Izlet na Notranjsko – jame, gradovi, jezera in medvedi

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Notranjska je verjetno vsem najbolj poznana na kraških jamah. Le kdo še ni slišal za Postojnsko jamo ali pa Škocjanske jame. Pa za presihajoče Cerkniško jezero smo verjetno tudi že vsi slišali. Vse to so znamenitosti Notranjske, obstajajo pa seveda še številne druge. Razvaline gradu Haasberg pa slavni Predjamski grad. Kaj pa slap Kotel in Križna jama? Ja, Notranjska ponuja ogromno in čeprav je Notranjska načeloma dobro poznana in obiskana slovenska regija, je tudi tukaj še marsikaj nepoznanega in je še dovolj za odkriti. Izlet na Notranjsko naju je zopet navdušil nad lepotami Slovenije. A gremo sedaj pogledat tale najin izlet na Notranjsko?

Cerkniško jezero

Barve v času sončnega zahoda – Cerkniško jezero

Izlet na Notranjsko – kaj si pogledati?

Izlet na Notranjsko, ki ga predstavljava tukaj, je sestavljen iz enega celodnevnega izleta na Notranjsko ter številnih krajših, popoldanskih izletkov v to regijo. Notranjska ponuja raznolike stvari, ki jih bom združila v nekaj sklopov: jame, jezera, gradovi, vzpetine in ostalo. Seveda tekom svojih izletov na Notranjsko še nisva videla vsega, je pa že nekaj in upava, da vam dava kakšno novo idejo za izlet po Sloveniji.

Rakov Škocjan

Rakov Škocjan je krajinski park v bližini Unca, ki zajema območje okoli potoka Rak, nekaj jam in glavni atrakciji: dva naravna mostova. Skozi Rakov Škocjan se lahko peljemo z avtomobilom, bolj prijetno pa je, če se ob potoku sprehodimo. Glavne znamenitosti Rakovega Škocjana so Veliki naravni most, Mali naravni most, Tkalca jama, Kotliči in še nekatere druge. Poudarila bi prečudovito naravo tukaj in res izredno prijeten sprehod, poln “oh, waw!” momentov, ko sva občudovala naravne mostove in jame. Več o Rakovem Škocjanu lahko preberete v ločeni objavi: Izlet v Rakov Škocjan.

ženska pred naravnim tunelom v skali. Veliki naravni most, Rakov škocjan

Veliki naravni most – Rakov Škocjan. Res je velik 🙂

Postojnska jama

Postojnska jama velja za najlepšo kraško jamo v Sloveniji, pa tudi za eno večjih. Tu ni treba izgubljati besed. Kapniki v Postojnski jami so naravnost čudoviti in vsega občudovanja vredni. Vožnja z vlakcem v jamo je tudi posebno doživetje, če pa v jami vidimo še človeško ribico, pa je itak dogodivščina popolna. Nekaj besed o sami Postojnski jami je napisanih že v ločeni objavi: Postojnska jama – najlepša kraška jama v Sloveniji.

kapniki, postojnska jama

Kapniki so v Postojnski jami gotovo daleč najlepši

Škocjanske jame

Škocjanske jame so še večje kot Postojnska jama, a imajo nekoliko manj kapnikov. Ogled jam traja dlje časa, videti je moč več jam in tudi same jame so bolj naravne kot pa Postojnska (ni vlakca, ni toliko osvetljave). Če naju gostje iz tujine vprašajo, katero jamo naj si ogledajo, jih navadno usmeriva v Škocjanske jame. So vseeno nekoliko manj turistične, sprehod skozi jame je daljši, spoznamo lahko več kraških pojavov, jame so večje, bolj prostorne, skoznje teče voda … v Škocjanskih jamah se več doživi. Po najinem mnenju, seveda.

kapnik, Škocjanske jame

Škocjanske jame – fotografija ni nevemkaj, ampak v živo je pa noro lepo!

Vedeti je treba, da Škocjanske jame niso enako kot Rakov Škocjan. Jaz sem to velikokrat zamešala in kakšnega turista poslala na napačen konec 🙂 Škocjanske jame so blizu Divače, Rakov Škocjan pa blizu Unca.

PREBERI ŠE  Ribnica, kjer je suha roba doma (izlet v Ribnico in okolico)

Križna jama

A sem prej napisala, da so Škocjanske jame bolj naravne? No, Križna jama je še veliko bolj naravna in divja. Je res, da nima toliko kapnikov kot npr. Postojnska, jih pa ima dovolj, da jih lahko občuduješ. Poleg tega pa je doživetje tudi vožnja s čolnom po podvodni reki oz. jezerih in opazovanje netopirjev, ki spijo v jami. Priporočava, da izberete 4-urni izlet v jamo, kjer Križno jamo res doživite. Njeno velikost, dolžino, kapnike … Križna jama je prava avantura, ki jo priporočiva vsakomur. Več o najinem izletu v Križno jamo si preberi na povezavi tule.

ženska v čolnu v kraški jami. križna jama

Križna jama je bila prava avantura

Križno jamo najdemo globoko na Notranjskem, ko se iz Cerknice usmerimo proti jugu, proti Loški dolini. Najbližji kraj je Bloška Polica oz. Stari trg pri Ložu.

Cerkniško jezero

Največje jezero v Sloveniji je Cerkniško jezero – ko je seveda polno. Lahko pa ga sploh ni in ostane na tem mestu le suho Cerkniško polje. Ja, to so značilnosti presihajočega jezera. Mene je Cerkniško jezero ob nedavnih obiskih popolnoma navdušilo. Zlato-rumeno trstičje v zgodnji pomladi se čudovito odseva na gladini jezera. Številne ptice, ki se skrivajo med njimi in jih zaznamo samo po nenavadnem oglašanju, prelepa sprehajalna pot z “razglednimi stolpi” ob obali jezera oz. možnost čolnarjenja po mirni gladini Cerkniškega jezera … Res je edinstven kraj to, vreden naše pozornosti. Več o Cerkniškem jezeru pa najdete v objavi: Cerkniško jezero: s čolnom ali peš?

ženska v kanuju na Cerkniškem jezeru

Čolnarjenje po Cerkniškem jezeru se je izkazalo za prečudovito doživetje

Bloško jezero

Za Bloško planoto ste verjetno že vsi slišali, kajne? To je tam, kjer je vedno najbolj hladno v Sloveniji. Tam, kjer namerijo najnižjo temperaturo, kar je lahko tudi -30°C ali pa še manj. Ampak povem vam, Bloška planota je izven hude zime izredno lep kraj. V osrčju planote najdemo Bloško jezero – umetno jezero v vasi Volčje, ki je priljubljena izletniška točka. Tudi midva sva se ustavila tukaj in si ob jezeru naredila piknik – kosilo, ko sva delala izlet po Notranjski. Mene je Bloško jezero navdušilo zaradi svoje okolice. Malo me je spomnilo na finsko jezersko pokrajino – zeleno jezero, obdano s smrekami in borovci.

žaba na travni bilki v jezeru

Žabica! Bloško jezero

Bloško jezero zaznamujejo tudi lesene skulpture, delo domačina Janeza Hitija. Najbolj popularna in prepoznavna sta dva lesena medveda – eden lovi ribe, drugi pa smuča (na vodi). V okolici jezera pa so še številne druge lesene skulpture, tudi gugalnica ob jezeru. Jaz sem tule res uživala 🙂

Slap Kotel

Slap Kotel je približno 30m visok slap pod Rakitno, natančneje v vasi Zala. Če sem čisto odkrita, sva bila nad slapom nekoliko razočarana. Veliko vožnje po ovinkastih in ozkih cestah za tale slap. Ampak verjetno sva midva že malo razvajena, ker sva videla že ogromno slapov 🙂 Meni je bilo tule všeč to, da se lahko ob slapu povzpneš čisto do vrha slapu (do slapišča) in potem gledaš slap od zgoraj dol. Če boste v bližini, se le zapeljite do tja in si ga poglejte, ni se pa treba ravno iz Prekmurja vozit sem zaradi slapu 🙂

slap Kotel

Slap Kotel … meh …

Predjamski grad

Predjamski grad je verjetno najbolj fotografiran slovenski grad. Kako tudi ne, ko pa je postavljen direktno PRED jamo! Poleg tega pa okoli Predjamskega gradu kroži kulska legenda.

PREBERI ŠE  Supanje po Ljubljanici

Erazem Predjamski se je odločil, da ne bo več plačeval nesramno visokih dajatev svojim nadrejenim. Nadrejeni (avstrijski cesar) je v Predjamo poslal svojo vojsko, češ da naj iztirjajo denar. Erazem predjamski se je zabarikadiral v grad, vojska pa ga je oblegala, a brez uspeha. Računali so na to, da mu bo eventuelno zmanjkalo hrane ali vode in se bo moral predati. Pa ni bilo tako. Skozi jamo je imel Predjamski grad povezavo, skrivni izhod, preko katerega so grad oskrbovali s hrano in vsemi ostalimi potrebščinami. Vojska je bila obleganja že naveličana, ampak nekdo se je domislil nečesa: zaigrati bo treba na človeški napuh. Našli so Erazmovega služabnika, ki je bil pripravljen sprejeti bogato plačilo v zameno za izdajo. Povedal jim je, da je najbolj šibka točka gradu stranišče. Dogovorili so se tudi, da jim bo dal signal, ko bo šel Erazem Predjamski tja. In tako so ga reveža ubili na stranišču. Koliko je v tej legendi resnice, ne moremo vedeti, je pa dovolj, da nam je Predjamski grad zanimiv.

Predjamski grad

Predjamski grad, čudovit!

Grad Haasberg (Hošperk)

Za naju čisto novo odkritje je bil grad Haasberg ali grad Hošperk. Ruševine tega gradu se nahajajo na Planini, blizu izvoza za Unec. Kar je bil nekoč mogočen in izredno lep grad, so danes samo še ruševine. Sprednja stena se je očitno porušila precej nedavno, saj so ograje še poškodovane od padajočega kamenja. Zato previdno! Ne hodite preblizu samega gradu. Roka je navdušilo, kako lepo so se ohranili podboji vhodnih vrat in kako si lahko še danes predstavljaš imeniten vhod v grad, spredaj pa park in vrtove.

Dvorec Hošperk je tisto, kar lahko vidimo danes. Postavljen je bil v 16. stoletju v bližini ruševin gradu Hošperk, torej predhodnika dvorca Hošperk. Baročni dvorec Hošperk je v času svojega obstoja veljal za eno najlepših grajskih stavb na Slovenskem. Podobno kot se je zgodilo z večino slovenskih gradov, je bil tudi dvorec Hošperk med 2. svetovno vojno požgan (hvala, partizani) in uničena je bila vsa notranjost. Tako danes res ostajajo samo še ruševine. Ampak, čeprav je grad Hošperk v ruševinah, se nama zdi vsekakor vreden postanka.

razvaline nekdanjega gradu Hošperk

Grad Hošperk oz. kar je od njega ostalo

Grad Snežnik

Grad Snežnik je eden lepše ohranjenih gradov na Slovenskem. Dejansko ima ohranjeno notranjost, vključno z (bolj ali manj) original opremo. Grad je bil večkrat prenovljen – tako kot so se menjavali lastniki, a nazadnje je bil to dvorski lovec z bogato notranjo opremo, gospodarskim poslopjem in urejenim parkom. Pa ne se ustrašit ogromnega nagačenega medveda takoj za vhodom! 😉

grad snežnik

Grad Snežnik. Začetek maja je bilo še prezgodaj, da bi drevje v okolici ozelenelo

Park vojaške zgodovine Pivka

Tole bo verjetno zelo zanimivo za moško populacijo. Podmornice, tanki, strelsko orožje … raj za večino moških najbrž 🙂 Razstavljeni so eksponati iz časa 2. svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne. Ena najbolj zanimivih stvari je verjetno jugoslovanska podmornica, v katero se da tudi vstopiti in si jo ogledati od znotraj. Potem pa so tu še številni tanki in oklepniki (jugoslovanski in ameriški) ter letalo Mig-21. Rok je bil pred nekaj leti na vojaškem dnevu, kjer so nekatere eksponate še posebno dobro predstavili.

vojaški dan v pivki: revitalizacija bitke

Vojaški dan v Pivki je bil čisto moška zadeva 🙂

Slivnica, 1141m

Slivnica je vzpetina nad Cerknico in je znana po legendi, da naj bi tam domovale čarovnice 🙂 Slivnica je lahko tak lahkoten popoldanski sprehod oz. vzpon v vseh letnih časih. Midva sva bila tam pozimi, ko zaradi vremena razgleda sicer nismo imeli,  pa tudi čarovnic v megli nisva videla 😉 Sicer pa je iz vasi Martinjak (malo naprej od Cerknice) približno 1h precej lahkotne hoje do vrha.

PREBERI ŠE  Izlet v Posavje - kje sploh je to in kaj je tam za videti

Snežnik, 1796m

Snežnik je svoje imel dobil po dolgotrajni sneženi oblogi. Tudi v začetku maja, ko sva veslala po Cerkniškem jezeru v kratkih rokavih, je bil Snežnik še ves zasnežen. Ker je tudi daleč najvišji hrib v svoji okolici, Snežnik ponuja res noro lepe razglede. Na jasen dan se vidi v vse smeri neba. To pomeni otoke Cres in Lošinj, Istro, Gorski Kotor, v Italiji se vidi vse do Dolomitov, pa seveda celotne slovenske Alpe: Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške Alpe, vse do Pece na vzhodu.

zasnežena gora v daljavi

Zasnežen Snežnik. Pogled na poti proti Blokam

Pot gre iz Sviščakov (v bližini Ilirske Bistrice) in navadno traja približno 2h, da pridemo do vrha. Pot ni zahtevna, edino v zimskem času (tam sva bila januarja) zna biti pomrznjena, zato dereze niso odveč.

Izlet na Notranjsko – zaključek

Sva mislila, da Notranjsko pa res poznava, ampak sva se tako kot že velikokrat v Sloveniji uštela. Toliko lepot skriva ta naša država. Notranjska je gotovo en mali biser, ki ponuja pestro zgodovino in prekrasno naravo s skrivnostnimi jamami, izviri in požiralniki ter čudovitim Cerkniškim jezerom. Priporočava za izlet 😉

moški in ženska stojita pod Malim naravnim mostov, Rakov Škocjan

Mali naravni most – Rakov Škocjan

Komentiraj

2 komentarja

Brina Peruš 05/2021 - 16:55

Super izlet, sploh tale Notranjska s Cerkniškim jezerom!
Najina prva destinacija z novim, ampak zelo starim AD.
Upam, da nama bo vreme naklonjeno, kot je bilo vama…
Lep pozdrav,
Brina

Odgovor
Katarina 05/2021 - 18:55

Me veseli, da vam je všeč ideja za izlet. Držim pesti za lepo vreme 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena