Top znamenitosti Črne gore

Črna gora - znamenitosti, ki si jih moraš pogledati

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Na kaj pomislite, ko slišite besedo Črna gora? Večina verjetno na poletne počitnice ob morju, kajne? Mnogi Črno goro samo prevozijo na poti do Grčije ali Albanije. Ampak če le imate nekaj časa, se ustavite še v sami Črni gori in si jo poglejte. Črna gora ima vsega po malo. Imajo gore, morje, jezera, reke, mesta, zgodovino … Ne bo vam dolgčas. Tu so zbrane top znamenitosti Črne gore, ki jih priporočava midva.

Znamenitosti Črne gore so zelo raznolike: jezera, reke, gore, mesta, samostani

Top znamenitosti Črne gore

Gore v Črni gori – Prokletije

Kot že ime države namiguje, ima Črna gora kar nekaj gora. Prav ime “črna gora” menda pride od gore Lovćen blizu Kotorja, saj je gora prekrita s “črnim”, temnim gozdom. Ampak Lovćen kot gora niti ni tako posebna. Višje in bolj impozantne so gore v zaledju države. Dve večji skupini gora imamo v Črni gori: Durmitor na njenem severovzhodu (na meji s Srbijo in Bosno in Hercegovino) ter Prokletije na vzhodu (na meji s Kosovom in Albanijo). Durmitor je precej obljuden in ima dobro turistično infrastrukturo (poti so označene, aktivnosti poleg pohodništva je veliko), Prokletije pa so za naju lepše, bolj špičaste gore, spodaj ledeniške doline in prekrasna jezera. Hkrati pa so tudi manj obljudene. Tam ni praktično nikogar, midva cel dan nisva srečala nobenega drugega pohodnika. Vzponi so lahko zelo zahtevni, najdejo pa se tudi bolj lahki sprehodi. Več o Prokletijah si preberi na povezavi spodaj.

PREBERI ŠE  Pohodništvo v Črni gori: Prokletije
Zasnežene gore Prokletije

Zasnežene Prokletije

Morje – Boka Kotorska in Plava špilja

Črna gora ima seveda tudi obalo Jadranskega morja, kjer turizem sploh poleti cveti. Obiskala sva Kotor in Budvo. Budvo si bova zapomnila po črni plaži, ki se je poleti tako segrela, da nas je žgalo v stopala, ko smo hodili do morja. Kotor pa sedi v prekrasnem zalivu Boke Kotorske, pod visokimi gorami. Najboljša stvar v Kotorju pa je bil izlet z ladjico do jame s prekrasno svetlečo modro vodo. Domačini ji pravijo Plava špilja, sliši pa tudi na ime Blue grotto, Blue cave – in je vsekakor ena izmed top znamenitosti Črne gore. Na blogu si preberi, kako se pride do te Plave špilje in kaj se še da videti na poti.

PREBERI ŠE  Kotor - kaj početi in kaj si pogledati?
Plava špilja, Blue Grotto

Plava špilja, Blue Grotto, Črna gora

Reke – Rijeka Crnojevića, Pavlova strana

Med top znamenitosti Črne gore bi dodala tudi reko Crnojevića oz. razgledno točko nanjo, Pavlovo strano. Le-ta se nahaja dobrih 30 minut vožnje iz Podgorice v prekrasni pokrajini. Pri Pavlovi strani reka Crnojevića naredi U-zavoj, v angleščini temu rečejo tudi “horseshoe bend” – zavoj v obliki konjske podkvice. Midva sva to obiskala spomladi, ko je bilo vse zeleno, a hkrati je kraj izredno miren, naraven, pretiranega turizma še ni. Lahko se greš sicer peljat z ladjico (izlet rezerviraš tule), ampak tudi samo z razgledne točke vidiš dovolj. Razgled pa sega od tega zavoja po reki navzdol vse do Skadarskega jezera.

Reka Crnojevića, razgledna točka Pavlova strana

Reka Crnojevića, razgledna točka Pavlova strana, top znamenitosti Črne gore

Jezera – Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanu. Delita si ga Albanija in Črna gora, s tem da slednji pripada večina jezera. V Črni gori je jezero tudi del nacionalnega parka, saj tam živi ogromno vrst ptic ter rib. Med drugim je Skadarsko jezero tudi prebivališče pelikanov, pa tudi želve najdemo tam. Najlažje si je Skadarsko jezero ogledati s čolna. Virpazar je mesto ob samem jezeru, kjer je največ turistične ponudbe.

Izliv reke Crnojevića je direktno v jezero Skadar.

Izliv reke Crnojevića je direktno v jezero Skadar.

Zgodovina – Njegošev mavzolej

Petar II Petrović-Njegoš je bil (edini) vladar Črne gore, pesnik in filozof v prvi polovici 19. stoletja. Rojen je bil v vasi Njeguši pod goro Lovćen, njegov grob oz. kar mavzolej pa je na “strehi” Črne gore, na sami gori Lovćen. Obisk Njegoševega mavzoleja je po najinem mnenju obvezna točka na potovanju po Črni gori in je gotovo ena izmed top znamenitosti Črne gore. Mavzolej stoji na približno 1600m nadmorske višine in od tam se vidi vse naokoli. Vidi se Jadransko morje (spodaj je Boka Kotorska), vidi se Skadarsko jezero, vidi se gore (Prokletije in Durmitor) …

Razgledna točka pri Njegoševem mavzoleju - moški in ženska hodita po poti na vrhu gore

Razgledna točka pri Njegoševem mavzoleju

Sam mavzolej pa … veličasten in res pokaže, kako pomemben je Njegoš za Črnogorce. Ves v marmorju, z ogromnimi kipi, še večjo grobnico, razgledno točko, tunelom, po katerem prideš do samega mavzoleja. Že dostop je fascinanten!

Notranjost Njegoševega mavzoleja: marmorni kip

Notranjost Njegoševega mavzoleja

Mesta – Cetinje

Črno goro navadno ne povezujemo s kakšnimi večjimi in zanimivejšimi mesti. Podgorica je glavno mesto šele od osamosvojitve, zato morda ni tako zanimiva. Nekdanja prestolnica Črne gore je bilo mesto Cetinje. To je manjše mesto pod goro Lovćen, ki je pa polno zgodovinskih stavb. Tam so nekdanja veleposlaništva (npr. francosko je bilo v posebno lepi stavbi), tam so samostani, cerkve, muzeji, gledališča … od tam je tudi vladal Njegoš, edini črnogorski vladar (vsi ostali vladarji niso bili Črnogorci, pač pa so jim vladali tujci). Cetinje je relativno majhno mesto, tako da je idealno za krajši postanek na potovanju po Črni gori (2h sta po najinem mnenju dovolj).

Samostan v Cetinjah (Manastir Cetinje)

Samostan v Cetinjah (Manastir Cetinje)

Samostani – Manastir Ostrog

Za konec pa še ena verska znamenitost Črne gore. Večina prebivalstva v Črni gori je pravoslavnih, potem pa imamo tudi nekaj katolikov in muslimanov. V bližini kraja Nikšić, visoko v skalah stoji pravoslavni samostan Ostrog (Manastir Ostrog), ki je tudi pomembno romarsko središče. Posebnost samostana je predvsem njegova lega, saj je zgrajen v vertikalno pobočje gore Ostroška Greda. Dostop do samostana Ostrog je z avtomobilom po ozki in ovinkasti cesti (vozite počasi in previdno!) ali pa seveda peš. Videla sva številne romarje, ki so se iz doline odpravili peš, po možnosti tudi bosi! Vstop v samostan je brezplačen, notri pa se da videti številne freske ter relikvije sv. Vasilija Ostroškega, začetnika tega samostana. Nama je bilo tole kar precej iz poti, a sva bila vesela, da sva si ga ogledala.

samostan Ostrog, manastir Ostrog, samostan zgrajen v vertikalno pobočje gore v črni gori

samostan Ostrog

Kaj si torej res morate pogledati v Črni gori? Katera je tista najboljša izmed znamenitosti Črne gore?

Težko je odgovoriti na to vprašanje, ker se interesi ljudi razlikujejo. Nama so najbolj všeč gore, zato lahko oba v en glas odgovoriva: Prokletije! Niso pretirano turistične, čuti se zelo pristno okolje, ni gneče, narava pa je fenomenalna. Špičaste gore, ledeniške doline, jezera, reke … midva sva v Prokletijah najbolj uživala.

Na vrhu Volušnice

Na vrhu Volušnice, Prokletije, Črna gora

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena