Štanjel – čarobna vasica na Krasu

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Štanjel … slišala sva že zanj, videla sva oznake ob avtocestnih izvozih, menda je zelo lep kraj, saj hodijo ljudje iz vseh koncev tja na poroke. Pa ko sva bila ravno v teh koncih, sva si rekla, zakaj pa ne, greva pogledat to “čudo”.

pogled skozi tunel na kamnito cerkev, vas Štanjel

Štanjel

Štanjel – kraška vasica

Kar sva videla, naju je očaralo. Ozke uličice, kot v kakšnem italijanskem mestecu, kamnite hiše in pa rože, povsod rože! Ter mir in nikjer nikogar! Če že primerjamo z Italijo … ko sva se sprehajala po Štanjelu, sem Roku rekla: Če bi bilo tole kje v Italiji, bi bile vse te hišice ob ulicah polne trgovin, ki prodajajo raznorazno šaro, kao starinske spominke”. Kot na primer v San Marin – tam so nama poskušali prodati čisto vse: od dizajnerskih ur, nakita, po meri narejenih oblek, do antičnega orožja, mučilnih naprav in najbolj bednih spominkov. Hvala bogu se to pri nas še ne dogaja! Tako sva v miru lahko prehodila Štanjel in občudovala razglede in z vrtnicami preraščene balkone.

Ferrarijev vrt

Najlepši del Štanjela je seveda Ferrarijev vrt. Ampak še preden sva prišla prav do vrta, sva se “zataknila” v češnjevem drevoredu. Namreč, Štanjel sva obiskala ravno konec maja, ko je sezona češenj. Rok je plezal po drevesih in nabiral sadeže, ki so še ostali in  jih niso pobrali obiskovalci pred nama. Mmmm, te češnje so bile najboljše, kar sem jih kdaj jedla! 🙂

ženska v dlani drži češnje

Češnje!

Ferrarijev vrt je načrtoval znan slovenski arhitekt Maks Fabiani, naročnik pa je bil gospod Ferrari, ki je v Štanjelu želel imeti svojo podeželsko vilo z lepim vrtom. Najlepši del vrta je ovalni bazen z otočkom, beneškim mostičkom in votlino – grotto. Kras je znan kot suha pokrajina, zato so bili bazen in fontane kar malo drzna poteza. A dejansko je bazen tudi zbiralnica deževnice, ki se potem po posebnem vodovodnem sistemu razteka po celem vrtu in hkrati z vodo oskrbuje tudi vilo.

ferrarijev vrt v Štanjelu

Ferrarijev vrt – pogled na ovalni bazen

Čeprav sva si mestece ogledala na hitro, nama je bilo izredno všeč. Tako zelo, da sva že začela razmišljati, če bi si morda tu kupila vikend … no, ja … če bi nama kdo dal kredit … tako pa samo sanjava 😀

cesta, ki vodi proti obrambnemu stolpu

Ko sonce pokuka izza obzidja v Štanjelu

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena