Nasveti za najem avtomobila

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Potovanje z avtomobilom nama predstavlja najboljši izkoristek časa in največ možnosti za raziskovanje novega kraja. Uživava namreč v tem, da si stvari ogledujeva s svojim tempom, da se lahko ustaviva kadar želiva in da z avtomobilom prideva do najbolj skritih kotičkov. Vse to nama omogoča najem avtomobila. In zato ni nič čudnega, če avto najameva praktično na vsakem potovanju in do danes sva pravzaprav že nehala šteti, kolikokrat sva avto najela 🙂 Ker svoja spoznanja in ugotovitve rada deliva, bova tule razkrila najine mini trike, na katere je treba biti pozoren ob najemu avtomobila. Torej, nasveti za najem avtomobila so …

s terencem v puščavo, Oman, nasveti za najem avtomobila

Z najetim avtom prideš do najlepših kotičkov. Na sliki: puščava Wahiba, Oman – nasveti za najem avtomobila

KJE NAJETI AVTO

Rent-a-car agencij je na spletu malo morje in verjetno ima vsak svojo najljubšo. Midva prisegava na nemško spletno stran BILLIGER MIETWAGEN (povezava), ki je pravzaprav iskalnik avtomobilov, tako kot je Skyscanner iskalnik letov. To pomeni, da Billiger Mietwagen najde avto, ki ga ponuja neka agencija oz. posrednik (npr. Hertz, Alamo …), vendar pa te potem ne preusmeri k temu posredniku, ampak rezervacijo in plačilo opraviš kar pri Billiger Mietwagnu. Ta spletna stran nama je všeč zato, ker se je do danes izkazala kot izredno transparenta, pokaže vse (skrite) stroške, zavarovanje avtomobila je jasno predstavljeno – točno piše, kaj pokriva in česa ne, ima možnost izbire le tistih avtomobilov, ki imajo vključeno polno zavarovanje (več o zavarovanju spodaj), ter možnost brezplačne odpovedi do 24h pred začetkom najema. Poleg tega pa je v večini primerov tudi najcenejša. No, skoraj vedno. Edino malo nemško je treba znati, da lahko uporabljaš to spletno stran 😉

najem avtomobila preko Billiger Mietwagen, nasveti za najem avtomobila

Print-screen strani Billier Mietwagen. Res je lepo pregledna 🙂 (Nasveti za najem avtomobila)

Kadar imava kakšne bolj specifične zahteve (npr. ko sva v Južni Afriki ali pa v Omanu želela najeti terenca ali pa ko sva v Salvadorju z najetim avtomobilom želela prečkati mejo), Billiger Mietwagen ne pride v poštev. Takrat začneva iskati lokalne ponudnike avtomobilov. Začneva z branjem blogov popotnikov, ki so po določeni državi že potovali, sledi iskanje na forumu TripAdvisor ter nato še vodiči Lonely Planet in The Rough Guide. Tam vedno najdeva seznam ponudnikov, ki jih potem poiščeva na spletu, jih prosiva za ponudbo. Zanimivo je, da lahko tako osebno povpraševanje prinese kar nekaj popusta.

Kako sva v Omanu najela smešno poceni terenca, lahko prebereš tukaj: Najcenejši rent a car v Omanu.

Ford Ranger v Lesotu, Sani Pass, nasveti za najem avtomobila

Najbolj komplicirano je bilo avto najeti v Južni Afriki. Ampak ravno ta avto nam je omogočil najbolj noro dogodivščino. (Nasveti za najem avtomobila

Več o vožnji po Južni Afriki, Lesotu in Svaziju lahko najdeš v objavi: Off road po jugu Afrike.

REZERVACIJA AVTOMOBILA

Ko izbiraš avto, moraš biti pozoren na naslednje stvari:

1) ZAVAROVANJE

Po navadi je tako, da je v ceno za najem avtomobila vključeno osnovno zavarovanje, to je zavarovanje  v primeru kraje ter zavarovanje v primeru okvare avtomobila oz. nesreče, ki jo je povzročila tretja oseba (collision damage wavier, CDW). Za primere, ko si ti, kot najemnik kriv za poškodbo avtomobila, pa si brez polnega zavarovanja sam odgovoren za škodo. Midva zato vedno izbereva opcijo polnega zavarovanja, full cover po angleško. Pa še tu je treba brati drobni tisk in preveriti, če zavarovanje res krije vse. Pri Billiger Mietwagnu jasno piše, če imaš krito podvozje, stekla, pnevmatike, streho, zavarovanje pred točo, peskom itd …

PREBERI ŠE  Parkiranje na letališčih v okolici Slovenije

Pomembno je tudi vedeti, do kakšne vsote ti zavarovalnica krije stroške popravila. V večini primerov, ki jih najdemo na Billiger Mietwagen je to 1 milijon evrov, kar je več kot dovolj, če ravno ne povzročiš verižnega trčenja destih Ferrarijev 😀

popravilo najetega avtomobila v Maroku, nasveti za najem avtomobila

Prvič, ko sva najela avto in že smo bili pri mehaniku. Na srečo smo imeli primerno zavarovanje. Fjuh!
(Nasveti za najem avtomobila)

2)  ODBITNA FRANŠIZA

To je strošek, ki ga moraš kljub zavarovanju sam plačati. Po navadi je v višini do 1000€, oz. odvisno od ponudnika za najem avtomobila in zavarovanja. Se pravi, kar koli se zgodi, ti plačaš do 1000€. Če pa je strošek višji od tega, pa ga krije zavarovalnica. Verjetno je jasno, da si tega nihče ne želi, zato je pomembno, da izbereš zavarovanje brez odbitne franšize, oz po nemško “Ohne Selbstbeteiligung”, kar se da pri Billiger Mietwagnu tudi izbrati (glej zgornjo sliko). Pri Billiger Mietwagnu piše, da je to zavarovanje “Durch Erstattung”, kar pomeni preko posrednika. V praksi je to tako, da če se slučajno kaj zgodi, ti agencija, pri kateri si najel avto, zaračuna določeno vsoto, ti pa jo potem od tega posrednika dobiš nazaj. Ni idealno, je pa boljše, kot ne imeti tega 😉 To se nama je zgodilo na Norveškem, celotno dogajanje pa sem predstavila na blogu: Zavarovanje “Durch Erstattung” v praksi.

severni jelen hodi po cesti med avtomobili

Ne, jeleni niso popraskali najinega avtomobila

3) VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Prvi pogoj za najem avtomobila je seveda veljavno vozniško dovoljenje 🙂 Večina agencij sposoja avtomobile le voznikom, ki imajo vozniški izpit vsaj že eno leto, nekatere pa zahtevajo vsaj 3 leta. Preveri, če je tvoja “kilometrina” sprejemljiva pri rent a car agenciji. Izven Evrope oz. Evropske Unije je pogosto zahtevano poleg navadnega še mednarodno vozniško dovoljenje. Velikokrat je sicer tako, da potem ob prevzemu avtomobila tega nihče ne preverja, ampak bolje je imeti mednarodno vozniško, kot pa ostati brez najetega avta. Mednarodno vozniško se dobi na AMZS, stane 31€, traja pa približno en teden, da ti jo izdajo. Več informacij o mednarodnem vozniškem dovoljenju lahko najdeš na strani AMZS: MVD – mednarodno vozniško dovoljenje.

 

4) DEPOZIT in kreditna kartica

Skoraj za vsako rezervacijo avtomobila preko spleta bo potrebna kreditna kartica. So agencije, ki je ne zahtevajo, ampak te so res redke. Zato je kreditna kartica kar nujna za najem avtomobila. ZELO POMEMBNO: najemnik avtomobila mora biti tudi glavni voznik avtomobila in lastnik kreditne kartice! Torej varianta “moja mama plača za avto, vozil ga bom pa jaz” odpade. Nekje med pogoji najema piše tudi, koliko je depozit za določen avto. Pozorno preveri in predhodno uredi na svoji banki, da boš imel dovolj visok limit na kartici. Brez depozita ti namreč avtomobila ne bodo dali. In ne, gotovine namesto depozita v večini primerov ne sprejmejo.

kreditna kartica za plačilo najema avtomobila, nasveti za najem avtomobila

Kljub temu, da sva imela kreditno kartico, plačilo z njo ni bilo mogoče. V Omanu imajo rajši gotovino 😀 (Nasveti za najem avtomobila)

5) DODATNI STROŠKI

Preden pritisneš gumb “Rezerviraj”, preveri še morebitne dodatne stroške.

  • Želiš avto prevzeti na letališču – ali je doplačilo za to “imenitno” lokacijo?
  • Boš avto prevzel ali vrnil v poznih večernih/zgodnjih jutranjih urah – preveri, do kdaj je poslovalnica odprta in če zaračunavajo vračilo izven delovnega časa.
  • Bo več oseb vozilo avto? Potem je treba izbrati dodatnega voznika – koliko bo to stalo in v kateri valuti ter kdaj se to plača?
  • Si mladi voznik? Mnoge agencije tretirajo osebe do 25 leta kot mlade voznike! In seveda, če spadaš v to kategorijo, te čaka nekaj dodatnih € na dan za najem avtomobila.
  • Ima avto omejeno kilometrino? Koliko lahko prevoziš brez doplačila in koliko stane vsak dodaten kilometer?
  • Boš potreboval navigacijo, otroški sedež ipd? Vse to se doplača, preberi pa, koliko te bo stalo.
PREBERI ŠE  Mejni prehodi v Ukrajini - pripravi se na čakanje!

Ko vse to preveriš, lahko rezerviraš avto 🙂

navigacija za vožnjo na iPhone, nasveti za najem avtomobila

V dobi pametnih telefonov navigacijske naprave skorajda ne potrebujemo več.
(Nasveti za najem avtomobila)

OB PREVZEMU AVTOMOBILA

Najine izkušnje kažejo, da ti bodo na okencu agencije, kjer imaš rezerviran avto, dali pogodbo v podpis, ne da bi ti pokazali avto. Res je sicer, da je poleg pogodbe neka shema avtomobila, na kateri so označene obstoječe praske in poškodbe, ampak midva sva še vedno ob pregledu našla vsaj še enkrat toliko prask. Ne pretiravam! 🙂

Zato je pomembno, da nič ne podpišeš, dokler ne vidiš avtomobila. Morda se ti bo zdelo, da si siten, ampak rajši malo zatežiš, kot pa da potem plačaš oz. imaš težave za škodo, ki jo je povzročil nekdo pred teboj. Torej, zahtevaj, da si avto pogledaš skupaj z uslužbencem in skupaj označita vse praske, odrgnine in druge poškodbe na avtomobilu. Pri nama najem avtomobila ne gre skozi, brez da bi avto tudi fotografirala z vseh zornih kotov. Za vsak slučaj, če bo treba kaj dokazovati. Preveri tudi, če je tank res poln oz. če ni, je treba to na pogodbi označiti. Ko boš avto vračal, naj bo goriva toliko, kot ga je bilo ob prevzemu.

najem avtomobila, poslikaj ga z vseh strani, nasveti za najem avtomobila

Takole je Rok poslikal avto v Salvadorju: z vseh strani in še notri, vključno z zaposlenim od agencije, da se je videlo, da je bil prisoten, ko smo ugotovili, da gori lučka za motor. (Nasveti za najem avtomobila)

Na Islandiji je bil ob najinem prihodu pravi orkan, zato nihče od zaposlenih ni želel z nama ven, da bi preveril avto. Sva morala pač sama v temi s svetilko in ob nenormalnem vetru iskati praske. Mimogrede, našla sva jih približno 10x toliko, kolikor jih je bilo vrisanih. Več o vožnji na Islandiji pa tukaj: Z avtom po Islandiji pozimi.

VRNITEV AVTOMOBILA

Prva zelo pomembna stvar je ta, da avto vrneš s polnim tankom (oz. da je goriva toliko, kot ste se na začetku dogovorili – po navadi je to “full to full”, torej dobiš poln tank, vrneš poln tank). Če je bencina manj, ti bodo to obilno zaračunali. Najem avtomobila se zaključi, ko podpišeš, da si avto vrnil. Ampak spet poudarjam: ne podpisuj ničesar, dokler ne gresta skupaj z uslužbencem na pregled avtomobila in popišeta morebitne nove praske (bognedaj!). Ko ti potrdijo, da je avto v redu, ga lahko spet slikaš – da imaš primerjavo začetnega in končnega stanja, nato pa podpišeš, da si vrnil avto. Saj pravim, morda zveni, da je treba uslužbencem težit, ampak rajši si strikten, kot pa da imaš naknadno težave, ko ti poskušajo obesiti kakšno poškodbo avtomobila.

Preden odideš, se še pozanimaj, kdaj bo depozit vrnjen na kreditno kartico oz. če to storijo takoj, jih lahko prosiš za potrdilo. Vprašaš tudi, če je za pričakovati še kakšne stroške. Pogosto naknadno zaračunajo cestnino, kolikor si porabil tekom najema avtomobila. Priporočava, da še naslednjih nekaj tednov redno spremljaš dogajanje na svoji kreditni kartici in ob morebitnih nenavadnih stroških takoj reagiraš. Nama so recimo enkrat zaračunali parkirnino na letališču. Malo smo se skregali, potem pa so denar vrnili, saj je bil dogovor, da avto pustiva na letališkem parkirišču. Strošek je bil sicer nizek, ampak povem za primer. Najhujše je, da naknadno dobiš obvestilo o kazni za prometni prekršek. Ne samo, da moraš plačati kazen, pač pa ti tudi agencija zaračuna stroške obdelave kazni.

vožnja po levi strani, južna afrika, nasveti za najem avtomobila

Rok je v večini primerov “designated driver”, torej glavni voznik na potovanjih.

Tako, to je to. Midva se vedno drživa teh svojih nasvetov za najem avtomobila in zaenkrat še nisva imela nobenih težav. Upam, da jih tudi vi ne boste imeli. Srečno vožnjo in veliko lepih potovalnih trenutkov.

PREBERI ŠE  Lokalni otok Thoddoo, Maldivi - vse kar moraš vedeti

Xoxo, Katarina in Rok

najem avtomobila v avstralijii
Vožnja po Avstraliji
Avto nama daje ogromno svobode, da se lahko ustaviva kjerkoli in kadarkoli
vožnja po omanskih hribih
Potovanja po Omanu brez najetega avtomobila si sploh ne predstavljava
drevored na severu poljske
Z avtom prideva do čudovitih poti, sever Poljske
islandija pozimi z avtomobilom
ampak naju je tale Fiesta pripeljala čisto povsod.
vožnja po ukrajini in slabih cestah
Slabe ceste znajo včasih malo pokvarit užitek v vožnji. So pa ponavadi toliko bolj zanimive. V Ukrajini smo se po taki cesti pripeljali do ene super lušne vasice.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena