Kje je najlepši razgled na Bled?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Bled kot biser Slovenije dobiva veliko pozornosti s strani turistov in seveda tudi fotografov. Vsak želi narediti najlepšo fotografijo našega edinega otočka sredi jezera pod Alpami. Razgled na Blejski otok je lep skoraj od povsod, ampak izpostavila bi nekaj kotičkov, malo dvignjenih nad jezero, ki ponujajo res NAJLEPŠI razgled na Bled. To so Mala Osojnica, Velika Osojnica in Ojstrica ter Babji zob. Spodaj vam predstavim vsakega posebaj in pot do njih.

Blejski otok

Pravljični Bled

Najlepši razgled na Bled

Spodaj so opisani štirje hribi nad Bledom, ki ponujajo prekrasen razgled na Bled. Kateri je najlepši? Težko se je odločiti. Ojstrica ima na skalnatem vrhu klopco, sam vrh pa je nekoliko odmaknjen od ostalih. Velika Osojnica je najvišja, ampak hkrati tudi najbolj oddaljena, tam pa stoji tudi slavna klopca ljubezni. Mala Osojnica je najnižja, ampak tudi najbližje jezeru, Babji zob pa nekoliko nepoznan in zato manj obljuden. Midva sva se odpravila na vse štiri vrhove in se sama prepričala, kakšni so razgledi.

Razgled na Bled št. 1: Ojstrica

Ojstrica je 611m visok hrib, osamelec nad Bledom. Pot se začne levo od kampa Zaka in se potem strmo vzpne na Ojstrico. Pot je sicer strma, ampak gre po gozdu, ni nevarna ali izpostavljena, prehodimo pa jo v slabe pol ure (bolje rečeno: 20 minut). Tik pod vrhom je nekaj skal in celo jeklenic, ampak jih načeloma ne potrebujemo. Višinska razlika po poti je le 100m, tako da res ni hudega. Vseeno pa priporočam pohodniško obutev in opremo. Na vrhu Ojstrice se nam odpre prekrasen razgled na Bled. Klopca na skalah, dol pa jezero, otoček, v daljavi Alpe.

Razgled na Bled št. 2: Velika Osojnica

Velika Osojnica je najvišji izmed razglednih hribčkov v neposredni okolici Bleda. Visoka je kar 756m, a je tudi najdlje od jezera. Na vrhu Velike Osojnice je tista slavna klopca ljubezni, zaradi katere se večina ljudi povzpne sem gor.

klopca ljubezni nad Bledom. Moški in ženska sedita na klopci z izrezljanim srcem

Klopca ljubezni na Veliki Osojnici

Pot na Veliko Osojnico se začne v Veliki Zaki. Prvi del poti je pravzaprav enak poti za na Ojstrico. Dejansko je Ojstrica le nekaj metrov (približno 5 minut hoje) iz poti na Veliko Osojnico. Tudi ta pot gre ves čas po gozdu, na začetku se vzpne precej strmo, potem pa gre malo bolj zložno do vrha. Za pot si vzemite približno 45 minut, na poti pa boste naredili slabih 300 višinskih metrov.

Bled: blejski otok s cerkvico sredi jezera

Razgled z Velike Osojnice

Razgled na Bled št 3: Mala Osojnica

Hrib Mala Osojnica je visok le 691m in je najbližje Blejskemu jezeru, zato nekateri menijo, da ponuja najlepši razgled. Vzpon na Malo Osojnico ni (pre)zahteven.

Mala Osojnica nad Bledom

Nor sončni vzhod nad Blejskim jezerom

Kako na Malo Osojnico

Izhodišče je lahko kamp v Zaki ali pa Dom muzealcev (koordinate: 46.358763, 14.084567), ki je nekoliko bližje cesti. Od kampa v Zaki je na Malo Osojnico približno 45 minut hoje, pot pa nas pelje mimo Ojstrice in na Malo Osojnico “od zadaj”. Po tej isti poti pridemo tudi, če gremo na Malo Osojnico z Velike Osojnice (približno 20 minut hoje). Od Doma muzealcev pa lahko izbiramo med dvema potema: bolj direktno in strmejšo pot ter položnejšo, ki gre nekoliko naokoli. Za položnejšo pot greš od parkirišča samo naravnost naprej po cesti in se potem priključimo poti iz Zake. Ta pot traja približno pol ure in gre ves čas po gozdni poti.

sončni vzhod na Bledu, Mala Osojnica

Smerokaz za pot na Malo Osojnico

Za strmejšo, ampak krajšo pot pa je treba od parkirišča iti nekaj korakov nazaj do razcepa, kjer je tudi smerokaz za Osojnico in Ojstrico. Slediti je treba znaku za Osojnico in potem samo naprej poti ter za markacijami s številko 6. Ozka potka pelje cik-cak do vrha. Vmes se je treba tudi prijeti za jeklenico, čisto na koncu pa nas čakajo kovinske stopnice. Čeprav je vzpon kratek – le 20 minut, pa je potrebna primerna obutev, ravno zaradi izpostavljenega predela ob jeklenicah in po stopnicah. Na vrhu pa … ta-dam, nor razgled!

Razgled na Bled št. 4: Babji zob

Babji zob je vzpetina nad vasjo Kupljenik. To je nekoliko izven Bleda v smeri Bohinja. Babji zob je visok 1128m in je tako dejansko najvišji izmed opisanih hribov. Babji zob je znan po svoji škrbini (zobu), ki ga opazimo že z avtoceste, ko se peljemo proti Bledu. Pot na Babji zob traja približno 1,5h, dvignemo pa se za približno 500 višinskih metrov. Pot je lepa, urejena potka, na nekaj mestih nekoliko odprta (prepadna), ampak le za nekaj korakov, potem pa se vrnemo v gozd, na varno. Najlepši razgled na Bled dobimo še na poti do vrha, kjer je tudi klopca. Sam vrh Babjega zoba pa je že obrnjen v smeri Bohinja in nam tako ponuja tudi čudovite razglede na Bohinjske gore, Triglav in Karavanke.

Razgled na Bled

Razgled na Bled z Babjega zoba

Po sončni vzhod na Malo Osojnico nad Bledom – najina prigoda

Hrib je obrnjen proti vzhodu in je zato idealen za opazovanje sončnega vzhoda. In to me pripelje k najini izkušnji: dnevi se krajšajo in sonce vzhaja vedno kasneje. To pomeni, da ne bo treba vstati ob tako nečloveški uri, če želiva opazovati sončni vzhod nad Bledom. Tudi vreme za zadnjo oktobrsko soboto je bilo napovedano lepo in jasno, zato sva budilko nastavila na še vedno (pre)zgodnjo uro: 5:00.

sončni vzhod na Bledu, Mala Osojnica

Nebo tik pred sončnim vzhodom, Bled, Mala Osojnica

In seveda se je že tu zataknilo. Nisva mogla vstati, počasi sva se odpravljala in od doma štartala z 20-minutno zamudo. Katarinina težka noga je na avtocesti nadoknadila zamujeno in na izhodišču sva bila ob 6:30, kot sva planirala. Hitro obujeva gojzerje in se v popolni temi s svetilkama na glavi zapodiva v hrib. Hodiva, sopihava … “Rok, a greva sploh prav?” Dan se je že začel delati, ko sva ugotovila, da sva zgrešila! Navigacija pravi, da sva vzporedno s pravo potjo. Nič, greva kar prečno, da ne bova hodila vso pot nazaj do parkirišča. In tako sva se potikala skozi podrast, plezala čez veje, tavala v trdi temi, dokler nisva prišla na pravo pot.

PREBERI ŠE  Najlepši zimski izleti v Sloveniji

Ampak takrat je bilo že tako svetlo, da bi zamudila vse lepe jutranje trenutke, če bi hodila še više. Na srečo je razgled na jezero lep tudi s poti. Ustavila sva se poleg skupine glasnih Azijcev, ki so očitno tudi obupali in vsak s svojim ogromnim fotoaparatom že fotografirali Bled. Rok jih je najprej okregal, da se v hribih ne dere tako glasno, nato pa se je uživancija začela. Barve na jezeru so se prelivale od temno modre do rožnate, sonce izza hribov je barvalo oblake na nebu … bilo je magično … dokler nas niso začeli preletavati droni. Joj, s svojim frčanjem so pokvarili vso romantiko.

sončni vzhod na Bledu, Mala Osojnica

Katarina obsijana s prvimi sončnimi žarki


Ko je sonce vzšlo, sva se vzpela še do vrha Male Osojnice. Klopco so zasedli Avstrijci z droni, midva pa sva našla svoje mesto nekoliko naprej, se vrgla v jesensko listje in uživala v zajtrku z najlepšim razgledom na Bled.

LAhkih nog naokrog Rok in Katarina

Za zajtrk s takim razgledom se je splačalo tako zgodaj vstat


PS: poleg samega Bleda je v bližini še
Blejski vintgar, ki je tudi vreden ogleda.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena