Safari v lastni režiji: veliko (ne)koristnih nasvetov

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Med najinim planiranjem potovanja v Južno Afriko sva si želela, da bi kdo z nama delil koristne nasvete, namige, ki bi nama olajšali izkušnjo safarija v lastni režiji. Nekaj informacij sva našla pred potovanjem na internetu, veliko stvari pa sva spoznavala sproti. V spodnjem seznamu te stvari deliva z vsemi bodočimi popotniki, ki se na safari še odpravljate.

ženska z daljnogledom, safari park Kgalagadi

Prvo pravilo safarijev: nikamor brez daljnogleda!

Nasveti za safari v lastni režiji

  • NUJNO je imeti s seboj daljnogled.
  • Če želiš fotografirati živali, moraš imeti najmanj 300mm objektiv, vse kar je manj, je za solidno sliko živali premalo. Rok je za slikanje živali uporabljal teleobjektiv Nikon 80-400mm f/4.5-5.6D VR.
  • Safari zelo dobro opiše fraza, ki nam jo je povedal afriški znanec: “Practice your sitting” (prevod: vadite sedenje na mestu). Kar pomeni, da se živali najboljše opazuje tako, da se z avtom ustaviš ob napajališču z vodo (npr kje ob reki ali mlaki), ugasneš motor (!) in tiho čakaš, da pride kakšna žival. Tako lahko sediš tudi kakšno uro ali več, živali pa bodo prihajale in odhajale ali pa kar nekaj časa ne bo nobene … potem pa naenkrat pride cel trop ali kakšna redka žival. Potrpežljivost se tu gotovo izplača.
safari jeep, Hluluwe-iMfolozi, Južna Afrika

Turisti čakajo pri reki, park Hluhluwe-iMfolozi, Južna Afrika

  • Živali so najbolj aktivne ob času sončnega vzhoda in zahoda, zato se takrat safari najbolj splača. Sredi dneva večina živali počiva/se skriva v senci, kar pomeni, da jih je tekom oblačnega dne, ko sence niso tako izrazite, lažje opaziti.
  • Po parku vozi počasi! Omejitev je med 40-50km/h, ampak, če želiš videti kakšno žival, je treba voziti še počasneje.
  • Med vožnjo po parku moraš ostati znotraj avtomobila, tudi nagibanje iz vozila (skozi okno ali streho) je strogo prepovedano. Avto lahko zapustiš le na posebej določenih piknik prostorih – seveda pa prej preveri, da se kakšen lev ne skriva pod mizo ali za vrati stranišča.
  • Za vožnjo po slabših (makadamskih) cestah je priporočljivo spustiti pnevmatike na 1,5 bar.
žirafa v Afriki, park Kgalagadi, JAR

Žirafe so nam prečkale cesto

  • V vsakem kampu imajo posebno tablo, na kateri lahko obiskovalec označi na zemljevidu točke, kjer je videl kakšno večjo/redkejšo žival. Glede na to je dobro narediti načrt vožnje po parku za tisti dan.
  • Parki se zaprejo okoli sončnega zahoda in takrat moraš park zapustiti ali pa biti znotraj kakšnega kampa. Zamudniki plačajo visoko globo!
  • Vedno bodi na dovolj veliki razdalji od divje živali. Še posebej pomembno je to pri srečanju s sloni ali bivoli, ki se hitro razjezijo in lahko napadejo avto.
Kruger, slon na cesti

Slonu daj vedno dovolj prostora, saj radi napadejo avtomobile!

  • V avtomobilu ali v kampu nikakor ne imej jabolk, mangov ali pomaranč. To sadje namreč slonom neizmerno diši in se je že zgodilo, da je kakšen slon prevrnil avto, ko se je poskušal dokopati do sadja.
  • Večina kampov v parkih ponuja tudi organizirane safarije: npr. jutranji ali večerni safari ali pa peš-safari. V vseh primerih se v park podaš z vodičem, rangerjem, ki je izurjen v iskanju živali, hkrati pa zna povedati tudi veliko zanimivih podatkov o pokrajini, rastlinah in živalih v parku. Gotovo priporočava, da se odpravite na vsaj eno tako aktivnost.
walking safari

Walking safari, park Hlane

  • Če boš obiskal več parkov po Južni Afriki in Svaziju, se ti morda splača kupiti Wild Card, to je letna vstopnica, ki za nerezidenta JAR stane okoli 100€ in zajema vstopnine v skoraj vse južnoafriške in svazijske parke. Več podrobnosti o tej karti najdeš tu: LINK
  • Definitivno priporočava prenočevanje znotraj parkov. Res je posebno doživetje, ko zaspiš ob rjovenju levov, zbudi pa te žvrgolenje eksotičnih ptičev. In seveda, če si v kampu sredi parka, lahko tudi ponoči opazuješ živali, sicer za ograjo, a vseeno! Npr. vonj pečenega mesa je k našemu šotoru privabil hijene.
Kamp Two Rivers, safari park Kgalagadi

Kampiranje v parku Kgalagadi, Bocvana

  • Nastanitev v parku rezerviraj čim prej, ker je ponavadi hitro razprodana. Mi smo rezervirali 5 mesecev vnaprej in smo bili že zelo omejeni z izbiro.
  • Kampiranje v parkih je relativno poceni (pod 10€/osebo), vse ostale oblike nastanitve pa so bistveno dražje.
PREBERI ŠE  Nasveti za potovanje na Japonsko

 

Upava, da sva komu olajšala planiranje safarija v Afriki. Če pa te zanimajo nasveti za specifične parke, pa skoči na tole objavo: Safari parki v Južni Afriki in Svaziju – primerjave in nasveti.

zebra

Najlepše so seveda živali

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena