Kako brezplačno v letališke salone?

Brezplačen vstop v letališke salone z Diners kartico

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Vsak popotnik je že kdaj doživel situacijo, ko je moral več ur čakati na nekem letališču. Po možnosti še ponoči. Utrujen poskušaš zaspati na neudobnih letaliških stolih, glasno je, presvetlo je, klima piha na polno in te zebe. Vmes postaneš še lačen, pa so vse letališke restavracije tako presneto drage, da rajši ostaneš lačen. Znano? Nama še prevečkrat. Ampak odkar imava kreditno kartico Diners, se je najino čakanje na letališčih bistveno spremenilo. Namreč z Diners kartico lahko vstopava v letališke salone. Ja, to je tisti “lounge”, kamor gredo po navadi ta “fancy” potniki. Izkaže se, da letališki saloni sploh niso tako nedostopni in z Diners kartico greš lahko brezplačno v letališke salone! Kako točno to poteka? Razložim v nadaljevanju.

letališki salon v Istanbulu

Letališki salon – kako udobno preživeti čas na letališču

Omeniti velja, da je vstop v letališke salone možen tudi na kakšen drugačen način, ampak midva imava Diners kartico, zato bova opisala vstop z njo.

Letališki saloni ali lounge

Kaj sploh je letališki salon?

Letališki salon ali po angleško lounge je prostor na letališču, kamor lahko vstopijo samo določeni potniki. Lahko bi rekli, da je to neke vrste čakalnica, ki je opremljena z udobnimi sedeži, fotelji, kavči. V salonu strežejo hrano in pijačo, navadno imajo tudi svoja stranišča in svoj wifi. Potem pa je odvisno od posameznega salona, kaj vse še ponujajo. Nekateri imajo tudi tuš za goste, televizije, igrala za otroke, delovni kotiček, spa … In najboljši del tega je, da je vse to brezplačno. Ko si enkrat v salonu, načeloma ne plačaš ničesar več. Vse je zastonj! All you can eat/drink 😉

brezplačno v letališki salon. Popotnica bere revijo v letališkem salonu

Čakava v letališkem salonu …

Kako midva koristiva letališke salone?

Za naju vstop v letališki salon pomeni umiritev pred letom in pa nekoliko bolj kvaliteten obrok, kot bi bili sendviči na letališču ali pa sama letalska hrana. Sedaj že prav načrtujeva dan oz. potovanje z mislijo na to, da bova imela en obrok v letališkem salonu. Nedavni primer so bili Sejšeli. Zadnji dan sva potovala z otoka Praslin na Mahe, kjer naju je na ladji čisto namočilo (valovi so bili ogromni in so pljuskali po nama, da sva bila čisto mokra oz. slana). Potem sva šla na otoku Mahe še hodit v hribe, kjer sva se seveda še na polno spotila (vlaga na Sejšelih je res visoka). Tuš pred dolgo potjo domov bi bil zelo prikladen po takem dnevu, kajne? Že doma sva preverila, da ima letališče na Sejšelih salon, kamor lahko z Diners kartico tudi vstopiva. Preverila sva tudi, da ima salon tuše. In tako sva se pred dolgim letom nazaj domov v salonu stuširala in oblekla sveže obleke. Poleg tega pa sva se tudi lepo najedla. Idealno! Podobnih zgodb imava res veliko.

letališki salon v Katmanduju, Nepal

Brezplačen vstop v letališke salone, potem tudi brezplačne obroke

Tudi med prestopom pridno izkoriščava letališke salone. Namesto, da sva 6h zmrzovala na letališču v Abu Dabiju (kot sva pred leti na poti iz Vietnama), sva ob povratku iz Nepala v Abu Dabiju šla v letališki salon. Udobni fotelji, kjer sva lahko celo malo zadremala, ogromno hrane in pijače, da sva se oba najedla, pa imava zelo različne okuse. Napolnila sva svoje telefone in izkoristila internet za objave na socialnih omrežjih.

PREBERI ŠE  Kakšne so kaj cene na Jamajki

Brezplačno v letališke salone z Diners kartico

Ok, sedaj pa vam razloživa, kako sva sploh prišla do kartice Diners, in kako si jo lahko urediš tudi ti.

Ko sva menjala banko pred nekaj leti, sva v novem paketu pri Sparkasse dobila tudi eno leto brezplačne članarine za Diners kartico. Sprva sicer nisva vedela, kaj bi s to kartico, saj v osnovi še ene plačilne kartice nisva potrebovala. Ko pa sva izvedela, da imava s to kartico brezplačen vstop v letališke salone, pa sva začela nanjo čisto drugače gledati. Ker to, da greva lahko v salon, je res en ogromen plus pri nama, ki veliko potujeva. In od takrat sva ostala zvesta uporabnika kartice Diners.

Kartica Diners

Kartica Diners Club, kot je njeno polno ime je neke vrste kreditna kartica. Dobi jo lahko vsakdo, ki izpolnjuje pogoje za kreditno kartico, ne glede na to, komitent katere banke sicer je. Diners kartica ni vezana na banko, tako da vam tudi ni treba menjat banke. Preprosto izpolnite prijavo za kartico na spletu in v kakšnem tednu jo dobite po pošti.

v letališki salon z Diners kartico

Z Diners kartico imava brezplačen vstop v letališke salone

Poleg že omenjenih brezplačnih vstopov v letališke salone, imaš kot imetnik kartice Diners še številne druge ugodnosti. Stalni popusti v določenih restavracijah in trgovinah, ter občasne akcije (npr. D-torek, ko je na določen torek v mesecu poseben popust za imetnike kartic).

Vrste kartic Diners

Obstajajo različne vrste kartic Diners, ki imajo različne ugodnosti in posledično različno visoko članarino. Osnovna kartica omogoča dva brezplačna vstopa v letališke salone letno. V letališki salon greš lahko seveda večkrat, ampak nadaljnji vstopi se potem zaračunajo. Midva uporabljava kartico Style, ki omogoča 8 brezplačnih vstopov na leto. Obstajajo seveda še “boljše” kartice. Če jo želiš preiskusiti, ne želiš pa takoj plačevati članarine, lahko preko najine povezave dobiš Style Diners kartico z brezplačno članarino za prvo leto.

potni list, boarding pass in Diners kartica so obvezna oprema za na letališče

Brez Diners-a ne greva več nikamor 🙂

Kako s kartico Diners brezplačno v letališke salone?

Kdaj je vstop brezplačen in kdaj se plača?

Torej, kot imetnik kartice Diners imaš omogočen vstop v letališke salone. Namreč brez te kartice, pogoto v letališki salon sploh ne moreš. Glede na vrsto kartice imaš potem določeno število vstopov brezplačnih, nadaljnji vstopi pa se zaračunavajo. Cena se razlikuje med saloni, ampak v povprečju je med 25 – 35€. S kartico Diners lahko v salon pripelješ tudi “gosta”, npr. sopotnika, ki sicer kartice nima. Zanj se vstop vedno zaračuna. Prav tako lahko s to kartico v salon pripeljete tudi otroke. Odvisno od salona potem, kakšna je cena za otroka oz. do katerega leta je vstop brezplačen. Točne cene in ponudbo salonov midva preveriva na spletni strani Diners Club International.

Z Diners kartico v letališki salon

Z Diners kartico v letališki salon

Kako najdeš salon?

Ko si torej na letališču, poiščeš salon, ki je namenjen imetnikom Diners kartic. To lahko preveriš na spletni strani Diners club (jaz imam to spletno stran kar shranjeno med “priljubljenimi”) ali pa v aplikaciji Priority Pass. Tam lahko tudi prebereš, kaj salon ponuja, kakšna je cena, odpiralni čas in morebitna omejitev vstopa (včasih imajo maksimalno dolžino obiska salona, čeprav odkrito, naju še nikoli niso vrgli ven). Omeniti velja, da je navadno tako, da mora biti salon na istem terminalu, kot je tudi tvoj odhodni let. Recimo salon je na terminalu 1, tvoj let pa gre s terminala 3. V tak salon navadno ne moreš. Nama se je to zgodilo na letališču v Londonu Heathrow.

ženska v letališkem salonu

V letaliških salonih se spočijeva in najeva pred letom

Ko prideš na recepcijo salona, pokažeš svojo Diners kartico, potni list in boarding pass. Namesto fizične kartice Diners lahko pokažeš tudi QR kodo, ki jo dobiš v aplikaciji Priority Pass, ko se vanjo registriraš s svojo kartico. Pride prav, če jim kdaj ne deluje POS terminal (se nama je že zgodilo – na Maldivih nisva mogla v salon, ker jim POS terminal ni deloval, QR kodo pa so lahko prebrali). V primeru, da je treba za vstop v salon plačati, se to ne ureja na recepciji. Tam samo potegnejo kartico, vstop pa se potem obračuna ob koncu meseca na računu za Diners kartico.

PREBERI ŠE  Off road po jugu Afrike: izkušnja najema in vožnje terenca

Ko si enkrat v salonu, pa uživaj! Najej in spočij se pred oz. med leti 😉

kartica diners

Takih fotografij imava ogromno 🙂 vsakič, ko greva v letališki salon, sva res vesela, da sva odkrila Diners

Najini najljubši letališki saloni

V zadnjih letih sva obiskala kar nekaj letaliških salonov. Nekateri so res “za dol past”, noro dobri, nekateri so tako pač ok, žal pa sva bila tudi že v kakšnem, za katerega nama je bilo žal, da sva šla notri. Načeloma je pravilo tako, da večje kot je letališče, boljši so saloni. Manjša letališča imajo zelo majhne in nezanimive salone.

Prvi salon, ki sva ga obiskala je bil na letališču v Cuidad de Mexico (Mexico City) – Salon Premier Ciudad de Mexico (Domestic). Takrat nama je bil noro dober. Rok (Gorenjec) se ni mogel načuditi, koliko hrane in pijače je tam zastonj! Najedla sva se za nazaj in za naprej 😀. Naslednji in do sedaj res najboljši letališki salon sva doživela na letališču v Amanu, Jordanija – Crown Lounge. Rečem lahko samo WAW! Kakšna ponudba, koliko hrane, vse sveže pripravljeno. Lahko si naročil točno določeno pico/testenine in so ti to pripravili! Noro, res! Zelo lep je tudi salon v Istanbulu – IGA lounge, salon na dunajskem letališču na terminalu 1 – Vienna Lounge , pozitivno naju je presenetil tudi salon na Sejšelih – Salon Vallee de Mai ter salon na ljubljanskem letališču. Vendar naj opozorim, da se vstop v tega vedno plača (po pravilih Diners-a so saloni v domači državi plačljivi).

letališki salon na dunajskem letališču

Salon na dunajskem letališču nama je že kar domač 🙂

Če se da, se izognite salonu na letališču Sharm el Sheikh (Egipt), pa tudi v Meridi (Mehika), na letališču Male na Maldivih in Bakuju (Azerbajdžan) niso ravno vredni vstopnine.

Brezplačen vstop v letališke salone je nama spremenil način potovanj

Odkar imava Diners kartico, so najina potovanja z letalom postala malo manj naporna. Varčna kot sva, sva prej vedno nosila s seboj sendviče in druge prigrizke, sedela oz. ležala/spala sva povsod po letališčih – na tleh, na klopeh, v sede, zverižena na stolih. In če se je dalo, sva na letališče prispela zadnji moment, da ni bilo treba predolgo čakati. Odkar imava pa Diners kartico in z njo brezplačne vstope v letališke salone, pa sva z veseljem malo prej na letališču. Pred letom se malo umiriva v salonu, predvsem pa nekaj pojeva. Tako dostikrat letalske hrane sploh ne jeva. Nama je tole gotovo dvignilo potovanja z letalom na eno raven višje.

Če vas Diners zanima, lahko preko te povezave naročite svojo kartico (klasično ali Style) z brezplačno članarino. Po enem letu se boste pa odločili, če vam je tako super, kot nama in boste kartico obdržali, ali pa jo preprosto prekličete (brez stroškov).

PS: ta objava ni sponzorirana s strani Dinersa in je le odraz najinega mnenja in najinih izkušenj.

letališki salon - vstop z diners kartico

Vstop v letališke salone je nama spremenil način potovanj

Komentiraj

11 komentarjev

J 08/2023 - 0:00

Ponavadi so saloni od prevoznikov boljši kot tisti, ki jih imajo zunanji izvajalci.

Odgovor
Katarina 08/2023 - 6:31

Možno. Samo težje je notri pridet 😉 Navadno je dražje oz moraš biti član njihovega “members cluba”.

Odgovor
Matjaž 08/2023 - 8:39

Podobno ima Nova KBM, če imaš Premuim bančništvo. Dobiš LoungeKey in imaš potem proste vstope v izbrane Lounge. Je pa iz mojih izkušenj, čeprav pride prav, tisti v AbuDhabiju daleč najslabši.

Odgovor
Katarina 08/2023 - 12:24

Ja, vem, da obstajajo še drugi načini. Ampak NKBM ima precej višjo ceno (15eur na mesec za NKBM ali pa 5eur za Diners).
Verjetno še nisi bil v salonu v Sharm el Sheikhu 😉 ker v primerjavi s tem je salon v Abu Dabiju kot 5-zvezdični hotel 😉 Res je, da salon v Abu Dabiju ni med boljšimi, je pa čisto v redu. Sva videla že veliko slabših.

Odgovor
Igor 08/2023 - 8:55

Včasih je bila kartica Diners precej boljša, pa tudi precej nižja članarina je bila.
Zadnja leta se tudi seznam letaliških salonov precej zmanjšuje, nenehno se spreminjajo pogoji za vstop, itd. Ponekod sploh nimaš nobenega salona na voljo.

Zdi se mi, da se Diners splača edino če veliko potuješ (kot npr. vidva), ker drugače se mi zdi, da ni dovolj benefitov, ki bi odtehtali visoko članarino (po prvem brezplačnem letu).

Odgovor
Katarina 08/2023 - 12:20

Ne bi se strinjala. Seznam salonov se povečuje. Ravno z junijem so dodali okoli 40 novih salonov. Midva sva do sedaj še na praktično vseh letališčih našla salon. Se zgodi, da je na drugem terminalu in potem ne moreš vanj, ampak teh primerov je malo.
So tudi druge prednosti pri Dinersu. Recimo D torki, ko imajo določene trgovine popuste pri plačilu z Diners kartico. To pogosto koristiva (npr v Merkurju, Mr Petu …)
Ne vem, kako je bilo včasih, ampak meni je super, da ni več pogoja, koliko moraš s kartico porabit. Rajši imam članarino, pa vem, da grem lahko v salon brezplačno.

Odgovor
Franci 08/2023 - 10:43

Vrhunsko opisano. Tudi sam ne vem, zakaj sem čakal 10 let, preden sem izvedel za to. Sedaj pa že kakšnih 8 let z veseljem koristim tole. Se pa pogoji za vstope zaostrujejo. V Sloveniji imamo še vedno ene boljših, Avstrijci in Angleži, lastniki Diners kartic imajo zelo slabe. Izpostavil bi vrhunski IGA lounge v Istanbulu in svojih 8 brezplačnih vstopov šparam samo za obiske v njem. Tudi zagrebški je zelo prijeten.

Odgovor
Tina 08/2023 - 13:06

Ali ni vec tako, da moras imeti na leto vsaj 700€ nakupa z Diners? Naju so nazadnje zavrnili pred loungem ker tega zneska nisva dosegla.

Odgovor
Katarina 08/2023 - 13:15

Ne, tega ni več. Bila je omejitev na 2000eur porabe, ampak so to ukinili kakšno leto nazaj. Sedaj imaš določeno število brezplačnih vstopov glede na tip kartice in višino članarine.

Odgovor
Nina 09/2023 - 4:04

Mogoče vesta, če je možno koristiti vstope z diners kartico nekoga drugega, recimo starša, če jo le ta ima, a vstopov ne koristi? Ali se mora ob vstopu kartica ujemati z osebnim dokumentom?

Odgovor
Katarina 09/2023 - 9:32

Živjo,
hm, pomojem da ne. Ker pogledajo kartico, potni list in boarding pass. Lahko pa poskusiš in sporočiš, če so te spustili notri ;).

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena