Izlet v Prekmurje – od Murske Sobote do Lendave

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Prekmurje se zelo redko znajde na seznamu obiskanih krajev v Sloveniji – pa ne samo med tujci, ampak tudi med nami, domačini. Pa sva si rekla, da je temu treba narediti konec in našo severovzhodno regijo dodobra raziskati. Izlet v Prekmurje je sestavljen iz dveh delov. Prvi del poti je bil iz Murske Sobote proti Lendavi in še marsikaj lepega vmes, drugi del pa je bilo Goričko, ki je opisano v naslednji objavi.

Kje se ustaviti na poti iz Murske Sobote do Lendave (izlet v Prekmurje)

zemljevid Prekmurja

Zemljevid najine celotne poti po Prekmurju

 Murska Sobota

Najina začetna in končna točka izleta je bila Murska Sobota. Načeloma ne ponuja (za naju) posebno privlačnih znamenitosti, ampak bar BUNKER je pa definitivno vreden ogleda. Zanimivo in domiselno urejen lokal z dobro hrano in veliko vrstami piva je menda pravi hit v Murski Soboti.

lokal bunker, Murska Sobota

Lokal Bunker je trenutni hit v Murski Soboti

Veržej – kraj mlinov in rokodelstva

Če smo čisto natančni, Veržej ne spada v Prekmurje, pač pa leži v Prlekiji, na drugi strani reke Mure. Ampak ker je res samo čez mejo, ga bova opisala tule.

Babičev mlin

Babičev mlin je še delujoči mlin na Muri, ki obiskovalca popelje v drug kraj in čas z omamnimi vonjavami sveže mlete moke ter pogledom na vrtenje mlinskih koles, jermenov in na koncu s skladovnicami moke v velikih vrečah. Mlin je zanimiv tudi zato, ker je to še edini ohranjen in delujoč plavajoč mlin na Muri.

babičev mlin na reki Muri

Delujoči Babičev mlin na Muri

Kaj natančno pa pomeni plavajoč mlin? Dejansko ta mlin lebdi na vodni gladini in je pritrjen pa le na stavbo na kopnem! Vse to pa zato, ker je reka Mura znana po nihanjih vodostaja in pogostih poplavah. Dokler še niso imeli plavajočih mlinov, je vsaka narasla voda podrla oz. odnesla s seboj celoten mlin. Sedaj, ko pa imajo plavajoče mline, se le-ti lahko dvigajo ali spuščajo skupaj z gladino vode.

vreče sveže mlete moke in ostalo orodje za delo v mlinu.

Notranjost mlina. Veste, kako diši. Seveda sva kupila nekaj kilogramov moke 😉

Rokodelski center Duo

Poleg mlina pa v Veržeju priporočava še ogled rokodelskega centra Center Duo, ki združuje rokodelce iz celotne regije. Glavne dejavnosti so lončarstvo, slamarstvo in kovaštvo. Tam lahko opazujete profesionalce, kako izdelujejo rokodelske izdelke, ali pa se preiskusite sami.

ženska oblikuje posodo iz gline

Lončarka pri delu

Zunaj, na njihovem vrtu pa si obiskovalec lahko pogleda ZEMLJANKE – bivališča starih Slovanov na tem področju, ki so imela približno 50cm globoko jamo, v kateri so ljudje spali ter špičasto slamnato streho. Ena replika zemljanke je izpred 1000  let, ostale pa so modernizirane in namenjene za prenočevanje turistov.

Turistično naselje modernejših zemljank

Turistično naselje modernejših zemljank

 Mlin na Muri in Otok Ljubezni

Nedaleč od Veržeja, na drugi strani reke Mure se nahaja še en plavajoči mlin, ki pa ne obratuje več, pač pa je tam samo za turistične namene. Bolj zanimiva in še vedno uporabna stvar pa je brod, lesen splav, ki še danes prevaža potnike in avtomobile (tudi traktorje) z ene strani reke na drugo! Na sredini reke Mure je Otok Ljubezni, lepo urejen park za piknike ali kratke sprehode.

Beltinci

Beltinci so znani po graščini rodbine Baffy, ki izvira iz 13. stoletja. Graščina je danes gostiteljica različnih razstav in poročnih prostorov. Grad Beltinci pa ima še eno zanimivost: park pred graščino ima razstavo najrazličnejših starodobnih koles, ki jih lahko tudi preiskusite – tako za silo. Zanimiva je tudi cerkev v Beltincih, ki stoji nasproti gradu.

Cerkev v Odrancih s pestro zgodovino

Cerkev v vasi Odranci je simbol neuničljivega upanja, pravi napis ob vhodu v cerkev. Poglejmo dogajanje od polovice 20. stoletja dalje, da boste vedeli, zakaj je temu tako: načrte za današnjo cerkev je naredil Plečnikov asistent Janez Valentinčič leta 1946 –  v času komunističnega režima, ki seveda ni bil naklonjen gradnji novi sakralnih objektov. In tako gradnja cerkve dolga leta ni in ni stekla. Oblasti so zidavo prepovedale, omejevale, na neki točki celo zaplenile material … Domačini so postavili začasno leseno cerkev – dokler končno gradnja ni bila mogoča.

cerkev v Odrancih: cerkev s tremi okroglimi zvoniki

Današnja cerkev v Odrancih

Ker nesreča nikoli ne počiva, se je pri zidavi kupole zgodila huda delovna nesreča, ki je terjala 8 življenj. Ti nesrečniki so sedaj napisani na vseh osmih stebrih oktagonalne kupole, v spomin na to nesrečo. Počasi je cerkev dobivala današnjo podobo, ampak res počasi. Zadnja dela na cerkvi so bila končana šele pred približno 10 leti, ko so dogradili še zvonike! Ne samo, da je to sedaj končno župnijska cerkev, ampak je tudi arhitekturno pomembna stavba z veliko umetniško vrednostjo: notranjost cerkve je namreč poslikana z največjo stvaritvijo (po površini) znanega slovenskega slikarja Staneta Kregarja. Zagotovo vredno ogleda!

notranjost cerkve v Odrancih: oktagonalna cerkev s kupolo

Čudovite freske v notranjosti

Bučno olje – kmetija Premoša

Vas Turnišče je načeloma poznana po izredno stari gotski cerkvi, ampak naju je veliko bolj navdušila kmetija Premoša in njihovo bučno olje, ki mimogrede, božansko diši.

PREBERI ŠE  Izlet v Zasavje: najvišji dimnik v Evropi, premogovniki, hribi ...

Kako najti kmetijo Premoša: peljete se skozi vas Turnišče in poiščete osnovno šolo. Nasproti šole je ob cesti križ in ob njem križišče. Pri križu zavijete z glavne ceste in se po ozki cestici peljete skozi mali gozdiček, takoj za njim pa je kmetija. Ali drugače povedano: za nosom! Ker okrog kmetije res noro diši po praženih bučnih semenih! Vsa navdušena sva takoj kupila steklenico bučnega olja, nato pa še povprašala, kako ga sploh pridelujejo.

moški lepi etiketo na sveže ustekleničeno bučno olje.

Sveže ustekleničeno bučno olje

Pridelovanje bučnega olja

Razlaga je bila sledeča: potem ko buče pripeljejo s polja jih je potrebno ločiti na “meso” in semena. Semena se zmelje v pasto, kar traja 15 min, nato se 45 minut pražijo pri 120°C, iz paste pa potem pri zelo visokem tlaku iztisnejo olje. Prelijejo ga v večje sode, kjer se počasi ohlaja. Ko sva midva naročila najino steklenico bučnega olja, so nama direktno nalili direktno iz soda in pred najinimi očmi zapakirali. Ha, to pa je vip postrežba! 🙂 S kmetije sva odšla z okusom bučnega olja in vonjem praženih semen! To stvar je pač treba doživet, da jo razumeš.. 😉

Pridelava bučnega olja

Sveže stisnjeno bučno olje teče v zbiralnike

Lendava – mesto odlične hrane in lepih razgledov

Lendava je drugo največje mesto v Prekmurju, stisnjeno čisto v “kljun” naše slovenske kokoške in je najbolj poznano po tipični prekmurski hrani – bograču. V mestu samem je ena stavba posebaj zanimiva in vredna ogleda: Center za promocijo in razvoj. Stavba je delo madžarskega arhitekta, ki je pri svojih projektih poskušal posnemati naravo in vpeljevati kulturne značilnosti v arhitekturo. Tako je ta Center po obliki podoben okoliškim Lendavskim goricam, na fasado pa je dodal elemente iz mitologije in s tem poskrbel za zgodbo, ki jo stavba sedaj pripoveduje.

Vhodna dvorana v Lendavski koncertni dvorani

Vhodna dvorana v Lendavski koncertni dvorani

Okolica Lendava je značilno gričevnata in prerasla z vinogradi, izmed katerih “štrli” ven razgledni stolp Vinarium, ki za 7€ ponuja razgled daleč na okoli.

grički preraščeni z vinogradi. Lendavske gorice

Lendavske gorice

Aja, pa še ena pomembna informacija! Konec avgusta je v Lendavi bogračfest – festival, ki poteka na glavni ulici v mestu in kjer se da poskusiti najboljše bograče in drugo prekmursko hrano.

Dodatek: lončarstvo v Filovcih in hiša Orhidej

Na tej poti sta še dve zanimivi stvari: hiša orhidej (Ocean Orchids) in pa kmetija Bojec, kjer ohranjajo tradicijo lončarstva v Prekmurju. O tem sva pisala v objavi Uživam tradicijo, ki so jo lahko preberete tule. Vsekakor pa vredno obiska.

Muzej na prostem Filovci
Muzej na prostem Filovci
lončarjenje Filovci
Lončarjenje zgleda res preprosto, dokler ne poskusiš sam 🙂
prekmurska gibanica
Najin izdelek! Prekmurska gibanica na kmetiji Bojec
Iz Lendave sva izlet po Prekmurju nadaljevala v smeri Goričkega. Nadaljevanje lahko prebereš v naslednji objavi: Goričko, od kod lepote tvoje.

Komentiraj

2 komentarja

janja 06/2020 - 10:00

pozdravljena, kje sta dobila kontak za izdelavo gibanice na kmetiji Bojec. lp Janja

Odgovor
lahkihnognaokrog 06/2020 - 11:17

Živjo, za izdelavo gibanice se je treba dogovoriti vnaprej. Kontaktirajte družino Bojnec http://www.bojnec.com.
Srečno!

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena