla … Posledično še več časa preživiva pred računalnikom. Po drugi strani pa je ta karantena drugačna zato, ker že veva, kaj karantena pomeni in kaj prinese s seboj. Spomladi je bilo vse novo, drugačno, strašljivo, sedaj pa veva kaj pričakovati. Še ena stvar, ki je enaka kot prej: socialnim omrežjem in vsem tistim “pametnim” debatam tam se še vedno izogibava ?

Služba

Spomladi sem ravno začela z novo službo in je bilo manj dela, manj napeto je bilo. Nekako se je kar vse malo ustavilo oz. upočasnilo. Sedaj pa delo poteka dalje, vsi smo že navajeni na delo od doma in se pričakuje, da delamo s polnim tempom naprej. Tako sva zasedla vsak svojo sobo in se dejansko čez dan praktično ne vidiva. Vsak za svojim računalnikom (ali dvema), s slušalkami na ušesih in tam sestankujeva in delava. Vsake toliko naju zmotita najini “sodelavki” – mačka in zajček. Ravno zadnjič sem imela en sestanek, mačka Liza pa se je odločila, da hoče ven na zrak. Sedaj takoj. In ker ji seveda nisem ugodila, se je začela sprehajati mimo ekrana, da so jo lahko spoznali še vsi sodelavci ?

mačka na okenski polici

Mačka Liza voha svež zrak in svobodo – pa jo res?

Potovanja

Oh, potovanja. Spomladi nama je veliko izletov odpadlo, pa se nisva sekirala. Sva si mislila “Saj je čisto fajn, če sva malo doma, saj sva lani toliko več potovala po Južni Ameriki“. Za jesen pa potovalnih načrtov sploh nisva delala, ker nisva vedela, kako bo. Po eni strani naju že grozno vleče na kakšno potovanje, po drugi strani nama je pa čisto luštno doma. Udobno in toplo je na kavču poleg kamina. Stanovanje je dovolj veliko, hladilnik je dovolj poln, najini domači živalici sta zadovoljni, da sva ves čas doma …

In tako se vrtiva v krogih. Bi šla na potovanje, pa ne bi šla na potovanje. Ravno včeraj je bilo takole:

“Rok, dost je tega, nekam morava it. Čisto predolgo sva že doma!” In sem šla iskat letalske karte. Za kam? Kamorkoli! Problemov s karanteno ob povratku nimava, saj lahko delava od doma, torej lahko greva tja, kjer naju bi sprejeli. Ampak, kam se sploh da it? Mehika je odprta, prijatelj je v Braziliji, ena na Instagramu objavlja storye z Zanzibarja – tudi to bi bilo zanimivo. Našla sem letalske karte za neko normalno eno. “Rok, a kar kupim karte?” Roku je vseeno, on bi samo plezal rad.

tropska plaža s kokosovimi palmami v BRaziliji

Čeprav nisva posebna ljubitelja morja, bi pa sedajle prav pasalo ležati na peščeni plaži

In potem začnem razmišljat: “Ampak, da bi 10h ali več sedela na letalu z masko na nosu, pa še vmes na letališčih, vsega skupaj cel dan z masko. In potem bova lačna in bova dala masko dol in bova ves čas živčna, da se kje ne okuživa. Enako tam na destinaciji. Kaj pa če se situacija začne slabšati in zaprejo meje, odpovejo letalske povezave? Da ne bova obtičala tam, ali pa bila primorana kupiti kakšne bolano drage letalske karte, da se vrneva domov?”

ženska pred tablo z obvestili o zamudah letal

Kje so tisti časi …

“Ne, boljše je, da greva nekam bližje, nekam v Evropi in z avtom. Da se lahko odpeljeva domov, če bi bilo treba.” Ampak, kam v Evropi pa lahko greva?! Povsod je zima, mraz, turobno vreme, pa povsod je “štala s korono”. “Ne, bova kar doma, saj nama ni hudega. Samo pismo! Saj sva že skos doma!” Že celo leto sva praktično non stop doma! Ne, nekam morava it … in situacija se ponovi. Se še kdo počuti tako? 🙂

Vsake toliko se usedem za računalnik in začnem “potovati” po Google Maps in naredim okviren plan za neko potovanje. Tako, da imava idejo, kam bi lahko šla, če se slučajno pokaže priložnost. Pa ne pričakujem, da bova ta plan potovanja kdaj uporabila, to je bolj tako, zame, za dušo, da lahko nekaj delam in se nečesa veselim.

skupina mladih načrtuje potovanje ob zemljevidu

Ko smo še takole planirali potovanja

Midva v karanteni

In kako preživljava karanteno? Veliko ljudi nama reče: “Vam popotnikom mora biti res težko preživeti toliko časa doma”. So boljši dnevi in so slabši dnevi. Počasi sva se že sprijaznila s situacijo, nehala sva planirat in nehala sva se kregat. “koža bo podplat čez in čez postala” bi rekel Prešeren. Tudi med nama je en dan tako, drugi dan drugače. Je dan, ko se dobro razumeva, si dava dovolj prostora (za delo v stanovanju) in so dnevi, ko si greva tako na živce in bi se lahko pobila med seboj. Ampak na srečo je teh vedno manj. Rok še vedno veliko telovadi, meni se seveda spet nič ne da – enako, kot je bilo v prejšnji karanteni. Mene od sedenja boli hrbet in šele sedaj naredim kakšno vajo za raztezanje. Rok pa se seveda jezi, ko se pritožujem in ga prosim, da me zmasira, sama pa naredim premalo.

Dolge večere in slabo vreme sicer res preživiva notri, kjer sicer pogledava kakšen film ali serijo. Poleg tega pa sva tudi malo kreativna. Rok je naredil koledar iz najinih fotografij in ga tudi prodaja, tako da če bi kdo želel koledar z novo lepimi fotografijami, poglejte v najino spletno trgovino: Popotniški koledar 2021.

PREBERI ŠE  Trgovina
Koledar 2021 Lahkih nog naokrog

Koledar 2021 Lahkih nog naokrog

Še voščilo

Kdaj se bo vse to končalo, ne vem. Pa je tudi brez veze ugibati. Midva poskušava biti optimistična ne glede na situacijo. Večno to ne bo trajalo in enkrat se bomo spet lahko prosto gibali po državi, potovali po svetu in se družili med seboj. V tem adventnem času vam vsem želiva veliko veselja v drobnih stvareh in prijetno pripravo na božič, tudi če je nekoliko drugačna. Cenimo čas, ki nam je podarjen. Čas, ko smo lahko več skupaj, ko se lahko še toliko bolj povežemo med seboj. Tudi če ne moremo potovati, so pa druge stvari, ki jih lahko počnemo. Imejmo se radi ❤️  Lepe praznike!

pečeni parklju, adventni venček, lučke in koledar za leto 2021

Lepo pripravo na božič in vesele praznike

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena