Ko se voda sveti – bioluminiscenca (Glistening Waters)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tale temna naslovna fotka z neko modro packo … kaj sploh je to? In kaj neki je bioluminiscenca, Glistening Waters … kr neki, ane? Si mislite kaj takega? Ne se ustrašit, vse bom razložila. Torej, kaj je bioluminiscenca, kje se jo da videti na Jamajki in, kaj moraš vedeti, da bo tvoje doživetje najboljše. Ja, o tem bom pisala.

Bioluminiscenca na jamajki

Modra svetloba, ki se je ustvarjala za našim čolnom je bioluminiscenca!

Teorija o bioluminiscenci

Začnimo z malo znanosti: BIOLUIMINISCENCA je naraven pojav, kjer živi organizmi oddajajo svetlobo. Še bolj natančno gledano gre v teh organizmih za potek biokemijske reakcije med luciferinom in luciferazo. Luciferin je protein, ki po cepitvi z encimom (luciferazo), oddaja svetlobo. Cela znanost? Sploh ne! Vsi gotovo poznate kresničke – tiste mušice, ki nam poleti lepšajo večere s svojo nežno svetlobo. No, kresničke so primer bioluminiscence. Drugi primer bioluminiscence so “glowworms”, svetleči črvi, ki živijo npr. na Novi Zelandiji in v Avstraliji. Tretji primer bioluminiscence pa je plankton, ki zasveti, če se prestraši oz. ga zmotimo in ga lahko vidimo tudi na Jamajki. Natančneje, na Jamajki živi plankton vrste Dinoflagellates.

Najverjetnejša razlaga, zakaj ta plankton sveti je, da se tako izogne predatorjem. Ali jih s svojo svetlobo prestraši, ali pa privabi druge predatorje, da napadejo žival, ki bi želela pojesti plankton. Vendar so to le ugibanja, točnega razloga še ne poznamo.

Modra bioluminiscneca dela črto za motornim čolnom

Bioluminiscenco vidimo najboljše, kadar se vozimo s čolnom. Takrat je modrina vode res opazna

Glistening Waters ali Luminous Lagoon na Jamajki

V bližini mesta Falmouth na severu Jamajke se nahaja majhen zaliv, imenovan Luminous Lagoon. Izredno plitka voda ter mešanje sladke vode iz reke Martha Brae ter Karibskega morja ustvarjata idealno okolje za bioluminiscenten plankton. Če gre verjeti spletu, naj bi bila populacija tega planktona tukaj na Jamajki največja na svetu. To pa pomeni tudi največ bioluminiscence na enem mestu, torej najsvetlejši odziv planktona na dražljaje.

Ogled planktona in bioluminiscence je možen le kot del organizirane ture (zgoraj je nekaj primerov, ki vključujejo tudi prevoz iz Montego Bay-a). Glistening waters je hotel, restavracija in agencija, ki vodi te oglede. Prvi čoln z obiskovalci izpluje v zaliv ob 18:45, zadnji pa ob 21:00. Rezervacije niso možne, vendar pa je vedno dovolj prostora za vse. Cena ogleda je 25 USD na osebo. Pravijo, da je plankton aktiven skozi vse leto in je vedno pravi čas za ogled bioluminiscence.

Seveda pa izlete do Luminous Lagoon organizirajo tudi številni resorti v bližini.

bioluminiscneca na Jamajki

Bioluminiscenco se najbolje vidi v čisto temni noči, ko ni ne lune, ne druge osvetljave. vir slike: wikipedia

Nasveti za ogled bioluminiscence:

  • Za ogled bioluminiscence izberi noč, ko bo luna najmanjša. Namreč, svetloba, četudi mesečina zna motiti oz. zmanjšati intenziteto svetilnosti planktona.
  • Prav tako je smiselno izbrati kasnejšo turo, ko je zunaj res že tema. Prva tura gre v zaliv že ob mraku, kar je morda nekoliko prezgodaj – po najinem mnenju.
  • Po močnem deževju se voda v zalivu ohladi in plankton se skrije. Zato je z ogledom planktona morda bolje počakati kakšen dan ali dva, da se vse plasti vode spet segrejejo.
  • Ko se boste vkrcevali na čoln, se usedite poleg motorja, tam se bioluminiscenco vidi najbolje.
  • Ko greste plavati s planktonom, pojdite v vodo med prvimi. Plankton namreč sveti samo ob prvih dražljajih, potem pa se umakne.
  • Fotografirati bioluminiscenco je praktično nemogoče. Čoln se ves čas premika, zato tudi tripod ne pomaga, svetloba pa je prešibka, da bi jo ujeli z navadnim, hitrim fotografiranjem. Je pa na vsakem čolnu tudi uraden fotograf, ki vas bo slikal in vam na koncu poskušal slike prodati po ceni 15 USD (sliko dobite na mail).
PREBERI ŠE  Reke, tolmuni in slapovi na Jamajki

Čeprav verjetno najine slike ne prepričajo, je obisk Glistening Waters vsekakor enkratno in nepozabno doživetje.

Katarina plava v temi in z rokami ustvarja bioluminiscenco

S plavanjem zmotimo plankton do te mere, da začne modro svetiti

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena