Planina Zajamniki – lahka pohodniška pot na Pokljuki

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Pokljuka je že dolga leta najina priljubljena izletniška destinacija. Navadno je bila sicer to najina izhodiščna točka za kakšen hribovski vzpon. V zimskih mesecih pa se bolj drživa ravnin in nižin in tako sva se že nekajkrat odpravila na planino Zajamniki. Pot ni zahtevna, razgledi na koncu pa so čudoviti: Julijske Alpe, Bohinjsko jezero in pa pastirske koče – to je planina Zajamniki.

Planina Zajamniki ob sončnem zahodu

Planina Zajamniki ob sončnem zahodu

Planina Zajamniki – ideja za izlet po Sloveniji

Planina Zajamniki se nahaja približno 1h hoda od Rudnega polja na Pokljuki. V poletnih mesecih se tam pasejo krave in v pastirskih kočah se da kupiti sveže kislo mleko ali druge planinske dobrote. V zimskih mesecih pa je to mirna, tiha, snežna idila. Za tale izlet po Sloveniji potrebujete približno pol dneva časa. Avto parkirajte na parkirišču Rudno polje, od tam pa sledite oznakam oz. opisu poti do Zajamnikov (glej hribi.net). Hoje je za dobro uro. Sprva se hodi po planini, potem se zavije v gozd, kjer se ni težko izgubiti, na koncu pa pridemo spet na jasno in nas le še nekaj korakov loči od planine Zajamniki. Za najlepši razgled se splača povzpeti do čisto zadnje pastirske koče, ki je tudi nekoliko dvignjena nad ostale.

pastirska koča na vrhu hriba, planina zajamniki

Najboljša razgledna točka je tam gor 😉

Samo v letošnji zimi sva bila na Zajamnikih dvakrat. Enkrat sva šla opazovat sončni zahod, drugič, ko pa je bilo že nekoliko več snega, pa sva šla uživat snežene radosti in preverjat teren za prihajajoče goste iz tujine. Saj ne, da se je potem zgodila karantena in je to vse propadlo, ampak midva sva se imela obakrat fino.

dve postavi opazujeta sončni zahod na planini Zajamniki. Pokljuka.

S sestrico opazujeva sončni zahod, planina Zajamniki, Pokljuka

Fotogalerija

Več o planini Zajamniki pa naj vam povedo fotografije spodaj. Uživajte.

Ne morem pa mimo ene prošnje za vse, ki boste šli do planine Zajamniki oz. na Pokljuko. To je del Triglavskega nacionalnega parka in tam veljajo določena pravila. Npr. da morajo biti psi na vrvicah in da so droni na Pokljuki prepovedani. Zato, da lahko vsi uživamo naravo, je pač treba spoštovati nekatera pravila. Hvala, ker jih spoštujete.

zvezdnato nebo nad gozdom. Pokljuka

Nočno nebo nad Pokljuko

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena