Vipavska dolina – najlepši kotički in znamenitosti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Vipavska dolina je že sama po sebi, s svojo lego, prijetno klimo in naravo naravnost čudovita. Mnogi jo imenujejo kar slovenska Toskana. Midva jo redno obiskujeva že nekaj let in vsakič znova sva navdušena nad lepoto, ki se tu skriva. Tokrat sva se odpravila na izlet v Vipavsko dolino z novo Hondo Civic. Kdor naju pozna, ve, da sva navdušenca nad Hondinimi športnimi avtomobili. Trenutno sva lastnika Honde Civic 8. generacije, testirati najnovejši, še bolj športen model je bilo pa itak super 🙂 Če se vrnemo k temi: Vipavska dolina – izlet v Vipavsko dolino je izlet na lepše. Balzam za oči in dušo. Najlepše znamenitosti v Vipavski dolini pa so naštete spodaj.

pogled na Vipavsko dolino

Vipavska dolina – pogled od zgoraj

Mesto Vipava in izviri reke Vipave

Reka Vipava je nekaj čisto posebnega, saj ima deltast izvir! To pomeni, da je pravzaprav izvirov več, le-ti pa se potem združijo v eno reko. V poletni vročini, se ob izviru lahko človek prav lepo ohladi, edino opozoriti velja, da je v bližini vode tudi veliko komarjev! Samo mesto Vipava pa je prijetno, romantično mestece z nekaj čudovitimi baročnimi stavbami – najbolj poznan je Lanhtierijev dvorec.

Dvorec Zemono

Tudi dvorec Zemono je bil last rodbine Lanthieri, vendar ni bil nikoli stalno naseljen, pač pa so ga uporabljali le kot lovsko rezidenco. Danes bi lahko rekli, da je to najlepši kraj v Vipavski dolini, saj je lično urejen, dvignjen na manjši griček, ki ponuja razgled po dolini, v dvorcu pa je vrhunska restavracija Pri Lojzetu.

dvorec Zemono

Dvorec Zemono

Plezališče Vipavska Bela

Za plezalce je Vipavska Bela točka, kjer se je nujno treba ustaviti tekom izleta po Vipavski dolini. Plezališče Vipavska Bela je veliko, izbira smeri in raznolikost le-teh tudi. Nahaja se ob potočku Bela, ki skrbi za prijeten hlad v poletni vročini.

Grad Rihemberk

Grad Rihemberk se nahaja nekoliko izven Vipavske doline v smeri Krasa, vendar je tako čudovit, da ga le vključite v vaš izlet po Vipavski dolini. Več o gradu sva pisala v tejle objavi: Grad Rihemberk.

ženska hodi po cesti proti gradu. grad rihemberk

Grad Rihemberk

Izvir Hublja

Izvir potoka Hubelj je izredno impresiven. Voda namreč bruha skozi manjšo odprtino direktno iz skale in nato pade v nekaj metrov nižje ležečo strugo. Stvar si je smiselno ogledati v jesenskih ali zimskih mesecih, ko je vode veliko, poleti je vse skupaj bolj žalostno.

izvir hublja

izvir Hublja

Vas Vipavski Križ

Najlepša vas v Vipavski dolini je gotovo Vipavski Križ. Lahko bi rekli, da je Vipavski Križ kar ikona Vipavske doline. Stoji na manjši vzpetini in tudi ponuja čudovit razgled na dolino, poleg tega pa skriva tudi ogromno zgodovine. Sprva se je naselje imenovalo Sveti Križ, po 2. svetovni vojni pa ga je oblast preimonovala v Vipavski Križ.

vas na gričku: Vipavki Križ

idilična vas Vipavski Križ

Čeprav zelo majhna vas je Vipavski Križ v srednjem veku dobil mestne pravice, kar je bilo za tiste čase nekaj posebnega. S tem, ko so Križani postali meščani, jim ni bilo treba več plačevati davkov, poleg tega pa so lahko organizirali sejme in začeli trgovati. Leta 1563 pa je v cerkvi tukaj zbrane nagovoril sam Primož Trubar, kar obeležuje tudi spominska tabla. Poleg tega pa je v tem kraju živel tudi znan slovenski pridigar Janez Svetokriški (priimek je dobil seveda po kraju Sveti Križ). Danes v mestecu poleg lepih razgledov lahko vidimo kapucinski samostan ter dve cerkvi, predvsem pa je zanimiv sprehod skozi ozke uličice.

Gora nad Vipavsko dolino

Na severni strani Vipavske doline se dviguje visoka in dolga vzpetina, ki dosega približno 1000m nadmorske višine. Domačini ji pravijo Gora, njenim prebivalcem pa Gorjani. Tu zgoraj menda domuje burja, poleg tega pa je to kraj z najlepšimi razgledi na Vipavsko dolino, vzletno točko za jadralne padalce, pa tudi kar nekaj zelo zanimivih stvari najdemo tu.

PREBERI ŠE  Zipline v Planici

Cesta smrti Lokavec – Predmeja

Ja, tudi v Sloveniji imamo svojo cesto smrti! Cesta smrti v Sloveniji je cesta, ki povezuje Vipavsko dolino z Goro, to je cesta Lokavec – Predmeja. Ozka cesta, dolga približno 13km, vodi iz Lokavca (pri Ajdovščini) po mnogih serpentinah, skozi tunele, izklesane v skalo in se strmo vzpne do Predmeje. Vmes pa se vsake toliko odpre pogled na Vipavsko dolino. Res lepo, malo pa tudi adrenalinsko, predvsem zaradi ozkosti in odsekanosti ceste.

Otliško okno

V skale Gore so sonce, dež, sneg, led in kombinacija vsega tega izklesali naravno okno – Otliško okno nad Vipavsko dolino. Najlepše ga je obiskati zvečer in opazovati sončni zahod oz. sonce, ki s svojimi zadnjimi žarki posije skozi okno. Dostop do Otliškega okna je možen le peš: za hribolazce je pot speljana iz doline, za bolj ležerne pohodnike pa zadostuje kratek sprehod iz vasi Otlica do Otliškega okna samega.

sonce sije skozi Otliško okno

Otliško okno ob sončnem zahodu

Škraplje

Pri vasi Kovk lahko opazujemo še en kraški pojav: škraplje. Se še kdo spomni geografije in razlage, kako nastanejo škraplje? Kaj pa žlebiči, ste za to že slišali? Če je odgovor pritrdilen, potem lahko povem, da so škraplje le globlji in večji žlebiči. Za tiste, ki pa ne vedo, kaj so žlebiči, pa je celotna razlaga sledeča: škraplje so podolgovati, globoki žlebovi v apnencu, ki ni poraščen s travo ali gozdom. Ti žlebovi so nastali zaradi deževnice, ki je dolga leta tekla preko apnenca in počasi vanj rezala zajede – škraplje. In ta fenomen je viden tik ob cesti, ki vodi skozi vas Kovk.

škraplje kraški pojav

Škraplje nad Vipavsko dolino

Tole so za naju najlepše točke v Vipavski dolini in njeni okolici. Vipavska dolina je naravnost čudovita, ponuja tako naravne kot tudi kulturne znamenitosti, edino kar ji zaenkrat manjka, je kakšen kraj, kjer bi se človek poleti lahko vrgel v vodo 🙂 Vipavska dolina je super ideja za izlet po Sloveniji, pa naj bo to enodnevni izlet po Sloveniji ali pa krajši oddih.

Ostali izleti po Sloveniji

Letos pa sva se odločila, da Slovenijo še bolj natančno raziščeva in jo predstaviva na blogu. Tako je bilo odkrivanje Vipavske doline že najino tretje tako potovanje. Prvič sva se marca odpravila v Prekmurje, junija pa sva raziskovala Koroško. Še več izletov pa prihaja kmalu. Vse ideje za izlete po Sloveniji najdete v kategoriji IZLETI PO SLOVENIJI.

ženska stoji ob ograji, pod njo razgled na Vipavsko dolino

Slovenija je čudovita <3

Ampak izlet v Vipavsko dolino je bil nekaj posebnega, saj sva za to priložnost dobila tudi testno Hondo Civic, letošnji model. Na sploh so nama zelo všeč športni avtomobili in tako sva zadnjih nekaj let ponosna lastnika Honde Civic 8. generacije. Sicer na potovanjih pogosto športen avto zamenjava za terenca, ampak ni ga čez najino Hondo. Letos pa je na tržišče prišel nov model, še bolj divji, še bolj športen! AC Mobil v Ljubljani nama je za vikend posodil metalik sivo mrcino, z navitim 1500 ccm bencinskim motorjem,  turbino in kar 180 konjskimi močmi! Da o notranji opremi in aerodinamiki tega avtomobila sploh ne govorim! Noro! (vse to je napisala Katarina, malo pa se spozna na avtomobile, ane? :))

Torej, hvala AC Mobil, ki so nama posodili tako hud avto za ta izlet. Lahko si predstavljate, kako so se ljudje obračali za nama 😀

moški in ženska stojita ob avtomobilu Honda Civic, v ozadju dvorec Zemono

Testna Honda Civic 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena