Kotor – kaj početi in kaj si pogledati?

Znamenitosti Kotorja in izleti v okolici

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kotor je obmorsko mesto v Črni gori, ki stoji pod visokimi gorami in je za mnoge poletna počitniška destinacija. Ampak v Kotorju in okolici se da tudi veliko videti in početi – poleg samega poležavanja na plaži. Če ste rajši aktivni ali pa če boste Kotor obiskali izven poletne sezone, potem je ta objava za vas. Znamenitosti Kotorja, ki sva si jih pogledala, vam predstavim v nadaljevanju.

Itak sva šla hodit tudi v okolici Kotorja

Kotor – znamenitosti in kaj početi v okolici?

V Kotorju in okolici sva midva preživela približno dan in pol. Prišla sva iz Podgorice in se na poti ustavila še v Cetinjah, iz Kotorja pa sva nadaljevala proti Nikšiču in samostanu Ostrog.

Vzpon na trdnjavo sv. Ivana (Tvrđava Svetog Ivana)

Nad Kotorjem se nahaja trdnjava sv. Ivana (St. John’s Fortress oz. Tvrđava Svetog Ivana). Od tam gor se odpre lep razgled na Kotor in okoliški zaliv. Vzpon iz starega dela mesta traja okoli 30-45 minut, dvignemo pa se za okoli 250m. Nama nič težkega, sva pa videla kar nekaj ljudi, ki so konkretno sopihali gor. Splača se iti zgodaj zjutraj, da se izognemo gneči, vročini in tudi plačilu vstopnine 😉

Razgled na Kotor s trdnjave sv. Ivana

Razgled na Kotor s trdnjave sv. Ivana

Sama utrdba na vrhu je v ruševinah, so pa razgledi, kot obljubljeno, res lepi. Gor sva šla po “glavni” poti iz centra mesta, mimo cerkve Gospe od Zdravlja, dol pa po zadnji poti mimo ruševin cerkve Sveti Juraj. Pot dol je bila daljša, a je bila bolj zanimiva in lepša. Imela sva razglede na gore, šla sva mimo nekaterih ruševin cerkvic in hiš … čutilo se je, kot da sva v naravi, medtem, ko je bila pot gor bolj mestna.

Trdnjava sv. Ivana, Kotor

“Zadnjo” pot do trdnjave je treba malo poiskati in se po lestvi spustiti z ruševin

Trdnjava Sv. Ivana izvira že iz ilirskih časov (4. stoletje pr.Kr – 1. stoletje po Kr), seveda pa je bila vmes večkrat obnovljena. Celo staro mesto Kotor je bilo utrjeno, kar se vidi tudi tekom sprehoda po starem mestu oz. če nekoliko iz daljave pogledaš proti Kotorju, vidiš obzidje od mesta pa vse gor po hribu do trdnjave sv. Ivana.

utrdba v mestu Kotor

tudi mesto Kotor je dobro utrjeno

Sprehod po starem mestu Kotor

Ker sva se do trdnjave odpravila zgodaj, sva bila tudi nazaj v mestu relativno zgodaj, ko so se prebivalci oz. turisti ravno počasi zbujali. Izkoristila sva priložnost in se sprehodila skozi mesto. Utrdbe, citadela, obzidje, vmes pa tlakovane uličice, stare cerkve (katoliške in pravoslavne). Malo naju je spominjalo na Dubrovnik. Lepo malo mestece s preveč turizma 🙂

Staro mesto Kotor je močno utrjeno - bastion Kotor

Staro mesto Kotor je močno utrjeno

Izlet z ladjico: Škrpjelska Gospa, tuneli za podmornice, otok Mamula, Plava špilja

Glavni razlog za obisk Kotorja je bil pravzaprav izlet do jame s prekrasno svetlečo modrino vode – imenuje se Plava špilja oz. Blue grotto. Ampak v kompletu z obiskom jame, si na izletu pogledaš še otoke s cerkvicami in utrdbami ter vojne tunele za podmornice.

PREBERI ŠE  Pohodništvo v Črni gori: Prokletije

Odločila sva se za agencijo Tide & Wave, ki je to turo ponujala po ceni 35€ na osebo. Imajo dva izleta na dan: ob 9h in 12h, izlet pa traja okoli 3h. Midva sva izbrala izlet ob 12h in glede na ravno prav toplo vreme v začetku maja je bilo idealno. Med vožnjo s čolnom nas je malo napihalo (še dobro, da sva imela s seboj jakno – še od vzpona na trdnjavo), sicer pa je bil že topel spomladanski dan. Obstaja še veliko drugih agencij, ki ponujajo te izlete. Cene so zelo podobne. Zadnje čase midva vse rezervirava preko GetYourGuide:

Prvi postanek je bil torej umeten otok z beneško cerkvico “Our Lady on the Rocks” oz. Škrpjelska Gospa. Legenda pravi, da so tam ribiči iz vode potegnili sliko Marije, nato pa tem mestu najprej naredili otok tako, da so vsakič, ko so se peljali mimo, odvrgli en kamen/skalo v vodo … dokler ni nastal otok. Na otoku pa so potem zgradili še cerkev.

Cerkev Our Lady on the Rocks

Cerkev Our Lady on the Rocks

Na nasprotni strani zaliva so v pobočje skopani tuneli za podmornice. Zgradili naj bi jih Nemci med 2. svetovno vojno, tuneli so zelo ozki (ravno toliko, da je lahko podmornica zapeljala notri), okoli vhoda pa imajo take “nosilce”, čez katere so lahko nametali listje, veje in podobno in tako zakrili vhod v tunel. Vodič je povedal, da so menda tu snemali tudi enega izmed filmov James Bond (ne vem, katerega, gotovo ne Casino Royale). Kakorkoli, ko smo s čolnom zapeljali v tunel, je šofer predvajal glasbo iz filmov James Bond in doživetje, izkušnja tunela je bila res dobra.

Dalje smo šli na otok Mamula – nekoč glavni branik, utrdba, ki je varovala vstop v zaliv Boka Kotorska. Dandanes pa je z lasti nekega egipčanskega bogataša, ki tam ureja hotel. V isti liniji sta še dve utrdbi: ena je na rtu na jugu, druga pa na severnem delu vhoda v Boko Kotorsko. Slednja je pravzaprav najbolj južna točka Hrvaške – polotok Prevlaka.

Otok Mamula z utrdbo. danes je to hotel

Otok Mamula je bil nekoč pomemben za branjenje Boke Kotorske

In še zadnji postanek na izletu: Plava špilja oz. Blue grotto. Videla sva fotografije take jame na Visu pa na otoku Capri, do par dni nazaj pa niti nisva vedela, da kaj takega obstaja tudi tu v Črni gori. Bilo je res lepo. Voda se noro svetlika. Poleti lahko tudi skočiš notri in se greš kopat, maja pa je bilo še malo prehladno. Zato smo vodo rajši opazovali kar s čolna.

Plava špilja, Blue Grotto

Plava špilja, Blue Grotto

Obisk kakšne bližnje vasice: Perast, Muo

Poleg Kotorja so v okolici še številne druge, lepe vasice, podobno očarljive kot Kotor, le malo manj oblegane. Če imate čas, se zapeljite npr do Perasta. Recimo na večerjo.

Čudovita vasica Perast

Čudovita vasica Perast

Vzpon ali vožnja do Nacionalnega parka Lovćen (Njegošev mavzolej)

Kot sem že omenila, je Kotor pod visokimi hribi. Vzhodno od Kotorja je nacionalni park Lovćen, ki ponuja številne možnosti za pohodništvo. Glavna znamenitost Loćena je Njegošev mavzolej, ki stoji na gori Jezerski vrh (1657m). Petar II Petrović-Njegoš je bil vladar Črne gore, pesnik in filozof v prvi polovici 19. stoletja. Rojen je bil v bližnji vasi Njeguši, njegov grob oz. kar mavzolej pa je tu na “strehi” Črne gore. Do mavzoleja se da pripeljati po ovinkasti cesti z avtom, seveda pa se lahko odpravite tudi peš, je pa vzpon kar konkreten, saj na poti opravit blizu 1600m vzpona.

Vhod v Njegošev mavzolej, lovćen

Vhod v Njegošev mavzolej – midva pa posnemava kipe

Mavzolej sam po sebi je impresiven, ves v marmorju, z ogromnimi kipi in masivno grobnico. Ko boste gor, pa ne zamudite tudi razgleda. Od tam se res vidi celo Črno goro! Od Prokletij, Skadarskega jezera pa do Boke Kotorske in Durmitorja.

Za naju je bilo tole ravno prav časa, da sva videla vse v Kotorju, kar sva si zamislila. Priznati morava, da nama je bilo samo mesto Kotor čisto preveč turistično, cene so 2x višje kot drugod v Črni gori, gneča je nepopisna (sploh, ko pride še kakšna križarka). Pa sva bila tam maja. Kako je šele poleti. Ostali izleti okoli Kotorja pa so nama bili zelo všeč in vam jih lahko le priporočava.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena