Andaluzijska mesta: Granada, Cordoba, Malaga, Sevlija

Izlet po andaluzijskih kraljevih mestih

by Katarina

Andaluzija je pokrajina na jugu Španije, kjer se mešata mavrska (islamska) in španska (katoliška) zgodovina ter arhitektura. Velik del srednjega veka je namreč ta del Španije spadal pod mavrsko oblast in tu so pustili močan pečat. Številne utrdbe, palače, mošeje še danes pričajo o tem obdobju. Za tokratni podaljšan vikend izlet v Andaluzijo smo si izbrali ogled mest, saj ravno ta andaluzijska mesta skrivajo največje zaklade. No, pa zahodni del Andaluzije, manjše vasice ipd sem sama že obiskala nekaj let nazaj s prijateljico (več o belih vasicah, Caminito del Rey in Jerez de la Frontera preberi tule). Z najetim avtomobilom smo 3 osebe v 4 dneh obiskale Granado, Cordobo in Malago. Na poti pa smo se ustavili še v prekrasni beli vasici Frigiliana, iskali flaminge v Fuente de Piedra ter se povzeli med nenavadne skalne strukture, imenovane Monumento Natureal el Tornillo del Torcal. Gremo torej na izlet med andaluzijska mesta!

notranjost Alhambre

Andaluzijska mesta – Granada je verjetno med najbolj obiskanimi zaradi Alhambre

Andaluzijska mesta – Granada

Naše prvo mesto je bilo Granada, ki je znana predvsem po eni stvari: tam se nahaja slavna Alhambra!

Alhambra

Mavrska palača iz 13. stoletja. Alhambra velja za eno najlepših islamskih arhitekturnih stvaritev (v Evropi). Po pregonu Mavrov iz Španije in ponovni španski nadvladi v Andaluziji na srečo te palače niso porušili in tako lahko še danes občudujemo to stvaritev.

Alhambra, Granada

Alhambra, Granada

Vstopnice za Alhambro

Alhambra je precej velik kompleks palač, soban, dvoran, cerkva, vrtov …Odvisno, koliko te te stvari zanimajo, ampak z lahkoto si notri tudi polovico dneva. Mi smo bili tam na en rahlo deževen in zaspan dan, tako da sta nam 2 uri (morda 2,5h) zadoščali. Glavni del obiska Alhambre je ogled Nasridove palače in za ta del Alhambre, je potrebno vstopnice kupiti vnaprej, saj hitro poidejo. Midve s prijateljico (sprva sva načrtovali tak ženski izlet) sva vstopnice za februar kupili kakšen mesec vnaprej na uradni spletni strani, Rok se nama je odločil pridružiti kasneje, ko so bile vstopnice na uradni strani že razprodane. Je pa uspel dobiti vstopnico preko spletne strani GetYourGuide in rezerviral spodnjo “turo”.

Če boste potovali v bolj turističnih mesecih, rezervirajte vstopnice še bolj vnaprej. Pri nakupu vstopnic je treba tudi izbrati točno uro vstopa v Nasridovo palačo. To ni ura vstopa v Alhambro, ampak v samo palačo. Zato bodite pri vhodu v Alhambro vsaj 15 minut prej, da imate čas priti čez vse kontrole in se sprehoditi do same palače. Pa še nasvet: pojdite v Nasridovo palačo čim prej zjutraj, takrat je gneče najmanj.

nasridova palača, alhambra, granada

Prekrasna nasridova palača, Alhambra, Granada

Kaj naj vam rečem o sami Alhambri? Prečudovita je! Sploh ta Nasridova palača – vsaka soba je polna detajlov, izrezljanih oblik, mavrskih ornamentov, obokov, kupol, atrijev, stebrov, vrtov … pač ni da ni. Ostali deli Alhambre so sicer zanimivi, ampak niti 5% tako lepi kot ta Nasridova palača. Tako da se res splača rezervirati vstopnico dovolj zgodaj, da si to lepoto ogledate. Od ostalih delov je bila nam zelo všeč še ovalna stavba Karlove palače (Charles palace). Je sicer v čisto drugačnem stilu kot Nasridova palača, a vseeno zanimiva in lepa. Kar malo hecno je potem, da je sredi tega kompleksa še cerkev, ki glede na mavrske (islamske) korenine tega kompleksa, nekako ne paše sem. Čeprav je treba vedeti, da so Alhambro uporabljali tudi kasnejši katoliški španski kralji in so seveda prilagodili svojim potrebam. Splača se tudi vzpeti na razgledni stolp, saj ponuja prekrasne razglede na celotno Granado, za konec pa se le sprehodite skozi vrtove.

Arabska obokana okna v nasridovi palači, alhambra, granada

Pogled v prvo sobano v Nasridovi palači

V času našega obiska so bili vrtovi sicer bolj borni, saj smo bili tam februarja. Le nekaj okrasnih pomaranč je dajalo barvo in življenje vrtovom. V času spomladanskih mesecev, pa menda vrtovi prav zaživijo in morajo biti prekrasni.

Tapasi v Granadi

Granada je tudi znana po svojih tapasih in flamencu (španskem plesu). Še ne dolgo nazaj so ljudje živeli v jamah pod Alhambro in še danes si lahko v kakšni taki jami oz. baru v jami ogledamo flamenco (za rezervacijo poglej semle). Tapase pa se v Granadi načeloma dobi brezplačno ob vsakem naročilu pijače. Kar kulsko ane? Mi smo se sprehodili po ulici Calle Navas, kjer se kar trejo restavracije, ki vse ponujajo tapase in pijačo. In tisti večer gotovo nismo šli lačni spat ;).

tapas, Granada

V Granadi se dobi brezplačne tapase!

Andaluzijska mesta – Cordoba

Iz Granade smo se odpeljali v Cordobo, kjer je bil naš glavni cilj ogled Mezquite, nekdanje mošeje, deloma predelane v katoliško katedralo. Poleg tega pa je v Cordobi še kar nekaj drugih zanimivosti.

PREBERI ŠE  Prestop v Madridu - kako ga najbolje izkoristiti

Mezquita

Mezquita je bil glavni razlog za ta (ponovni) izlet v Andaluzijo. Toliko lepih fotografij te stavbe sva videla, da sva si jo res želela ogledati še v živo. Ampak na fotografijah vidiš večinoma stebre in rdeče oboke. In, ja, saj to je lepo, ampak v realnosti je stvar še 1000x boljša. Lepša in zanimivejša. Mezquita je bila v času mavrske oblasti nad Andaluzijo prekrasna in res ogromna mošeja. In vsi ti stebri, ki jih navadno vidimo na fotografijah so bili del mošeje. Česar pa fotografije ne pokažejo, je pa katedrala, torej katoliška cerkev, ki so jo postavili v sredino te mošeje. Namreč, ko so oblast nad Cordobo prevzeli španski katoliški kralji, so seveda želeli poudariti katoliško vero in so večino mošej podrli oz. spremenili v cerkev. Tu so to storili le deloma, saj je bila mošeja v osnovi tako lepa, da se jim jo je zdelo škoda podreti.

arabski oboki v Mezquita-cathedral, Cordoba

Verjetno vsem poznana fotografija iz Cordobe: Mezquita

In ravno ta kombinacija, prelivanje iz mošeje v katedralo, stik dveh precej različnih ver znotraj ene stavbe … to nama je bilo noro zanimivo! In zaradi tega je stvar vredna obiska po najinem mnenju. Kje drugje na svetu boš še videl katedralo znotraj mošeje. Križ na eni steni, mihrab (niša, ki označuje smer Meke) pa takoj zraven. Rečem vam, da je bilo tole noro.

Pa še en trik: zjutraj (8:30-9:30, z izjemo nedelje) je vstop v Mezquito brezplačen. Se splača zgodaj vstati 😉

Alcazar de los Reyes Cristianos (utrba krščanski kraljev)

Kot rečeno so v srednjem veku oblast v Andaluziji spet prevzeli španski (krščanski) kralji in tudi palača oz. utrdba v Cordobi tu ni bila izjema. Najbolj jo je morda zaznamovalo dejstvo, da je bilo v tej palači ustanovljeno prvo inkvizicijsko sodišče (v času vladavine kraljice Izabele in kralja Ferdinanda, ki sta bila itak velika inkvizitorja).

Alcazar de los Reyes Cristianos, Cordoba

Alcazar de los Reyes Cristianos, Cordoba

Od zunaj torej palača oz. alcazar izgleda kot arabska utrdba in morda malo (ampak res malo) spominja na Alhambro v Granadi. Notri pa so si potem španski kralji stvari uredili po svoje. Dandanes je sicer večina utrdbe v ruševinah. Videti se da eno sobano z rimskimi mozaiki – to je bila menda kapela inkvizicijske palače tu, ostale sobane niti niso ohranjene ali pa ne pretirano zanimive. Zelo lepi so vrtovi, sicer manjši od tistih v Alhambri, ampak v času našega obiska bolj zeleni in zato pač lepši. Pa zanimiv je kip v vrtu, ki prikazuje vladarja Izabelo in Ferdinanda ter Krištofa Kolumba. Onedva sta ga namreč financirala, da se je odpravil na pot preko Atlantika iskat Indijo, odkril pa je Amerike.

Andaluzijska mesta – Malaga

Z nekaj postanki smo se vrnili v Malago, kjer smo potovanje začeli. Ampak tokrat smo si vzeli čas za ogled Malage. Če kar takoj povem, se nam je zdela Malaga najmanj zanimiva. No, ali pa smo bili mi že tako polni vtisov iz Cordobe in Granade, da je bila Malaga potem malo premalo za nas. A vam vseeno pokažem nekaj znamenitosti Malage.

bikoborska arena v Malagi

Slavna bikoborska arena v Malagi

Alcazaba in grad Gibralfaro v Malagi

Alcazaba  (utrdba) in grad (castillo) Gibralfaro v Malagi sta menda pomanjšana različica Alhambre, ampak če smo čisto odkriti, sta kar daleč od prave Alhambre. Če res nimate časa za pot do Granade in ogled Alhambre, potem ok, poglejte si Alcazabo v Malagi, sicer pa vam veliko bolj priporočam ogled Alhambre. Grad Gibralfaro v Malagi je bolj kot ne v ruševinah. Tja se splača predvsem zaradi razgleda na Malago, Sredozemsko morje in Andaluzijo. Vstopnina v grad je brezplačna ob nedeljah popoldne (preverite za točne ure, mi smo bili tam dopoldan in smo morali vseeno plačati sicer poceni vstopnino).

Pogled na Malago z gradu Gibralfaro

Katedrala v Malagi

Katedrala v Malagi stoji na temeljih nekdanje mošeje. V primerjavi s Cordobo, so tu mošejo porušili praktično do tal in na njenem mestu zgradili katedralo. Dolga leta so jo gradili, a na koncu je vseeno zmanjkalo denarja in en zvonik je ostal nedokončan. Vseeno je Katedrala v Malagi prekrasna, ogromna in pač polna presežkov. Tako od zunaj, kot tudi od znotraj.

Muzej Pabla Picassa

Malaga je znana tudi po svojem velikem umetniku, Pablu Picassu, ki je bil rojen v Malagi. Kdo si ne bi želel od bliže in v živo videti vsaj kakšno delo tega velikega in malo “odštekanega” umetnika? Mi smo bili v Malagi na srečo v nedeljo, ko je v popoldanskih urah muzej brezplačen. Ob 16h smo se postavili v vrsto pred vhodom, čakali in čakali … vmes nas je že skrbelo, da ga bodo zaprli, saj je bilo očitno, da vsi, ki smo stali v vrsti ne bomo prišli v muzej do 18h, ko so ga zapirali. No, nam je le uspelo, a tudi če ne bi … muzej je čisto brezvezen. Picassovih del je izredno malo, več je nekih sodobnih umetnikov, ki jih mi nismo ne razumeli, ne cenili preveč. Žal, naša izkušnja ni bila najboljša.

Karneval v Malagi

V Malagi smo doživeli še karneval, saj smo bili tam ravno na pustni vikend. Ni to primerljivo s karnevalom v Rio de Janeiru, ampak vseeno je bilo pa pisano, glasno in veselo. Največja posebnost je, da ob koncu karnevala, na pustno nedeljo, naredijo procesijo z veliko ribo v ospredju (inčunom). Ta procesija gre skozi celo mesto do plaže Malagueta, kjer inčuna zažgejo. Na ta način pokopljejo pust oz. zaključijo s pustnim rajanjem.

Andaluzijska mesta – Sevilja (Sevilla)

Sevilja je največje in tudi glavno mesto Andaluzije, hkrati pa skriva ogromno lepot in jo je res vredno obiskati. Tu jo omenjam ravno zato: ker je pišem objavo Andaluzijska mesta in bi jo bil greh izpustiti, čeprav smo jo mi na tem izletu dejansko izpustili. Zakaj? Ker sva jo midva obiskala že pred nekaj leti. Spodaj je objava o Sevliji od takrat

Zgodbe iz Sevilje (Legends of Sevilla)

Katero andaluzijsko mesto je najlepše?

Za konec pa morda še vprašanje – katero andaluzijsko mesto je najlepše in najbolj zanimivo za obisk? Seveda ima vsaka oseba svoje preference, svoje interese in se bodo odgovori razlikovali. Midva sva Andaluzijo obiskala že večkrat, vsakič ob različnem letnem času in v različni družbi, zato je težko primerjati. Zagotovo nama je bila Sevilja izredno všeč in bi rekla, da je must-see. Sledi ji Cordoba zaradi Meqzuite, ki naju je popolnoma navdušila. Sicer je Cordoba majhno mesto in si ga res hitro ogledaš – posledično je lahko malo bolj za sproti, ampak Mezquito je pa res treba obiskati. Granada nam ni bila preveč všeč. Verjetno zaradi vremena (deževalo je in bilo zelo hladno) in groznega prometa (to ni mesto za avtomobile). Alhambra je lepa, seveda in vredna obiska. Malaga pa nama je bila najmanj všeč in se nama razen kot izhodišče zaradi dobrih letalskih povezav z bližnjimi letališči ne zdi vredna postanka.

Midva v Andaluziji

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena