Kamniška Bistrica – izlet v prekrasno naravo

by Katarina

Kam na izlet v Ljubljani ali okolici? Če imava bolj malo časa, ali pa se nama ne da nekam blazno visoko v hribe, je najina prva izbira Kamniška Bistrica (in okolica). Morda si mislite, da tam pa res ni nič posebnega. Precej temna dolina, nad njo pa visoki in strmi hribi. Napaka. Kamniška Bistrica ponuja veliko lepega, enostavne sprehode tudi za tiste manj pohodniške duše ali pa izhodišče za tazaresne vzpone v Kamniške Alpe (Kočna, Grintavec, Skuta …). Kaj je torej v Kamniški Bistrici za videti, vam poveva v spodnji objavi.

ženska na lesenem mostičku

Mostiček nad izvirom Kamniške Bistrice

Kamniška Bistrica – izlet za vsakogar

Kaj si pogledati v Kamniški Bistrici, kam zaviti, da boste kaj lepega videli. Evo, tukaj vam bova predstavila tiste najbolj zanimive stvari v teh koncih.

Slap Orglice

To je verjetno moje prvo in najpogostejše srečanje s Kamniško Bistrico. Že od malega smo z družino hodili do slapu Orglice. Kot otroci smo bili itak nori na vodo in potem smo tam v mrzlih potočkih premetavali kamenje in spreminjali tok potočka. Več o slapu Orglice lahko preberete v ločeni objavi:

PREBERI ŠE  Slap Orglice - skriti slap pod Kamniškimi Alpami
slap Orglice

Slap Orglice

Soteska Predaselj

Soteska Predaselj je bilo pravo presenečenje za naju. Že od malega hodiva v Kamniško Bistrico, vedno smo se peljali tam mimo, ampak nikoli ustavili. Vse do nedavnega. In ko sem videla to lepoto pa čisto ob glavni cesti, res nisem mogla verjeti svojim očem. Tako blizu, a tako nepoznana.

soteska predaselj - reka, ki teče preko skal v smeri soteske

Kakšna turkizna voda in kakšna soteska!

Soteska Predaselj (imenujejo jo tudi soteska Predoselj) je nekoliko manjša verzija Soških korit, ampak enako lepa. Morda še toliko bolj, ker je res skrita, nepoznana, a hkrati zelo dostopna. Ozko sotesko, skozi katero teče turkizno zelena čista voda, se da videti ali z lesenega mostu, torej od zgoraj. Lahko pa se spustimo po lesenih stopnicah dol in si jo pogledamo od spodaj. Nama je vzelo sapo. Res, kakšne črne, visoke skale, skozi katere se zajeda rečica Kamniška Bistrica. In kakšna barva reke. Mrzla, ampak kristalno čista!

Izvir Kamniške Bistrice

Na koncu ceste v Kamniško Bistrico je planinski dom, ob njem pa še ena turkizno zelena voda: Kamniška Bistrica, tokrat ob svojem izviru. Od daleč deluje kot plitko umetno jezero, če pa gremo bližje oz. malo naokoli tega jezera, pa vidimo, da voda pravzaprav izvira izpod skal, precej velikih balvanov, preraščenih z mahom ali pa kar smrekami.

kamniti most v kamniški bistrici

Izvir Kamniške Bistrice je eno tako umetno jezero z noro lepo turkizno barvo vode

Plečnikova arhitektura: lovski dvorec kralja Aleksandra

Si lahko predstavljate, da v dolini tik pod Alpami najdemo tudi arhitekturo našega največjega arhitekta, Jožeta Plečnika? Midva tega seveda nisva pričakovala. Pa vendar, Plečnik je zrisal lovsko kočo (oz. bolj dvorec) za kralja Aleksandra Karađorđevića. Zgrajena je bila v letih 1932-34 in je v bila za kralja Aleksandra kot odmik v naravo. Stavba je narejena v sozvočju z naravo in iz elementov, ki  so tudi sicer prisotni v dolini Kamniške Bistrice. Lahko bi tudi rekli, da je lovski dvorec neke vrste lesen paviljon na kamnitem podestu.

plečnikova arhitektura v Kamniški Bistrici

Lovski dvorec kralja Aleksandra v Kamniški Bistrici

Zgodba lovskega dvorca je precej žalostna. Namreč, kralj Aleksander je bil leta 1934 ubit v atentatu, zato ni uspel prav veliko uživati v teh koncih Jugoslavije. Kasneje so lovsko kočo nacionalizirali in uporabljali kot protokolarni objekt – sem je menda hodil tudi Tito na lov. Danes je lovska koča prazna in zaprta. Upajmo, da se kmalu najde nekdo, ki bo za to arhitekturno umetnino skrbel in jo uporabljal.

Velika planina

Na poti v Kamniško Bistrico se peljemo mimo gondole za na Veliko Planino, zato tukaj še par besed o Veliki planini. Midva sicer nisva pristaša vožnje z gondolo, rajši greva peš. Ampak za peš varianto pa Kamniška Bistrica ni pravo izhodišče, pač pa se je boljše peljati na Kranjski Rak oz. Volovjek in od tam naprej peš.

O Veliki planini tudi že nekaj piše na blogu, tako da si kar tam preberite:

PREBERI ŠE  Velika planina - ideja za izlet z gostom iz tujine
velika planina s pastirskimi kočami

Čudovita Velika planina

 

Upam, da sva vam s tole objavo dala kakšno idejo za izlet ali kratek pobeg v naravo. Kamniška Bistrica je res čudovita in vredna obiska.

moški in ženska ob reki oz. soteski predaselj

Najbolj naju je navdušila soteska Predaselj

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena