Goričko, od kod lepote tvoje?

Drugi del najinega izleta po Prekmurju sva se mudila na Goričkem. Tako kot o celotnem Prekmurju nisva vedela veliko, tudi o samem Goričkem ne. Znana nama je bila le pesem Vlada Kreslina: Z Goričkega v Piran in pa dejstvo, da je ta del Slovenije zelo lep. Kar sva videla in doživela pa je preseglo vsa pričakovanja in naju povsem navdušilo.

Idilično Goričko

Dajmo spet pogledat, kje točno sva se potikala in kaj vse sva si ogledala

Zemljevid najinega izleta po Prekmurju

Sprehod v naravo in iskanje pozitivne energije

Po dolgem dnevu vožnje sva se odločila, da se ustaviva pri Bukovniškem jezeru in se malo sprehodiva, pretegneva noge in se nadihava svežega zraka. Umetno ustvarjeno jezero sploh ni tako posebno, kot je očarljiva narava okoli njega. V gozdičku ob jezeru se skriva 26 energijskih točk – vsaka posamezna odgovori na specifičen zdravstveni problem. Vse kar je potrebno narediti je stati na označenem mestu 15 minut in absorbirati to dobro energijo. Med različnimi točkami pa priporočajo 5 minut počitka. Kot znanstvenica in inženir nisva ravno prepričana v delovanje takšnih stvari, ampak sva vseeno poskusila – in lahko rečeva, da je bil to najboljši del dneva! Tišina, spokojnost in ptičje petje so naznanjali dobro voljo in pomladni čas …. Že samo ta čudovita okolica pozdravi vsaj polovico bolezni 😉

Energetska točka št. 15 človeka ozdravi artritisa
Zemljevid in opis energetskih točk

V bližini se nahaja še kapelica sv. Vida in zdravilen izvir sv. Vida, okoli katerih kroži zanimiva zgodba: med drugo svetovno vojno naj bi tu potekala neka bitka v kateri je bil eden izmed partizanov hudo ranjen. Njegovo stanje je bilo tako slabo, da so ga pajdaši pustili tam, češ, saj mu ni več pomoči itak bo umrl. Naslednji dan so prišli na isto mesto, da bi mu pripravili grob, a na njihovo veliko presenečenje, jih je tam čakal čil in zdrav tovariš, brez kakšnih hudih ran in infekcij! Govorice se širijo, da so ga ozdravile energetske točke in zdravilni izvir sv. Vida. Tudi glede tega sva malo skeptična, saj kot je verjetno vsem znano, partizani niso bili ravno verni in čudežem naklonjeni ljudje.

Sprehajalna potka nekje v okolici Bukovniškega jezera
Zdravilni izvir sv. Vida
Most ljubezni ob Bukovniškem jezeru

Delo Jožeta Plečnika v Prekmurju

Ali ste vedeli, da je po načrtih Jožeta Plečnika obnovljena tudi ena cerkev v Prekmurju? Midva ne 🙂 Ta cerkev se nahaja v vasi Bogojina in se jo opazi od daleč. Velik bel stolp s tipičnimi Plečnikovimi stebri kar kliče obiskovalca, da se ustavi in si pogleda to umetnino. Zunanjost krasi že omenjeni zvonik, notranjost pa je zanimiva zaradi lesenega stropa, ki je okrašen z lokalnimi rokodelskimi izdelki – lončenimi posodami.

Ali prepoznaš Plečnikov stil?
Notranjost cerkve v Boogojini – pozoomaj strop! 😉

Selo na Goričkem je nekaj več kot le selo

Vas Selo predstavlja idilo Goričkega. Gričevnata okolica, vinogradi, izredno lepo urejene hiše, čudoviti pogledi … in ena najstarejših stavb na Slovenskem – Rotunda! To je dejansko majhna kapelica, menda iz 13 stoletja, ki je žal trenutno v fazi obnove in zato zaprta za obiskovalce (do konca aprila 2017). Ampak že samo zaradi razgledov in čudovite pokrajine se splača peljati v Selo.

Rotunda v cvetju

Največji slovenski grad

Grad Grad (ja, izredno domiselno ime :)) je največji slovenski grad, saj zaobjema kar 356 sob, eno za vsak dan v letu. Če verjamemo legendi, potem so ta grad zgradili že vitezi templjarji v 11. stoletju! Tekom zgodovine je grad menjal lastnike, dokler ga po drugi svetovni vojni niso zavzeli ruski vojaki – Rdeča armada in ga krajši čas uporabljali za bolnišnico. Pozimi je bilo seveda v gradu mrzlo in ker druge kurjave niso imeli, so se greli kar s parketom iz sosednjih sob! Tako je grad utrpel veliko škode, ampak jo danes pridno popravljajo, grad obnavljajo in izgleda že zelo lepo.

Grad s 356 sobami

Čudovit mozaik v majhni vasici

Najin zadnji postanek je bila majhna vas Pertoča, ki ne bi bila nič posebnega, če se ne bi nekaj let nazaj odločili prenoviti župnijsko cerkev in k soustvarjanju povabili najboljšega slovenskega mojstra mozaikov – p. Ivana Rupnika! Mozaik za oltarjem je res čudovito delo, prava umetnina in privablja vedno več obiskovalcev, tudi iz tujine v to majhno in dokaj nepoznano vas v Prekmurju.

Cerkev sv. Helene v Pertoči skriva lep mozaik
Detajl z mozaika

Tako, midva sva se po tem ogledu samo še vrnila v hostel v Murski Soboti in šla spat. Če pa imate kaj več energije in časa, pa definitivno priporočava še večerno kopanje v enih izmed okoliških toplic: Moravske Toplice, Terme Lendava ali Terme Banovci, ki pa so že na drugi strani Mure, torej izven Prekmurja.

 

Sončni zahod na Goričkem


Ali sva koga prepričala, da bo šel na izlet na Goričko? 🙂 Midva gotovo še prideva!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!